Μισή λύση βρήκε η κυβέρνηση στο πρόβλημα των εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων: αναστέλλεται για έξι μήνες η εφαρμογή 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών, αλλά χωρίς να υπάρχουν οικονομικές δεσμεύσεις για την πληρωμή όλων των εφημεριών.
Με επείγον έγγραφο, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ενημερώθηκαν χθες ότι οι εφημερίες μπορεί να προγραμματιστούν με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται η αναστολή της εφαρμογής νέου ωραρίου τόσο για τους ειδικούς όσο και για τους ειδικευόμενους γιατρούς. «Ως εκ τούτου, καλείσθε όπως καταθέσετε προγράμματα εφημεριών μηνός Ιανουαρίου 2007 και εφεξής, χωρίς καμία μεταβολή στον υπολογισμό αυτών» αναφέρει το σχετικό έγγραφο που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία - στην οποία η χώρα μας εναρμονίστηκε με δύο προεδρικά διατάγματα - από την αρχή του νέου έτους οι ειδικοί γιατροί έπρεπε να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58 ώρες. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, υπήρξε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές εφημεριών πέραν των ωρών αυτών.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι μεν ειδικοί δεν θα μπορούσαν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και οι ειδικευόμενοι 4 - για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται. Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 έως και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Για να τηρηθούν οι παραπάνω ώρες εργασίας απαιτείται αμέσως η πρόσληψη 5.000 γιατρών. Ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο μένουν κενές περίπου 3.000 θέσεις ειδικών γιατρών και 1.000 ειδικευόμενων.
Κι ενώ το έγγραφο αφήνει να εννοηθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει συμφωνήσει στις αποφάσεις αυτές με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η ομοσπονδία των τελευταίων έχει διακόψει εδώ και μέρες τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό! «Ακόμη και η διατύπωση του εγγράφου αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών χωρίς να διασαφηνίζει τι θα γίνει με τα κονδύλια για τις αμοιβές των εφημεριών, τα οποία για μια ακόμη χρονιά δεν επαρκούν» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Πηγή
ΤΑ ΝΕΑ, 29/12/2006 , Σελ.: N16, Κωδικός άρθρου: A18727N163, ID: 551220
Τα Νέα online
Συντάκτης:
1 Comment:
- Μαύρος Γάτος said...
-
Ελλαδιστάν, και τα κουκιά μπαγλάν....
Κάποτε ίσως γίνουμε σοβαρό Κράτος.
Εγώ πάντως έκανα μέχρι και δεκατρέις σχεδόν άυπνες εφημερίες, φαντάζεσαι τί ζωή μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος τις υπόλοιπες μέρες.... και η πληρωμή για τις εφημερίες τότε (το 1997) ήταν συνολικά περίπου εκατό χιλιάδες δραχμές (ναι, τριακόσια ευρώ.), κάπου εφτάμισι χιλιάδες (εικοσικάτι ευρώ ) η εφημερία. Συνολικά παίρναμε περίπου διακόσιες είκοσι χιλιάδες (εκατόν δέκα ο μισθός κα εκατόν δέκα οι εφημερίες.)