23/11/06

Ο χώρος της Υγείας είναι το πεδίο των επόμενων αλλαγών

Στην ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος παροχών υγείας προχωρεί η κυβέρνηση, γεγονός που θα σημάνει τη δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, το προμήνυμα όσων θα ακολουθήσουν αποτελεί η διάταξη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή, με την οποία επιβάλλεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην οικονομική δαπάνη των εξετάσεων προληπτικής ιατρικής.

Το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, μιλώντας την Τρίτη στο Λονδίνο, προσδιορίζοντας τον χώρο της Υγείας ως το πεδίο των επόμενων αλλαγών.

O υπουργός Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης υπεραμύνθηκε, την Τετάρτη, της συγκεκριμένης διάταξης νόμου σημειώνοντας πως «υπάρχουν Έλληνες που έχουν οικονομική δυνατότητα και ταυτοχρόνως κάνουν χρήση των δωρεάν παροχών προληπτικής ιατρικής». O υπουργός επισήμανε ότι θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για να προσδιοριστεί ποιοι ασφαλισμένοι θα έχουν δικαίωμα των δωρεάν εξετάσεων.

Ο κ. Τσιτουρίδης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα ότι η συγκεκριμένη διάταξη κατ' ουσίαν αποτελεί την αρχή «για να ξηλωθεί το πουλόβερ» των παροχών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους.

Το σημείο αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ.Κουτρουμάνης. «Η διάταξη αυτή 'ανοίγει' μια σειρά θέματα που δεν έχει να κάνει μόνο με τη συμμετοχή στις εξετάσεις» σημείωσε ο συνδικαλιστής και πρόσθεσε πως πρόσφατα διατυπώθηκαν στα Ταμεία σκέψεις «να αυξηθεί ο αριθμός των ενσήμων που χρειάζονται για να καλυφθεί ένας ασφαλισμένος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Δηλαδή, ετοιμάζονται σενάρια για γενικότερο περιορισμό των παροχών υγείας. Πάντως ο κ. Κουτρουμάνης επιμένει πως «εφόσον τα Ταμεία λειτουργούσαν σωστά, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες χωρίς να αυξηθούν οι δαπάνες τους».

Πηγή

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο στο in.gr: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=757081