31/10/05

Το Φαρμακείο είναι κλειστό!

Αν χρειάζεται ένας ασθενής μία πορτοκαλάδα το μεσημεράκι θα πάει στο Κυλικείο του Νοσοκομείου και θα αγοράσει μία. Αν θέλει μπισκότα το βράδυ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το Κυλικείο είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Αν όμως χρειαστεί ένα φάρμακο που είναι απαραίτητο για τη ζωή του, θα πρέπει να περιμένει το άλλο πρωί. Το Φαρμακείο του Νοσοκομείου είναι κλειστό!

Αυτό που συμβαίνει στα Ελληνικά Νοσοκομειακά Φαρμακεία είναι καταπληκτικό. Δεν εφημερεύουν και δεν καλύπτουν σε 24ωρη λειτουργία τις ανάγκες των ασθενών. Αυτό βέβαια είναι ευθύνη των Διοικήσεων των Νοσοκομείων. Όσο δεν υπάρχει στελέχωση με προσωπικό τόσο η λειτουργία των Νοσοκομειακών Φαρμακευτικών τμημάτων θα είναι προβληματική.

Η 24ωρη λειτουργία των Νοσοκομειακών Φαρμακείων είναι απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια των ασθενών, όσο και για την αναβάθμιση του ρόλου των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Τα Φαρμακεία πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό, με Φαρμακοποιούς, Βοηθούς Φαρμακείου, Διοικητικούς και Βοηθητικό προσωπικό με παρουσία όλο το 24ωρο, ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν οι ασθενείς, να σταματήσουν τα τεράστια αποθέματα στις κλινικές και να λειτουργήσουν τα ειδικά εργαστήρια της Ανασύστασης των Κυτταροστατικών φαρμάκων, των Παρεντερικών Διαλυμάτων, η Κλινική Φαρμακευτική και όσα η σύγχρονη Φαρμακευτική προστάζει.