24/10/13

Έναρξη ισχύος της Οδηγίας για τη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη


Οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανεξαρτήτως του πού ζουν, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τον τόπο θεραπευτικής αγωγής τους στην ΕΕ, καθώς και να ζητούν επιστροφή των σχετικών εξόδων. Το δικαίωμα αυτό προβλέπεται τώρα από την οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη pdf, η οποία τίθεται σε ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 25 Oκτωβρίου 2013.
Με βάση την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, οι πολίτες καλύπτονται από το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους σε περίπτωση που αρρωστήσουν ενόσω επισκέπτονται άλλη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, αν πρόκειται για προγραμματισμένη περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης, την οποία χορηγούν μόνον εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει θεραπευτική αγωγή στη χώρα του μέσα σε εύλογο από ιατρική άποψη χρονικό διάστημα.
Η νέα οδηγία εισάγει τρεις σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα δικαιώματα των ασθενών:
Πρώτον, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν είτε δημόσια είτε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, με επιστροφή των σχετικών εξόδων.
Δεύτερον, η προηγούμενη έγκριση για υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ θα αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Τρίτον, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις δυνατότητες θεραπείας πλήρως ενημερωμένοι. Συνεπώς, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν κάθε σχετική πληροφορία από τα εθνικά σημεία επαφής που δημιουργούνται βάσει της νέας οδηγίας, καθώς και πληροφορίες απευθείας από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και θεραπευτικής αγωγής.
Για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, η οδηγία συνιστά την αμοιβαία συνδρομή και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως με στόχο τη διαλειτουργικότητα των εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας και την αξιολόγηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας. Επίσης, διευκολύνει την αναγνώριση των συνταγών φαρμάκων σε κάθε κράτος μέλος.
Η οδηγία θα προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς, προκειμένου να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και να επιτύχει την πλέον αποδοτική από άποψη κόστους χρήση των πόρων σε τομείς εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης, όπως η διάγνωση και η θεραπεία σπάνιων ασθενειών.
Η νέα αυτή νομοθετική πράξη αποτελεί πραγματική καινοτομία για τους πολίτες της Ευρώπης. Όχι μόνο θα μπορούν να αποφασίζουν για την υγειονομική τους περίθαλψη, αλλά και οι ενώσεις των ασθενών θα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας της περίθαλψης. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα συστήματα υγεινομικής περίθαλψης των χωρών της ΕΕ.
Άρθρο της Paola Testori Coggi, γενικής διευθύντριας της ΓΔ Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πηγή

http://ec.europa.eu/index_el.htm

17/10/13

Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη- Ημερίδα στις Σέρρες


Η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων (Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ.), διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:

"Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη"

 την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, ώρα 17:00, στο Ξενοδοχείο ELPIDA (Κοιλάδα Αγ. Αναργύρων, Σέρρες).

Υπό την Αιγίδα: Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών

Στη συζήτηση θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες:

(α) Βλεννοπολυσακχαριδώσεις,
(β) Σπάνια Νοσήματα του Αναπνευστικού Συστήματος και
(γ) Σπάνια Νοσήματα του Νευρικού Συστήματος

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πληροφορίες:
Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων
Τηλ.: 210 6516988, 210 6533770,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Ανδριάνα Βαρύγιαννη

Πηγή

http://www.eespof.gr/el/node/10862

16/10/13

Τα φυτικά έλαια στη διατροφή, στη φαρμακευτική και στην κοσμητολογία


Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων συνδιοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα στις 23-24 Νοεμβρίου 2013 στα Χανιά Κρήτης με θέμα:

"Τα φυτικά έλαια στη διατροφή, στη φαρμακευτική και στην κοσμητολογία"

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα της διημερίδας και δηλώσεις συμμετοχής έως 31/10/2013, καθημερινά 5μμ-9μμ και Σαββατοκύριακο όλη την ημέρα Κα Μαρία Φώτου τηλ: 6906419683

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων παρακαλείστε για την έγκαιρη Δήλωση συμμετοχής.

Πηγή

http://www.ethnopharmacology.gr/

15/10/13

Πανευρωπαϊκή κάρτα για άσκηση επαγγέλματος και για τους Φαρμακοποιούς


Στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και της άσκησης του επαγγέλματος σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ για γιατρούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες αποβλέπει η «ηλεκτρονική κάρτα επαγγελματικών προσόντων» που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η Ευρωβουλή υιοθέτησε «μηχανισμό προειδοποίησης» που θα αποτρέπει την επαγγελματική εγκατάσταση στο εξωτερικό σε όσους τους έχει στερηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος στη χώρα τους. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που μετά τη χθεσινή υπερψήφισή της από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι επικαιροποιημένοι αυτοί κανόνες θα επιτρέψουν σε κλάδους που επιθυμούν την επιτάχυνση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των μελών τους από άλλα ευρωπαϊκά κράτη να επιλέξουν τις ευρωπαϊκές επαγγελματικές ταυτότητες. Προβλέπεται ότι οι ταυτότητες θα χορηγούνται από το κράτος-μέλος προέλευσης όταν πρόκειται για σύντομες περιόδους εργασίας στο εξωτερικό και από το κράτος-μέλος υποδοχής, εφόσον η άσκηση του επαγγέλματος πρόκειται να μεταφερθεί εκεί. Το σύστημα θα βασίζεται στο ήδη υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διοικήσεων των κρατών-μελών.

Εκτιμάται ότι θα καταστεί ταχύτερη και ευκολότερη η διαδικασία της πιστοποίησης, καθώς οι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στη χώρα τους για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους και όχι στο κράτος υποδοχής, όπως ίσχυε έως τώρα. Αν οι αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αίτημα για αναγνώριση εντός των χρονικών ορίων που τίθενται από την οδηγία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηλή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό προειδοποίησης προβλέπεται ότι οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και ειδικοί στη φροντίδα παιδιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις στη χώρα καταγωγής τους, θα αποτρέπονται από την άσκηση του επαγγέλματός τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να ενημερώνονται για τέτοιες καταδικαστικές ή πειθαρχικές αποφάσεις σε διάστημα τριών ημερών.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800 νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην Ε.Ε., η πρόσβαση στα οποία προϋποθέτει την κατοχή ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού προσόντος ή διπλώματος. Στο πλαίσιο της ισχύουσας οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα η ρύθμιση αφορά γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, μαίες, κτηνίατρους και αρχιτέκτονες.

Για να γίνει το σύστημα των κατοχυρωμένων επαγγελμάτων πιο διαφανές, οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα απαιτούν από την Επιτροπή τη δημιουργία μιας δημόσιας βάσης δεδομένων που να περιλαμβάνει αυτά τα επαγγέλματα. Η βάση δεδομένων θα μπορούσε να απαρτίζεται από πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κράτη-μέλη, τα οποία θα πρέπει να αποδείξουν το ένα στο άλλο ότι οι αποφάσεις για τη ρύθμιση οποιουδήποτε επαγγέλματος τηρούν τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης.

Πηγή
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr του Β. Δεμίρη, Βρυξέλλες

14/10/13

Το Σχέδιο Δράσης για την ΠΦΥ του Task Force και η Ηλεκτρονική Υγεία - eHealth


Σημαντική παρέμβαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Virus.com.gr έκανε με άρθρο του ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, τέως Δ/νων Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με θέμα "Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Δράσης για την ΠΦΥ του Task Force". Για ενημέρωσή σας ακολουθεί το κείμενο.

Του Βλάση Σφυρόερα, τέως Δ/ντος Συμβούλου ΗΔΙΚΑ ΑΕ

Με μεγάλη προσοχή αλλά και ανυπομονησία μετά την τριετή παρουσία του TASK FORCE στη χώρα μας, διάβασα το «Προτεινόμενο σχέδιο δράσης, για την ανάπτυξη ενός καθολικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που κατατέθηκε για διαβούλευση στο Υπουργείο Υγείας. Με βάση την εμπειρία της συντακτικής ομάδας του σχεδίου και την τεχνογνωσία των ευρωπαίων συμβούλων θα ανέμενε κανείς να αποτυπωθεί σ’ αυτό, πέρα από την υπάρχουσα κατάσταση και ένα σύνολο προτάσεων που θα βελτίωνε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες με τη χρήση σύγχρονων διαδικασιών, μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα προσαρμόζονταν στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, υπο καθεστώς μάλιστα οικονομικής κρίσης και αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Θα περίμενε κανείς παρεμβάσεις, χρησιμοποιώντας τις δυνατότες που δίνει σήμερα η τεχνολογία και η πληροφορική, έτσι ώστε να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας με μικρό κόστος και με μεγάλη ανταποδοτικότητα.

Στις 102 σελίδες του κειμένου του σχεδίου υπάρχει μία μόνο παράγραφος, στη σελίδα 21 του Παραρτήματος Ι, για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και καμία άλλη αναφορά για την εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικής υγείας (e-Health), την ηλεκτρονική διασύνδεση των πρωτοβάθμιων με τις δευτεροβάθμιες δομές υγείας, τη διασύνδεση των παρόχων υγείας μεταξύ τους, την ηλεκτρονική κάρτα υγείας κ.α. Μικρή άλλωστε είναι και η αναφορά για τον ηλεκτρονικό φάκελλο του ασθενούς που αποτελεί πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας καθώς επίσης και συστήματος διασύνδεσης των φαρμακείων με τα αντίστοιχα συστήματα των παρόχων υγείας. Απορίας άξιον δεδομένου ότι στο πρόγραμμα «Υγεία εν Δράσει», στο οποίο συμμετείχαν πολλοί εκ των συμμετεχόντων στη συντακτική ομάδα του εν λόγω σχεδίου δράσης καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Task Force, υπήρχε θεματική ενότητα που αναφερόταν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την μεταρρύθμιση με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (που αποτελεί το πιό σημαντικό έργο πληροφορικής στη χώρα μας και με τη μεγαλύτερη διείσδυση από τις αντίστοιχες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη) μας δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης συστήματος ηλεκτρονικής υγείας, με την ενσωμάτωση τόσο του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς όσο και με τη διασύνδεση με την κάρτα υγείας. Το πιλοτικό έργο της κάρτας υγείας του ΟΠΑΔ στην Κορινθία(που υλοποιήθηκε με ελάχιστο κόστος), είναι απόλυτα επιτυχημένο, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την επέκταση του και στα υπόλοιπα Ταμεία καθώς επίσης μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την απογραφή των δικαιούχων υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ με εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Ως γνωστόν, η χώρα μας έχει αναλάβει για το επόμενο εξάμηνο (με την ευκαιρία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τη διοργάνωση forum για την ηλεκτρονική υγεία ( e-Health) που στοχεύει στη βελτίωση της εφαρμογής ψηφιακών συστημάτων παρακολούθησης και φροντίδας στο σπίτι για ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες, στη διάδοση της χρήσης της τεχνολογίας της τηλεϊατρικής για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, στην προώθηση της καινοτομίας για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των Συστημάτων Υγείας, αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Επόμενα θα ανέμενε κανείς το σχέδιο του Task Force να περιλάμβανε όλα τα ανωτέρω και να περιείχε προτάσεις για κατάλληλες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό.

Ελπίζοντας ότι δεν θα μείνουμε ουραγοί στο χώρο των τεχνολογιών υγείας , περιμένοντας ένα καινούργιο μνημόνιο για να μας «επιβάλλει» αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα λάβει υπόψη της τις παραπάνω παρατηρήσεις , οι οποίες άλλωστε περιλαμβάνονται και στις προτάσεις της «επιτροπής Σουλιώτη» που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή

Virus.com.gr

8/10/13

Σύνθεση των αντιγριπικών εμβολίων για την εποχική γρίπη για την εμβολιαστική περίοδο 2013/2014


Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σύνθεση των εμβολίων της εποχιακής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2013/2014 είναι η εξής:

Τριδύναμο εμβόλιο που περιέχει:

• Ένα A/California/7/2009 (H1N1)pdm09– προσομοιάζον στέλεχος
• Ένα A(H3N2) virus antigenically like the cell-propagated prototype virus A/Victoria/361/2011*
• Ένα B/Massachusetts/2/2012 – προσομοιάζον στέλεχος

*Το στέλεχος A/Texas/50/2012 είναι ένα Α(Η3Ν2) στέλεχος αντιγονικά προσομοιάζον με το στέλεχος cell-propagated prototype A/Victoria/361/2011.

Συνιστάται το στέλεχος A/Texas/50/2012 να χρησιμοποιηθεί ως το Α(Η3Ν2) συστατικό του εμβολίου λόγω των αντιγονικών αλλαγών στα A/Victoria/361/2011- προσομοιάζοντα στελέχη του ιού (όπως το IVR-165) ως αποτέλεσμα της προσαρμογής της αναπαραγωγής σε αυγά.

Η παραπάνω σύσταση προτείνεται και για τα live attenuated influenza vaccines.

Mε βάση τη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα και ανάπτυξη / απόδοση στα αυγά, αποφασίστηκε ότι τα ακόλουθα στελέχη είναι αποδεκτά για την παρασκευή του αντιγριπικού εμβολίου της εποχιακής γρίπης 2013/2014:

α) Ως ένα A/California/7/2009 (H1N1)pdm09– προσομοιάζον στέλεχος

• Reassortant virus NYMC X-179A, το οποίο προέρχεται από το A/California/7/2009
• Reassortant virus NYMC X-181, το οποίο προέρχεται από το A California/7/2009
• Reassortant virus NΙΒ -74, το οποίο προέρχεται από το A/ Christchurch/16/2010
• Reassortant virus NΙΒ -74xp, το οποίο προέρχεται από το A/ Christchurch/16/2010
• A/Brisbane/10/2010 (wild type)

β) Ως ένα A(H3N2) virus antigenically like the cell-propagated prototype virus A/Victoria/361/2011: • A/Texas/50/2012 (wild type)

• Reassortant virus NYMC X-223, το οποίο προέρχεται από το A/Texas/50/2012
• Reassortant virus NYMC X-223A, το οποίο προέρχεται από το A/Texas/50/2012

γ) Ως ένα B/Massachusetts/2/2012 - προσομοιάζον στέλεχος.

• B/Massachusetts/2/2012(wild type)
• Reassortant virus NYMC ΒX-51Β, το οποίο προέρχεται από το B/Massachusetts/2/2012
 
δ) Ως ένα Β/Brisbane/60/2008 - προσομοιάζον στέλεχος (για τα τετραδύναμα εμβόλια που περιέχουν δύο Β στελέχη):

• Β/Brisbane/60/2008 (wild type)
• Reassortant virus NYMC ΒX-35, το οποίο προέρχεται από Β/Brisbane/60/2008
• Reassortant virus NYMC ΒX-31Β, το οποίο προέρχεται από Β/Brisbane/60/2008

Η Ευρωπαϊκή Σύσταση για τη σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου της εποχικής γρίπης, της εμβολιαστικής περιόδου 2013/2014 περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) (http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Other/2012/03/WC500124221.pdf)

Πηγή

ΕΟΦ

Συνέδριο της ΠΕΦΝΙ - Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην Ολοκληρωμένη Φροντίδα Υγείας


Ανακοινώθηκε η ημερομηνία και η τοποθεσία για το επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Το  6o Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, που διοργανώνει η ΠΕΦΝΙ, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, 14-17 Νοεμβρίου 2013.

Στην Γραμματεία της ΠΕΦΝΙ (τηλ. 210-7753104) μπορείτε να δηλώνετε τη συμμετοχή σας προκειμένου να πάρετε μέρος στο Συνέδριο.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

7/10/13

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας - "Αριστεία και Διαφάνεια στα Δημόσια Νοσοκομεία"


Το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας διοργανώνεται 11-12 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν πλέον να εγγραφούν ΜΟΝΟΝ επιτόπου, στη Γραμματεία του συνεδρίου (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ), την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013, αποκλειστικά κατά τις ώρες 14:00 - 15:30, πριν την έναρξη των εργασιών.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 12/10 και ώρα 17:00.

Το Πρόγραμμα του 15ου συνεδρίου βρίσκεται ΕΔΩ.  

Για αίτηση πρόσθετων πληροφοριών μπορείτε να στείλετε e-mail στο congress@eemyy.gr  

Πηγή

http://www.eemyy.gr

4/10/13

Σήμανση με "Μαύρο τρίγωνο" για φάρμακα υπό συμπληρωματική παρακολούθηση


Ένα μαύρο σύμβολο (ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο ▼) θα αρχίσει να εμφανίζεται σε πληροφορίες για τα φάρμακα πουν τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση αυτό το φθινόπωρο για την προώθηση της αναφοράς εικαζόμενων/πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσίευσε στην 1η Οκτωβρίου 2013 ένα βίντεο και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ ), εξηγώντας τη σημασία του μαύρου τριγώνου, η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις πληροφορίες του προϊόντος ορισμένων εγκεκριμένων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μαύρο τρίγωνο έχει εισαχθεί πρόσφατα στην ΕΕ, στο πλαίσιο της έννοιας των φαρμάκων υπό συμπληρωματική παρακολούθηση και αποτελεί σημαντικό παραδοτέο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση . Τα φάρμακα υπό συμπληρωματική παρακολούθηση θα παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Το Φύλλο οδηγιών για το Χρήστη (ΦΟΧ) τους και οι πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, που ονομάζονται Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (ΠΧΠ), θα πρέπει να εμφανίζουν ένα ανεστραμμένο ισοσκελές μαύρο τρίγωνο μαζί με μια σύντομη φράση που θα λέει :

Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση.

Το μαύρο σύμβολο (μαύρο τρίγωνο) θα αρχίσει να εμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος των φαρμάκων που υπόκεινται σε συμπληρωματική παρακολούθηση όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς και στο έντυπο φύλλο οδηγιών για το Χρήστη (ΦΟΧ) που συνοδεύει το φάρμακο. Όλα τα φάρμακα στην αγορά της ΕΕ παρακολουθούνται προσεκτικά. Εάν ένα φάρμακο που έχει λάβει τη σήμανση με το ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο. Ο σκοπός του συμβόλου είναι να ενθαρρύνει ενεργά τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να αναφέρουν οποιεσδήποτε εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με το φάρμακο, είτε επειδή το φάρμακο είναι νέο στην αγορά ή επειδή υπάρχει κάποιος περιορισμός σχετικά με την ασφάλεια του σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι ρυθμιστικές αρχές συλλέγουν συνεχώς πληροφορίες για να παρακολουθούν την πραγματική εμπειρία με τα φάρμακα. Η αναφορά εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα στην αγορά. Σε ένα πραγματικό σκηνικό, όπου μια μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη ομάδα των ασθενών χρησιμοποιούν τα φάρμακα, μπορεί να παρατηρηθούν λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν όλες τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, μαζί με όλες τις πληροφορίες που ήδη έχουν, για να βεβαιωθούν ότι τα οφέλη των φαρμάκων εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων τους και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτιστοποίηση της ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης.

H κατάσταση συμπληρωματικής παρακολούθησης σε ένα φάρμακο εφαρμόζεται πάντα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• όταν το φάρμακο περιέχει νέα δραστική ουσία η οποία έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μετά την 1η Ιανουαρίου 2011
• όταν είναι ένα βιολογικό φάρμακο, όπως ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο που προέρχεται από το πλάσμα (αίματος) , το οποίο έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μετά την 1η Ιανουαρίου 2011
• όταν έχει δοθεί έγκριση υπό όρους (conditional approval) (όπου η εταιρεία που έχει θέσει το φάρμακο σε κυκλοφορία στην αγορά πρέπει να παράσχει περισσότερα στοιχεία γι 'αυτό) ή έχει εγκριθεί για εξαιρετικές περιπτώσεις (exceptional circumstances) (όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία δεν μπορεί να παρέχει ένα πλήρες σύνολο των δεδομένων)
• όταν η εταιρεία που εμπορεύεται το φάρμακο πρέπει να πραγματοποιήσει πρόσθετες μελέτες, για παράδειγμα, να παράσχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου ή σχετικά με μια σπάνια παρενέργεια που παρατηρείται κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών.

Άλλα φάρμακα μπορούν επίσης να τεθούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση, με βάση μια απόφαση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης του Κινδύνου (PRAC) [http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/about_us/general/general_content_000537.jsp&mid=WC0b01ac058058cb18 ].

Ο κατάλογος των φαρμάκων που τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση θα αξιολογείται κάθε μήνα από την PRAC και θα δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπου μπορούν επίσης να βρεθούν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη συμπληρωματική παρακολούθηση φαρμάκων σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώσεις 

1. Το παρόν δελτίο τύπου, μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), στη διεύθυνση : http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2013/09/news_detail_001900.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1 
2 . Το βίντεο, πληροφορίες και άλλα υλικά είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=/pages/special_topics/general/general_content_000586.jsp 
3 . Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμπληρωματική παρακολούθηση των φαρμάκων είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/special_topics/document_listing/document_listing_000365.jsp&mid=WC0b01ac058067bfff
4. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του : www.ema.europa.eu

Πηγή

ΕΟΦ

2/10/13

Προς κατάργηση του θεσμού των εφημεριών;


Στο ιστολόγιο PharmaTeam αναρτήθηκε η πληροφορία ότι ετοιμάζονται αλλαγές στις εφημερίες των γιατρών. Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, παραθέτουμε το κείμενο για ενημέρωσή σας.

Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών ζήτησε η τρόικα κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με ηγετικά στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει κατάργηση του θεσμού της εφημερίας και εφαρμογή του κυκλικού ωραρίου.

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας μεταφράζεται σε εργασία 48 ώρων την εβδομάδα, χωρίς σταθερό χρόνο εργασίας με σύναψη ατομικών συμβάσεων και δυνατότητα επιμήκυνσης χρόνου εργασίας μέχρι τις 65 ώρες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των γιατρών που όπως είπε στο Healthview ο Ηλίας Σιώρας πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είναι 6ωρο πενθήμερο σύνολο 30 ωρών την εβδομάδα, με μία εφημερία μάξιμουμ μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση δεν έτυχε θετικής αποδοχής από ελληνικής πλευράς, η οποία έθεσε για την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης το θέμα των προσλήψεων. Ως γνωστό οι προσλήψεις έχουν παγώσει εδώ και δυο χρόνια και οι κατά καιρούς προσλήψεις κάποιων επικουρικών γιατρών δε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή για να λειτουργούν ομαλά τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις περίπου 5000 ατόμων, εάν λάβει κανείς υπόψη του και τις συνταξιοδοτήσεις που ανέρχονται συνολικά την τελευταία διετία γύρω στις 2000.

Βέβαια η ελληνική πλευρά μπορεί να έθεσε το ζήτημα των προσλήψεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βρήκε ευήκοα ώτα, αφού οι τροικανοί δε σηκώνουν καμία κουβέντα επ’ αυτού, επιδιώκοντας σταθερά να έχουν και την «πίτα ολάκερη και το σκυλί χορτάτο».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε της ευρωπαϊκής οδηγίας του κυκλικού ωραρίου, για την εφαρμογή του οποίου η ελληνική πλευρά έβαλε ως προϋπόθεση την πρόσληψη 3000 γιατρών, είτε του σταθερού χρόνου εργασίας με τη μία εφημερία την εβδομάδα οι εφημερίες δε βγαίνουν. Οι ανάγκες δημόσιων νοσοκομείων είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται από το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, οπότε το πρόβλημα των εφημεριών μοιάζει με το πασίγνωστο κύβο σπαζοκεφαλιά του Rubik.

Οι fun του περιβόητου κύβου λένε ότι χρειάζονται το πολύ 22 κινήσεις για να λύσεις το γρίφο αλλά όπως είχε πει ο δημιουργός του καθηγητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης Έρνε Ρούμπικ «είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος αυτό που πρέπει να κάνει αλλά δύσκολο να βρει τη λύση».
 
Πηγή

PharmaTeam

1/10/13

Φαρμακοποιός από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου στο Νοσοκομειακό Φαρμακείου του Νοσοκομείου Ρόδου!


Στην ιστοσελίδα Proodos.net αναρτήθηκε ή είδηση ότι o Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου θα καλύψει με Φαρμακοποιό το Νοσοκομείο της Ρόδου κάθε Τρίτη και Παρασκευή!!! Χωρίς άλλα λόγια παραθέτουμε την είδηση:

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου κλήθηκε γι΄άλλη μια φορά να συνδράμει δίνοντας λύση σε ένα ακόμα πρόβλημα που προέκυψε στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου του Συλλόγου Νίκου Φουτούλη και του διοικητή του Νοσοκομείου Βασίλη Παπανικόλα να διατεθεί φαρμακοποιός δύο φορές την εβδομάδα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από πρόσκληση του Διοικητή του Γ. Ν. Ρόδου κ. Βασίλη Παπανικόλα, έλαβε χώρα χθες Τρίτη 24/09 στις 12:00 στο γραφείο του, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδ/σου κ. Νίκο Φουτούλη, και μέλη του Δ.Σ. του Φ.Σ.Δ. 

Το θέμα της συνάντησης αφορούσε τη στελέχωση του φαρμακείου του Νοσοκομείου, τις ανάγκες του οποίου εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος οπλίτης φαρμακοποιός που προσφάτως έληξε η θητεία του. 

Ο Φ.Σ.Δ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα, και συμφώνησε να παρέχει φαρμακοποιό κάθε Τρίτη και Παρασκευή τις ώρες 11.00 – 13.00. 

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ρόδου, κ. Βασίλης Παπανικόλας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Φ.Σ.Δ για την ικανοποίηση του αιτήματος, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη».

Πηγή

http://proodos.net/index.php/topika-nea-rodou/item/7850-xoris-farmakopoio-to-nosokomeio