23/6/15

Τα προβλήματα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και των Νοσοκομειακών Φαρμακείων


Σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ που έδωσε η Α' Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, τονίζει την πεποίθησή της ότι μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Αναγγέλλει αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική, επιμένει στη χορήγηση φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο διά χειρός φαρμακοποιού και καταγγέλλει ότι τα υφιστάμενα κονδύλια στα νοσοκομεία, όπως αυτά διατέθηκαν το 2014, δεν επαρκούν για περισσότερο από δίμηνο.

Αναφερόμενη στις «αυθαίρετες» περικοπές εφημεριών από διοικήσεις νοσοκομείων, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση άνωθεν.




Μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Οι οριζόντιες μειώσεις - ξεπερνούν συνολικά το 55% - που έγιναν στους προϋπολογισμούς τα τελευταία χρόνια οδήγησαν πολλά νοσοκομεία σε αδυναμία κάλυψης των ασθενών τους με τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα υφιστάμενα κονδύλια (όπως αυτά διατέθηκαν το 2014) δεν επαρκούν για περισσότερο από ένα δίμηνο. Ελπίζω σύντομα να δοθούν τα αναγκαία συμπληρωματικά ποσά.

Ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων. Μεγάλος αριθμός νοσοκομείων (περισσότερα από 50) έχουν μόνο έναν φαρμακοποιό, περίπου 25 φαρμακεία δεν έχουν φαρμακοποιό ή έχουν κάποιον επικουρικό (που όπως γνωρίζετε οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του χρόνου). Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν σχεδόν πριν από δέκα χρόνια και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν.

Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση προκήρυξη των 80 θέσεων. Γνωρίζουμε ότι στο υπουργείο Υγείας είναι σε εξέλιξη σχετική διαδικασία. Η αναλογία φαρμακοποιών ανά κλίνες βάσει και των ευρωπαϊκών προτύπων είναι 1 προς 80. Στην Ελλάδα απέχουμε δραματικά από αυτά τα ποσοστά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά που πρέπει να καλυφθούν. Γνωρίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει πλήρως κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών στην ορθολογική χρήση του φαρμάκου και στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει το υφιστάμενο πρόβλημα με επιπλέον προσλήψεις που θα ενταχθούν στον συνολικό αριθμό του υγειονομικού προσωπικού που έχει προαναγγείλει. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για προσλήψεις βοηθών φαρμακείου, όπου επίσης υπάρχουν ανάλογα προβλήματα. Η επίσπευση στη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών φαρμακοποιών (κατ' αντιστοιχία της διαδικασίας που ακολουθείται για τους γιατρούς) σίγουρα μπορεί να συμβάλει θετικά.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών μας αλλά και στις "αυθαίρετες" περικοπές που δεχόμαστε από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, ένα θέμα για το οποίο φαίνεται να απαιτούνται κεντρικές ενέργειες.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη ΕΔΩ.

Πηγή

ΤΟ ΒΗΜΑ