31/5/13

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του 7ου Συνεδρίου του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων


Ανακοινώθηκε το τελικό πρόγραμμα του 7ου Συνεδρίου του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, στις 14 και 15 Ιουνίου 2013.

Το θέμα του Συνεδρίου φέτος είναι:
Συντονισμός για τον έλεγχο του κόστους. Μπορεί να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών χωρίς την εισαγωγή Σύγχρονων Δομών Διακυβέρνησης;



Πηγή  

Ενημέρωση από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων

25/5/13

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Πανελληνίου Συνεδρίου της ΠΕΦ


Ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών) το τελικό Πρόγραμμα του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου.



Μπορείτε να μεταφορτώσετε το Πρόγραμμα στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦ

Ανακοινώσεις για προσλήψεις Επικουρικών Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου στα Νοσοκομεία


Αναρτήθηκαν στη Δι@ύγεια και στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ πίνακες με προσλήψεις επικουρικών φαρμακοποιών και βοηθών στα νοσοκομεία.

Οι πίνακες ανά Υγειονομική Περιφέρεια καθώς και κατάσταση με τις θέσεις ανά ειδικότητα και Νοσοκομείο, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ, ΕΔΩ.

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

22/5/13

Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικής Υγείας, eHealth week 2013


Η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου και η σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηλεκτρονικής Υγείας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο, με πρωτοβουλία της Ιρλανδικής Προεδρίας και των Κοινοτικών Αρχών, παράλληλα με την ετήσια Συνάντηση και Έκθεση Τεχνολογιών Πληροφορικής του χώρου της Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας εκπροσωπήθηκε από τριμελές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και εκπροσώπους από την ΗΔΙΚΑ και το Κοινοτικό Πρόγραμμα European Patients Smart Open Services (epSOS).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth), συζητήθηκαν τα κυριότερα ζητήματα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του άρθρου 14 της Οδηγίας 24/2011 σχετικά με την «εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης», όπως και οι πολιτικές και τεχνικές πτυχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη των υπηρεσιών eHealth στην Ευρώπη.

Διαμόρφωση και εφαρμογή εναρμονισμένων Ευρωπαϊκών Προτύπων

Τα κυριότερα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης περιελάμβαναν τη διαμόρφωση και εφαρμογή εναρμονισμένων Ευρωπαϊκών Προτύπων για τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές συνταγές (e-prescription), για την ασφαλή πρόσβαση σε περιληπτικά αρχεία ασθενών (patient summary), για την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των κρατών-μελών των διαδικασιών πιστοποίησης και ταυτοποίησης ασθενών/ασφαλισμένων και επαγγελματιών/υπηρεσιών υγείας, όπως και για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων μέτρων ʽδιαλειτουργικότηταςʼ των συστημάτων e-health των κρατών-μελών.

Στο πεδίο των νέων εφαρμογών και των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, η ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής Υγείας, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες επιστημονικού και τεχνικού περιεχομένου συναντήσεις, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές, βιομηχανία εφαρμογών πληροφορικής στον Υγειονομικό Τομέα και στρατηγικής σημασίας κοινοπραξίες Δημόσιων Φορέων, Βιομηχανίας και ακαδημαϊκού χώρου (π.χ. η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing, η European Connected Health Alliance,το EU-US Marketplace, κλπ).

Ανάγκη δημιουργίας «οικοσυστημάτων e-Health»

Κεντρικό μήνυμα των παραπάνω διεργασιών αποτέλεσε το συμπέρασμα για την ανάγκη δημιουργίας «οικοσυστημάτων e-Health» με την ενεργητική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως αναφέρεται και στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης 2012-2020 για την ηλεκτρονική Υγεία, η ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής Υγείας στοχεύει στη βελτίωση της εφαρμογής ψηφιακών συστημάτων παρακολούθησης και φροντίδας στο σπίτι για ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες, στη διάδοση της χρήσης της τεχνολογίας της τηλεϊατρικής για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, στην προώθηση της καινοτομίας για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των Συστημάτων Υγείας, αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ως ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας στον τομέα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Η χώρα μας συμμετέχει ενεργητικά στις παραπάνω εξελίξεις και με την ευκαιρία της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το α΄ εξάμηνο του 2014, θα διοργανώσει αντίστοιχο Forum Ηλεκτρονικής Υγείας τον Μάιο του 2014, με την ονομασία eHealth Forum 2014. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα αντίστοιχο βίντεο ΕΔΩ.

Πηγή

Ιατρικός Τύπος

19/5/13

Το κάπνισμα είναι η μοναδική πλέον αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακηρύξει την 31η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος για να επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και τη σημασία των πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν για τη μείωση της κατανάλωσης.

«Το κάπνισμα είναι η μοναδική πλέον αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και επί του παρόντος ευθύνεται για το θάνατο 1 στους 10 ενηλίκων σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποδεδειγμένα. Πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό αποκαθίστανται και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα αναστέλλεται.

Συγκεκριμένα, μετά τη διακοπή: 
  • Σε 3-9 μήνες παρουσιάζεται βελτίωση βήχα, δύσπνοιας και αναπνευστικών προβλημάτων 
  • Σε 3-9 μήνες αύξηση πνευμονικής λειτουργίας κατά 10% 
  • Σε 5 χρόνια μείωση κινδύνου καρδιακής προσβολής κατά 50% 
  • Σε 15 – 20 χρόνια εξίσωση κινδύνου καρκίνου πνεύμονα με τους μη καπνιστές
Όταν ο καπνιστής διακόπτει νωρίς το κάπνισμα (ειδικά κάτω από την ηλικία των 35), ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών επανέρχεται στα επίπεδα των μη καπνιστών

Φέτος, η Ημέρα εστιάζει στις προσπάθειες για την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, της προώθησης και της χορηγίας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 της σύμβασης πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού.

«Εάν δεν αντιδράσουμε, η επιδημία (καπνίσματος) θα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο έως το 2030. Περισσότερο από το 80% αυτών των αποτρέψιμων θανάτων θα είναι μεταξύ των ατόμων που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Πηγές

WHO
ΚΕΕΛΠΝΟ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ
EXSMOKERS

Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) διοργανώνει διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα: «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου, 2013 στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Λεωφόρος Αμαλίας 8). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://tacd-ip.org/

Η οικονομική κρίση επηρεάζει βαθύτατα το ελληνικό σύστημα υγείας και θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα. Οι στόχοι του συνεδρίου είναι:

α) να γίνει μία ολοκληρωμένη επισκόπηση της τωρινής κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα (Access to Medicines, A2M) και
β) να παρουσιαστούν προτάσεις και λύσεις στο πρόβλημα.

Οι ομιλητές θα αναλύσουν μεταξύ άλλων, τις αλλαγές που έχουν επέλθει λόγω της κρίσης στην αγορά του φαρμάκου και τους λόγους για τους οποίους πολλές κοινωνικές ομάδες είτε δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται ή αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά για την απόκτησή τους.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την TACD με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. Eιδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εξετάσουν πιθανές εναλλακτικές επιλογές στις υψηλές τιμές των φαρμάκων, καθώς και νέα μοντέλα καινοτομίας και ιατρικής έρευνας με σκοπό την παροχή προσιτών φαρμάκων. Ενδεικτικά, θα εξεταστούν νέες μέθοδοι ιατρικών προμηθειών, πιθανά νέα συστήματα εκμετάλλευσης των φαρμάκων και προτάσεις πολιτικής σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί μέσω διαδικτύου και η γλώσσα εργασίας είναι τα ελληνικά. Θα υπάρχει διερμηνεία από και προς τα αγγλικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παρακαλούμε επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 30 Μαΐου 2013, με την αποστολή μηνύματος στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: a2m.athensconference@gmail.com (λόγω περιορισμένου χώρου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να παραβρεθείτε στις εργασίες του συνεδρίου.

Πηγή

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Δέσποινα Μακριδάκη, Δ/ντρια Φαρμακευτικού τμήματος, "Σισμανόγλειο" ΓΝΑ, Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ

17/5/13

7ο Συνέδριο του Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων


Το Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων, συνεχίζοντας να απαντά στην πρόκληση της μεταφοράς της θεωρίας στην πράξη, με βάση την επιστημονικά θεμελιωμένη και εμπειρικά τεκμηριωμένη ανάλυση, οργανώνει ένα ακόμη θεματικό συνέδριο.

Το συνέδριο θα δοεξαχθεί στην Αθήνα 14 και 15 Ιουνίου 2013, στο Aμφιθέατρο Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Τα πεδία που κυρίως θα συζητηθούν είναι:

• Ο έλεγχος του κόστους και η παράμετρος της ασφάλειας των ασθενών
• Νέες Δομές Διακυβέρνησης: πλαίσιο ρόλων και ευθυνών των φορέων
• Τα θεσμοθετημένα συστήματα ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία
• Ο Προϋπολογισμός κατά τμήμα, διοικητική και κλινική πλευρά
• Η αποτελεσματικότητα του κεντρικού management των προμηθειών
• Τεχνικές διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμακείου

Πληροφορίες: 210 7470780 (EKMN), 210 7210052 (Congress World) e.markea@congressworld.com
info@ekmn.gr

Πηγή

http://www.ekmn.gr/index-gr.htm

16/5/13

Εκδόθηκε νέο ΦΕΚ με τη νέα Θετική Λίστα χωρίς τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση Αναστολέων Αντλίας Πρωτονίων


Τροποποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση για την συνταγογράφηση των γαστροπροστατευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της επικαιροποιημένης θετικής λίστας οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αποζημιώνονται για τη θεραπεία πεπτικού έλκους, της γαστροοισφαγικής παλινδρόμησης και της φαρμακευτικής γαστροπροστασίας σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους.

Ειδικότερα όσον αφορά τη γαστροπροστασία σε χορήγηση κλοπιδογρέλης πρώτη επιλογή είναι η χορήγηση Η2 αναστολέων (η αναφορά είναι στη σελίδα 4 του ΦΕΚ). Με αυτό το λιτό αλλά πλέον σαφές κείμενο λύνεται μια αναστάτωση που ξεκίνησε στις 29/4/2013 και θέτει μεν περιορισμούς ενδείξεων αλλά όχι ειδικότητας συνταγογράφου για τις πραζόλες.

Επίσης στο ΦΕΚ περιέχονται και οι κάτωθι επισημάνσεις: 
  • DUPHALAC, IMPORTAL: Κατ’ εξαίρεση αποζημιώνεται για την ένδειξη “Πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας” 
  • ENEMA-COOPER, BIOKLYSM, FOSFOLAX, KLYSMOL REC.SOL, ODRINOL REC.SOL, PHOSPHATES/ΒΟΤΑΝΙΑ REC.SOL, TRIGOLAX : Αποζημιώνεται μόνο σε χορήγηση για προετοιμασία διαγνωστικής εξέτασης και χειρουργικής επέμβασης 
  • ULTRA-LEVURE : Αποζημιώνεται ΜΟΝΟ για την ένδειξη “Προφύλαξη και θεραπεία των ανεπιθυμήτων ενεργειών των αντιβιοτικών” 
  • TITRALAC TAB : Αποζημιώνεται μόνο ως δεσμευτικό του φωσφόρου στη νεφρική ανεπάρκεια Levocarnitine: Αποζημιώνεται μόνο για άτομα με τεκμηριωμένη από εξειδικευμένο κέντρο δημόσιου νοσοκομείου ανεπάρκεια L-καρνιτίνης σε ασθενείς τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας μόνο ως θεραπεία συντήρησης μετά από ενδοφλέβια χορήγηση κατά την αιμοκάθαρση. 
  • MIRENA: μόνο για “ιδιοπαθή μηνορραγία και προφύλαξη από υπερπλασία ενδομητρίου κατά τη διάρκεια θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης” 
  • ANDROCUR TAB : Δεν αποζημιώνεται μόνο για την ένδειξη “Ανδρογενετική αλωπεκία” 
  • BOTOX-DYSPORT: Δεν αποζημιώνεται για την ένδειξη της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας 
  • Ενδοαρθρικές ενέσεις (ARTHRYAL, GONILERT, HYALART, VISCURE, YARDEL): Αποζημιώνονται μόνο 2 ενέσεις για κάθε γόνατο ανά έτος και εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση σε άλλη θεραπεία. Συνταγογράφηση μόνο από ορθοπεδικούς και ρευματολόγους
  • XYLOCAINE gel, EMLA cr, XYLOCREAM : Αποζημιώνεται μόνο μία φορά το μήνα και μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε συχνές φλεβοκεντήσεις (ασθενείς πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, αιμοκαθαιρόμενοι) 
  • DAXAS: Συνταγογράφηση μόνο από πνευμονολόγους, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις
  • VERTIGO-VOMEX: Αποζημιώνεται αποκλειστικά για βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση των εξάρσεων των ιλίγγων 
  • CORNEREGEL, VISCOTER, SICCAFLUID, OCULOTECT, PROTAGENT, ONUFRID : Αποζημιώνεται μόνο σε ασθενείς με σύνδρομο Sjogren.
Το ΦΕΚ μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ.

Πηγές

Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας
Pharma-sfera
Farmakopoioi
Εθνικό Τυπογραφείο

Η εκλογική διαδικασία και η λίστα των υποψηφίων για το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ)

 
Οι αρχαιρεσίες της 2ας Ιουνίου 2013 για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής της ΠΕΦ (Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών) θα γίνουν τη Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο <<Αθήνα 9,84>>, Τεχνόπολη Γκάζι (όπου θα διεξάγεται το 16ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο), από την Εφορευτική Επιτροπή και παρουσία δικαστικού Αντιπροσώπου.

Τα μέλη της ΠΕΦ που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να προσέλθουν στο Αμφιθέατρο <<Αθήνα 9,84>>, Τεχνόπολη Γκάζι την ημέρα και τις ώρες που έχουν καθοριστεί για τις αρχαιρεσίες και να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το Βιβλιάριο Ασθενείας, μήπως ζητηθεί από το Δικαστικό Αντιπρόσωπο. Συνδρομές που τυχόν οφείλουν τα μέλη μπορούν να εξοφλούνται και κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών.

Το Δ.Σ. θα στείλει σε όλους τους συναδέλφους που μένουν στην επαρχία ή σε όσους δηλώσουν ότι θα λείπουν στην επαρχία, τα ψηφοδέλτια, το φάκελο ψηφοφορίας που θα φέρει τη σφραγίδα της ΠΕΦ και ένα πληρεξούσιο. Αυτό το εκλογικό υλικό,θα μπορούν να παραλάβουν από το Σύλλογο και όσοι θα απουσιάζουν από την Αθήνα την ημέρα των αρχαιρεσιών, για να ταχυδρομήσουν το ψηφοδέλτιό τους. Επειδή όπως είναι γνωστό, το ταχυδρομείο κλείνει το απόγευμα της Παρασκευής, θα πρέπει τα γράμματά σας να σταλούν έγκαιρα - μόλις πάρετε το εκλογικό υλικό, ώστε να έχουν φτάσει και ταξινομηθεί για να τα παραλάβουμε το αργότερο το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Μαΐου 2013.

Το ψηφοδέλτιο είναι ένα και ο ψηφοφόρος θα επιλέξει:

α) Για το Δ.Σ. μέχρι 9 υποψηφίους και
β) Για την Ελεγκτική Επιτροπή μέχρι 3 υποψηφίους

Το Δ.Σ. της ΠΕΦ κατά την συνεδρίαση του ανακήρυξε τους παρακάτω υποψηφίους για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή.

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΒΟΒΟΛΙΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ του ΗΛΙΑ
ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΟΛΜΑΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΠΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
ΠΙΠΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Υποψήφιοι γι ατην Ελεγκτική Επιτροπή

ΑΡΧΟΝΤΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΟΔΥΣΣΕΑ
ΓΚΙΡΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΣΙΑΦΟΣ-ΤΣΙΑΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  

Πηγή

ΠΕΦ

Νέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων από την ΕΠΥ για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Η δυνατότητα αποκλειστικής προμήθειας φαρμάκων από μία μόνο φαρμακευτική εταιρεία ανά δραστική ουσία στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αποτελεί παρελθόν μετά από το νέο μοντέλο διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ξεκίνηση η ΕΠΥ.

Ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για την προμήθεια της δραστικής ουσίας Ομεπραζόλη στο ΕΣΥ θα υλοποιηθεί με βάση το νέο μοντέλο. Το νέο μοντέλο θα αναδεικνύει ως νικητές τους τρεις πιο οικονομικούς προμηθευτές που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό βάσει του συστήματος «50-30-20», έτσι ώστε ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού θα παρέχει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκου, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20%.

Η διακήρυξη του διαγωνισμού είναι στη διεύθυνση: http://www.moh.gov.gr/articles/epitroph-promhtheiwn-ygeias/diagwnismoi/1285-diakhrykseis-diagwnismwn?fdl=5512

Αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι αναφέρεται:
"Τίτλος διαγωνισμού: Συμφωνία Πλαίσιο για την προμήθεια φαρμάκου με την ονομασία OMEPRAZOL 40 MG για ενδοφλέβια έγχυση
Αρ. Διακήρυξης: ΕΠΥ 8/2012
Προθεσμία Υποβολής Προσφορών: ημερ.: 19/6/2013"

Έχουμε την άποψη ότι η ονομασία του φαρμάκου θα πρέπει να διευκρινισθεί αν είναι:

OMEPRAZOL 40 MG για ενδοφλέβια (i.v.) χορήγηση, ή,
OMEPRAZOL 40 MG για ενδοφλέβια (inf.) έγχυση

διότι άλλη μορφή είναι η ενδοφλέβια (i.v.) χορήγηση και άλλη μορφή είναι η "ενδοφλέβια (inf) έγχυση".

Στην περίπτωση της iv χορήγησης το σκεύασμα συνοδεύεται και από τον διαλύτη του ενώ στη έγχυση πρέπει να χρησημοποιηθεί 100 ml φυσιολογικός ορός ή 100 ml διαλύματος δεξτρόζης 5%, το οποίο δεν συνοδεύει το σκεύασμα, οπότε είναι διαφορετικές οι αξίες.

Πηγές

Life2day
Iatropedia

15/5/13

Παγκόσμια Ημέρα Οζώδους Σκληρύνσεως


Στις 15 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως μαζί με τις αντίστοιχες οργανώσεις σε όλον τον κόσμο θα γιορτάσει την δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Οζώδους Σκληρύνσεως. Την ημέρα αυτή, χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειες τους θα ενωθούν για να ενημερώσουν το κοινό για την σπάνια πάθηση αυτή και να μοιραστούν την ιστορία τους. Φέτος, η Ημέρα Οζώδους Σκληρύνσεως έχει ως κεντρικό άξονα την πρόσφατη δημοσίευση των νέων διαγνωστικών και κλινικών οδηγιών για την αντιμετώπιση της πάθησης. Η νέα ενημέρωση, η οποία αντικαθιστά την προϋπάρχουσα που δημιουργήθηκε το 1998, είναι αποτέλεσμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Οζώδη Σκλήρυνση για το έτος 2012 στη Ουάσινγκτον, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 από τους κορυφαίους ειδικούς για την πάθηση.

Η Οζώδης Σκλήρυνση είναι μια γενετική πάθηση η οποία προκαλεί καλοήθεις όγκους σε διάφορα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά, οι νεφροί, το δέρμα και οι πνεύμονες. Είναι επίσης η κύρια γενετική πάθηση που προκαλεί αυτισμό και επιληψία. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στον κόσμο πάσχουν από Οζώδη Σκλήρυνση, ενώ στη χώρα μας αναλογούν περίπου 1500 άτομα.

Η οζώδης σκλήρυνση είναι μια πολυσυστηματική γενετική διαταραχή που ανήκει στις σπάνιες παθήσεις. Είναι επίσης γνωστή και ως νόσος του Bourneville, από το όνομα του ιατρού που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1880, ενώ διεθνώς ονομάζεται Tuberous Sclerosis Complex (TSC). Εμφανίζεται με εκτιμώμενη συχνότητα (επιπολασμός) ενός περιστατικού σε κάθε 6000 με 10000 γεννήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυνητικά 10 με 15 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Το όνομά της νόσου προέρχεται από τη λέξη «όζος» που σημαίνει καλοήθης υπερπλασία (όγκος). Στην οζώδη σκλήρυνση μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις όγκοι σε διάφορα σημεία του σώματος, που με την πάροδο των χρόνων ασβεστοποιούνται και σκληραίνουν. Η πιθανότητα αυτοί οι όγκοι να μετατραπούν σε κακοήθεις υπερπλασίες είναι εξαιρετικά σπάνια. Χαρακτηριστικό της οζώδους σκλήρυνσης είναι η μεγάλη διακύμανση στη βαρύτητα των κλινικών εκδηλώσεων (συμπτωμάτων).


Υπάρχουν περιπτώσεις που οι υπερπλασίες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στον ασθενή, σε βαθμό που μπορεί να μην καταλάβει ότι πάσχει. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται τυχαία με την αναγνώριση της νόσου σε κάποιο στενό συγγενή. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις με βαριές εκδηλώσεις και πολύ σοβαρά προβλήματα. Η οζώδης σκλήρυνση προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος. Oι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις αφορούν στον εγκέφαλο, στο δέρμα και στους νεφρούς. Η οζώδης σκλήρυνση δεν είναι μεταδοτική. Μπορεί να επιδρά στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα, καθώς το 90%των ατόμων με οζώδη σκλήρυνση μπορεί να εμφανίσουν κάποιο είδος επιληπτικών κρίσεων, ενώ σχεδόν τα μισά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυτισμό ή κάποια μορφή νοητικής υστέρησης.

Η Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 15 Μαίου 2013 και ώρα 17:00, με ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και ασθενείς, με στόχο την πληροφόρηση του κοινού, των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών για τις επιπτώσεις που έχει η πάθηση αυτή στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους.

Επικοινωνία: Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως
Τηλέφωνα: 210 7660989, 210 7600289 Φαξ: 210 7660991
e-mail: tsahellas@ath.forthnet.gr
www.tsahellas.gr

Πηγή

http://www.pespa.gr/

Η Θεατρική Ομάδα των Φαρμακοποιών Αθήνας – Πειραιά «Ψυχής Ίαμα» παρουσιάζει τη μαύρη Κωμωδία «Όλα στον κήπο»



Μέσα στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης, η θεατρική ομάδα φαρμακοποιών Αθήνας - Πειραιά "ψυχής ίαμα" ολοκλήρωσε (μετά από πρόβες που λόγω ακριβώς της ίδιας της κρίσης είχαν διάρκεια 2 ολόκληρων χρόνων!...) την τρίτη της προσπάθεια !!!

Πρόκειται για το ανατρεπτικό έργο "όλα στον κήπο" του Εντουαρντ Αλμπη ("ποιος φοβάται τη Βιρτζινια Γουλφ") που δείχνει πολλά από τα φαινόμενα και της δικής μας εποχής: ευτελισμός, διαφθορά, "ανθρωποφαγία", εκπόρνευση...

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στις παραστάσεις μας!

Όσοι μπορείτε, διαδώστε και σε άλλους την πρόσκλησή μας.

Οι φαρμακοποιοί δεν αντιστεκόμαστε μόνο συνδικαλιστικά και πολιτικά αλλά και μέσω του πολιτισμού!

Άλλωστε, το έχουμε πει πολλές φορές: το φάρμακο είναι πολιτισμός - ο πολιτισμός είναι φάρμακο. Η υγεία είναι πολιτισμός - ο πολιτισμός είναι υγεία!


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Θεατρική Ομάδα των Φαρμακοποιών Αθήνας – Πειραιά
«Ψυχής Ίαμα»*

παρουσιάζει τη μαύρη Κωμωδία του

Έντουαρντ Άλμπη**

«Όλα στον κήπο»

σε σκηνοθεσία Τόνιας Μάνεση

ΘΕΑΤΡΟ: «Κάτω από τη Γέφυρα»
Ηλεκτρικός Σταθμός Νέου Φαλήρου
(κοντά στο γήπεδο «Καραϊσκάκη»)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

  • Τετάρτη 15/05/13 ώρα 9 μ.μ.
  • Κυριακή 19/05/13 ώρα 8.30’ μ.μ
  • Τετάρτη 22/05/13 ώρα 9 μ.μ.
  • Σάββατο  25/05/13 ώρα 8.30’ μ.μ.
  • Κυριακή 26/05/13 ώρα 8.30’ μ.μ.
  • Τετάρτη 29/05/13 ώρα 9 μ.μ.

Για κλείσιμο θέσεων: 210 – 4816200 (9 – 2,30 από Δευτέρα έως Παρασκευή)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. 210 - 4178719 ΜΑΡΓΙΩΛΗ Φ. 210 – 9651919 ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ Μ. 210 – 5621777

* Οι προηγούμενες παραστάσεις της Ομάδας ήταν:
- «Προσοχή! Το φαρμακείο διανυκτερεύει…» των Ντε Φιλίππο - Μαυρολέων Θέατρο «Τόπος Αλλού» (2010)
- «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Εντ. Ντε Φιλίππο Θέατρο «Κνωσσός» (2011)

** Γνωστότερο έργο του το πολυπαιγμένο  «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»



Πηγή

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσικαλάκη Ειρήνη, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός"

7/5/13

Αλάτι, αλλά... τι;


Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας συνδιοργανώνουν Επιστημονική Διημερίδα στις 15-16 Ιουνίου 2013 στο Μεσολόγγι, με θέμα:

"ΑΛΑΤΙ, ΑΛΛΑ... ΤΙ;"

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα ομιλιών 
  • “Το άλας της γης: η εθνοφαρμακολογία του αλατιού” 
  • “Τα είδη του αλατιού και οι χρήσεις τους στην καθημερινότητα” 
  • “Το αλάτι στην ιατρική” 
  • “Από το αλάτι στο φυσιολογικό ορό” 
  • “Natrum muriaticum: το αλάτι στην ομοιοπαθητική” 
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα της Διημερίδας και Δηλώσεις Συμμετοχής, έως 31/05/2013, κα Κατερίνα ΚΟΥΡΕΡΗ, τηλ: 210-2756805.

Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας είναι επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1995 και έχει μέλη της Φαρμακοποιούς, Γιατρούς και Γεωπόνους. Σκοπούς της έχει την καταγραφή, μελέτη, διάδοση και ανάπτυξη των παραδοσιακών θεραπειών.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί αυτοί η εταιρεία οργανώνει επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και σεμινάρια, αναπτύσσει δικά της ερευνητικά προγράμματα ή συμμετέχει σε άλλα ήδη σε εξέλιξη, συμμετέχει σε διεθνείς εταιρείες με ανάλογο σκοπό και εκδίδει έντυπα σε περιοδικό ή μη χρόνο.

Η Εθνοφαρμακολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την παρατήρηση, προσδιορισμό, περιγραφή και πειραματική έρευνα των συστατικών και των δράσεων των φαρμάκων φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης, που χρησιμοποιήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Κυρίως όμως η εθνοφαρμακολογία ασχολείται με την μελέτη των βιοδραστικών φυτών, που βρίσκουμε στα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα των αυτοχθόνων κοινωνιών. 

Πηγή

Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας

2/5/13

Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 08-05-2013 - Νέα διόρθωση-> ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 15-05-2013


Ενημέρωση Τρίτη 07/05/2013: στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ αναφέρεται ότι το Δελτίο Τιμών θα έχει ισχύ από 15-05-2013.

----------------------------------------
Στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ αναρτήθηκε Νέο Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων το οποίο θα ισχύσει από τις 8 Μαΐου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το προηγούμενο Δελτίο που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες το οποίο θα είχε ισχύ από 15/05/2013 ΔΕΝ ισχύει.

Η σχετική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί, μαζί με τον κατάλογο των σκευασμάτων για τα οποία θα υπάρξουν νέες τιμές.

Στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ που αναλογεί, δηλαδή 6,5%.

Στις περιοχές όπου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Το Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει τις διορθώσεις λαθών, που είχε το προηγούμενο Δελτίο Τιμών που είχε εκδοθεί πριν μία εβδομάδα, καθώς και νέα γενόσημα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην αγορά.

Στο νέο δελτίο τιμών, δεν περιλαμβάνονται καινοτόμα φάρμακα.  

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι στήλες H,I,J,K που αναφέρονται στις επικεφαλίδες MHSYFA, N3816, NGTV και PSTV έχουν "κρυφτεί" και προκειμένου να δείτε και να αναζητήσετε τα αντίστοιχα σκευάσματα θα πρέπει να τις εμφανίσετε "ανοίγοντας" το μήκος των αντίστοιχων κελιών 

Μπορείτε να μεταφορτώσετε τα Αρχεία από τις διευθύνσεις:

Υπουργική Απόφαση 300413.pdf 

Δελτίο_Τιμών_Φαρμάκων_300413  


Πηγή

ΥΥΚΑ

1/5/13

Η νέα σύνθεση της ΕΠΥ - Επιτροπής Προμηθειών Υγείας


Ο οικονομολόγος Χρήστος Γιάνναρης, αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, θέση την οποία είχε μέχρι σήμερα η κα. Αικ. Καστανιώτη.

Με την υπουργική απόφαση του κ. Α. Λυκουρέντζου (ΦΕΚ 187, 29/4/13), διορίζονται επιπλέον οι:
  • Κανελλοπούλου Ευγενία, Φαρμακοποιός, ως μέλος, σε αντικατάσταση του Απόστολου Μίγκα. 
  • Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνο, Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π., MSc, ως μέλος, σε αντικατάσταση του Μιχαήλ Κακούρου. 
  • Μονιού Αναστασία, Οικονομολόγο MSc, ως μέλος, σε αντικατάσταση του Χαράλαμπου Καρανίκα. 
  • Τσάκα Μάριο, Οικονομολόγο PhD, ως μέλος, σε αντικατάσταση της Μαρίας Βουδούρη

Πηγή

Ygeia360.gr