11/3/10

Εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή - διαφημιστική εκστρατεία, ή το μέλλον της θεραπευτικής;


Στη φετινή Analytica 2010 θα συζητηθεί ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα για την επιστήμη και τη βιομηχανία, η εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή και η εξατομικευμένη ιατρική.

Είναι μια ακόμη διαφημιστική εκστρατεία, ή είναι πραγματικά μια εναλλακτική λύση για το μέλλον;

Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010 (2:00 - 3:30 μ.μ.), εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας και της έρευνας θα συγκεντρωθούν στο Biotech Φόρουμ για να διερευνήσουν αυτό το ζήτημα. Το Φόρουμ θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Fraunhofer για το Σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας (ISI), την Κλινική Έρευνα και το Τμήμα Αναπτύξεως της Roche, τη ΒΙΟΜ Biotech Cluster Development GmbH, η Genome Research Center (GRC) και η 3η Ιατρική Κλινική του "Μονάχου Klinikum Rechts der Isar". Θα συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες καθώς και τα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν στην εξατομικευμένη ιατρική.

Οι επιδράσεις των φαρμάκων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τώρα γνωρίζουμε ότι πολλά φάρμακα δεν έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για περίπου το ήμισυ του συνόλου των ασθενών. Όταν πρόκειται για σπάνιες ενδείξεις, το ποσοστό επιτυχίας είναι συχνά πολύ χαμηλότερο.Ότι θεραπεύει έναν ασθενή μπορεί να αποτύχει ή ακόμη και να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες σε έναν άλλο. Ο λόγος: σχεδόν όλα τα φάρμακα σήμερα δεν λαμβάνουν υπόψη τις γενετικές διαφορές μεταξύ των ασθενών. Στο μέλλον, η σύγχρονη γενετική διάγνωση θα πρέπει να επιτρέπει να προσαρμζονται οι θεραπείες ανάλογα με το γενετικό προφίλ του ασθενούς και να γίνεται προσαρμογή της δοσολογίας ενός φαρμάκου για το μεταβολισμό του ασθενούς. Η προσαρμογή της θεραπείας για τον ασθενή με τον τρόπο αυτό είναι γνωστό ως εξατομικευμένη ιατρική.

Τα πλεονεκτήματα της εξατομικευμένης ιατρικής - από την υψηλότερη ποιότητα φροντίδας για τις ομάδες των ασθενών με σκοπό να μειωθούν οι περιπτώσεις της λανθασμένης διάγνωσης και παρενέργειες - είναι σαφής. Ωστόσο, η έγκαιρη αναγνώριση των ατομικών κατηγοριών κινδύνου απαιτεί εκτεταμένες έρευνες. Ως εκ τούτου, είναι η εξατομικευμένη ιατρική απλώς ευσεβείς πόθοι ή ήδη προ των θυρών;


Πηγές

http://www.pharmanews.eu/conferences-and-events/473-personalized-medicine-hype-or-the-future-of-medicine


http://www.analytica.de/en/Home/congress/conference-program