4/12/08

Τρόπος χορήγησης φαρμάκων στους νοσηλευόμενους στα Κρατικά νοσοκομεία


Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια απίστευτη αναστάτωση στο χώρο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και των Φαρμακευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων του πολύπαθου ΕΣΥ.

Αιτία μια εγκύκλιος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εγκύκλιος εγκαλεί τον κάθε Νοσοκομειακό Φαρμακοποιό που υπηρετεί είτε σε ένα μεγάλο Νοσοκομείο ή σε ένα Γενικό Επαρχιακό Νοσοκομείο, διότι δεν διαθέτει στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο καμιά 50αριά σκευάσματα από κάθε δραστική ουσία που κυκλοφορεί στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό είναι “φαινόμενο”, διότι κυκλοφορούν 12.094 σκευάσματα, και ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός, σύμφωνα με το πνεύμα της εγκυκλίου, πρέπει να διαθέτει για χορήγηση σε ασθενείς, σε περίπτωση συνταγογράφησης κάθε σκεύασμα που παράγεται από τον κάθε “φαρμακοβιομήχανο” που έστισε σε μια νύχτα σε ένα υπόγειο της Παιανίας μια καψουλιέρα και παράγει κάψουλες.

Θα χορηγούσε κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος, αυτή τη σαβούρα στα παιδιά του, στη μάνα του, στον πατέρα του; Γιατί να υπάρχουν 12.094 σκευάσματα σε κάθε Νοσοκομειακό Φαρμακείο; Δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε;

Ο σοβαρός Νομοθέτης θεσμοθέτησε την Επιτροπή Φαρμάκων και Φαρμακοεπαγρύπνησης σε κάθε Νοσοκομείο του ΕΣΥ (http://www.docman.gr/Download/2027.aspx), που εκτός των άλλων, εξετάζει αιτήματα των Διευθυντών των κλινικών προκειμένου να εισαχθεί στο Νοσοκομειακό Συνταγολόγιο, ένα καινούριο φάρμακο, ένα νέο σκεύασμα. Για τους μη γνωρίζοντες, και είναι δυστυχώς πολλοί, ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ και όχι η κάθε εμπορική ονομασία. Η Επιτροπή Φαρμάκων κάθε Νοσοκομείου φροντίζει να διασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων σε κάθε Νοσοκομείο του ΕΣΥ με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Από παλιά έχω την άποψη, ότι όσους κατέχουν θέσεις που παράγουν νόμους, θεσμούς και εγκυκλίους, πρέπει το κράτος να τους στέλνει να πάνε καμιά βόλτα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον. Να δούνε πως δουλεύει το σύστημα στη Δανία, να δούνε ένα Νοσοκομειακό Φαρμακείο στο Παρίσι, να πάνε στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, στο Ελσίνκι, στο Βερολίνο, στη Λουμπλιάνα, στη Ρώμη και μετά να γυρίσουν πίσω. Τότε θα δούμε αν είναι ανάγκη να συμπληρώνει ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ένα πάκο έγγραφα με άπειρες υπογραφές πάνω τους για να προμηθευτεί οινόπνευμα για τις ανάγκες του νοσοκομείου του. Και μια και το αναφέραμε, γιατί θα πρέπει κάθε φορά που κάνουμε παραγγελία οινόπνευμα να πρέπει να καταθέτουμε και Υπεύθυνη Δήλωση ότι το οινόπνευμα θα χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στο νοσοκομείο; Μήπως υπάρχει περίπτωση να παρασκευάσουμε τσίπουρο και τσικουδιά;

Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση προχώρησε άμεσα σε απαντητική επιστολή, τεκμηριώνοντας το αυτονόητο. Οι Νόμοι που αναφέρονται στην εγκύκλιο αναφέρονται σε άλλα, άσχετα θέματα, που αφορούν Ιδιωτικά Φαρμακεία !!! Με τη λογική της εγκυκλίου, οι ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ και ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, και θα φθάσει σε άλλους γαλαξίες και μπορεί να περάσει και σε παράλληλα σύμπαντα και στις 11 διαστάσεις και άντε μετά να το μαζέψεις ;)

Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης μπορείτε να διαβάσετε τόσο την εγκύκλιο όσο και την απαντητική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος πρέπει να διαβάσει με προσοχή τόσο την εγκύκλιο (που μπορεί να μην τη γνωρίζει καθόλου!) όσο και την επιστολή της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης και να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου.

Δεν είναι καθόλου άσκημο, επί τη ευκαιρία, ο κος Υπουργός να ρίξει και μια ματιά στις προτάσεις της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης που όλο και σε κάποιο συρτάρι “υπηρεσιακού παράγοντα” θα βρίσκονται καταχωνιασμένες !

Πηγές

http://www.pefni.gr/

http://pefni.blogspot.com/2008/12/blog-post.html