20/8/05

Ετήσια έκθεση πεπραγμένων 2004 σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας

Η συνάδελφος Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) μας ενημερώνει οτι στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.mohaw.gr) έχει δημοσιευθεί η Ετήσια έκθεση πεπραγμένων 2004 του σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (http://www.mohaw.gr/gr/theministry/seyyp/pub/annual_report_2004.pdf/file_view)

Το αρχείο, επειδή είναι πολύ μεγάλο (265 σελίδες) μπορείτε να το "κατεβάσετε" και να διαβάσετε με την ησυχία σας από την διεύθυνση
http://www.mohaw.gr/gr/theministry/seyyp/pub/annual_report_2004.pdf/download

Στο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν πολλά σημεία που είναι πολύ χρήσιμα για όλους τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς.

Για παράδειγμα στη σελίδα 239 υπάρχουν οι γενικές διαπιστώσεις από τον φαρμακευτικό έλεγχο, όπου αναφέρεται:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Α΄ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Από τη συνολική αποτίμηση των ελέγχων που διενήργησε ο Υγειονομικός Φαρμακευτικός
Τομέας εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα και επισημάνσεις:
Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα είναι ο κύριος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο περίθαλψης.
Η ανεπάρκεια και η παλαιότητα του εξοπλισμού επιβάλλει τον προγραμματισμό για άμεση προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού καθώς και αναβάθμιση των μονάδων όπου είναι εφικτό.
Η αναθεώρηση των οργανισμών σε κάποιες περιπτώσεις Νοσοκομείων ιδιαίτερα της περιφέρειας, η πρόβλεψη θέσεων ανάλογων των αναγκών αλλά και η προκήρυξη των κενών θέσεων, η πρόσληψη προσωπικού, η έγκαιρη αποκατάσταση των φθορών και λήψη ατομικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων θα συνδράμει στην αποδοτικότερη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Στις περιπτώσεις παλαιότητας κτιρίων και γενικότερης στενότητας χώρων οι Διοικήσεις πρέπει να φροντίσουν για εξάντληση όποιων περιθωρίων βελτίωσης υπάρχουν ώστε να γίνει
ορθολογική κατανομή χώρου με τροποποίηση της διαρρύθμισης.

Σε μεγάλο ποσοστό ελεγχθέντων Νοσοκομείων δεν τηρείται κανένας από τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ισχύουσα νομοθεσία κατά τη διάρκεια της διάλυσης και χορήγησης των κυτταροστατικών φαρμάκων στους ασθενείς. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις διάλυσης των κυτταροστατικών για τη διαφύλαξη της υγείας εργαζομένων και ασθενών.
Επιπλέον φαινόμενα όπως ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού, μη ορθολογική κατανομή τους, ανάρμοστη συμπεριφορά, αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και μη έγκαιρη εφαρμογή των εγκυκλίων από τις Διοικήσεις επιτείνουν τα
προβλήματα που εντοπίστηκαν. Τα περισσότερα εργαστήρια Κρατικών Νοσοκομείων λειτουργούν σε χωροταξικές συνθήκες ιδιαίτερα περιοριστικές ως επικίνδυνες. Οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων είναι αντίξοες καθώς δεν υπάρχουν χώροι ούτε για τις στοιχειώδεις προσωπικές ανάγκες τους. Οι χώροι, πέραν της στενότητας που παρουσιάζουν, είναι αντιλειτουργικά διαρρυθμισμένοι και οι διάδρομοι καταλαμβάνονται από παλιά μηχανήματα και ψυγεία. Η διενέργεια των διαγωνισμών για προμήθεια χημικών αντιδραστηρίων από το ΠεΣΥΠ Δυτικής Μακεδονίας και οι χρονοβόρες διαδικασίες ανάγκασαν τα εργαστήρια των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας να μείνουν στο παλιό καθεστώς των χρησιδανείων. Τα Κ.Υ ως σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας προσφέρουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αναγκαίων ειδικοτήτων. Στους βασικούς τομείς δράσης παρέχουν περίθαλψη σε ικανοποιητικό επίπεδο με έμφαση στον τομέα πρόληψης στα 239 προγράμματα εμβολιασμού, προληπτικής οδοντιατρικής, ενώ κάποια υστερούν στην ανάπτυξη αγωγής υγείας και συμβουλευτικής στην κοινότητα λόγω έλλειψης προσωπικού.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις χρειάζονται συντήρηση και βελτιωτικές παρεμβάσεις κυρίως για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
Η πλειοψηφία των ιδιωτικών φαρμακείων βρέθηκε να εφαρμόζει τις διατάξεις της Φαρμακευτικής νομοθεσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν κάποιες παρατυπίες οφείλοντο σε άγνοια ή σε δυσκολία εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.
Τα νοσοκομειακά φαρμακεία κατά το πλείστον βρέθηκαν να λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία παρά τη δυσκολία εφαρμογής των διατάξεων του ΠΔ περί οργάνωσης νοσοκομειακού φαρμακείου (κτιριακή υποδομή).
...