24/9/06

Στον αέρα οι εφημερίες το 2007

Σοβαρή αναστάτωση στις εφημερίες των νοσοκομείων θα φέρει από τις αρχές του επόμενου έτους η υποχρεωτική εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 76/2005 το οποίο, υιοθετώντας κοινοτική οδηγία, ορίζει ως ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας απασχόλησης των ειδικευομένων γιατρών τις 58 ώρες.

Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται και το 48ωρο ως μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των ειδικών γιατρών και δεν αποκλείεται -με βάση τα σημερινά δεδομένα- να γίνονται εφημερίες χωρίς την κάλυψη όλων των κλινικών.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έθεσε το πρόβλημα στον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει έτοιμες τις προτάσεις του για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Αφορμή για την όλη αναστάτωση αποτέλεσε η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας τον προηγούμενο Μάιο, ειδικευόμενου γιατρού ο οποίος ζητούσε την εφαρμογή του 58ωρου, που σημαίνει πενθήμερη οκτάωρη απασχόληση και μία εφημερία την εβδομάδα. Η προσφυγή κοινοποιήθηκε στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος αποφάσισε να μη θεωρήσει τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών (σημειώνεται ότι τα εντάλματα εκδίδονται σε μηνιαία βάση από υπηρεσίες των νοσοκομείων) εάν δεν υπάρχει βεβαίωση του διοικητή του νοσοκομείου ότι εφαρμόζεται το προεδρικό διάταγμα.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Α΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αποφάσισε ότι οι ενέργειες του Επιτρόπου ήταν σωστές. Επειδή όμως θεώρησε ότι τα όργανα του νοσοκομείου δεν είχαν ενημερωθεί, δικαιολογεί τη θεώρηση του χρηματικού εντάλματος «καθώς και όσων εκδοθούν για την αιτία αυτή έως τη λήξη του οικονομικού έτους 2006». Που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2007, θα πρέπει κάθε ένταλμα πληρωμής εφημεριών να συνοδεύεται με έγγραφη βεβαίωση του διοικητή του εκάστοτε νοσοκομείου για την τήρηση του 58ώρου, γεγονός που αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας» για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος αφού καθιστά απαγορευτική τη χρηματική αποζημίωση πέραν των 4 εφημεριών το μήνα.

Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, την ίδια στιγμή ειδικοί γιατροί από νοσοκομεία της χώρας προσφεύγουν στις επιθεωρήσεις εργασίας ζητώντας την εφαρμογή του 48ώρου ως μέγιστου χρόνου εβδομαδιαίας απασχόλησης, όπως ορίζει το Π.Δ. 88/1999. «Αυτό», τονίζει ο κ. Βαρνάβας «σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε «εφημεριακό κραχ» των νοσοκομείων κυρίως της περιφέρειας εάν δεν προσληφθεί επιπλέον ιατρικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το ωράριο ενός γιατρού ΕΣΥ είναι περίπου 70 - 80 ώρες την εβδομάδα που σημαίνει κατά μέσον όρο δύο εφημερίες σε εβδομαδιαία βάση.

Από την μία παρατηρείται υπερεργασία των γιατρών του ΕΣΥ, από την άλλη δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των πλασματικών εφημεριών, δηλαδή εφημεριών γιατρών που φαίνονται στα χαρτιά αλλά δεν εκτελούνται. Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει: «Το ότι υπάρχουν πλασματικές εφημερίες γιατρών κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συρρίκνωση του φαινομένου -όχι εξάλειψη- καθώς τα κονδύλια για τις εφημερίες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ αυξάνεται το ποσό με το οποίο αποζημιώνονται. Οπότε, και οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν περιθώριο να «αφήνουν» να υπάρχουν πλασματικές εφημερίες σε μεγάλο βαθμό. Στην επαρχία επειδή η κατάσταση είναι πιο οριακή από την πλευρά στελέχωσης των κλινικών με γιατρούς δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια γι' αυτού του είδους τις εφημερίες».

Πηγή

Kathimerini.gr, Συντάκτης: Πεννυ Μπουλουτζα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_110591_24/09/2006_198709