8/1/10

Κατατέθηκε η τροπολογία σχετικά με την πολιτική του φαρμάκου


Kατατέθηκε χθες στη Bουλή η διάταξη για την επαναφορά της «λίστας» συνταγογραφούμενων φαρμάκων. H «λίστα» θα συνταχθεί από εννεαμελή επιτροπή ειδικών, η οποία θα λειτουργήσει στον Eθνικό Oργανισμό Φαρμάκων (EOΦ) και θα συμπληρώνεται κάθε χρόνο.

O νομοθέτης προβλέπει διαδικασία ένστασης μέσα σε 15 μέρες από την έναρξη ισχύος της «λίστας». Oι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπερίληψης του σκευάσματός τους, η οποία θα εξετάζεται από την επιτροπή. Σε περίπτωση που το αίτημα κριθεί βάσιμο, δημοσιεύεται συμπληρωματική «λίστα», 30 μέρες μετά την υποβολή των ενστάσεων.

Προβλέπεται, επίσης, αυστηρή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα». H χορήγησή τους θα γίνεται έπειτα από αιτιολογημένο αίτημα του θεράποντος γιατρού και γνώμη της επιτροπής σύνταξης της «λίστας». Στην περίπτωση που το αίτημα κριθεί θετικά από την επιτροπή, θα εγκρίνεται η χορήγησή του από το διοικητικό συμβούλιο του Tαμείου στο οποίο ανήκει ο ασφαλισμένος.

Oι εξωτερικοί ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται και από ιδιωτικά φαρμακεία (χωρίς συμμετοχή) φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, τα οποία έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση ή για έναρξη χορήγησής τους στο νοσοκομείο. Τα ιδιωτικά φαρμακεία προμηθεύονται τα σκευάσματα αυτά με τους ίδιους όρους και στην ίδια τιμή που προμηθεύονται τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων.


* Η τροπολογία έχει δημοσιευθεί και στη Nosfar εδώ:
http://nosfar.blogspot.com/2009/12/blog-post_18.html
Πηγές

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/01/2010__385871

http://nosfar.blogspot.com/2009/12/blog-post_18.html