11/12/07

Στη Βουλγαρία εγκαινιάστηκε η χρήση της ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


Η πρώτη ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο νέο κράτος μέλος της ΕΕ της Βουλγαρίας εγκαινιάστηκε σε εκδηλωση από τον βούλγαρο Υπουργό Υγείας, καθηγητή Radoslav Gajdarski, και τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δρ Nikolay Vassilev.

Η πιλοτική εφαρμογή περιλαμβάνει επτά ιατρούς, τέσσερα φαρμακεία και 1000 ασθενείς που δοκιμάζουν την eCard όσον αφορά την ασφαλή αναγνώριση και τις διαδικασίες επαλήθευσης, καθώς και την έκδοση και διάθεση των ηλεκτρονικών συνταγών. Η eCard εισάγει ένα σύστημα ασφαλούς επικοινωνίας και μπορεί να αναβαθμιστεί.

Η Δρ Eleonora Popova, γιατρός που χρησιμοποίησε το σύστημα, παρατήρησε: "Το νέο σύστημα της eCard μειώνει σημαντικά τις διοικητικές εργασίες. Οι ηλεκτρονικές συνταγές εκδίδονται γρήγορα, είναι πάντοτε ευανάγνωστες και άψογες, και έτσι έχουμε περισσότερο χρόνο για την περίθαλψη των ασθενών μας. "

Ηλεκτρονικές συνταγές παράγονται από το σύστημα μετά τη διάγνωση και τη θεραπευτική αγωγή από το θεράποντα ιατρό. Για τη μέγιστη ασφάλεια και αξιοπιστία, ο ιατρός θα πρέπει να εισάγει έναν κωδικό PIN.

Στο φαρμακείο, οι κάρτες τόσο του φαρμακοποιού όσο και του ασθενούς πρέπει να εισαχθούν σε έναν αναγνώστη καρτών. Μετά από αυτό τον απλό και ασφαλή έλεγχο της διαδικασίας, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ανοίγει αυτόματα. Όταν το το φάρμακο χορηγηθεί στον ασθενή, ο φαρμακοποιός πιστοποιεί την χορήγηση του φαρμάκου απλά εισάγοντας ένα κωδικό PIN.

Η φαρμακοποιός Diana Dimitrova, ιδιοκτήτης του φαρμακείου που εξυπηρέτησε τον πρώτο ασθενή με μια e-συνταγη εξηγει: "Με τη νέα eCard, μπορούμε να επιταχύνουμε την παροχή των υπηρεσιών μας. Σήμερα, χρειαζόμαστε έως και τρεις ώρες την ημέρα για να κάνουμε τις αναφορές μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους Ασφαλιστικούς φορείς. Με τις ηλεκτρονικές συνταγές, η πληροφορία αυτή δημιουργείται αυτόματα όταν το φάρμακο έχει διατεθεί. "

"Με τη σημερινή έναρξη των δοκιμαστικών για την εθνική ηλεκτρονική κάρτα υγείας, η Βουλγαρία έρχεται στο προσκήνιο μεταξύ των εθνών στην υιοθέτηση λύσεων ηλεκτρονικής υγείας," λεει ο Peter Reuschel, CEO της InterComponentWare (ICW), κύριος ανάδοχος του πιλοτικού έργου.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όλοι οι 1000 ασθενείς, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχέδιο θα χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές κάρτες στους γιατρούς και στα φαρμακεία.
Κατά το διάστημα αυτό, το σύστημα θα πρέπει να αξιολογηθεί ώστε να δείξει οτι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας από όλους τους πολίτες της Βουλγαρίας θα είναι προς όφελος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Πηγή

http://www.ehealthnews.eu/content/view/700/26/


Comments:

Anonymous throusos said...

ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

19/12/2007 8:20 μμ

Blogger Haris said...

Πρέπει να γίνει απελευθέρωση του επαγγέλματος, για να μπει νέο αίμα στον χώρο...
Όχι στα "κλειστά"κλαμπς...

25/12/2007 10:08 πμ