24/7/14

Διαδικτυακό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής για τις νέες θεραπείες και τεχνολογίες


Απομένουν λίγο περισσότερο από 6 εβδομάδες για να δηλώσετε συμμετοχή στο Διαδικτυακό Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής για τις νέες θεραπείες και τεχνολογίες, ώστε να μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε καταξιωμένους συναδέλφους, στο δωρεάν, CPD διαπιστευμένο συνέδριο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς. 

Περισσότεροι από 40 κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογίες και θεραπείες και θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Ομιλητές:

Keynote Speaker: Professor Mark Ratain
Leon O Jacobson Professor of Medicine, Director, Center for Personalized Therapeutics, Associate Director for Clinical Sciences, Comprehensive Cancer Center, University of Chicago


Ms Aisling Considine
Clinical Pharmacy Team Leader in Liver Services, King’s College Hospital NHS Foundation Trust, London

Session: Understanding and managing hepatitis C


Professor Arnold VultoProfessor of Hospital Pharmacy and Practical Therapeutics, Erasmus MC, Rotterdam, The Netherlands

Session: Introducing biosimilars into the hospital setting


Dr. Nuttan TannaPharmacist Consultant, Womens Health & Older People Women's Services & Arthritis Centre, NW London Hospitals NHS Trust

Session: Effective management of osteoporosis


Professor Pascal Bonnabry
Head of Pharmacy, Geneva University Hospitals. Associate Professor, Pharmaceutical Sciences, Universities of Geneva & Lausanne, Switzerland

Session: Evaluating the risk of aseptic preparations


Πηγή

HPE Live

18/7/14

«Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του», Επιστημονική Ημερίδα Νοσοκομειακών Λοιμώξεων


Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 και από ώρα 09:00 έως 14:00, στην Αίθουσα Τελετών, του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17), διοργανώνεται Επιστημονική Ημερίδα Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, με θέμα:

«Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του».

Σκοπός της Ημερίδας είναι η επικαιροποίηση και ο συντονισμός των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθεί το αναλυτικό Πρόγραμμα της Ημερίδας.


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή

Υπουργείο Υγείας

10/7/14

Διαδικασία για εξαιρέσεις κατηγοριών ασθενών και φαρμάκων από το πλαφόν συνταγογράφησης


Από τον ΕΟΠΥΥ εκδόθηκε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται:

Όπως είναι γνωστό με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Υ9/οικ.53768 (ΦΕΚ 1796/Β/2014) καθορίζονται όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα) σύμφωνα με το Παράρτημα 2 της Απόφασης.

Τα όρια αυτά έχουν προκύψει από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του έτους 2013 σε ολόκληρη την επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα τον αντίστοιχο μήνα του έτους και αφορούν την μέση δαπάνη ανά ασθενή ανά ειδικότητα για την Περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο ιατρός.

Η ΗΔΙΚΑ έχει ενσωματώσει από τις 7-7-2014 τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τους ιατρούς για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, χωρίς να γίνεται διακοπή της συνταγογράφησης για τους ιατρούς που εμφανίζουν υπέρβαση από το όριο, αλλά μόνο σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός θα κληθεί από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του.

Από την εφαρμογή της απόφασης εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και φαρμάκων. Ωστόσο με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσης, επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής της υπ’ αριθμ. οικ. 12449/7.2.2014 (ΦΕΚ Β/256/7.2.2014) υπουργικής απόφασης. Σε εφαρμογή των παραπάνω ιατροί ή σύλλογοι ασθενών που κρίνουν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο πρέπει να απευθύνουν συστημένη επιστολή προς την Ειδική Επταμελή Επιτροπή (Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι, ΤΚ 151 23), όπου θα αιτιολογούν εμπεριστατωμένα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθούν.

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ.

Πηγή

ΕΟΠΥΥ

6/7/14

Σας προτείνουμε ένα βιβλίο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές (άντε δύο, για όσους/ες πάρουν όλη την άδεια τους) ;)


Το πρώτο είναι το «Από την Spezieria στο Φαρμακείο» της Φωτεινής Καραμαλούδη. Πρόκειται για ένα πολυτελές ιστορικό λεύκωμα για τον Έλληνα Φαρμακοποιό, την επιστήμη, το επάγγελμα και τον κοινωνικό του ρόλο, από τις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος». Το λεύκωμα αποτελεί ένα βιβλίο-σταθμό για την ιστορία της Φαρμακευτικής στη χώρα μας παρουσιάζοντας, μέσα από πλούσια γραπτά και οπτικά ντοκουμέντα –πολλά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα– την πολλαπλή ταυτότητα του φαρμακοποιού στον ευρύτερο χώρο του ελληνισμού, σε ένα μαγευτικό ταξίδι που ξεκινά από τις σπετσιερίες της ενετοκρατούμενης Κρήτης και της Κέρκυρας και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Εστιάζει μέσα στο χρόνο στον πολύμορφο και πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Φαρμακοποιού στη διαμόρφωση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, ακόμα και στους εθνικούς αγώνες· του επιστήμονα, του επαγγελματία και του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τον πάγκο, αλλά και στο νοσοκομείο, τη βιομηχανία, την έρευνα, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Εικόνες, στιγμές και πρόσωπα από το παρελθόν μας, τότε που φαρμακείο δεν σήμαινε μόνο «μποτίλιες και μποτιλάκια, μυρωδιές και μοσκοσάπουνα», αλλά συνάμα και χώρο όπου, όπως γράφει ο Καζαντζάκης στον Καπετάν Μιχάλη, «κάθε δειλινό μαζεύουνταν εκεί δάσκαλοι και γιατροί κι έλυναν κι έδεναν τα μεγάλα ζητήματα τον κόσμου»...
Για την αγορά του δείτε ΕΔΩ.

Το δεύτερο βιβλίο που θα προτείνουμε, δεν μπορεί παρά να είναι από το χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας ;).

Σε ένα ορατό μέλλον, η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο χαρακτήρας, ο ψυχικός κόσμος, η ευτυχία, η κοινωνική θέση κάθε ανθρώπου είναι προκαθορισμένα πολύ πριν τη γέννησή του. Ο Άλντους Χάξλεϋ, επηρεασμένος από τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής του αλλά και από τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην Αγγλία και την (τότε, 1932) Σοβιετική Ένωση προφητεύει ένα ζοφερό αύριο που η πραγματικότητα έμελλε να επιβεβαιώσει.

Ένα φανταστικό μυθιστόρημα για το μέλλον που ρίχνει ένα κριτικό φως στο παρόν και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα που έχει αντέξει στο χρόνο. Παραμένει προκλητικό, σπινθηροβόλο, μεγαλοφυές, εντυπωσιακό και επίκαιρο όπως τη μέρα που πρωτοεκδόθηκε.

Για την αγορά του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πηγές

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Μedusaselas.gr