28/2/07

Δελτίο Τύπου μετά την συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας (27/02/07)

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΕΔΗΝ
PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS

ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ · MEMBER OF ADEDY

ΑΘΗΝΑ 27/02/07 ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1152



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον ΥΥΚΑ κο Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10.30πμ. Η ΠΟΕΔΗΝ έθεσε τα πάγια αιτήματα αλλά και τα επιμέρους προβλήματα του χώρου ευθύνης της. Κατά την συζήτηση ο ΥΥΚΑ ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

1. Αναμένονται 1826 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και 900 λοιπού προσωπικού εντός του 2007.

Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για την πρόσληψη 1000 συμβασιούχων (8μηνης απασχόλησης) που θα αντικαταστήσουν άλλους που αποχώρησαν

Θα υπάρξει συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 3000 ανέργων με το πρόγραμμα stage για 18 μήνες.

2. Για το έτος 2007 έχει ζητήσει έγκριση για τακτική προκήρυξη μόνιμου προσωπικού:

2000 Νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ κατηγορίας
166 λοιπό προσωπικό
1200 ειδικευόμενοι γιατροί
300 μόνιμοι γιατροί

Η προκήρυξη γι’ αυτό το προσωπικό προσδιορίζεται για το φθινόπωρο του 2007 με πιθανό χρόνο πρόσληψης το επόμενο έτος.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε στον υπουργό τις αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ από την υποστελέχωση καθώς και τις επιπτώσεις στην ποιότητα εργασίας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ΥΥΚΑ δεσμεύτηκε για την απομάκρυνση Διοικητών που εμπλέκονται σε φαινόμενα κακοδιοίκησης τα οποία του κατήγγειλε η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Υπουργός μας προϊδέασε ότι φοβάται κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (αποασυλοποίηση, αποκατάσταση ψυχικώς πασχόντων κλπ) ενώ φάνηκε ότι προσανατολίζεται σε αλλαγή πολιτικής από την πάγια πολιτική της τελευταίας 20ετίας.

Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε τωνν ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) και τις θεωρεί ως χρήσιμο εργαλείο για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών.

Για το Ασκληπιείο Βούλας μας ανακοίνωσε ότι θα κτιστεί Νέο Νοσοκομείο από τον Ερυθρό Σταυρό το οποίο θα το λειτουργεί το Δημόσιο.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε στον ΥΥΚΑ τις δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Νόμο για την μείωση των ΔΥΠΕ και αφορούν :

Α) Την άμεση καταβολή του Νοσηλείου από τα Δημόσια Νοσοκομεία που παραπέμπουν στα Νοσοκομεία Ερρίκος Ντυνάν, Ωνάσειο και Παπαγεωργίου και κατόπιν τα Δημόσια Νοσοκομεία να περιμένουν να εισπράξουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Β) Την κράτηση 40% στο Νοσήλειο των ΜΕΘ και την δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού ώστε να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για την στελέχωσή τους. Επισημάναμε στον ΥΥΚΑ την υποβάθμιση από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη καθώς και τους κινδύνους που εμπεριέχει.

Τέλος ο ΥΥΚΑ μας ανακοίνωσε την αύξηση του Νοσοκομειακού Επιδόματος κατά 105€ την τριετία 2007 – 2009.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε στον Υπουργό την ανακολουθία της κυβέρνησης καθώς η δέσμευση της ήταν για άμεση καταβολή των 176€ την παρούσα τετραετία και όχι για 105€ με φόντο την επόμενη κυβερνητική θητεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε κρίση υποβάθμιση και διαρκή απαξίωση και δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αν υπάρχουν, για να βγει από το τέλμα. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, επαρκής στελέχωση και διαρκής αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ θα συνεδριάσουν στις 8 και στις 9 Μάρτη για την αποτίμηση της κατάστασης και την έγκριση αγωνιστικού προγράμματος δράσης για το επόμενο δίμηνο.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ