3/3/06

Ο εφιάλτης έχει όνομα; "SPEED"

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα γενιά ναρκωτικών και τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται η χρήση τους σε όλον τον πλανήτη, έδωσε στη δημοσιότητα ο εποπτικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών (International Narcotics Control Board). Σύμφωνα με αυτά, ο εφιάλτης δεν ακούει πια στο όνομα ηρωίνη ή κοκαΐνη αλλά στην ουσία μεταμφεταμίνη, γνωστή στην πιάτσα των χρηστών και με τα ονόματα "μεθ", "σπιντ" ή "πάγος". Πρόκειται για ένα συνθετικό ναρκωτικό, για την παρασκευή του οποίου απαιτούνται δυο χημικές ουσίες, που εύκολα μπορεί να βρει κανείς μέσω των παράτυπων φαρμακείων που λειτουργούν στο Internet.

Η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη, οι δυο ουσίες που χρειάζονται για την παρασκευή μεταμφεταμίνης, μπορούν εύκολα να αποκτηθούν μέσω Internet από φαρμακεία που κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας δίχως άδεια, δισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων ετησίως.

Φάρμακα τα οποία παραδίδονται ταχυδρομικά, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Λαμβάνοντας υπ όψιν αυτήν την παράμετρο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, γιατί ο πρόεδρος του International Narcotics Control Board μιλά για πανδημία.

Στις ΗΠΑ, προσθέτει, το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεταμφεταμίνη και τα στοιχεία, δείχνουν ότι η χρήση της κάνναβης, της κοκαϊνης και των χαπιών έκστασις φθίνει.

Το πρόβλημα, ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια των ΗΠΑ και ο εφιάλτης έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και προκειμένου να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη πώληση μέσω internet φαρμακευτικών ουσιών, το INCB πρότεινε να μειωθούν τα σημεία εισόδου ταχυδρομικών πακέτων σε κάθε χώρα και να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αιχμής, προκειμένου γρήγορα και αποτελεσματικά να ερευνάται το περιεχόμενο τους.

Σχετικά Links:
INCB International Narcotics Control Board http://www.incb.org/incb/index.html
ERT.gr http://news.ert.gr/3/211413.asp Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού apaschalinou@ert.gr