8/4/14

Οι εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth) στα Νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Σε περίπου 1.800 νοσοκομεία σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία, πραγματοποιήθηκε έρευνα που μετρά το επίπεδο της ανάπτυξης και της αφομοίωσης των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας (eHealth) σε νοσοκομεία επείγουσας νοσηλείας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας αρχίζει να απογειώνεται, με το 60% των γενικών ιατρών να χρησιμοποιούν εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας το 2013, δηλαδή κατά 50 % περισσότεροι σε σχέση με το 2007.

Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι:
  • Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στα νοσοκομεία είναι η Δανία (66 %), η Εσθονία (63 %), η Σουηδία και η Φινλανδία (62 % και οι δύο χώρες). Για την Ελλάδα η επίδοση ανήλθε σε 27%, παρουσιάζοντας αύξηση από το 25% του 2010. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 συν 3 χωρών (Κροατία, Ισλανδία και Νορβηγία) είναι 41,8% από 39% το 2010.
  • Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται περισσότερο για τις συνήθεις δραστηριότητες καταχώρισης και υποβολής στοιχείων παρά για κλινικές εφαρμογές, όπως η πραγματοποίηση ιατρικών γνωματεύσεων μέσω διαδικτύου (μόνον το 10% των γενικών ιατρών πραγματοποιούν γνωματεύσεις μέσω διαδικτύου).
  • Σε ό, τι αφορά την ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων, οι Κάτω Χώρες έρχονται πρώτες (83,2%), ενώ η Δανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (80,6 %) και το Ηνωμένο Βασίλειο την τρίτη (80,5 %).
  • Ωστόσο, μόνο το 9 % των νοσοκομείων στην Ευρώπη επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, και τα περισσότερα από αυτά επιτρέπουν μόνο περιορισμένη πρόσβαση.
  • Κατά τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής υγείας, τα νοσοκομεία και οι γενικοί ιατροί αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, από έλλειψη διαλειτουργικότητας μέχρι απουσία ενός κανονιστικού πλαισίου και αναγκαίων πόρων.

Πηγές

EMEA.gr
Digital Agenda for Europe
European Hospital Pharmacy Blog