18/11/15

Ευρωπαϊκή ημέρα ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά


Από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες, με αφορμή την 18η Νοεμβρίου που είναι Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, ανακοινώθηκαν τα νεώτερα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ευρώπη, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών. Η κατάχρηση αυτή έχει οδηγήσει σε ανθεκτικότητα πολλά κοινά μικρόβια και μας έχει κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε θανατηφόρες λοιμώξεις. Το πιο δραματικό στοιχείο στις επισημάνσεις των επιστημόνων, είναι το «τέλος των αντιβιοτικών», δηλαδή το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει επινοηθεί και παρασκευαστεί ένα καινούργιο πιο ισχυρό αντιβιοτικό από τα ήδη υπάρχοντα. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη ότι δεν θα έχουμε σύντομα καινοτόμα αντιβιοτικά για να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει στη θεραπεία.




Ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, υπογράμμισε ότι «οι λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σκοτώνουν πλέον χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και ευθύνονται για την απώλεια 1.500.000.000 ευρώ σε έξοδα νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των ωρών εργασίας που χάνονται».

Τα τελευταία αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το ECDC (το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) δείχνουν ότι η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται για τα περισσότερα βακτηρίδια και αντιβιοτικά υπό επιτήρηση. Σε τουλάχιστον 3 χώρες, την Ιταλία την Ελλάδα και τη Μάλτα, η αντίσταση στα πιο πρόσφατα αντιβιοτικά έχει γίνει ένα ενδημικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σ’ αυτές τις χώρες δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικά βακτήρια.

Για πρώτη φορά, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία, παρότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία εξακολουθεί να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Γαλλία πρώτη, η Ισπανία δεύτερη, και η Ελλάδα στην τρίτη θέση, εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αντοχή μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά δυστυχώς η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών από τον άνθρωπο.

Σχεδιάστε μια εκστρατεία

Εάν διοργανώνετε κάποια εκστρατεία προώθησης της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας μας.
  

Πληροφορίες προς τους ασθενείς 
 

Οι συνταγογραφούντες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλούσιο υλικό το οποίο εξηγεί στους ασθενείς τι είναι η μικροβιακή αντοχή και για ποιους λόγους είναι σημαντική η ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
- Δείτε περισσότερα: http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/participate.aspx#sthash.xPTWdNa3.dpuf


  • Δείτε περισσότερα: http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/antibiotics-information-for-prescribers.aspx#sthash.fQ1EvAbz.dpuf


  • Δείτε περισσότερα: http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/antibiotics-information-for-prescribers.aspx#sthash.uNVDHtja.dpuf


    Ενημέρωση των ασθενών
    - Δείτε περισσότερα: http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/antibiotics-information-for-prescribers.aspx#sthash.uNVDHtja.dpuf


    Ενημέρωση των επαγγελματιών που συνταγογραφούν στα νοσοκομεία
    - Δείτε περισσότερα: http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/antibiotics-information-for-prescribers.aspx#sthash.uNVDHtja.dpuf


    Πηγές

    http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/Home.aspx

    Data and reports: Antimicrobial resistance and consumption

    Healthview