1/3/10

Αναξιοποίητο πλάσμα αίματος για κλασματοποίηση και παραγωγή ανθρώπινης λευκωματίνης


Αθήνα 1 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σκανδαλώδη αδιαφορία επί τέσσερα χρόνια στην υπόθεση του πλάσματος αίματος, καταγγέλλουν η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Υφυπουργός Φώφη Γεννηματά.

Πρόκειται για μια υπόθεση όπου οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η χώρα μας αποστέλλει στην Ολλανδία πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς όμως να παράγει την πολύτιμη λευκωματίνη, την οποία τελικά εισάγει πληρώνοντας ακριβά, ενώ επιπλέον ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην Ολλανδική εταιρεία. Το πλάσμα το οποίο προέρχεται από χιλιάδες αιμοδότες μένει αναξιοποίητο, αναδεικνύοντας επιπροσθέτως ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα απέναντι τους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση, να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες.

Η αρμόδια Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά αναφέρει αναλυτικά:

«Το Δεκέμβριο του 2009 πληροφορηθήκαμε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ότι στις αποθήκες του φορέα CLB-SANGUIN Ολλανδίας, με τον οποίο η χώρα μας έχει από το έτος 2001 συμβόλαιο για την κλασματοποίηση του πλάσματος από το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν χωρίς να έχουν επεξεργασθεί πάνω από 25 τόνοι πλάσματος που έχει αποσταλεί σταδιακά από το 2004 έως το 2008! Για το πλάσμα αυτό, που δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τους ιούς που απαιτούνται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας (πέντε έναντι τριών που ελέγχονται εδώ), πληρώθηκαν μεταφορικά αλλά και μηνιαία αποζημίωση αποθήκευσης!

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι πάνω από 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και σε λίγο δεν θα μπορούμε να παραλαμβάνουμε το πλάσμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες!! Ακριβώς λόγω της έλλειψης ελέγχου, ούτε αυτό το πλάσμα μπορεί να αποσταλεί για κλασματοποίηση και παραγωγή λευκωματίνης.

Ταυτόχρονα εισάγουμε μεγάλες ποσότητες λευκωματίνης για την κάλυψη των αναγκών μας.

- Λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζητήθηκαν άμεσα επιπλέον πληροφορίες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και παράλληλα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

Πρώτον: Έγγραφη εντολή ελέγχου στο ΣΕΥΥΠ την 21-1-2010 για συνολική και διαχρονική έρευνα του θέματος

Δεύτερον: Εντολή για άμεσο νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης.

Τρίτον: Σύσταση στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, αποτελούμενης από νομικούς και ιατρούς, με εντολή μέσα σε τρεις εβδομάδες να προσκομίσουν πόρισμα σε σχέση με το θέμα αυτό, καθώς και προτάσεις για την άμεση αντιμετώπισή του.

Προκύπτουν μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα:

• Γιατί ενώ υπάρχει σύμβαση από το 2001 και στέλνουμε πλάσμα στην Ολλανδία για κλασματοποίηση, καταβάλλοντας μεταφορικά, τέλη αποθήκευσης, κλασματοποίησης κλπ παραλάβαμε λευκωματίνη μόνον τρεις φορές, το 2003, το 2005 και το 2008, και όχι για όλη την ποσότητα πλάσματος που αποστείλαμε;

• Γιατί ενώ στις 11 Αυγούστου 2006 εγγράφως ειδοποιείται το ΕΚΠΠΑ (Εθνικό Κέντρο Παραγώγων Αίματος), διεύθυνση του ΕΚΕΑ, από το CLB-SANGUIN ότι δε θα συνεχίσει την κλασματοποίηση του πλάσματος χωρίς την συνθήκη του ελέγχου και για τους πέντε ιούς, δεν υπήρξε νομική αντίδραση, ούτε καν με τη μορφή της διερεύνησης εάν ορθώς το απαιτούν ή όχι;

• Γιατί, πέραν της νομικής αδράνειας στο έγγραφο αυτό, δεν σταματήσαμε να αποστέλλουμε πλάσμα τα επόμενα έτη έως και το 2008, μολονότι γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα το κλασματοποιούσαν σε περίπτωση μη πρόσθετων ελέγχων;

• Γιατί παρά τη γνώση της θέσεως των Ολλανδών το Φεβρουάριο 2007, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΑ, αποφασίζεται ότι δεν απαιτείται επιπλέον έλεγχος;

- Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν από τη διενεργούμενη έρευνα προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον
».