11/3/06

Ξεκίνησε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας της ΔΥΠΕ Κρήτης

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει κατακυρώσει μέχρι σήμερα η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (http://www.ktpae.gr/) από τα προκηρυχθέντα έργα των ΔΥΠΕ, το «Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας της ΔΥΠΕ Κρήτης» ( ΔΥΠΕ - Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας (http://www.hc-crete.gr/), όπως έχουν μετονομασθεί τα Πε.Σ.Υ.Π, στο πλαίσιο της τελευταίας αναδιοργάνωσης) συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 5.391.800€, κατακυρώθηκε και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από την Ένωση Εταιρειών Unisystems - ATKOSoft - Orco.

Το έργο περιλαμβάνει τη προμήθεια πληροφορικών συστημάτων, λογισμικού και την παροχή όλων των απαιτούμενων υπηρεσιών για την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διασύνδεση και υποστήριξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) για τη ΔΥΠΕ Κρήτης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα νομαρχιακά διαμερίσματα του νησιού, με συνολικό πληθυσμό άνω των 600.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη Εφαρμογής, την Υλοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων (Π.Κ.Δ.), την Εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού και όλων των εφαρμογών για την κάλυψη των λειτουργικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων των Μονάδων Υγείας της ΔΥΠΕ όπως: την Διοικητικο-Οικονομική Διαχείριση, τη Διαχείριση Ασθενών, Ιατρικών και Εργαστηριακών Πληροφοριών, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, το Υποσύστημα της Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Βusiness Ιntelligence) , και το σύστημα Επικοινωνίας και Διασύνδεσης των εφαρμογών με το πρωτόκολλο επικοινωνίας HL7.

Η πλειοψηφία των εφαρμογών που αναφέρονται παραπάνω, θα εγκατασταθούν στις ακόλουθες μονάδες υγείας, που υπάγονται στον διοικητικό έλεγχο της ΔΥΠΕ Κρήτης: Κεντρική Υπηρεσία Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο», Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας, Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο - Υγείας Σητείας, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νεάπολης, 14 Κέντρα Υγείας.

Το σύνολο των χρηστών των εφαρμογών που θα εγκατασταθούν υπολογίζεται σε 1.035 και το σύνολο των κλινών των καλυπτόμενων νοσοκομείων σε 2.000.

Η συνεχής, ενοποιημένη και ασθενοκεντρική διαχείριση των διοικητικών και ιατρικών δεδομένων, η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλα τα στάδια του κύκλου νοσηλείας και η εν γένει βελτιστοποίηση της παροχής των υπηρεσιών υγείας, είναι ο στόχος της λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης υπηρεσιών υγείας.

Η Ένωση Εταιρειών Unisystems - ATKOSoft - Orco, στην οποία έχει επίσης ανατεθεί από την ΚτΠ Α.Ε. και υλοποιείται επιτυχώς, το έργο ΔΗΛΟΣ για τη ΔΥΠΕ Κυκλάδων, έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην υλοποίηση έργων παρόμοιας πολυπλοκότητας, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Πηγή: http://tech.flash.gr//news/greece/2006/3/3/11897id/