19/4/15

15ος Μαραθώνιος για τη Διασυνδεσιμότητα των Πληροφοριακών Εφαρμογών στην Υγεία


Στη Nosfar έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) και τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στο χώρο της υγείας.

IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) είναι μια πρωτοβουλία από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της βιομηχανίας που έχει σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο που υπολογιστικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Το Connectathon είναι ένας «μαραθώνιος διασυνδεσιμότητας» πέντε ημερών για τη δοκιμή της διαλειτουργικότητας των Συστημάτων Πληροφορικής Υγείας.



Το 15ο Connectathon ξεκινά την Δευτέρα 20 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 24 Απριλίου, στην πόλη του Λουξεμβούργου.

Η IHE Ευρώπης με τη διοργάνωση του Connectathon δημιουργεί μια  μοναδική ευκαιρία  να δοκιμαστούν οι εφαρμογές πληροφορικής που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας  με συστήματα  και προϊόντα  από άλλους προμηθευτές σε ένα περιβάλλον  πραγματικού χρόνου.

16/4/15

Προσυνεδριακό Σεμινάριο Φοιτητών Φαρμακευτικής Σχολής


Η ΠΕΦΝΙ στα πλαίσια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών με θέμα:

«Κλινικές Δεξιότητες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στις Υπηρεσίες Υγείας»

που γίνεται 23-36 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη «MAKEDONIA PALACE» διοργανώνει ειδικό σεμινάριο για φοιτητές Φαρμακευτικής με στόχο την ενημέρωσή τους για το ρόλο και τις δυνατότητες της νοσοκομειακής και κλινικής φαρμακευτικής σήμερα.

Το σεμινάριο έχει την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ.  Η συμμετοχή φοιτητών είναι δωρεάν (ομοίως και για το Συνέδριο) και θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία της ΠΕΦΝΙ στο τηλ/φαξ 210 7753104 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο ακόλουθο mail: pefni@ath.forthnet.gr

15/4/15

Ημερίδα για τα Σπάνια Νοσήματα και τα Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη


Η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ), διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα:

«Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη»

την Τετάρτη 22.4.2015 & ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο ARCADIA (Πλατεία Κολοκοτρώνη 1), στην Τρίπολη.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, για τους οποίους η είσοδος είναι ελεύθερη. Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας και μοριοδοτείται με μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής επιμόρφωσης.

12/4/15

Καλό Πάσχα. Χρόνια σας πολλά με υγεία!


Η ΝοσΦαρ σας εύχεται Χρόνια Πολλά με υγεία και οικογενειακή ευτυχία :)

Ένα νέο ρομπότ προστέθηκε στο προσωπικό του Φαρμακείου στο Νοσοκομείο Airedale στο Ηνωμένο Βασίλειο


Ένα σημαντικό μέλος καλωσόρισε στo προσωπικό του το φαρμακείο στο νοσοκομείο Airedale στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συμβάλλει στην επιτάχυνση της υπηρεσίας διανομής - ένα αυτοματοποιημένο ρομπότ διανομής φαρμάκων.
Η νέα προσθήκη στην ομάδα επιτρέπει στα μέλη του προσωπικού του φαρμακείου να περνούν περισσότερο χρόνο στους θαλάμους, να συνεργάζονται άμεσα με το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς, και να βοηθούν τους ασθενείς να κατανοήσουν τα φάρμακά τους.
Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της σπατάλης, για παράδειγμα, δίνοντας στο προσωπικό του φαρμακείου περισσότερο χρόνο για να ελέγξει τα φάρμακα που οι ασθενείς φέρουν μαζί τους και να επανεξετάσει ιατρικά ιστορικά των ασθενών. Θα μειώσει επίσης την πιθανότητα των σφαλμάτων κατά την διανομή και θα επιταχύνει την παράδοση των φαρμάκων στις κλινικές.

1/4/15

Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες επιτρέπεται η χορήγηση «επαναλαμβανόμενων συνταγών έως εξάμηνης διάρκειας»


Από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ανακοινώθηκαν με Δελτίο Τύπου οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες επιτρέπεται η χορήγηση «επαναλαμβανόμενων συνταγών έως εξάμηνης διάρκειας».

Επαναλαμβανόμενες συνταγές διάρκειας ως και έξι μηνών, υπενθυμίζουμε, ότι μπορούν να εκδίδουν οι γιατροί σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 'Β 3677/31-12-2014).

Ειδικότερα, επιτρέπεται στους θεράποντες ιατρούς να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» έως και εξάμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.

Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες επιτρέπεται η χορήγηση «επαναλαμβανόμενων συνταγών έως εξάμηνης διάρκειας» είναι οι παρακάτω: