8/5/06

Οι Ειδικοί επί των Φαρμάκων

Στο περιοδικό American Journal of Health-System Pharmacy δημοσιεύθηκε το άρθρο
«Drug Information Specialists, K. Alicia Brand, Pharm.D.; Michelle L. Kraus, Pharm.D.».

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές όλοι οι φαρμακοποιοί παρέχουν κάποιο επίπεδο πληροφοριών για τα φάρμακα, είτε σε νοσοκομειακούς γιατρούς είτε στους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 96,4% από 491 νοσοκομεία έχουν φαρμακοποιούς που απαντούν συνήθως στις ερωτήσεις και παρέχουν πληροφορίες για τα φάρμακα.

Μια χωριστή έρευνα για τις φαρμακευτικές σχολές των πανεπιστημίων έδειξε ότι το 89% των πρώτων επαγγελματικών πτυχιακών προγραμμάτων απαιτούν τουλάχιστον μια σειρά μαθημάτων στις πληροφορίες για τα φάρμακα ενώ οι περισσότεροι φαρμακοποιοί εξοπλίζονται με γνώσεις σχετικά με την πρακτική παροχής πληροφοριών για τα φάρμακα και για τους πάντα αναπτυσσόμενους κατάλογους φαρμακευτικών ειδών. Επίσης η συντριπτική ποσότητα κλινικών στοιχείων καθιστούν δύσκολο για τους γιατρούς να μείνουν ενημερωμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις. Αυτό οδηγεί επίσης στην ανάγκη για τις πιό προηγμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων προκειμένου να απαντηθούν οι πιό σύνθετες ερωτήσεις που προκαλούν τους γιατρούς σήμερα.

Οι ειδικοί επί των πληροφοριών φαρμάκων είναι φαρμακοποιοί των οποίων αρχική ευθύνη είναι η παροχή πληροφοριών για τα φάρμακα. Η ASHP (American Society of Health System Pharmacists) παρέχει την πιστοποίηση για τους ειδικούς στις πληροφορίες φαρμάκων. Υπάρχουν αυτήν την περίοδο 31 αναγνωρισμένα προγράμματα ειδικότητας στις πληροφορίες επί των φαρμάκων που εφαρμόζονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στη διεύθυνση:
http://www.medscape.com/viewarticle/530769