4/1/07

Αποασυλοποίηση: ένα πιθάρι δίχως πάτο


Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους περίπου 60 νοικιασμένους ξενώνες υπό την αιγίδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Σε όλους υπάρχει πρόβλημα καταβολής ενοικίων και κίνδυνος εξώσεων. Ήδη αρκετά εξώδικα έχουν φθάσει και έχουν διαβιβαστεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου στο υπουργείο Υγείας.

Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Α. Κοσμόπουλος,

«ο κίνδυνος είναι άμεσος, η κατάσταση είναι υπερεπείγουσα. Απαιτούνται μέτρα και γενναία χρηματοδότηση γρήγορα, άλλως κινδυνεύει πράγματι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την αποασυλοποίηση είναι ότι δημιουργήσαμε ένα πιθάρι δίχως πάτο. Βγάζουμε από το Δαφνί όσους υπάρχουν και τους οδηγούμε σε ξενώνες, αλλά δεν έχουμε λάβει τα μέτρα να στηρίζουμε τους ξενώνες. Δεν φροντίζουμε τον πληθυσμό μας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να προλαβαίνουμε τις νέες εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή το Δαφνί έχει 500 περίπου ασθενείς και ελάχιστοι είναι από υποτροπές. Από τη μια αδειάζουμε θαλάμους και από την άλλη τους γεμίζουμε!».

Τα οικονομικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα και στην Κρήτη. Οι 20 ξενώνες που αντικατέστησαν το Ψυχιατρείο Χανίων και φιλοξενούν 150 ψυχικά πάσχοντες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης:

«Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν τελείωσε το 18μηνο των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και όλο το βάρος έπεσε στον κρατικό προϋπολογισμό»

εξηγεί ο κ. Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος, αναπληρωτής διευθυντής στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων:

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η πολιτεία θα πάρει τα μέτρα της. Το κύμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι μεγάλο και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ποιότητα ζωής των ψυχικά πασχόντων...
».


Πηγή

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο: ΤΑ ΝΕΑ online
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18731&m=N11&aa=1