9/2/05

Ειδική Αμοιβή Άσκησης Φαρμακευτικής Πολιτικής

Από τη Γενική Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ – Ένωσης Κα Τσικαλάκη Ειρήνη (tsik@spark.net.gr) ενημερωθήκαμε ότι από την ΠΕΦΝΙ -Ένωση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο η παρακάτω επιστολή σχετικά με την Ειδική Αμοιβή Άσκησης Φαρμακευτικής Πολιτικής.

ΠΕΦΝΙ
Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
Αθήνα 1/02/2005
Προς: τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ν. Κακλαμάνη

Ειδική Αμοιβή Άσκησης Φαρμακευτικής Πολιτικής

Το 1999 το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, αναγνώρισαν τον ιδιαίτερο ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο ΕΣΥ, ρόλος σύνθετος που πραγματεύεται την αποτελεσματική εφαρμογή φαρμακευτικής πολιτικής, τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την ορθολογική διαχείριση των πόρων των φαρμακευτικών δαπανών στα νοσοκομεία και αποδέχθηκαν το αίτημα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών για ένταξή τους στο μισθολόγιο των Γιατρών του ΕΣΥ.
Λόγοι δημοσιονομικοί υποχρέωσαν το Υπουργείο Οικονομικών για σταδιακή ικανοποίηση του αιτήματος και καθιέρωσαν την ειδική αμοιβή του εδαφίου γ, της παραγράφου 2, του άρθρου 13 του Νόμου 2703/1999. Η ειδική αμοιβή δεν αποτελεί πάγια αποζημίωση ούτε επίδομα, διότι η καταβολή του ως άνω ποσού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία αφού διαπιστώσει αν και κατά πόσο τηρούνται οι όροι της αντίστοιχης Υπουργικής Απόφασης, μόνο τότε εγκρίνει την καταβολή του εφ’ άπαξ κατ’ έτος ποσού των 880,41 ευρώ. Άλλωστε η διάταξη δεν λέει «… καταβάλλεται στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς εφ’ άπαξ ποσόν…» λέει «… δύναται να καταβάλλεται …».
Η μη πρόβλεψη της καταβολής του ποσού αυτού στις εξαιρέσεις του Νόμου 3205/2003 δεν αποτελεί απλώς μείωση των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών αλλά την καθολική υποχώρηση στην ένταξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στο ΕΣΥ.
Η λογική του συμψηφισμού με τα λοιπά επιδόματα (άρα και τα οφέλη από το μισθολόγιο του Ν. 3205/03) δεν μπορεί να αποτελέσει βάση καμίας συζήτησης διότι την ίδια ακριβώς μισθολογική μεταχείριση είχαν και οι λοιποί επιστήμονες της ιατρικής υπηρεσίας με τους οποίους ουδέποτε συμφωνήθηκε να καταβάλλεται καμία ειδική αμοιβή για οποιονδήποτε λόγο.
Για τους άνω λόγους ζητείται η ψήφιση της ακόλουθης τροπολογίας:
Τροπολογία
Στο άρθρο 8, παρ. Β,3 του Νόμου 3205/2003 (ΦΕΚ Α, 297/23-12-03) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Καθώς και το εφ’ άπαξ ποσόν του εδαφίου γ, της παραγράφου 2 του άρθρου 13, του Νόμου 2703/1999 (ΦΕΚ Α, αρ. φ. 72/8-04-1999) για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς».

Κοιν.: Υφυπουργό Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλο

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Δρ. Ασιθιανάκης Πέτρος
Η Γεν. Γραμματέας Τσικαλάκη Ειρήνη


**************************************************

1 Comments:

Bill Goulas said...

Καλή η κίνηση για την καταβολή της αμοιβής για την άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής.

Ακόμα καλύτερη θα ήταν η είδηση ότι ψηφίστηκε οριστικά η διαχείριση από τα νοσοκομειακά φαρμακεία μόνο φαρμάκων, με αντίστοιχη μετακίνηση όλων των υπολοίπων στις αποθήκες υλικού.
Θα πρέπει επιτέλους οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί να είναι οι επιστήμονες-λειτουργοί υγείας, να μπορέσουν να αναπτύξουν τα εργαστήρια που προβλέπονται, προσφέροντας κλινικό και ουσιαστικό έργο στον Έλληνα ασθενή.

Μία πρόταση για τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν εκφράσει τη διάθεση να συνεχίσουν να διαχειρίζονται υγειονομικά κλπ υλικά,(την εννοώ και δεν υπάρχει καμμία αρνητική διάθεση: Να προβλεφθεί η πιθανότητα με δική τους αίτηση (προς το συμβούλιο Διοίκησης;), κατ' εξαίρεση να μπορούν να συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα εν λόγω υλικά, χωρίς όμως σε καμμία περίπτωση να μπορεί αυτή η κίνηση να επηρεάσει τη φύση της εργασίας των υπολοίπων συναδέλφων.