10/12/06

Σταδιακή ημι-ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ


Οι υποδομές της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσουν τον επόμενο μεγάλο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, με απώτερο σκοπό να «μεταφερθεί» από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα το κέντρο βάρους της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Αυτό τον στόχο ετοιμάζεται να δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του Γ. Αλογοσκούφη, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα ακολουθήσουν, ύστερα από: την πώληση του ΟΤΕ, την επιπρόσθετη μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ και την πώληση του καζίνου της Πάρνηθας.

Πριν από τις εκλογές

Οι παραπάνω κινήσεις του Γ. Αλογοσκούφη έχουν προγραμματιστεί μέχρι το φθινόπωρο του 2007 και οπωσδήποτε πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει ο κύκλος της ιδιωτικοποίησης των υποδομών που αφορά μεταφορές (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές μεταφορές, οδικοί άξονες), «φως, νερό» (παραγωγή ηλεκτρικού, εκμετάλλευση υδάτινων πόρων) κ.ά.

Στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για ολοκληρωτική πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ (εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν), όπως επίσης και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πολλές άμεσες αντιδράσεις.

Παράλληλα θα δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας και παιδείας, με τη σταδιακή διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, τόσο στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες υγείας και παιδείας όσο και στην παροχή των υπηρεσιών αυτών. Στο σκέλος των εγκαταστάσεων έχει ήδη δρομολογηθεί η μέθοδος της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων.

Στο σκέλος της παροχής υπηρεσιών στη μεν παιδεία πρέπει να μεσολαβήσει η συνταγματική αλλαγή του άρθρου 16 για να ακολουθήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ στην υγεία μελετάται η ανάθεση σε ευρεία κλίμακα της παροχής υπηρεσιών στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα αυτών των αλλαγών ο Γ. Αλογοσκούφης έχει σκοπό να προαγγείλει στη διάρκεια της τελική φάσης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με αφορμή την ένταση που έχει προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση για τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΤΕ.

Στην κυβέρνηση πάντως, παρά τη συμφωνία Καραμανλή-Αλογοσκούφη, η προγραμματική αυτή «επίθεση» του υπουργού Οικονομίας αντιμετωπίζεται από πολλούς νυν υπουργούς με μεγάλη επιφύλαξη έως και αντίθεση. Παρ' όλα αυτά ο Γ. Αλογοσκούφης φέρεται αποφασισμένος να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις με δεσμευτικές ανακοινώσεις από του βήματος της Βουλής, εφόσον διασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον Κ. Καραμανλή...

Το «πακέτο»

Ο Γ. Αλογοσκούφης φαίνεται να εκτιμά ότι έτσι θα ικανοποιήσει και τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από πολλές πλευρές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη «επίθεση» του προέδρου του ΣΕΒ στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κρατικό καρτέλ» και ολιγωρία μεταρρυθμίσεων.

Το συνολικό διακύβευμα πάντως που διεκδικούν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το συνολικό «πακέτο» είναι τεράστιο και ξεπερνάει σε γενικές γραμμές (εκτιμήσεις τραπεζικών αναλυτών) τα 75-80 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τα επιμέρους «πακέτα» που έχουν αρχίσει να μοιράζονται, στο πλαίσιο της μετάβασης της ελληνικής οικονομίας από ένα «δημοσιοσυντήρητο» κατά τον υπουργό Οικονομίας οικοδόμημα σε μια «ελεύθερη διεθνοποιημένη αγορά», είναι πολλά και υπερμεγέθη:

*Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ άμεσα στην αγορά ενέργειας (νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανακατανομή υπέρ ιδιωτών προμηθευτών του 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, νέα δίκτυα κ.λπ.).

*Περίπου 50 δισ. ευρώ σε έργα και δράσεις (πληροφορική και δίκτυα) από το Γ' και το Δ' ΚΠΣ μέχρι το 2013.

*Περισσότερο από 7 δισ. ευρώ για τα επτά μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα (μεγάλοι οδικοί άξονες).

*Περισσότερο από 6-7 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τράπεζες, υπηρεσίες (ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΑΤΕ και του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και άλλες ΔΕΚΟ).

*Σταδιακή ημι-ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ και Ανώτερης-Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Πηγή
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=53629748