8/10/05

Το πρώτο πιθανό κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Ρουμανία

Φαίνεται οτι είμαστε στην αρχή ενός πολύ σοβαρού προβλήματος για όλη την Ευρώπη. Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (http://www.ert.gr/) δημοσιεύεται άρθρο της κ. Αθηνάς Σαλούστρου (asaloustrou@ert.gr) σύμφωνα με το οποίο:

Το πρώτο πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών ανέφερε την Παρασκευή η Ρουμανία, αλλά όπως τονίστηκε δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο ιός που βρέθηκε σε οικόσιτα πτηνά στο δέλτα του Δούναβη είναι βλαβερός για τους ανθρώπους. Ο Ρουμάνος Υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν τεστ προκειμένου να καθοριστεί αν ο ιός είναι ο θανατηφόρος H5N1 ή κάποιος άλλος λιγότερο επικίνδυνος.

Ο Ρουμάνος Υπουργός δήλωσε επίσης ότι η περιοχή σε ακτίνα 3 χλμ έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι Αρχές προκειμένου να περισυλλέξουν όλα τα οικόσιτα πτηνά ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας στο ευαίσθητο περιβαλλοντολογικά δέλτα του Δούναβη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι απαγορεύθηκε το κυνήγι σε ολόκληρη την περιοχή και οι υγειονομικές Αρχές απέστειλαν ήδη ιατρικές ομάδες προκειμένου να εξετάσουν για πιθανά κρούσματα σε ανθρώπους, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το δέλτα του Δούναβη είναι ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς για αποδημητικά πουλιά που προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

(Πηγή: http://news.ert.gr/newsDetails.asp?id=173689)