31/5/06

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος για την Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης

Από την συνάδελφο Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) Αντιπρόεδρο της ΠΕΦΝΙ Ένωσης ενημερωθήκαμε οτι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 93/Α/8-5-2006) ο Νόμος 3457/2006 με θέμα "Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης". Λόγω της σπουδαιότητας του νόμου τον παραθέτουμε ώστε να ενημερωθούν όλοι (με κλικ στις εικόνες μπορείτε να τις δείτε σε μεγέθυνση).



18/5/06

Υπόμνημα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης στον Υπουργό με προτάσεις!


Η ΠΕΦΝΙ Ένωση απέστειλε στον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο (dimavra@otenet.gr minister@mohaw.gr) επιστολή όπου αναφέρονται όλα τα σχετικά με την φαρμακευτική κατανάλωση στα νοσοκομεία, προτάσεις για τον έλεγχο της δαπάνης και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όλη η τετρασέλιδη επιστολή έχει αναρτηθεί στον τομέα με τις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας της ΠΕΦΝΙ Ένωσης (http://www.pefni.gr).

16/5/06

Νέα e-διεύθυνση της EAHP


Η EAHP -European Association of Hospital Pharmacists- απέκτησε νέα διεύθυνση στο Ιντερνετ με κατάληξη .eu (http://www.eahp.eu). Αυτό σημαίνει ότι η EAHP έχει τώρα και "Ευρωπαϊκή διαπίστευση". Η παλαιά διεύθυνση (http://www.eahponline.org) εξακολουθεί να ισχύει.

Όσον αφορά τις αλλαγές στην ιστοσελίδα αυτές θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας που θα πραγματοποιηθεί 10-12 Ιουνίου. Αμέσως μετά τη Σύνοδο θα ενημερωθείτε αμέσως από την nosfar :)

8/5/06

Οι Ειδικοί επί των Φαρμάκων

Στο περιοδικό American Journal of Health-System Pharmacy δημοσιεύθηκε το άρθρο
«Drug Information Specialists, K. Alicia Brand, Pharm.D.; Michelle L. Kraus, Pharm.D.».

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές όλοι οι φαρμακοποιοί παρέχουν κάποιο επίπεδο πληροφοριών για τα φάρμακα, είτε σε νοσοκομειακούς γιατρούς είτε στους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 96,4% από 491 νοσοκομεία έχουν φαρμακοποιούς που απαντούν συνήθως στις ερωτήσεις και παρέχουν πληροφορίες για τα φάρμακα.

Μια χωριστή έρευνα για τις φαρμακευτικές σχολές των πανεπιστημίων έδειξε ότι το 89% των πρώτων επαγγελματικών πτυχιακών προγραμμάτων απαιτούν τουλάχιστον μια σειρά μαθημάτων στις πληροφορίες για τα φάρμακα ενώ οι περισσότεροι φαρμακοποιοί εξοπλίζονται με γνώσεις σχετικά με την πρακτική παροχής πληροφοριών για τα φάρμακα και για τους πάντα αναπτυσσόμενους κατάλογους φαρμακευτικών ειδών. Επίσης η συντριπτική ποσότητα κλινικών στοιχείων καθιστούν δύσκολο για τους γιατρούς να μείνουν ενημερωμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις. Αυτό οδηγεί επίσης στην ανάγκη για τις πιό προηγμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων προκειμένου να απαντηθούν οι πιό σύνθετες ερωτήσεις που προκαλούν τους γιατρούς σήμερα.

Οι ειδικοί επί των πληροφοριών φαρμάκων είναι φαρμακοποιοί των οποίων αρχική ευθύνη είναι η παροχή πληροφοριών για τα φάρμακα. Η ASHP (American Society of Health System Pharmacists) παρέχει την πιστοποίηση για τους ειδικούς στις πληροφορίες φαρμάκων. Υπάρχουν αυτήν την περίοδο 31 αναγνωρισμένα προγράμματα ειδικότητας στις πληροφορίες επί των φαρμάκων που εφαρμόζονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στη διεύθυνση:
http://www.medscape.com/viewarticle/530769

2/5/06

Το δάκρυ του Αγίου Ισιδώρου στη θεραπευτική και κοσμητολογία


Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ (http://www.iama.gr/ethno/) λάβαμε πρόσκληση για την Διημερίδα που διοργανώνει αυτή η επιστημονική εταιρεία στη Χίο. Το κείμενο της πρόσκλησης που αφορά όλους τους συναδέλφους είναι το παρακάτω:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ
Χαλκοκονδύλη 1, 10677, Αθήνα
τηλ. 210-9926518 9931394 9910763 fax 9940017
e-mail: skakag@ath.forthnet.gr
www.iama.gr/ethno

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Ε.Ε.)
ο Φ.Σ.ΧΙΟΥ, η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ &
το ΟΜΗΡEΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ,

συνδιοργανώνουν στις 16 και 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006
διημερίδα στην ΧΙΟ με θέμα :

«Το δάκρυ του Αγίου Ισιδώρου (Μαστίχα Χίου) στην θεραπευτική και κοσμητολογία. Νεώτερα δεδομένα»

Οι ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα από φαρμακολογικής, φαρμακογνωστικής, θεραπευτικής και κοσμητικής απόψεως.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Χίου
Φιλιάνος Μ. Νικολαϊδης Θ.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Μαστιχοπαραγωγών
Γανιάρης Κ.


Δηλώσεις συμμετοχής κ. Μαρία Καμπουράκη – Μαρίνου.
τηλ 210 9968507
Φαξ 210 9920073
Όσοι ταξιδέψουν στην Χίο με αεροπλάνο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2006.

Με την αιγίδα και χορηγία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Μάλτα από την ESCP


H ESCP (European Society of Clinical Pharmacists) μας ενημέρωσε ότι διοργανώνει στη Μάλτα εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το παρακάτω:

6th ESCP EDUCATIONAL COURSE IN PATIENT CENTRED TEACHING focusing on the PATIENT WITH RHEUMATOID ARTHRITIS

19-21 July 2006,
Malta

The course is designed for pharmacists teaching and/or learning in a patient care setting.

The course is intended to demonstrate the practice and teaching of patient-based skills. The care of patients with rheumatoid arthritis will be used to illustrate a structured approach to identifying and resolving drug therapy problems in the hospital or community pharmacy. The pharmacists’ approach to the patient will also be developed as a teaching method. Pharmaceutical care plans and quality of life questionnaires will be shown as clinical, teaching and research tools in the patient interview.

For detailed information on the 6th ESCP Educational Course in Patient Centred Teaching programme or to register, please visit the ESCP website at www.escpweb.org
(select Meetings & Courses / Educational Courses)

***Read more about the programme - download the course’s brochure at: http://www.escpweb.org/uploadedFiles/cms/store//gdhxcgbxc/splash_EdCourses_files/ATTACHMENTS/Malta%20flyer%205%20-%20FINAL.pdf

***Register before 15 June 2006 - download the registration form at:
http://www.escpweb.org/uploadedFiles/cms/store//gdhxcgbxc/splash_EdCourses_files/ATTACHMENTS/Malta%202006%20Educational%20Course%20Registration%20Form%20_2.pdf

Please note that due to the interactive format of the Course, the number of participants is limited.

For more information, please contact:

European Society of Clinical Pharmacy (ESCP)
International Office
Avenue de Tervueren, 300
B-1150 Brussels, Belgium
Tel: +32-2-743 1542
Fax: +32-2-743 1550
E-mail: info@escpweb.org
www.escpweb.org

1/5/06

Αλλαγές στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου - ΠΕΦΝΙ Εταιρείας


Από την ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Εταιρείας (http://www.pefni-et.gr) ανακοινώθηκε οτι έγιναν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη - Κωνσταντινούπολη. Το πλήρες κείμενο είναι το παρακάτω:

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Μετά από προτροπή των περισσότερων συναδέλφων αποφασίσαμε το Σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη-Κωνσταντινούπολη αντί να διαρκέσει 4 μέρες να γίνει 5.

Και αυτό γιατί όλοι φαντάστηκαν ότι 4 μέρες θα ήταν στριμωγμένες και κουραστικές. Έτσι το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αλεξανδρούπολη

14/6/2006

Άφιξη από Αθήνα αεροπορικώς το πρωί και από Θεσσαλονίκη με πούλμαν (που θα πάρει στη διαδρομή του και όσους συναδέλφους της Βορείου Ελλάδος θέλουν).

Το απόγευμα 6 ώρα έναρξη Σεμιναρίου. Ομιλίες έως τις 9μ.μ.

9.30 επίσημο δείπνο.

15/6 πρωί

09.30 έως 13.30 ομιλίες.

Απόγευμα αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη με πούλμαν.

Κωνσταντινούπολη:

16/6

Ελεύθερη μέρα

17/6

10.00 έως 12.30 Φαρμακοοικονομία

Κρουαζιέρα με δείπνο στο Βόσπορο.

18/6

Περιήγηση στην πόλη. Αποχαιρετιστήριο γεύμα.

Στις 18/6 αργά το απόγευμα όσοι αναχώρησαν από Αθήνα με το αεροπλάνο θα επιστρέψουν με το ίδιο μέσο. Όσοι ξεκίνησαν από Θεσσαλονίκη θα επιστρέψουν με κλινάμαξα.

Η Πρόεδρος Όλγα Οικονόμου

Η Γεν. Γραμματέας Ηλέκτρα Θυμιανού