19/3/06

Σοβαρές επιπλοκές σε εθελοντές από πειραματική δοκιμή του φαρμάκου TGN1412


Τέσσερα άτομα είναι σε σοβαρή κατάσταση μετά από συμμετοχή σε πειραματική δοκιμή του φαρμάκου TGN1412 της εταιρείας TeGenero. Την έρευνα είχε υπό την ευθύνη της η εταιρεία Parexel. Άλλα δύο άτομα είναι σε κρίσιμη κατάσταση αλλά έχουν παρουσιάσει σημεία βελτίωσης.

Τα άτομα υπέστησαν πολλαπλή δυσλειτουργία των οργάνων τους λίγες ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου TGN1412 σε μια ερευνητική μονάδα που βρίσκεται στο νοσοκομείο Northwick στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ο Herman Scholtz, προϊστάμενος της Parexel, εγκωμίασε τη γρήγορη παρέμβαση του προσωπικού του νοσοκομείου αμέσως μόλις υπέστησαν οι εθελοντές μια αντίδραση κατά τη διάρκεια των δοκιμών του φαρμάκου.

Η Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και τα Ιατρικά προϊόντα (MHRA) ερευνά εάν η αντίδραση που υπέστησαν τα άτομα προκλήθηκε από ένα πρόβλημα παρασκευής του φαρμάκου, από μόλυνση, από λάθος χορήγησης της δόσης ή εάν ήταν κάποια "απολύτως απρόβλεπτη παρενέργεια του φαρμάκου στους ανθρώπους".

Η TeGenero, που κατασκευάζει το φάρμακο, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των άρρωστων ατόμων και είπε ότι το φάρμακο δεν είχε παρουσιάσει κανένα σημάδι προβλημάτων στις προηγούμενες δοκιμές. Εκπρόσωπος της TeGenero είπε ότι το TGN1412 ήταν εξετασμένο εκτενώς στα εργαστήρια και στα κουνέλια και τους πιθήκους, χωρίς να παρουσιάσει κανένα δυσμενές αποτέλεσμα και κανέναν θάνατο που να σχετίζεται με το φάρμακο.

Ήταν η πρώτη χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λευχαιμία και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Πηγή και συνδέσεις από το BBC

Six taken ill after drug trials

Drugs trial men 'are improving'

Drug trial four 'are conscious'

Animal tests 'false reassurance'

Human drug trials 'fundamental'

Making a career out of drug tests

Q&A: Drug trials


North West London Hospitals NHS Trust

Parexel

MHRA

Tegenero