29/12/12

Ανασκόπηση του 2012


Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αναδρομή στο 2012 όπως το ζήσαμε μέσα από τα κείμενα της Nosfar, του ιστολόγιου της "ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ".

Το 2012 αναρτήσαμε 174 κείμενα από τους τομείς της Επιστήμης, της Νομοθεσίας, των Επαγγελματικών και Συνδικαλιστικών θεμάτων, των Συνεδρίων, νέα από την Ευρώπη και Γενικότερου ενδιαφέροντος.

Όλα τα κείμενα που λάβαμε μέσω email τα αναρτήσαμε αυτούσια και να τονίσουμε ότι αν θέλετε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται πρέπει να μας τα στέλνετε επισυναπτόμενα σε email και με τα πλήρη στοιχεία σας, διότι, ως γνωστόν, δεν δημοσιεύουμε ανώνυμα άρθρα!

Ιδού λοιπόν τα θέματα που μας απασχόλησαν το 2012.
(Σε κάθε τίτλο μπορείτε να κάνετε «κλικ» πάνω του για να μεταφερθείτε στο πλήρες κείμενο).


27/12/12

Συνταγογράφηση με βάση τη Δραστική Ουσία: τι έχουν να πουν οι Καθηγητές Πανεπιστημίου;


Στο ιστολόγιο Farmakopoioi έχει αναρτηθεί επιστολή Προέδρων και μελών Φαρμακευτικών Συλλόγων προς τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κο Αλέξιο Σκαλτσούνη και η συνέντευξη που έδωσε η Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ζωή Νταϊφώτη, για θέματα σχετικά με τη Δραστική ουσία. Λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν, τα παραθέτουμε για ενημέρωσή σας.

Προς τον Πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Κο Σκαλτσούνη Αλέξιο.

Αξιότιμε Κε Καθηγητά,

Όπως γνωρίζετε, η θεσμοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κλάδο, διότι πολύ απλά, ο νόμος στέρησε από τον ιατρό το δικαίωμα, να διαχειρίζεται το αντικείμενο της ειδικότητας του φαρμακοποιού, ακόμα κι αν αυτό δεν επετεύχθη έτσι όπως είχε εξ΄αρχής υποδείξει η ΤροΪκα στην ελληνική κυβέρνηση. Χρόνιο εγκλημα (εκ προθέσεως) της Πολιτείας ή αποτέλεσμα επιστημονικής ανεπάρκειας του φαρμακοποιού, που προέρχεται απο ελλιπή πανεπιστημιακή εκπαίδευση Φανταζόμαστε πως συμφωνείτε, οτι η δεύτερη εκδοχή, δεν αποτελεί καν επιχείρημα, για να αθωώσει ένα έγκλημα που δυστυχώς πληρώνουμε ακριβά ως πολίτες αλλά και ώς φαρμακοποιοί.

Η κατοχύρωση της δραστικής ουσίας, είναι ένα μεγαλο όπλο το οποίο θα περιχαρακώσει θεσμικά το επάγγελμά μας, θα αναδείξει σημαντικά το διακριτό ρόλο του φαρμακοποιού στο χώρο της Υγείας, θα ανακυκλώσει τη φθαρμένη επιστημονική γνώση του μεγαλύτερου ηλικιακά φαρμακοποιού και σίγουρα θα αποτελέσει κίνητρο το οποίο θα ενθαρρύνει και την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης των φοιτητών της φαρμακευτικής, επαναπροσδιορίζοντας το σκοπό του απόφοιτου φαρμακοποιού στην ελληνική κοινωνία.

Για ποιο λόγο απευθυνόμαστε σε εσάς… Θεωρούμε, οτι σε αυτόν ειδικά τον αγώνα διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων του κλάδου μας, η δυναμική του συνδικαλισμού, πρέπει να συμπορευθεί, με την τεκμηριωμένη επιστημονική απόδειξη που ως πανεπιστημιακοί είστε οι καθ΄ύλην αρμόδιοι. Οφείλετε λοιπόν να αναλάβετε δράση.

Πρέπει λοιπόν να ευαισθητοποιηθείτε ως πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπίζοντας το προϊόν της επιστήμης μας στα ΜΜΕ. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου, οτι αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, αν ο φαρμακοποιός χορηγήσει το φάρμακο (δραστική ουσία) στο ασθενή. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να αυτοϊκανοποιηθούνε οι ίδιοι οι ιατροί, δε διστάζουνε να προσβάλλουν, να απαξιώσουνε και να χλευάσουνε την επιστήμη της φαρμακευτικής, ενώ την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ένα μέλος ΔΕΠ της φαρμακευτικής σχολής, για να παρέμβει δημόσια, έτσι ώστε να αποστομώσει τους συμφεροντολόγους επικριτές μας. Είμαστε σίγουροι, οτι η άποψή σας, όχι μονο θα αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια που σπιλώνεται σκοπίμως, αλλά παράλληλα, δε θα αφήσει περιθώρια περαιτέρω αμφισβήτησης.

Πιστεύουμε λοιπόν, οτι είναι πρώτιστο καθήκον και ιδεολογικό σας χρέος, να μην μείνετε αμέτοχοι αλλά να πάρετε δημόσια θέση στο θέμα της δραστικής ουσίας ως στυλοβάτες της φαρμακευτικής επιστήμης. Ένα μέτρο που μόνο ωφελεί ενώ καθόλου δε βλάπτει τον Έλληνα φαρμακοποιό και φυσικά ούτε τον Έλληνα πολίτη. Είναι ζήτημα επιστημονικής αξιοπρέπειας καθώς επίσης και δημοσίου συμφέροντος. Ήρθε η ώρα να υπερασπίσετε την επιστήμη που μας διδάξατε, τους φοιτητές σας και τις γνώσεις που μεταλαμπαδεύετε.

Με εκτίμηση,

Χαλιγιάννης Ηλίας, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης
Τερζής Αναστάσιος, Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου
Δαγρές Γιάννης, Ταμίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
Κουτέπας Γιώργος, Μέλος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
Πανδή Νικολέττα, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας
Τσιριμπής Δημήτρης, Μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορίνθου

Με αφορμή την ανωτέρω επιστολή συναδέλφων προς τον πρόεδρο της Φαρμακευτικής Σχολής, ζητήθηκε η επιστημονική άποψη των καθ'ύλην αρμοδίων.

Συνέντευξη στο blog Farmakopoioi έδωσε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ζωή Νταϊφώτη.

- Κυρία Νταϊφώτη, θα μας ενδιέφερε η επιστημονική σας άποψη σχετικά με το επίκαιρο θέμα περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Καταρχήν, υπάρχουν στοιχεία για το σε ποιες Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται - αν εφαρμόζεται - αυτός ο τρόπος συνταγογράφησης και όχι με βάση την εμπορική ονομασία;

- Στην πρόσφατη δημοσίευση καταξιωμένων ερευνητών που μελέτησαν τα ισχύοντα στις Χώρες της Ε.Ε (Vogler S, Zimmermann N, Leopold C, de Joncheere K. Pharmaceutical policies in European countries in response to the global financial crisis. Southern Med Review. 2011;4(2):22-32), φάνηκε ότι σε 21 χώρες οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να αντικαθιστούν τα πρωτότυπα φάρμακα με φθηνότερα γενόσημα σε εθελοντική βάση, ενώ σε 6 χώρες (Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Μάλτα, Σουηδία και Σλοβακία) είναι υποχρεωτικό, εκτός εάν ο ιατρός ή ο ασθενής έχουν αντίθετη άποψη και αυτή πρέπει να εμπίπτει σε καταστάσεις που έχουν πλήρως διευκρινιστεί από τις υπεύθυνες αρχές. 

Τώρα επί της ουσίας, ο φαρμακοποιός τόσο επιστημονικά όσο και νομοθετικά έχει το δικαίωμα της διάθεσης των φαρμάκων, ακόμα και της χορήγησης των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων στον ασθενή. 

- Ο φαρμακοποιός ασκεί ιατρική πράξη χορηγώντας άλλη εμπορική ονομασία της ίδιας δραστικής;

Δεν ασκεί Ιατρική πράξη με το να χορηγεί την ίδια δραστική με άλλη εμπορική ονομασία, απλώς ασκεί την επιστήμη του. 

Έχει όλες τις γνώσεις που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τη δραστική, τη δοσολογία και τη μορφή. Επισημαίνεται ότι η φαρμακευτική ανήκει στις επιστήμες υγείας και ο συμβουλευτικός ρόλος του φαρμακοποιού προς τον ασθενή είναι ιδαίτερα σημαντικός κυρίως σε θέματα που αφορούν στο δοσολογικό σχήμα, σε αλληλεπιδράσεις με τροφές και άλλα φάρμακα, ανεπιθύμητες ενέργειες κ.α. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι φαρμακοποιοί να θέσουν ως προτεραιότητα τη στήριξη της επιστήμης τους και την αναβάθμιση του ρόλου τους ως επιστήμονες υγείας. 

Αυτό θέλει δουλειά, αυτοκριτική και απόριψη των παλαιών κλασικών πρακτικών που οδήγησαν στο σημερινό σημείο της αμφισβήτησης της επιστήμης της Φαρμακευτικής.

Ζέτα Παπαδοπούλου-Νταϊφώτη
Καθηγήτρια Φαρμακολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγές

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/11/blog-post_24.html

http://farmakopoioi.blogspot.gr/2012/11/farmakopoioi_27.html

http://greekotc.blogspot.gr/2012/11/blog-post_28.html


24/12/12

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα της ΕΕ για το πρόγραμμα "Υγεία" του 2013


Για κάθε έτος εφαρμογής του Προγράμματος "Υγεία" 2008-2013 η Επιτροπή εγκρίνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας με τις προτεραιότητες και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, καθώς και με την κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων για το έτος αυτό.

Το πρόγραμμα εργασίας για το 2013, που αφορά το δεύτερο πρόγραμμα κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας (2008-2013), εγκρίθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012 και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους.

Η υγεία των πολιτών είναι πολύτιμο στοιχείο για την κοινωνία και την οικονομία. Ένας υγιής πληθυσμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της δράσης "Ευρώπη 2020" για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Υπό τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, αυτό το πρόγραμμα εργασίας αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις στον τομέα της υγείας και παράλληλα προωθεί δράσεις σε πιο "παραδοσιακούς" τομείς· έτσι, προετοιμάζει το έδαφος για το νέο πρόγραμμα «Υγεία για την Ανάπτυξη» το οποίο θα ξεκινήσει το 2014 και θα ενσωματώσει τις σημερινές δράσεις σε αυτές του νέου προγράμματος.

Προτεραιότητες για το 2013
 
Κύριες δράσεις:
  • Ενεργός και υγιής γήρανση - εστίαση στις χρόνιες ασθένειες
  • Αποτελεσματικοί τρόποι επένδυσης στην υγεία - περιλαμβανομένων και των απασχολουμένων στον κλάδο της υγείας
  • Δικαιώματα και ασφάλεια των ασθενών
  • Συμβουλές και δεδομένα, ειδικότερα για τα βιώσιμα συστήματα υγείας
Κοινές δράσεις:
 
Κοινές δράσεις και δραστηριότητες υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή από την ΕΕ και αρμόδιες αρχές άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Υγεία". Το πρόγραμμα εργασίας προβλέπει για το 2013 πέντε δράσεις:
  • Καρκίνος - διασφάλιση ποιότητας για την ολοκληρωμένη αγωγή κατά του καρκίνου
  • Χρόνιες ασθένειες - ενεργός και υγιής γήρανση
  • Αλκοόλ - επεξεργασία κοινών προτεραιοτήτων σε εναρμόνιση με την στρατηγική της ΕΕ για το αλκοόλ
  • Ιστοί και κύτταρα - ορθές πρακτικές όσον αφορά τους γαμέτες για τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα για μεταμόσχευση
  • Φαρμακοεπαγρύπνηση - για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης στην ΕΕ
Το πρόγραμμα εργασίας προβλέπει επίσης δράσεις στήριξης της εφαρμογής της νομοθεσίας στους ακόλουθους τομείς:
  • Ασφάλεια και ποιότητα των ιστών, των κυττάρων και του αίματος
  • Διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη
  • Φαρμακευτικά προϊόντα και ιατρικές συσκευές
Το πρόγραμμα εργασίας παρέχει στις χώρες της ΕΕ συμβουλές και πληροφορίες που θα τις βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν σύγχρονα, αποτελεσματικά ως προς το κόστος και βιώσιμα συστήματα υγείας, τα οποία παράλληλα θα ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες και προκλήσεις στην Ευρώπη. Όλες οι δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εργασίας έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, καθώς στηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών μελών σε τομείς οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόνο μέσω εθνικών δράσεων.

Περισσότερα:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δημόσια Υγεία - Πρόγραμμα εργασίας - Βασικά έγγραφα

Πηγή

http://ec.europa.eu/health-eu/news/2012/19/short_content_el.htmhttp://ec.europa.eu/health-eu/news/2012/19/short_content_el.htm

Υποστήριξη εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων του Ν.3816 με Νοσοκομειακές Τιμές στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση από 2 Ιανουαρίου 2013


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ αναρτήθηκε έγγραφο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ σύμφωνα με το οποίο από 2 Ιανουαρίου 2013 η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα υποστηρίζει και την εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών των φαρμάκων του Νόμου 3816  με νοσοκομειακές τιμές.



Μπορείτε να δείτε το έγγραφο της ΗΔΙΚΑ, ΕΔΩ.

Πηγή

http://www.pefni.gr/

23/12/12

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2013


Καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά και καλή υγεία σε όλους!

Το 2012, το οποίο σύντομα φτάνει στο τέλος του, μας γεμίζει με αναμνήσεις από μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς, αλλά και από μια χρονιά γεμάτη από νέα έργα και νέες συνεργασίες προσφέροντας μια αισιόδοξη άποψη για το μέλλον.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες σας καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2013 με υγεία και οικογενειακή ευτυχία!