16/2/07

Αντιμετωπίζοντας τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου

Η γνώση των αλληλεπιδράσεων των φαρμακευτικών ουσιών, ιδίως όταν συνοδεύονται από φαινόμενα αναποτελεσματικότητας του φαρμάκου ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών ή/και τοξικότητας, συνιστούσε πάντα κρίσιμο στοιχείο της θεραπευτικής.

Η ανάγκη αυτής της γνώσης για τον επιστήμονα της υγείας γίνεται όλο και πιo επιτακτική με την ανάπτυξη νέων και πιο ισχυρών φαρμάκων, την αύξηση της πολυφαρμακίας, την αυτοθεραπεία με τη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής και ακόμα με την υπερκατανάλωση τροφίμων και ποτών και τη διάδοση του καπνίσματος.

Η ασφάλεια του φαρμάκου εξελίσσεται πλέον σε μείζον ζήτημα της φαρμακοθεραπείας.

Με κριτήριο την κάλυψη αυτών των αναγκών και υποχρεώσεων, το βιβλίο «Αντιμετωπίζοντας τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου» δεν έρχεται απλά και μόνον να προστεθεί στον όγκο της σχετικής διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας, αλλά -καινοτομώντας- να προσφέρει τη γνώση με έναν πολύ χρηστικό, σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο.

Συνιστά ένα πραγματικά πρωτοποριακό βοήθημα, εργαλείο στην καθημερινή επαγγελματική και επιστημονική πρακτική της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Και αυτό για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι συμπεριλαμβάνει αλληλεπιδράσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων μεταξύ τους αλλά και με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, τρόφιμα, αλκοόλ, κάπνισμα, σε ένα και μόνο εγχειρίδιο.

Ο δεύτερος είναι ότι ο τρόπος συγγραφής του δεν αρκείται στην περιγραφή της αλληλεπίδρασης των φαρμακευτικών ουσιών (σοβαρότητα, συχνότητα, χρόνος έναρξης, μηχανισμός, αποτέλεσμα), αλλά παρέχει αναλυτική εικόνα των συμπτωμάτων της και λεπτομερείς οδηγίες για την αντιμετώπισή της.

Ουσιαστικά, δεν διευκολύνει απλά τη λήψη της θεραπευτικής απόφασης, αλλά -στην κυριολεξία- την υπαγορεύει.

Αυτό ακριβώς δηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου «Αντιμετωπίζοντας τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου».

Ενώ η περιγραφή της αλληλεπίδρασης δίνεται συνοπτικά και με τη βοήθεια oπτικοποιημένων πληροφοριών (με τη μορφή εικονιδίων), το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση (πρόβλεψη, αποφυγή, διαχείριση) από τον επιστήμονα της υγείας, γιατρό και φαρμακοποιό, των σημαντικότερων αλληλεπιδράσεων φαρμακευτικών ουσιών.


Συγγραφείς: Μανώλης Μιτάκης, Αναστάσιος Παπανικήτας
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 750
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τιμή: 55 euro (συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής)

Πώς μπορείτε να το προμηθευτείτε: με τηλεφωνική παραγγελία στις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος». Τηλέφωνα: 210 – 2829552, 2843871