20/2/14

Ο τηλεφωνικός αριθμός "112" είναι σε χρήση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν κινδύνους στο εξωτερικό - οι μισοί γνωρίζουν ότι μπορούν να καλέσουν τον τηλεφωνικό αριθμό "112" σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι σχετικά με το ποιον τηλεφωνικό αριθμό θα πρέπει να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε μια ξένη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη στα τέλη του Ιανουαρίου 2014, το 49% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «112» για να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Παρά τις προσπάθειες ετών, τα επίπεδα της άγνοιας παραμένουν σε περίπου 50 %, ακόμη και για τακτικούς ταξιδιώτες. Οι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι από την Ελλάδα (10%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (18%). Οι πιο ενήμεροι είναι στο Λουξεμβούργο (80%), τη Ρουμανία (71%) , την Πολωνία και τη Βουλγαρία (70%).

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Neelie Kroes έχει γράψει σε όλες τις εθνικές κυβερνήσεις αυτή την εβδομάδα για να τους παροτρύνει να βελτιώσουν τη θέση του καλούντος και σε άτομα με ειδικές ανάγκες πρόσβασης και να τρέξουν διαφημιστικές εκστρατείες που απευθύνονται σε ταξιδιώτες. Η Neelie Kroes, δήλωσε : «Ανησυχώ ότι οι πολίτες αγνοούν μια σημαντική βασική υπηρεσία, και ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν κάνουν περισσότερα για να τους ευαισθητοποιήσουν. Η ΕΕ έχει καταστήσει διαθέσιμη την υπηρεσία, τώρα άλλοι πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.".

Το 112 είναι προσβάσιμο από σταθερά και κινητά τηλέφωνα, χωρίς χρέωση, παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το 112 γίνονται συνδέσεις του καλούντος στην αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (τοπική αστυνομία, πυροσβεστική, ιατρική υπηρεσία) σε μια επιλογή από τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι διαθέσιμο 24 ώρες / επτά ημέρες την εβδομάδα.

Έως 96 % των πολιτών (Σουηδία) γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το "112" στην πατρίδα τους. Η 11η Φεβρουαρίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα του 112, η ημέρα που αποσκοπεί στην προσέλκυση προσοχής του κοινού για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατά τα τελευταία χρόνια , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνεργαστεί με ταξιδιωτικά γραφεία να διαφημίζουν τις υπηρεσίες 112 σε όσους ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη . Η Επιτροπή έχει επίσης εκπονήσει διαφημιστικό υλικό (συμπεριλαμβανομένων των λογοτύπων, αφίσες, πανό, κουίζ για παιδιά κ.λπ.), που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες αρχές ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την χρήση του 112.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί τώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παράλληλα με τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή 110). Η Δανία, η Φινλανδία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία έχουν αποφασίσει να κάνουν το 112 αποκλειστικό ή κύριο εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Ελβετία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση σχετικά με το πώς κάθε κράτος μέλος εφαρμόζει το 112:

Αγγλικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε 25 ευρωπαϊκές χώρες εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα, 14 χώρες (εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο) μπορεί να χρησιμοποιηθούν με τις κλήσεις στα Γαλλικά : Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία. Γερμανικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε 12 χώρες : Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τη Ρουμανία (εκτός από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κέντρα κλήσεων έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ταξιδιώτης για υπηρεσίες διερμηνείας που καλύπτουν 170 γλώσσες, ενώ στη Γαλλία μια παρόμοια υπηρεσία μπορεί να ασχοληθεί με 40 γλώσσες.

Πηγή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή