29/5/15

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αποπληρωμή των εφημεριών και υπερωριών των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015


Από το Υπουργείο Υγείας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των εφημεριών, υπερωριών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι σε συνέχεια της Νομοθετικής Ρύθμισης του Υπουργείου Υγείας η οποία συμπεριλήφθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογράφηκε, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015 καθώς και των εφημεριών των γιατρών στα Πανεπιστημιακά και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Άμεσα θα προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ενώ η αποπληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.

27/5/15

Έγιναν τα εγκαίνια του νέου Φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου


Από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου εκδόθηκε Δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο τη Δευτέρα 25η Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, μετά και από σχετική αδειοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομειακού Φαρμακείου έχει απεμπλακεί από μη Φαρμακευτικά καθήκοντα, τα οποία προσέφεραν μεγάλο φόρτο εργασίας σε λάθος όμως κατεύθυνση για τον επιστήμονα φαρμακοποιό.


21/5/15

Η Φαρμακευτική δαπάνη για τα έτη 2013-2014 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, οι πωλήσεις φαρμάκων στα φαρμακεία αυξήθηκαν κατά 2,84% από πλευράς όγκου πωλήσεων. Όσον αφορά τις αξίες των φαρμάκων υπήρξε μείωση κατά 2,00%, διαμορφούμενη στα 3,88 δισ.€.

Η αγορά των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2014 ανήλθε στο 1,40 δισ.€ έναντι 1,34 δισ€ το 2013, δηλαδή αύξηση κατά 4,50%. Όσον αφορά τον όγκο των νοσοκομειακών φαρμάκων παρουσιάστηκε μείωση κατά 3,64%.

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στην Ελλάδα, αν αφαιρεθούν οι παράλληλες εξαγωγές, ανήλθε το 2014 στα 4.969.563.006 €, έναντι 4.965.669.155 € για το 2013.

20/5/15

Εκδήλωση για τις Κλινικές Μελέτες και Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΦΙ


Η ΕΛΕΦΙ (Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής) διοργανώνει την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευσή της που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:30- 16:00, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.

Η ετήσια Γενική Συνέλευση έχει απολογιστικό χαρακτήρα με την έκθεση και έγκριση των δράσεων της ΕΛΕΦΙ από τον Ιούνιο 2014 ως τον Ιούνιο 2015. Επίσης την έγκριση του οικονομικού απολογισμού και του προϋπολογισμού για το επόμενο ετήσιο διάστημα (2015-2016).

Η Γ.Σ. θα προηγηθεί της προγραμματισμένης Επιστημονικής Εκδήλωσης με θέμα τον «Νέο Κανονισμό για τις Κλινικές Μελέτες και ετοιμότητα για την εφαρμογή του στην Ελλάδα».


17/5/15

Ημερίδα για την Φαρμακολογική και Διατροφική αξία της Αγκινάρας - Cynara Scolymus


Η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνει Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα:

"Φαρμακολογική και Διατροφική αξία της Αγκινάρας - Cynara Scolymus"

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στην Τήνο, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015.


Απόσυρση των Τιμών Αναφοράς φαρμάκων που εκδόθηκαν στο ΦΕΚ 824Β της 12-5-2015


Στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αναρτήθηκε ενημερωτικό κείμενο, το οποίο αναφέρει:

"Σας ενημερώνουμε ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στον τρόπο υπολογισμού των τιμών αναφοράς που εκδόθηκαν στο ΦΕΚ 824Β της 12-5-2015 σε μια σειρά σκευασμάτων και κατόπιν άμεσης εντολής του Υπουργείου Υγείας επαναφέρουμε το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην πρό της εφαρμογής του ΦΕΚ κατάσταση.

Τα νέα προϊόντα θα επανεισαχθούν στις 12:00 το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας 18 Μαΐου, μετά τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ."

Πηγή

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

15/5/15

Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου της EAHP για το περιοδικό European Journal of Hospital Pharmacy


Η EAHP (European Association of Hospital Pharmacists),  προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα τη βοηθήσουν να διαμορφώσει το μέλλον του περιοδικού της European Journal of Hospital Pharmacy, καλεί όλα τα μέλη της να συμπληρώσουν το παρακάτω ερωτηματολόγιο:

https://bmj.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_eWeksyRTziCda0R 

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτούνται περίπου 10 λεπτά και για τους συμμετέχοντες προσφέρεται δώρο η συμμετοχή σε κλήρωση για δωροεπιταγή 100€ στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.

Καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης είναι η 24/5/2015.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

13/5/15

9ο Συνέδριο του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων


Το 9ο Συνέδριο του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων με θέμα:

«Δημόσια Διακυβέρνηση και Οικονομικό Management Νοσοκομείων: Βιωσιμότητα, Λογοδοσία, Κλινική Διακυβέρνηση»

θα πραγματοποιηθεί 18 & 19 Ιουνίου 2015, στο Αμφιθέατρο 251 του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. 

9/5/15

17ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο και Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΕΦ


Το Δ.Σ. της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών) ανακοινώνει την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στις 19:00 στα γραφεία της Ένωσης (Κορυζή 6, Αθήνα).

Επίσης ανακοινώνει τη διενέργεια του 17ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου το οποίο θα διεξαχθεί 09–11 Οκτωβρίου 2015 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.


Ο FDA χορήγησε ονομασία Ορφανού Φαρμάκου στην Κανναβιδιόλη


O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (US Food and Drug Administration, FDA), χορήγησε ονομασία Ορφανού Φαρμάκου στην Κανναβιδιόλη για τη θεραπεία παιδιών με νεογνική υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια (NHIE), που προκαλείται από νεογνική έλλειψη οξυγόνου κατά τη διαδικασία της γέννας.

Τα βρέφη με ΝΗΙΕ μπορεί να εμφανίσουν:
  • απώλεια μυϊκού τόνου, 
  • κρίσεις, 
  • πρόβλημα στο φαγητό και 
  • καταπιεσμένα επίπεδα συνείδησης. 
Η Κανναβιδιόλη είναι ένα μη- ψυχοτρόπο συστατικό της κάνναβης και ανήκει σε μια κατηγορία ενώσεων, γνωστών ως κανναβινοειδή.

1/5/15

Δημόσια διαβούλευση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»


Τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με τον τίτλο:

«Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, στόχος της Κ.Υ.Α είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγειονομική περίθαλψη, στη φαρμακευτική κάλυψη και στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης υποβάλλοντας τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 11/5/2015 στις 14:00.

Ένας κόσμος απαλλαγμένος από τη φυματίωση: αντιμετώπιση των αναγκών των ευπαθών ομάδων


Πολλοί πιστεύουν ότι η φυματίωση αποτελεί πια παρελθόν. Στην πραγματικότητα όμως ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να εξαλειφθεί η ασθένεια αυτή μέσα στον τρέχοντα αιώνα. Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ για τη φυματίωση σ' όλο τον κόσμο, το 2013 έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ είναι ιδιαίτερα θλιβερό να γνωρίζει κανείς ότι οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.  
Υπολογίζεται ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι εμφάνισαν φυματίωση το 2013, ανάμεσα στους οποίους οι 480.000 εμφάνισαν πολυανθεκτική μορφή φυματίωσης (MDR), που είναι η νέα απειλή. Σε 30 χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ αναφέρθηκαν 64.844 κρούσματα φυματίωσης, τα οποία ήταν μεν κατά 6,0% λιγότερα από το 2012, όμως οι περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης και εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης αυξάνονται συνεχώς.