30/3/13

Κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την καταβολή εφημεριών


Κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την καταβολή εφημεριών.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι:

«Δαπάνες για την πληρωμή αποζημιώσεων α) εφημεριών ιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, του Αιγηνήτειου, του Αρεταίειου, του ΝΙΜΙΤΣ και του ΕΚΑΒ και β) προσθέτων αμοιβών, εργασίας εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινών ωρών, υπερωριακής απασχόλησης προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου και πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, των ανωτέρω φορέων, που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο 2012 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθ΄ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού ή και χωρίς την τήρησή των περί αναλήψεως διατάξεων δύνανται να εκκαθαριστούν όλες εξαιρετικά σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας τρέχοντος έτους κατά παρέκκλιση των σχετικών με τα ανωτέρω διατάξεων».

Με βάση την κατάθεση της παραπάνω τροπολογίας ο κ. Βεκρής εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απέστειλε «Εξαιρετικά Επείγον» έγγραφο στις ΥΔΕ των νομών με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσουν στην εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των δαπανών, δεδομένου ότι οι οι προτεινόμενες διατάξεις παρέχουν στις Υπηρεσίες σας πλήρη κάλυψη.  

Πηγές

Υπουργείο Υγείας
Iatroi.eu

28/3/13

Σπάνιοι άνθρωποι... σπάνιες παθήσεις

 

Η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων - Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. περιλαμβάνει Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και Επιστήμονες, με βαθειά γνώση, εμπειρία και ερευνητικό έργο στις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα.

Πρωταρχικός στόχος της είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των ελλήνων ιατρών με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των Σπανίων Παθήσεων, κυρίως των συχνότερα εμφανιζόμενων στη χώρα μας, καθώς και τη σωστή καθοδήγηση και φαρμακευτική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από κάποιο σπάνιο νόσημα.

Για την υλοποίηση των στόχων της η Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. συνεργάζεται με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τους ιατρικούς συλλόγους του Ελλαδικού χώρου, καθώς και με σχετικούς συλλόγους και οργανώσεις ασθενών.

Το παρακάτω κοινωνικό spot έπαιζε για ένα μήνα (15/02-15/03) σε διάφορα τοπικά και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ.


Πηγή

Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων - Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ.

25/3/13

Άμεση ανάγκη φαρμάκων στο Κοινωνικό Ιατρείο των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου


Η ανθρωπιστική οργάνωση Εθελοντές Γιατροί Κύπρου ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας ιατρικής μονάδας για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή Τακτακαλά σε αίθουσα δίπλα από το Τέμενος Ταχτ-Ελ Καλέ στην οδό Αντιγόνου 49.

Η μονάδα αυτή θα εξυπηρετεί κυρίως άνεργους και χαμηλόμισθους πολίτες καθώς και ευπαθείς ομάδες ανθρώπων, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση. Η ιατρική αυτή μονάδα στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτές μέλη της οργάνωσης καθώς και φίλους εθελοντές που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Ήδη άρχισε τη λειτουργία της από το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 και θα προσφέρει υπηρεσίες κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 9 π.μ. – 3 μ.μ. για αντιμετώπιση παθολογικών,καρδιολογικών και παιδιατρικών περιστατικών.

Για τη σωστή και επιτυχή λειτουργία της μονάδας, υπάρχει άμεση ανάγκη από τα παρακάτω φάρμακα :

1. Amoxycillin 250mg σε μορφή caps και syrup
2. Amoxycillin 500mg caps 
3. Αmoxycillin/Clavulanic acid 625mg ή 1gr tabs 
4. Cefuroxime tabs και syrups 
5. Ciprofloxacin 
6. Norfloxacin 
7. Ambroxol Syrup 
8. Aντιβηχικά σιρόπια 
9. Azithromycin 
10. Multivitamins 
11. Diclofenac injection 
12. Hyoscine injection 
13. Metoclopramide injection 
14. Prochloperazine injection 
15. Hydrocortisone injection 
16. Salbutamol spray 
17. Beclomethasone spray 
18. Rehydration sachets 
19. Loperamide caps 
20. Προβιοτικά 
21. Fucidic Acid cream 
22. Fucidic acid/ Betamethasone cream 

Καλούνται όσα μέλη και φίλοι της οργάνωσης επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου, για την περίθαλψη και ανακούφιση όσων συνανθρώπων μας έχουν ανάγκη, προσφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως επικοινωνήσουν με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου - Κύπρου στο τηλέφωνο 70009818 ή με την πρόεδρο της Οργάνωσης Διαμάντω Παναγιωτίδου στο τηλ. 99-489067. Σας υπενθυμίζουμε ότι κάθε δωρεά στην Οργάνωση μας υπόκειται σε φοροαπαλλαγή.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Φιλικά,
Το Δ.Σ της Οργάνωσης‘’Φαρμακοποιοί του Κόσμου – Κύπρου’’

Πηγή

Φαρμακοποιοί του Κόσμου

16/3/13

Σχέδιο PHGEN II - διάγνωση και αγωγή ειδικά προσαρμοσμένες στα γενετικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου


Το γονιδίωμα (ή γένωμα) είναι, αφενός, το πλήρες σχεδιάγραμμα κάθε ζωντανού οργανισμού και, αφετέρου, το σύνολο των κληρονομικών πληροφοριών του. Δηλαδή, πρόκειται για ένα πληροφορικό σύστημα που είναι ενσωματωμένο στο ανθρώπινο σώμα και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην κατανόηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των κληρονομικών.

Η εξατομικευμένη ιατρική προσφέρει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της ιατρικής αγωγής. Για παράδειγμα, μπορεί, εντοπίζοντας τα σωστά φάρμακα για κάθε συγκεκριμένο άτομο, να περιορίζει τις παρενέργειες και να γλυτώνει έτσι τους ασθενείς από περιττό πόνο και ιατρικά έξοδα. Μ΄ άλλα λόγια, μπορεί να προσφέρει τη σωστή διάγνωση και θεραπευτική αγωγή, την κατάλληλη στιγμή, για τον κάθε ασθενή.

Με στόχο την ανάπτυξη κοινού πλαισίου για την εφαρμογή της γονιδιωματικής στη δημόσια υγεία στην ΕΕ, το Πρόγραμμα δημόσιας υγείας χρηματοδότησε το σχέδιο PHGEN I, το οποίο ήταν μια πρώτη άσκηση δικτύωσης που κατέδειξε την ανάγκη χάραξης συνολικών ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών για την γονιδιωματική.

Το σχέδιο PHGEN II, βασιζόμενο στα αποτελέσματα του PHGEN I, δημιούργησε την πρώτη έκδοση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών. Δημοσιευθείσες κατευθυντήριες γραμμές Οι "Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστων πρακτικών για τη διασφάλιση της ποιότητας, την παροχή και τη χρήση πληροφοριών και τεχνολογιών που βασίζονται στο γονιδίωμα", οι οποίες εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου PHGEN II, εγκρίθηκαν επίσημα με την ονομασία "Διακήρυξη της Ρώμης 2012" από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Συνοπτικά, οι κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν τα εξής:  

Έρευνα – Πρόωθηση της χρηματοδότησης της έρευνας για την παραγωγή αντικειμενικών και αξιόπιστων πληροφοριών.
Παρακολούθηση της υγείας – Ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης για την παροχή προβλέψεων και προειδοποιήσεων για ατομικά δεδομένα υγείας.
Διάγνωση και έρευνα – Καλύτερες διαγνωστικές μέθοδοι για τον εντοπισμό πληροφοριών που αφορούν ένα συγκεκριμένο άτομο.
Πληροφόρηση, εκπαίδευση και ισχυροποίηση της θέσης των ενδιαφερομένων – Προώθηση των γνώσεων για την υγεία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να μπορούν οι πολίτες (και οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας) να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες, να τις κατανοούν, να τις αξιολογούν και να τις αξιοποιούν προς όφελος των μεμονωμένων πολιτών αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.
Εκπόνηση πολιτικής – Οι κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν, έγκαιρα και υπεύθυνα, στα συστήματα υγείας τους όλες τις τεκμηριωμένες πληροφορίες και τεχνολογίες που βασίζονται στο γονιδίωμα, προς όφελος της υγείας των πολιτών. τεχνολογίες που βασίζονται στο γονιδίωμα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά όχι μόνο στη διάγνωση και την αγωγή, αλλά και στην πρόληψη ασθενειών.

Οι μελλοντικές δραστηριότητες του σχεδίου PHGEN θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα και να εξελίσσονται στο μέλλον, όπως προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές. Μακροπρόθεσμα, το PHGEN II έχει ως στόχο να αποτελέσει έναν "φορέα έγκαιρης διάγνωσης" που θα ανιχνεύει, θα συγκεντρώνει στοιχεία και θα παρακολουθεί την ενσωμάτωση στη δημόσια υγεία των γνώσεων και των τεχνολογιών που βασίζονται στο γονιδίωμα.

Περισσότερα:

Υγεία-ΕΕ - Έρευνα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δημόσια Υγεία - Προσυμπτωματικός έλεγχος και γενετική
Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Εξατομικευμένη Ιατρική

Πηγή

Σχέδιο PHGEN II



9/3/13

Εκλογές ΠΕΦΝΙ 06 Απριλίου 2013: Τα ονόματα των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο και για την Ελεγκτική Επιτροπή


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε το ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 9-3-2013 και τα ονόματα των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο και για την Ελεγκτική Επιτροπή.

Οι εκλογές της Π.ΕΦ.Ν.Ι – Ένωσης θα πραγματοποιηθούν στις 6-4-2013 ημέρα Σάββατο από 9:00 π.μ. ως 18:00 μ.μ. στα γραφεία της Π.ΕΦ.Ν.Ι (Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα).

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τους επικουρικούς, για να έχουν τη δυνατότητα ψήφου, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από το Νοσοκομείο, ότι υπηρετούν κατά το παρόν διάστημα.

Η ψηφοφορία γίνεται μόνο με φυσική παρουσία (βάσει του νέου καταστατικού), με προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Τα έξοδα μετακίνησης, με οποιοδήποτε μέσον, των συναδέλφων εκτός Αττικής θα καλυφθούν από τη Π.Ε.Φ.Ν.Ι ,κατόπιν αποδείξεων ( απόφαση Γ.Σ. 23-2-2013).

Τα ονόματα των υποψηφίων για το Δ.Σ. και για την Ελεγκτική Επιτροπή, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο κατ’ αλφαβητική σειρά είναι τα εξής:

Α) Για το Δ.Σ: 
  1. Αγγελοπούλου Βασιλική 
  2. Γεννηματά Δήμητρα 
  3. Γούλας Βασίλης 
  4. Ευσταθίου Σταυρούλα 
  5. Κακαλιούρα Βασιλική 
  6. Μακριδάκη Δέσποινα 
  7. Παραρά Αικατερίνη 
  8. Περδικούρη Καλλιόπη 
  9. Πετρόγγονας Μαρίνος 
  10. Ρηνάκη Ελένη 
  11. Σπυριδάκη Αικατερίνη 
  12. Τοδούλου Ουρανία 
  13. Τρεμπέλα Παναγιώτα 

Β) Για την Ελεγκτική Επιτροπή
  1. Δανιηλούδη Σουλτάνα 
  2. Σκούτζου Ρίτα 
  3. Σούλα Αικατερίνη 

Οι σταυροί προτίμησης για το Δ.Σ είναι μέχρι εννέα (9) και μέχρι τρεις (3) για την Ελεγκτική Επιτροπή και σημειώνονται αριστερά , πριν το όνομα του υποψηφίου.


Πηγή

ΠΕΦΝΙ

Εκπαιδευτική Ημερίδα για τα Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα


Ο "ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ" είναι ένα Σωματείο με κοινωφελή και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ο πλήρης τίτλος του Σωματείου είναι ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ "ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ".

Σκοπός του Συλλόγου είναι η παροχή κάθε δυνατής επιστημονικής, κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής συμπαράστασης προς τα παιδιά που πάσχουν από κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα και τις οικογένειές τους.

Ο ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ διοργανώνει εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα "Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα: Εκπαιδευτική Ημερίδα για τον Ασθενή" την Κυριακή 14η Απριλίου 2013, στο ξενοδοχείο GRAND HOTEL (Μοναστηρίου 305-307, τηλ.2310-549-290) στη Θεσσαλονίκη.

Η διάρκεια της ημερίδας θα είναι από 12:30 έως 17:40.

Περισσότερες πληροφορίες και το Πρόγραμμα της Ημερίδας  είναι ΕΔΩ.

Πηγή

http://www.krikoszois.gr/News_Activities

7/3/13

Εσπερίδα για τα γενόσημα φάρμακα στην θεραπευτική αγωγή


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
"Τα γενόσημα φάρμακα στην θεραπευτική αγωγή"

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Καθ. κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.).

Πρόγραμμα Εσπερίδας
  • 18:00-18:15 Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Φ.Σ. Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα
  • 18:15-19:00 Σεμινάριο για φαρμακοποιούς με θέμα: "Σταθερότητα φαρμακοτεχνικών μορφών. Ποιότητα και ασφάλεια φαρμάκων" Ομιλητής: Καθ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος
  • 19:00-19:30 Διάλειμμα 
  • 19:30-20:00 Ομιλία με θέμα: "Ο ρόλος της δραστικής ουσίας και των εκδόχων στην θεραπευτική αγωγή" Ομιλητής: Καθ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος 
  • 20:00-20:30 Συζήτηση 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων , το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 .

Πηγή

Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων