30/1/13

Αναγραφή διάγνωσης βάσει της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Classification of Diseases, ICD-10)


Από τον ΕΟΠΥΥ ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει οι ιατροί, στις συνταγές ΕΟΠΥΥ που θα εκδίδουν από 1ης Φεβρουαρίου 2013 και εξής, να ξεκινήσουν να καταχωρούν τη διάγνωση της νόσου κάνοντας χρήση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας.

Προς διευκόλυνση των επαγγελματιών υγείας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω κωδικοποίηση, στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (σχετικός σύνδεσμος: http://www.yyka.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thnygeia/kwdikopoihseis/86-statistikh-taksinomhsh-noswn-kai-synafwn-problhmatwn-ygeias)

Πηγή

ΕΟΠΥΥ

25/1/13

e-trikala, το πρότυπο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Υγείας - eHealth


Από το 2004, το e-trikala, στα πλαίσια και σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας», αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες υλοποιώντας με επιτυχία διάφορα Δημοτικά έργα. 

Στις 8 Απριλίου 2008, ενώ έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία, εξελίχθηκε σε Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., με την επωνυμία e-Trikala Α.Ε., όπου το 99% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο Δήμο Τρικκαίων και το υπόλοιπο 1% στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων.

Δημιουργώντας υποδομές και παρέχοντας υπηρεσίες, η e-Trikala Α.Ε., στοχεύει συνεχώς στη δημιουργία και υλοποίηση εφαρμογών με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε). Σκοπός της είναι, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μία μεσαίου μεγέθους πόλη, η απλούστευση των καθημερινών τους συναλλαγών, η μείωση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη και η προσφορά νέων υπηρεσιών. Επιπλέον, οι εφαρμογές νέων τεχνολογιών, αποτελούν το νέο τρόπο συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ενώ παράλληλα καθιστούν τις Δημόσιες αρχές, εγγυητές για την σωστή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την ψηφιακή και από απόσταση εξυπηρέτηση των πολιτών.

 Η e-Trikala Α.Ε. λειτουργεί βάσει ολοκληρωμένων διαδικασιών, ενώ ως "Πρώτη Ψηφιακή πόλη της Ελλάδας" (ανακηρυγμένη το 2004 από τον Υπουργό Οικονομίας, Κο Φώλια), καθιερώνει υψηλά τεχνολογικά και ευρυζωνικά εθνικά πρότυπα, χρησιμοποιώντας και προσφέροντας τεχνογνωσία και σε άλλους Δήμους της χώρας.

Στον ιστότοπο του e-trikala και του trikalanews.gr αναφέρονται οι πρόσφατες δραστηριότητες για το e-trikala, σύμφωνα με το οποίο, συνάντηση του Διοικητή και Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Στ. Ελλάδος Λ. Μακρή και Γ. Δασταυρίδη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας Χρ. Λάππα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της e-Trikala A.E. και της Cities Net A.E., Οδυσσέα Ράπτη, πραγματοποιήθηκε χθες στην Λάρισα, στην έδρα της 5ης ΥΠΕ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για τον συντονισμό του πλαισίου συνεργασίας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας που συμμετέχουν από κοινού, μετά από εξουσιοδότηση και την συγχρηματοδότηση του ΥΥΚΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε την ευκαιρία να συναντήσει και αντιπροσωπεία των νοσηλευτριών της e-Trikala A.E. και του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. που ανέλαβαν πρόσφατα υπηρεσία στο πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου Τρικκαίων, με πεντάμηνα του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Αναλυτικά, η 5η ΥΠΕ, ο Δήμος Τρικκαίων, η «e-Trikala A.E.» του Δήμου Τρικκαίων και οι «Ψηφιακές Πόλεις A.E. – Cities NET S.A.» (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών) συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Renewing Health μαζί με φορείς από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας και Αυστρίας. 

Στα πλαίσια του προγράμματος, επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.

Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος 2013, ενώ το πρόγραμμα θα ενταχθεί σε δεύτερη φάση ,για την επόμενη τριετία, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος United for Health. Επίσης, η 5η Υ.Π.Ε. και η e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUSTAINS μαζί με 16 εταίρους από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Σλοβενία, Εσθονία).

Μέσω του προγράμματος θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια πιλοτικά υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω διαδικτύου από τους πολίτες χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται κάποιο Νοσοκομείο.

Πηγές

Trikalamews.gr
e-trikala.gr
http://www.echcampus.com/ 
http://www.digital-cities.eu/
http://www.renewinghealth.eu/
http://unitedforhealth.org/
 

24/1/13

Τροποποιήθηκε ο τρόπος χρέωσης των φαρμάκων του Ν. 3816/10 της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-syntagografisi) προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία


Μετά την επισήμανση που έκανε προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ και την επιστολή που έστειλε ο συν Νίκος Λάκκας και στην ΠΕΦΝΙ και αφορά τον τρόπο χρέωσης των φαρμάκων του Ν. 3816/10, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διαπιστώσαμε ότι η ΗΔΙΚΑ ΑΕ προχώρησε σε τροποποίηση της χρέωσης της συνταγής.

Άλλαξε ο τρόπος χρέωσης των φαρμάκων του Ν. 3816/10 της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-syntagografisi) από τα Νοσοκομεία προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δηλαδή φάρμακο με Νοσοκομειακή Τιμή 100€ χρεώνεται: 100+(5%+6,5%) = 100+11,5 = 111,5

Αναλυτικά σε €: 100€+5€+6,5€= 111,5€ 

Μετά από την αλλαγή θα πρέπει οι χρεώσεις από τα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων να συμβαδίζουν με τις χρεώσεις από την e-syntagografisi.

Με την ευκαιρία θέλουμε να παρακαλέσουμε την e-syntagografisi να μας ενημερώνουν για τις όποιες αλλαγές κάνουν, ή με αναρτήσεις τους στην ιστοσελίδα τους ή με έγγραφα προς τον Σύλλογό μας την ΠΕΦΝΙ, ή με όποιο άλλο τρόπο θεωρούν αξιόπιστο και γρήγορο.

Πηγές

ΠΕΦΝΙ 

NOSFAR

22/1/13

Εγκρίθηκαν οι Ενεργείς Εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για το έτος 2013


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3562, 31 ∆εκεμβρίου 2012, η Απόφαση Αριθμ. Υ10β/Γ.Π.οικ. 123582 που αφορά τις Ενεργείς εφημερίες Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων − Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων.

Στην Απόφαση αναφέρεται ότι η δαπάνη ύψους έντεκα εκατομμυρίων τετρακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (11.420.000,00 €) για το έτος 2013 θα αντιμετωπισθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού Υγείας, και ειδικότερα από τους ΚΑΕ 0511 και 0512 του Φορέα 210.

Με την Απόφαση αυτή εγκρίνεται η καταβολή ενεργών εφημεριών για το χρονικό διάστημα από 1−1−2013 έως 31−12−2013, για εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ημέρες εφημερίας, για περίπου χίλιους τετρακόσιους (1400) υπαλλήλους που ανήκουν στους κλάδους των Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών − Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων − Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων. Ακολουθεί η Απόφαση.


Πηγή 

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Καρυοφύλλης Τσιακιτζής, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Επιμελητής Β', Γ.Ν.Θ. "Γ. Παπανικολάου"

19/1/13

Οι Σπάνιες Παθήσεις δεν έχουν Σύνορα


Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) ως μέλος και εκπρόσωπος της EURORDIS - της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, είναι υπεύθυνη στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, στις 28 Φεβρουαρίου 2013, με θέμα για το 2013, “Rare disorders without borders”- «Οι Σπάνιες Παθήσεις δεν έχουν Σύνορα».

Η ΠΕΣΠΑ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, για την ημέρα αυτή με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα αυτό και είναι η ΠΕΣΠΑ είναι υπεύθυνη για κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό όποιος θέλει να οργανώσει κάποια εκδήλωση και να χρησιμοποιήσει το logo της Rare Day θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την ΠΕΣΠΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΣΠΑ αποφάσισε τον προγραμματισμό των δράσεών για την «Παγκόσμια Μέρα Σπανίων Παθήσεων», όπως:

  •  Διοργάνωση εκδήλωσης με ομιλίες σχετικές με το θέμα: «Οι Σπάνιες Παθήσεις δεν έχουν Σύνορα», στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από διακεκριμένους επιστήμονες και ασθενείς. 
  • Διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά σημεία 
  • Δημιουργία και προβολή τηλεοπτικού spot σε όλα τα κανάλια καθ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2013, με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, στις 28 Φεβρουαρίου 2013
  • Διοργάνωση Εκδηλώσεων από τα μέλη/συλλόγους της Π.Ε.Σ.ΠΑ. 
  • Επίσκεψη μελών ΠΕΣΠΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης 
  • Εκδήλωση Συλλόγων στο Ζάππειο 
  • Δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.


Πηγή

http://www.pespa.gr/gr/pespa_gr.htm

15/1/13

Νέο επικαιροποιημένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, Διορθωτικό_Δελτίο_020113(Επικαιρ.)


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ επικαιροποίηση του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων με ημερομηνία 2/1/2013.

Το νέο Δελτίο Τιμών έχει την επισήμανση "επικαιρ.", Διορθωτικό_Δελτίο_020113(Επικαιρ.).xlsx.

Διευκρινίζεται ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές των φαρμάκων δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας το Επικαιροποιημένο Δελτίο Τιμών 02/01/2013 από ΕΔΩ.

Πηγή

ΥΥΚΑ

14/1/13

Εκκρεμότητες της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-syntagografisi)


Από σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2013, λειτουργεί το ενιαίο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε και περιμένουμε επίλυσή τους.

  • Δεν είναι δυνατόν να πιστοποιηθούν περισσότεροι του ενός φαρμακοποιοί ανά νοσοκομείο. Η εφαρμογή επιτρέπει μόνο ένα φαρμακοποιό ανά ΑΦΜ Νοσοκομείου, οπότε σε όσα Νοσοκομεία υπηρετούν περισσότεροι του ενός μόνο ο ένας (ο Δ/ντής) είναι πιστοποιημένος. Όλες οι συνταγές εκτελούνται στο όνομά του, με τον κωδικό του, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται! 
  • Μετά την επιστολή που έστειλε ο συν Νίκος Λάκκας στην ΠΕΦΝΙ και αφορά τον τρόπο χρέωσης των φαρμάκων του Ν. 3816/10, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα πρέπει να διευκρινισθεί και να εφαρμοστεί ένας και μόνο ένας τρόπος χρέωσης των φαρμάκων διότι τώρα υπάρχουν τουλάχιστον δύο υλοποιήσεις. Η όποια απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί τόσο στην e-syntagografisi όσο και στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων ώστε να συμβαδίζουν οι δύο χρεώσεις. 
  • Να υλοποιηθούν "οι γέφυρες" ανάμεσα στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων και την e-syntagografisi ώστε να μην καταχωρούνται δύο φορές οι συνταγές, γεγονός που προκαλεί σπατάλη χρόνου και ανθρώπινων πόρων. 
  • Τα Νοσοκομεία, με βάση τις Επιτροπές Φαρμάκων τους, έχουν συγκεκριμμένα σκευάσματα ανά δραστική ουσία, στα οποία μπορεί να έχουν και εκπτώσεις από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες. Οπότε οι τιμές που αναγράφονται στην e-syntagografisi δεν είναι πάντα και οι χαμηλότερες διότι με βάση την έκπτωση που έχουν τα νοσοκομεία, μπορεί η ταξινόμηση να είναι διαφορετική. Το "πιό φθηνό" ή "η χαμηλότερη τιμή" για τα νοσοκομεία δεν είναι η Νοσοκομειακή Τιμή αλλά η Τιμή μετά την έκπτωση.
  • Στον Ν.1003/2012, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, αναφέρεται ότι: "Στον κατάλογο δύνανται να εντάσσονται, με τις ίδιες προϋποθέσεις του άρθρου 12 παρ. 2 του ν.3816/2010, όλα τα φάρμακα όμοιας δραστικής ουσίας, μορφής και περιεκτικότητας με αυτά που περιλαμβάνονται στους πίνακες, τα οποία έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας και τιμή σύμφωνα με τα ισχύοντα περί τιμολόγησης των φαρμάκων του άρθρου 12 παρ.2 του ν.3816/2010." Η e-syntagografisi δεν λαμβάνει υπόψη της το παραπάνω με αποτέλεσμα ιδιοσκεύασμα διαφορετικής περιεκτικότητας (πχ 2474903010 FERRIPROX F.C. TAB 50x1000MG/TAB) να κοστολογείται όχι με την νοσοκομειακή αλλά με την λιανική τιμή του. 
Η e-syntagografisi είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό σύστημα και ως εκ τούτου θέλει υποστήριξη με προτάσεις ώστε να εξελιχθεί προς ώφελος όλων των εμπλεκομένων φορέων.

10/1/13

Διάθεση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης


Η ανάρτηση της απόφασης στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Ως εκ τούτου ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε ανάρτηση νέου διευκρινιστικού εγγράφου με τον χαρακτηρισμό "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ". 

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 964, 10/01/2013

Το πρώτο έγγραφο για τα φάρμακα αιμοκάθαρσης ήταν το με αρ.πρωτ. 185/02-01-2013

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 185, 02/01/2013
 
Πηγές

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 185, 02/01/2013
Φάρμακα αιμοκάθαρσης, χορηγούμενα από Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ 

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 964, 10/01/2013
Διάθεση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης

9/1/13

Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας – ΤΥΠΕΤ εντάσσεται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (e-syntagografisi) ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας – ΤΥΠΕΤ από τις 14 Ιανουαρίου 2013 εντάσσεται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.) είναι ο Ασφαλιστικός Φορέας που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Το Ταμείο ιδρύθηκε το 1930 και σήμερα αριθμεί 55.000 περίπου ασφαλισμένους.

Η Ανακοίνωση του Ταμείου είναι ΕΔΩ.  

Πηγές

e-syntagografisi

ΤΥΠΕΤ

7/1/13

Οι θέσεις της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ. για τη δραστική ουσία


Στη Νosfar αναρτήσαμε την 27/12/2012 από το ιστολόγιο Farmakopoioi το κείμενο με τίτλο "Συνταγογράφηση με βάση τη Δραστική Ουσία: τι έχουν να πουν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου;".

Σε συνέχεια αυτού παραθέτουμε και τη νεώτερη ανάρτηση από το ιστολόγιο Farmakopoioi με το οποίο παρατίθενται οι επίσημες θέσεις της Φαρμακευτικής Σχολής του Α.Π.Θ. για το θέμα της δραστικής ουσίας.

Η απάντηση δόθηκε επίσημα από τον πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, κύριο Ευγένιο Κοκκάλου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, απάντηση που ισχυροποιήθηκε από γενική συνέλευση του τμήματος.


Απάντηση Γ.Σ. 442/17.12.1912 του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ –όπως προκύπτει από τα πρακτικά.

Οι σημερινοί εκπαιδευτικοί σκοποί του Τμήματος Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. στη διάρκεια της πενταετούς φοίτησης του προγράμματος σπουδών είναι η εκτεταμένη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητών της Φαρμακευτικής. Ο στόχος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων τόσο για την παραγωγή ποιοτικών, αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμακευτικών προιόντων (ανακάλυψη, σχεδιασμός, σύνθεση, δράση , μορφοποίηση) όσο και για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων στους ασθενείς για την βελτίωση της ποιότητας  ζωής τους. Για την εκπλήρωση αυτών των εκπαιδευτικών στόχων το πρόγραμμα σπουδών, πέραν των προπαιδευτικών μαθημάτων που δίδονται στα 3 πρώτα εξάμηνα των σπουδών (Οργανική Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Βιολογία Γενικής και Μοριακή, Φυσικοχημεία, Μαθηματικά, Φυσική κ.λ.π.), περιλαμβάνει τα παρακάτω ειδικά καθαρά φαρμακευτικά μαθήματα όπως Φαρμακευτική Χημεία, Φαρμακευτική Τεχνολογία, Φαρμακευτική Ανάλυση, Έλεγχο Φαρμάκων, Συνταγοτεχνία, Φαρμακογνωσία-Φυσικά Φαρμακευτικά προιόντα-Χημεία Φυσικών προιόντων, Συμπληρώματα Διατροφής, Φυσική Φαρμακευτική, Βιοφαρμακευτική, Φαρμακολογία, Τοξικολογία, Κλινική Φαρμακευτική(παθοφυσιολογία και Φαρμακοθεραπεία), Φαρμακοκινητική. 

Με βάση τις σπουδές του ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας ο μοναδικός ειδικός για τα φάρμακα είτε στο φαρμακείο είτε στη φαρμακευτική Βιομηχανία είτε στα φαρμακευτικά εργαστήρια ελέγχου.

Όσον αφορά το σημερινό ρόλο του φαρμακοποιού-φαρμακείου ο ρόλος του μετατοπίζεται από « φαρμακοκεντρικός » σε «ανθρωποκεντρικός» και δεν παρέχει πλέον απλά «φαρμακευτικά προιόντα » αλλά « υπηρεσίες υγείας» ικανοποιώντας τις ανάγκες του ασθενούς. Με την παροχή υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας ο καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος φαρμακοποιός μπορεί να αναγνωρίσει, να επιλύσει και να προλάβει προβλήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, αποκλείοντας αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που ενδεχομένως προκύπτουν από συνταγογράφηση πλειόνων σκευασμάτων καθώς και τέτοιων ακόμη και με τη διατροφή.

Με όλα τα ανωτέρω πρέπει να θεωρείσθε οι αποκλειστικοί καθ’ύλην αρμόδιοι στον χειρισμό φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και ιδιοσκευασμάτων με την περιεχόμενη δραστική, που εξάλλου εφαρμόζεται σε αρκετές ευνομούμενες μεγάλες χώρες του Δυτικού κόσμου και Ευρώπης, και όχι με την εμπορική ονομασία, αφήνοντας δυνατότητα επεμβάσεως εξωθεσμικών και εξωθεραπευτικών παραγόντων και όπου η ενημέρωση γίνεται αρκετά συχνά από άσχετες επιστημονικά ειδικότητες.

Θα ήθελα ακόμη να υπενθυμίσω ότι ο τελευταίος που κατά νόμο οφείλει να προσέξει την ορθή ή μη συνταγογράφηση, προ της χορήγησης του σκευάσματος, είναι ο φαρμακοποιός σε συνενόηση με το συνταγογραφούντα ιατρό.

Υπεύθυνες για την έγκριση και την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας είναι οι ρυθμιστικές αρχές Ε.Μ.Α και ΕΟΦ, εφαρμόζοντας αυστηρούς ελέγχους που αφορούν τόσο την ποιότητα της δραστικής, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των τελικών φαρμακευτικών προιόντων με την τήρηση κανόνων ορθής παρασκευαστικής, εργαστηριακής και κλινικής πρακτικής (GMP, GCP και GLP). Όσον αφορά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας γενόσημων φαρμακευτικών προιόντων εκτός από τον έλεγχο ποιότητος απαιτούνται και αξιόπιστες μελέτες βιοισοδυναμίας.

Εν κατακλείδι σ’ότι αφορά τη δυνατότητα χορήγησης εκ μέρους των φαρμακοποιών φαρμακείου σκευάσματα συνταγογραφούμενα με τη δραστική είναι αποκλειστικά οι εξειδικευμένοι και αρμόδιοι επιστήμονες αφού εξάλλου στις πενταετείς σπουδές τους μαθαίνουν και εκπαιδεύονται μόνον με τις ονομασίες των δραστικών ενώσεων με επιπλέον και τις χημικές ονοματολογίες τους κατά τα διεθνή πρότυπα IUPAC και Γενεύης.


Ευγένιος Κοκκάλου 
Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.


Πηγές 

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5147.html

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_24.html

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/11/farmakopoioi_27.html

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΠΕΦΝΙ


Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) καλεί όλα τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση με θέμα: "Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου".

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Crown Plaza, Μιχαλακοπούλου 50, Αθήνα.

Στη Γενική Συνέλευση θα εκλεγεί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές.

Εάν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση, η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Crown Plaza, Μιχαλακοπούλου 50, Αθήνα.

Πηγή

Έγγραφο μέσω συμβατικού ταχυδρομείου από: ΠΕΦΝΙ

3/1/13

Νέο Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης 02/01/2013


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ το νέο διορθωτικό Δελτίο Τιμών φαρμάκων 2/1/2013 το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε 1.150 φάρμακα.

Το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Διευκρινίζεται ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές των φαρμάκων δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας το Δελτίο Τιμών 02/01/2013 από ΕΔΩ.

Η Υπουργική Απόφαση είναι ΕΔΩ.

Πηγή

ΥΥΚΑ

2/1/13

Οι διαταραχές του ύπνου και η εθνοφαρμακολογική προσέγγιση


Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας πραγματοποίησαν Επιστημονική Διημερίδα στην Καλαμάτα, 8-9/12/2012 με θέμα:

ΥΠΝΟΣ: ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"


Τα πλήρη κείμενα των διαλέξεων  μπορείτε να τα διαβάσετε στις παρακάτω συνδέσεις
Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο 
Γεώργιος Μπαλτόπουλος, Καθηγητής μονάδων εντατικής νοσηλείας- πνευμονολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών


Αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου με φυτικές δρόγες: έμφαση στην passiflora herba, melissa herba, kava και στο αιθέριο έλαιο λεβάντας 
Φωτεινή Λάμαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Η βαλεριάνα, ο λυκίσκος και η βρώμη ως παραδοσιακά βοτανικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας 
Νίκος Κονταξής, Φαρμακοποιός 

Ο ύπνος στη Λαογραφία
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Λαογράφος, Διευθύντρια του Λαογραφικού Τμήματος της Ακαδημίας Αθηνών

Όνειρο: μία ψυχαναλυτική προσέγγιση
Αλίκη Κατσαρού, Ιατρική ψυχολόγος, M.Sc., Ψυχοθεραπεύτρια, υπ. Μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας


Πηγή

http://www.ethnopharmacology.gr/