6/7/14

Σας προτείνουμε ένα βιβλίο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές (άντε δύο, για όσους/ες πάρουν όλη την άδεια τους) ;)


Το πρώτο είναι το «Από την Spezieria στο Φαρμακείο» της Φωτεινής Καραμαλούδη. Πρόκειται για ένα πολυτελές ιστορικό λεύκωμα για τον Έλληνα Φαρμακοποιό, την επιστήμη, το επάγγελμα και τον κοινωνικό του ρόλο, από τις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος». Το λεύκωμα αποτελεί ένα βιβλίο-σταθμό για την ιστορία της Φαρμακευτικής στη χώρα μας παρουσιάζοντας, μέσα από πλούσια γραπτά και οπτικά ντοκουμέντα –πολλά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα– την πολλαπλή ταυτότητα του φαρμακοποιού στον ευρύτερο χώρο του ελληνισμού, σε ένα μαγευτικό ταξίδι που ξεκινά από τις σπετσιερίες της ενετοκρατούμενης Κρήτης και της Κέρκυρας και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Εστιάζει μέσα στο χρόνο στον πολύμορφο και πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Φαρμακοποιού στη διαμόρφωση του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, ακόμα και στους εθνικούς αγώνες· του επιστήμονα, του επαγγελματία και του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τον πάγκο, αλλά και στο νοσοκομείο, τη βιομηχανία, την έρευνα, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Εικόνες, στιγμές και πρόσωπα από το παρελθόν μας, τότε που φαρμακείο δεν σήμαινε μόνο «μποτίλιες και μποτιλάκια, μυρωδιές και μοσκοσάπουνα», αλλά συνάμα και χώρο όπου, όπως γράφει ο Καζαντζάκης στον Καπετάν Μιχάλη, «κάθε δειλινό μαζεύουνταν εκεί δάσκαλοι και γιατροί κι έλυναν κι έδεναν τα μεγάλα ζητήματα τον κόσμου»...
Για την αγορά του δείτε ΕΔΩ.

Το δεύτερο βιβλίο που θα προτείνουμε, δεν μπορεί παρά να είναι από το χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας ;).

Σε ένα ορατό μέλλον, η βιοεπιστήμη και η γενετική έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που υποκαθιστούν τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ο χαρακτήρας, ο ψυχικός κόσμος, η ευτυχία, η κοινωνική θέση κάθε ανθρώπου είναι προκαθορισμένα πολύ πριν τη γέννησή του. Ο Άλντους Χάξλεϋ, επηρεασμένος από τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής του αλλά και από τις κοινωνικές ανακατατάξεις στην Αγγλία και την (τότε, 1932) Σοβιετική Ένωση προφητεύει ένα ζοφερό αύριο που η πραγματικότητα έμελλε να επιβεβαιώσει.

Ένα φανταστικό μυθιστόρημα για το μέλλον που ρίχνει ένα κριτικό φως στο παρόν και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα που έχει αντέξει στο χρόνο. Παραμένει προκλητικό, σπινθηροβόλο, μεγαλοφυές, εντυπωσιακό και επίκαιρο όπως τη μέρα που πρωτοεκδόθηκε.

Για την αγορά του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πηγές

Εκδόσεις Παπασωτηρίου
Μedusaselas.gr