30/6/13

Εντείνονται τα προβλήματα με το Παρατηρητήριο Τιμών


Σε καθημερινό πρόβλημα τείνουν να γίνουν οι επιπτώσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων από τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών αναφορικά με το σύστημα και τη μεθοδολογία που ακολουθείται ως προς τη διαδικασία καταγραφής των τιμών των φαρμάκων, σημειώνει σε επιστολή του ο ΣΦΕΕ προς την αντιπρόεδρο ΕΠΥ.

Στη συγκεκριμένη επιστολή ο ΣΦΕΕ σημειώνει τα παρακάτω ζητήματα που χρήζουν, όπως αναφέρει άμεσης διευθέτησης:

Θα πρέπει να αναρτηθούν οι τιμές των φαρμάκων που προκύπτουν από το Δελτίο Τιμών αλλά και εκείνες που προκύπτουν από τη διαγωνιστική διαδικασία στη βάση του παρατηρητηρίου. οι τελευταίες θα πρέπει να καλύπτουν τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια στην έγκριση των τιμολογίων από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον έλεγχο και την θεώρηση των ενταλμάτων.

Επίσης για τα προϊόντα και τις δραστικές που έχει διεξαχθεί διαγωνισμός θα πρέπει αν αναρτάται η κατακυρωθείσα τιμή μόνο στο πεδίο που αναφέρεται η δραστική. Στο πεδίο των εμπορικών ονομασιών θα πρέπει να αναγράφεται η νοσοκομειακή τιμή όπως αναγράφεται στο Δελτίο Τιμών.

Ακόμη θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με την πληρωμή τιμολογίων το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην ημερομηνία κατακύρωσης και την ημερομηνία ανάρτησης στο παρατηρητήριο καθόσον στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές κατακύρωσης και ανάρτησης έχουν αλλάξει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ο ΣΦΕΕ σημειώνει ακόμη πως θα πρέπει να αποκλείονται ως τιμές παρατηρητηρίου μεμονωμένες προσφορές κατόπιν διμερών συμφωνιών και πολλές φορές σε εθελοντική βάση, οι οποίες έχουν χορηγηθεί από φαρμακευτικές εταιρείες με τιμές χαμηλότερες από την νομοθετικά καθορισμένη νοσοκομειακή τιμή, ήτοι τιμές οι οποίες προκύπτουν χορηγηθείσα έκπτωση.

Στη διαμόρφωση της τιμής παρατηρητηρίου δεν θα πρέπει να αφαιρούνται τα οριζόμενα rebates καθώς αποτελούν νομικά κατοχυρωμένες εκπτώσεις , οι οποίες ισχύουν σε κάθε περίπτωση και δεν θα πρέπει να υπολογίζονται διπλά.


Πηγές

Healthview
Pharmateam

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από:  Dr Karyofyllis Tsiakitzis, Hospital Pharmacist, "Papanikolaou" General Hospital of Thessaloniki

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών για το έτος 2013


Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) διοργανώνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών, όπου χιλιάδες φαρμακοποιών συμμετέχουν για να μάθουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Διαλέξεις, ολομέλειες, εκθέσεις αφισών και προγραμμάτων, κάνουν αυτό το Συνέδριο το κορυφαίο διεθνές γεγονός της Φαρμακευτικής κάθε χρόνο. Η FIP επιδιώκει επίσης να υποστηρίζει και να οργανώνει μια σειρά από συμπόσια, συνέδρια και ημερίδες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να υπάρχουν συνεχώς εκπαιδευτικές ευκαιρίες για την επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των φαρμακοποιών.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών το 2013, FIP World Congress 2013, θα γίνει από 31 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2013, στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία.

 

Πηγή

FIP

21/6/13

H Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή-Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Προκλήσεις & Προοπτικές


Το Υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. διοργανώνουν την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 ημερίδα με τίτλο:

 " Η Υγεία  στην Ψηφιακή Επόχή - Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Προκλήσεις & Προοπτικές".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL με κεντρικούς ομιλητές τους κκ Α. Λυκουρέτζο, υπουργό υγείας και Μ. Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό υγείας.


Πηγή

ΗΔΙΚΑ

17/6/13

Φάρμακο: Δαπάνη ή Επένδυση Υγείας;


Το 26ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) με τίτλο

"Φάρμακο: Δαπάνη ή Επένδυση Υγείας;"

πραγματοποιείται το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου στην αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 10.30 π.μ., ενώ την Κυριακή το συνέδριο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΟΣΦΕ, σε κλειστή συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 10 π.μ., με εκλογή του προεδρείου της συνέλευσης και την εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ προς την γενική συνέλευση των μελών.

Η ΟΣΦΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) ιδρύθηκε το 1988, στο πρώτο Συνέδριο των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών στο Ηράκλειο Κρήτης. Η δημιουργία της προέκυψε, από την ανάγκη ενιαίας έκφρασης των συνεταιρισμών της χώρας, απέναντι στην πολιτική εξουσία & το ιδιωτικό φαρμακεμπόριο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, κατόρθωσε να γίνει το κέντρο καθορισμού της στρατηγικής των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών - των μοναδικών επιχειρήσεων με αμιγή ιδιοκτησία απο κεφάλαια φαρμακοποιών - με στόχο την στήριξη & ανάπτυξη του ελληνικού φαρμακείου.

Σήμερα έχει στη δύναμη της, το σύνολο των ΣΥ.ΦΑ., που διαθέτουν 45 κέντρα διανομής, απ΄ άκρου εις άκρον της χώρας μας, και εξυπηρετούν με πολλαπλές παραδόσεις ημερησίως 5.500 φαρμακεία! Ο συνολικός κύκλος εργασιών των μονάδων το 2009, προβλέπεται στα 2.500 εκ. ΕΥΡΩ, απασχολούν 1.500 συνεργάτες & διαθέτουν ένα στόλο 260 φορτηγών & 150 μοτοποδηλάτων, για την πλήρη & άμεση εξυπηρέτηση του φαρμακείου! Αυτή η δραστηριότητα μας οδήγησε στον έλεγχο του 50%, των διακινουμένων εντός της Ελλάδας, φαρμακευτικών προϊόντων της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς!

Η ΟΣΦΕ με σεμινάρια, ημερίδες, κεντρικές συμφωνίες και πολιτικές & νομικές παρεμβάσεις, προσπαθεί να διατηρεί ενήμερους των εξελίξεων τους φαρμακοποιούς - μετόχους, μέλη των Δ.Σ. & στελέχη - συνεργάτες, ώστε να είναι οι μονάδες στους ρυθμούς της Αγοράς!

Στο επίπεδο της Ελληνικής αγοράς σχεδίασε & ίδρυσε την ΠΑΝΣΥΦΑ ΑΕΕ, εταιρεία που ανήκει 100% στους ΣΥ.ΦΑ., & αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο των μη φαρμακευτικών προϊόντων φαρμακείου, με κεντρικές συμφωνίες διανομής αλλά & ανάπτυξη προϊόντων " δικής μας ετικέτας ". Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αγοράς, του ενιαίου νομίσματος, ίδρυσε μαζί με τους ΣΥ.ΦΑ. των χωρών Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας & Τουρκίας την SECOF S.A. με έδρα την Μαδρίτη, ώστε στρατηγικά να εκφράζεται σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πηγές

http://www.ygeia360.gr

http://www.osfe.gr/default.aspx

9/6/13

Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (με 384 Νέα Γενόσημα)


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο περιέχει και νέα γενόσημα. Η Απόφαση είναι η Α.Π.: ΔΥΓ3α/οικ.54696 / 05-06-2013.

Στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης περιλαμβάνονται 384 Νέα Γενόσημα. Στις Χονδρικές και Νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Η ισχύς του Δελτίου αρχίζει την 31-06–2013.

Την Απόφαση μπορείτε να την μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.

Πηγή

Υπουργείο Υγείας

5/6/13

Γνωριμία με τη δρεπανοκυτταρική νόσο και την πρόληψη αυτής


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και το Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ, η οποία έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την 19η Ιουνίου εκάστου έτους, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στη «Γνωριμία με τη δρεπανοκυτταρική νόσο και την πρόληψη αυτής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 και ώρα 17:30 στο Αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 9.84 στην Τεχνόπολις στο Γκάζι (Πειραιώς 100, Αθήνα) και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, αρμόδιοι φορείς και πάσχοντες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Συντονίστρια: κα. Έλενα Μπρέγιαννη, Ιατρική Συντάκτρια Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9.84» 
  • 17:30 Προσέλευση – Προσφορά Καφέ 
  • 18:00 – 18:20 Έναρξη – Χαιρετισμοί 
                               Εκπρόσωπος ΥΥΚΑ
                               κα. Αφροδίτη Λουτράδη, Πρόεδρος Επιτροπής Μ.Α. ΚΕΣΥ
                               κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ
                               κα. Ιωάννα Μυρίλλα, Πρόεδρος ΕΟΘΑ
                               κα. Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος ΠΕΣΠΑ
                               κ. Δημήτρης Νικητόπουλος, Πρόεδρος ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ
  • 18:20 – 18:35 Ομιλία Ομότιμου Καθηγητή Δημήτριου Λουκόπουλου 
  • 18:35 – 18:50 Ομιλία Καθηγητή Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου 
  • 18:50 – 19:10 «Βιώνοντας τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο» Εμπειρίες πασχόντων
  • 19:10 – 19:30 «Παθοφυσιολογία Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» κα. Έρση Βοσκαρίδου 
  • 19:30 – 19:50 «Κλινική εικόνα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» κ. Παναγιώτης Οικονομόπουλος 
  • 19:50 – 20:10 «Θεραπεία Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» κα. Βερονίκη Κομνηνάκα 
  • 20:10 – 20:30 «Πρόληψη Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» κα. Μαρία Δημοπούλου 
  • 20:30 – 20:50 «Προγεννητικός έλεγχος Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» κα. Αγγελική Μπαλασοπούλου 
  • 20:50 – 21:00 Συμπεράσματα, κα. Έρση Βοσκαρίδου
  • 21:00 Ελαφρύ γεύμα 

Τόπος εκδήλωσης: Αμφιθέατρο «ΑΘΗΝΑ 9.84», Τεχνόπολις Γκάζι (Πειραιώς 100, Αθήνα)

Πηγή

Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία

Ανοιχτά Δεδομένα στη Δημόσια Διοίκηση


Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr) στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση των ανοιχτών δεδομένων και της διαφάνειας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής καθώς και την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το οποίο ζητά την παρέμβαση του για την άμεση εφαρμογών των νόμων για την περαιτέρω χρήση δημοσίων δεδομένων και πληροφοριών οι οποίοι βρίσκονται σε ισχύ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια παγκοσμίως ώστε να καταστεί η Διοίκηση πιο ανοικτή, με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και την επιχείρηση και τη διάθεση δημοσίων δεδομένων ανοικτών προς όλους.

Η Επίτροπος αρμόδια για τα θέματα του Ψηφιακού Θεματολογίου, Neelie Kroes, έχει παραλληλίσει το άνοιγμα των δεδομένων ως το άνοιγμα ενός χρυσωρυχείου (http://blogs.ec.europa.eu/neelie-kroes/opendata/) και το πετρέλαιο της ψηφιακής εποχής (http://www.youtube.com/watch?v=9Jq4Qy1UeAE). Το άνοιγμα των δεδομένων και η Οδηγία για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, αποτελούν βασικό άξονα του ψηφιακού θεματολογίου της Ευρώπης για το 2020. Αντίστοιχους κανονισμούς εξέδωσε η κυβέρνηση Obama στις ΗΠΑ (http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/omb/memoranda/2013/m-13-13.pdf) μόλις πριν από μία εβδομάδα, ενώ στις 15.05.13 εκδόθηκε ανεξάρτητη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (https://www.gov.uk/government/publications/shakespeare-review-of-public-sector- information) που καλεί για μια ακόμη πιο ανοικτή πολιτική δημοσίων δεδομένων.

Το άνοιγμα των δεδομένων έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πληροφοριακής αγοράς, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και συνακόλουθα περισσότερων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, το άνοιγμα των δεδομένων θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, η προσπάθεια για το άνοιγμα δεδομένων στη Δημόσια Διοίκηση ξεκίνησε με την εφαρμογή της Οδηγίας για την Περαιτέρω Χρήση της Δημόσιας Πληροφορίας με τον Ν.3448/2006 και συνεχίστηκε με τον Ν. 3979/2011 για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τον Ν.3882/2010 για τα Γεωχωρικά Δεδομένα. Επιπλέον, η απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989- 1301/12.04.2012 που κύρωσε το Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Άρθρου 27 του Ν.3731/2008, καθώς και οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας, αλλά και οι πιο πρόσφατες κανονιστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του Ν.3979/2011 για το ηλεκτρονικό αρχείο και την κοινοχρησία μεταξύ φορέων του Δημοσίου, καταδεικνύουν μια σαφή στροφή προς το ανοικτό και επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο. Παράλληλα με τα ανωτέρω, η Ελλάδα είναι μέλος του Open Government Partnership (OGP) με ρητές υποχρεώσεις ως προς το άνοιγμα των δεδομένων και την περαιτέρω χρήση αυτών για τη στήριξη τόσο της διαφάνειας, όσο και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενώ το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει λοιπόν εδώ και επτά χρόνια, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να επιστρέψουμε σε μια άλλη εποχή, αυτήν της αδιαφάνειας και του κλειστού.

Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη εξήγηση έχει πάψει να προσφέρεται σε πολίτες και επιχειρήσεις η υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία επέτρεπε την αυτόματη λήψη βασικών στοιχείων φυσικών προσώπων που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και νομικών προσώπων. Η υπηρεσία αυτή επέτρεπε την αυτοματοποιημένη πραγματοποίηση ενός σημαντικού μέρους των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χωρίς την εισαγωγή με χειροκίνητο τρόπο στοιχείων, οδη- γώντας σε εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Παράλληλα, διευκολύνθηκε ο έλεγχος των πλαστών τιμολογίων, καθώς κατέστη δυνατή η διασταύρωση των βασικών στοιχείων των συναλλασσόμενων.

Αντίστοιχα, μη προσωπικά δεδομένα της συνταγογράφησης παραμένουν κλειστά, ενώ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επιπλέον, τα γεωχωρικά δεδομένα της Κτηματολόγιο ΑΕ δεν προσφέρονται με ανοικτές άδειες, όπως ο νόμος ορίζει, ο διαδικτυακός τόπος του Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων παραμένει συχνά ανενεργός, ενώ δεδομένα του κλάδου των Μεταφορών, όπως κίνη- σης και αυτοκινήτων, είναι κλειστά. Τέλος, γεωχωρικά δεδομένα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, απαραίτητα για τη δημιουργία εφαρμογών που αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και νέων αγορών και μπορούν να ενισχύσουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, εξακολουθούν να παρα- μένουν κλειστά.

Τα φαινόμενα αυτά δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, ούτε προστατεύουν τον πολίτη. Αντίθετα προάγουν τη διαφθορά και την παρανομία καθώς τα δημόσια δεδομένα μπορούν να τα αποκτούν μόνο όσοι μπορούν να χρηματίσουν ή να επηρεάσουν με άλλα μέσα υπαλλή- λους που έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ μέσα από την επιστολή της καλεί τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να παρέμβει προκειμένου να εφαρμοστούν, επιτέλους, οι νόμοι. Προκειμένου να δοθούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα δεδομένα που αποτελούν, πλέον, το οξυγόνο για τη δημοκρατία και την οικονομία τον 21ο αιώνα.

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ 
H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://eellak.gr/, ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.

Επικοινωνία: Δέσποινα Μητροπούλου: 210 7474-271, info at ellak.gr

Πηγή

Κείμενο μέ ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Δέσποινα Μητροπούλου, ΕΕΛ/ΛΑΚ

4/6/13

Το φαρμακείο ως σημείο προαγωγής του θηλασμού - Ο φαρμακοποιός ως εγγυητής της ασφαλούς χρήσης των φαρμάκων κατά την περίοδο της γαλουχίας


Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής (ΕΕΦΠ), σε συνεργασία με το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή (IBFAN Hellas) και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) διοργανώνουν στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για Φαρμακεία Φιλικά στο Μητρικό Θηλασμό την εκπαιδευτική ημερίδα:

«Το φαρμακείο ως σημείο προαγωγής του θηλασμού - Ο φαρμακοποιός ως εγγυητής της ασφαλούς χρήσης των φαρμάκων κατά την περίοδο της γαλουχίας»

Στόχος της ημερίδας είναι:
  • Να μεταδώσει στους φαρμακοποιούς τις απαραίτητες κλινικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε με επιτυχία να βοηθήσουν τους γονείς να λάβουν ενήμερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις 
          α) σχετικά με τη σίτιση του βρέφους
          β) σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.
  • Ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο να συμβάλλουν μέσα από το δικό τους εξειδικευμένο πρίσμα στην επίλυση του σημαντικού προβλήματος δημόσιας υγείας που συνιστά το χαμηλό ποσοστό μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. 
Τόπος διεξαγωγής της ημερίδας: Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου (Νικομηδείας 2) 

Χρόνος διεξαγωγής της ημερίδας: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου του 2013 (από 09.00 έως 20.00) 

Περίοδος εγγραφών: Από 01 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου 

Πληροφορίες: Ιστότοπος : www.f-thilasmos.gr 
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : f.thilasmos@yahoo.gr
Facebook : www.facebook.com/f.thilasmos
Τηλ. Επικοινωνίας : 694 289 46 09 FAX: 2130116610

Πηγή

Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής