29/3/12

Η Ηλεκτρονική Υγεία -eHealth- στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε μία νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα Ηλεκτρονικής-Υγείας eHealth.

Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έκλεισε τον Ιανουάριο του 2012), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τα μέλη της ομάδας eHealth stakeholder group που θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της. Τα μέλη της ομάδας, που θα έχει χρονική διάρκεια τριών ετών, είναι εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.

Η ομάδα αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της νομοθεσίας και της πολιτικής που σχετίζεται με την ηλεκτρονική υγεία. Οι τομείς πολιτικής ειδικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες δράσεις του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη, για την ηλεκτρονική υγεία και το επικείμενο σχέδιο δράσης της eHealth.

Πλήρης κατάλογος των εκπροσώπων και των 29 επιλεγμένων οργανισμών είναι ΕΔΩ.


Πηγές

eHealth group

eHealth Action Plan 2012-2020 public consultation

eHealth Policy and Research factsheet

28/3/12

Απογευματινή λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων των νοσοκομείων


Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. Υ4α/οικ. 25408/14.3.2012 που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την απογευματινή λειτουργία των Νοσοκομειακών Φαρμακείων.
Σύμφωνα με αυτή, από 19.03.2012 επιτρέπεται στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η απογευματινή λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων για τη χορήγηση φαρμάκων ειδικών παθήσεων (ΦΕΠ) και αντιρετροϊκών σε εξωτερικούς ασθενείς. Οι ασθενείς θα προσέρχονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων κατόπιν προσυνεννόησης (ραντεβού).

Από τις εκτελεσθείσες συνταγές Φαρμάκων Ειδικών Παθήσεων το ποσό που αντιστοιχεί στο επίπλέον 5% της νοσοκομειακής τιμής εγγράφεται στο λογαριασμό των απογευματινών ιατρείων (της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του ν. 2889/2001, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3868/2010).

Τα χρήματα από το λογαριασμό αυτό διατίθενται για τις αμοιβές των εργαζομένων στο απογευματινό φαρμακείο, που μπορεί να είναι φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου.
Στην συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται και η αποζημίωση των εργαζομένων, για τους φαρμακοποιούς στο 30 % του ποσού που αντιστοιχεί στο 5% πλέον της νοσοκομειακής τιμής της αξίας των συνταγών των ΦΕΠ, με πλαφόν τα 20 € ανά συνταγή. Για τους βοηθούς φαρμακείου το 20% του ποσού, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 € ανά συνταγή.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι αμοιβές αυτές ανά μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες τακτικές των υπαλλήλων.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στους εργαζόμενους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη λειτουργία του Απογευματινού Φαρμακείου και μια αξιόπιστη διέξοδο στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων.

Την συγκεκριμένη ΚΥΑ μπορείτε να δείτε στο site της ΠΕΦΝΙ

Πηγή

ΠΕΦΝΙ


24/3/12

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των ΚΕΝ


ΑΔΑ: Β44ΜΘ-Φ95 
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ 

Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 19

Ταχ. Κώδικας : 10187
Τηλέφωνο : 2105202560
Φαξ : 2105202319

e-mail: secretary.gensec3@yyka.gov.gr
Αθήνα, 21/03/2012

Αρ. Πρωτ.: Υ4α/οικ.28884 

Προς:
 
1. Διοικητές – Αν. Δ/τές Δ.Υ.Π.Ε. 
2. Δ/τές Νοσοκομείων(μέσω ΔΥΠΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ : «Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των ΚΕΝ»

Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Την υπ’ αριθμ. 12 της 230ης Ολομ./16−5−11 απόφαση γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ.
2. Την υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ. 1320/1998 (99Β ́) για τον «Ορισμό νοσηλίου Νοσοκομείων» ΚΥΑ με τη διευκρινιστική της εγκύκλιο (Α1α/7458/1-7-98)
3. Την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.85649/27-7-11 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Κλειστά 
Ενοποιημένα Νοσήλια και Ημερήσιο Νοσήλιο στο ΕΣΥ» (ΦΕΚ 
1702/Β’/2011)
4. Την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.105604/27-9-11 Κοινή Υπουργική Απόφαση 
«Συμπλήρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Υ4α/οικ.85649/27-7-11 «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και Ημερήσιο Νοσήλιο στο ΕΣΥ» (ΦΕΚ 2150/Β’/2011) και τις τροποποιήσεις της.

Σχετικά με την εφαρμογή των ΚΕΝ DRGs διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

• Στην έννοια του Κλειστού Ελληνικού Νοσηλίου (ΚΕΝ) περιλαμβάνεται κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή, που παρέχεται από το Νοσοκομείο καθώς και η σχετική δαπάνη που πραγματοποιείται για την παροχή σ’ αυτόν των ανωτέρω υπηρεσιών. Επίσης, στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται και τα εξαιρούμενα του ημερήσιου ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου, που περιγράφονται στην Κ.Υ.Α. Υ4α/οικ. 1320/10−2−1998 (Β ́99), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εκτός της προμήθειας μοσχευμάτων μυελού των οστών (αιμοποιητικό μόσχευμα), υλικών εμβολισμού εγκεφάλου, διακαθετηριακών καρδιακών βαλβίδων, καθώς και των αντινεοπλασματικών φαρμάκων, φαρμάκων που έχουν ένδειξη ως επικουρικά της χημειοθεραπείας, παρεντερικά- αντιπηκτικά και κορτικοειδή, φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, συστηματικά δρώντες ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, ινωδολυτικά και θρομβολυτικά φάρμακα, αυξητικοί αιμοποιητικοί παράγοντες, ενδοφλέβια αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, ανθρώπινη φυσιολογική ή anti-D ανοσοσφαιρίνη για ενδοφλέβια χρήση, υποκατάστατα του επιφανειοδραστικού παράγοντα και ραδιοφάρμακα. • Διευκρινίζεται ότι οι σκιαγραφικές ουσίες για τη διενέργεια ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων (CT & MRI) περιλαμβάνονται, όπως και οι εξετάσεις, στην τιμή των ΚΕΝ.
• Στις περιπτώσεις που απαιτείται εντός της νοσηλείας τιμολόγησης με ΚΕΝ διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων (π.χ. ακτινοδιαγνωστικών, όπως CT & MRI κ.α.) σε νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν εντός της Μονάδας Υγείας, αυτές διενεργούνται με παραπομπές εκτός νοσοκομείου και χρεώνονται με τιμές ΦΕΚ, με τα σχετικά τιμολόγια να αποστέλλονται στον ασφαλιστικό φορέα για την αποζημίωσή τους.
• Στις περιπτώσεις που απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ η χρέωση θα γίνεται με το ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ της ΚΥΑ Υ4α/οικ.85649/27-7-11 πλέον ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων.
• Όσον αφορά τους ασθενείς με HIV λοίμωξη:
  • η χρήση της κωδικοποίησης ICD-10 για την έκδοση εισιτηρίου και εξιτηρίου ασθενών από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και των ειδικών κωδικών χρέωσης για τα νοσήλια (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια – ΚΕΝ), δεν αφορά στους ασθενείς με HIV λοίμωξη / AIDS, για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις, 
  • για τους ασθενείς με HIV λοίμωξη / AIDS που νοσηλεύονται, στα αντίστοιχα εισιτήρια και εξιτήρια δεν θα αναγράφεται κανένας κωδικός που να αποκαλύπτει την HIV οροθετικότητα, 
  • για τους ασθενείς με HIV λοίμωξη / AIDS διευκρινίζουμε, ότι χρησιμοποιούνται τα ΚΕΝ με την κύρια, κάθε φορά διάγνωση εισαγωγής (και εξόδου) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Για παράδειγμα εάν εισαχθεί ο ασθενής με πνευμονία και παράλληλα είναι HIV οροθετικός θα γίνει η χρέωση σύμφωνα με την πνευμονία, όπως και σε κάθε άλλο ασθενή, πλέον των ειδικών αντιρετροϊκών φαρμάκων, που θα συνεχίσουν να χορηγούνται σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες. 
• Στις περιπτώσεις ημερήσιας νοσηλείας που δεν καλύπτονται από ΚΕΝ η χρέωση γίνεται με ημερήσιο νοσήλιο, τιμές ΦΕΚ για διαγνωστικές ή επεμβατικές πράξεις, πλέον ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων.
• Στις περιπτώσεις εφαρμογής των ΚΕΝ ΤΚΑ 19 & 20, η χρέωση θα γίνεται με το ψυχιατρικό ημερήσιο νοσήλιο της ΚΥΑ Υ4α/οικ.85649/27-7-11 πλέον φαρμάκων. (αναφέρονται στην Κ.Υ.Α. που αναμένεται να δημοσιευθεί με έναρξη εφαρμογή της την 01-03-12)
• Στις περιπτώσεις εφαρμογής ΚΕΝ με επιπλοκές, η Ομάδα ΟΔΚΕΝ του νοσοκομείου δύναται να επανεξετάζει την χρήση αυτών των ΚΕΝ, με βάση κλινικά (π.χ. αιτία εισόδου, συνυπάρχουσες παθήσεις, διάρκεια νοσηλείας) δεδομένα νοσηλείας του ασθενούς.
• Για ειδικές περιπτώσεις νοσηλειών:
  • μακροχρόνιες νοσηλείες ψυχιατρικού τομέα (Ξενώνες – Οικοτροφεία - Προστατευμένα Διαμερίσματα) 
  • μακροχρόνιες νοσηλείες ασθενών σε ειδικές μονάδες (ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά) 
  • μονοήμερη νοσηλεία ασθενών με μεσογειακή αναιμία ή μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο (ICD10:D46.9) για μετάγγιση 
πρέπει το Νοσοκομείο να τιμολογεί μηνιαία το ασφαλιστικό ταμείο και όχι μετά την έκδοση του εξιτηρίου με ημερήσιο νοσήλιο πλέον φαρμάκων.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΥΚΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

Πηγή 

22/3/12

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακολογίας


Το φετινό 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακολογίας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 18-20 Μαΐου 2012, στη Θεσσαλονίκη.

Πέρα από τη μόνιμη επιδίωξη της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας να λειτουργεί ως μέσο άμεσης επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και νέας γνώσης ανάμεσα σε επιστήμονες που ασχολούνται με οποιαδήποτε πτυχή της Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας, το φετινό 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα, την τιμή και την προσβασιμότητα του φαρμάκου στη χώρα μας.

Το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στη παρουσίαση εργασιών και τη συζήτηση νέων δεδομένων από όλες τις περιοχές της Φαρμακολογίας. Οι περιλήψεις των εργασιών που θα γίνουν δεκτές θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Hippokratia (pubmed, scopus, impact factor 2010 = 0,660). Η υποβολή των εργασιών (ελεύθερες ή αναρτημένες ανακοινώσεις) θα γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση drodakopoulos@voyagertravel.gr.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους θα είναι η 10η Απριλίου 2012.

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακολογίας θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Hotel, Μοναστηρίου 35, στην Θεσσαλονίκη

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:

Πηγή

http://gsp.med.auth.gr

14/3/12

Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων ΕΠΥ 2/2011 και αναμονή για τις υπογραφές των Συμβάσεων


Στη Δι@ύγεια αναρτήθηκε η κατακύρωση των αποτελεσμάτων του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων, αριθμ. διακήρυξης ΕΠΥ 2/2011, με τίτλο:.

Θέμα 14ο : «Κατακύρωση αποτελεσμάτων του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων, αριθμ. διακήρυξης ΕΠΥ 2/2011».

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ύστερα από τη διενέργεια του διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων με αριθμό διακήρυξης ΕΠΥ 1/2011 για τα νοσοκομεία Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Γ.Ν. «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» και Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», η τιμή ανά δόση για το είδος OMEPRAZOL 40 MG PD SOL INF ανήλθε σε 0,96€. Όμως, η τιμή ανά δόση η οποία προσφέρθηκε στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος αφορά όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ελλάδος, ανέρχεται στην τιμή των 2,67€. Σημειώνεται ότι, από την παρακολούθηση των αναλώσεων των φαρμάκων, για το εν λόγω είδος, από τους φορείς υγείας, προκύπτει ότι η τρέχουσα τιμή αγοράς ανέρχεται σε 1,65€ (π.χ. ΠΓΝ «ΑΧΕΠΑ»).

Συνεπώς, αποφασίζεται η ματαίωση της προμήθειας για το είδος OMEPRAZOL 40 MG PD SOL INF και η επαναπροκήρυξή του για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο έγγραφο δεν αναφέρεται αν έχει γίνει ή θα γίνει διαγωνισμός για την άλλη μορφή ενέσιμης ομεπραζόλης που είναι η OMEPRAZOL PD LYOPH INJECTION η οποία περιέχει και διαλύτη και προορίζεται όχι μόνο για έγχυση αλλά και για ενδοφλέβια χορήγηση.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι η ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων με τις ως άνω εταιρείες θα ορισθεί με νεώτερη ανακοίνωση προς τις εκάστοτε εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατακύρωση διαγωνισμού φαρμάκων-ΕΠΥ
Πηγή

Δι@ύγεια

Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η εφαρμογή του νέου μέτρου της μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών ΕΟΠΥΥ σε ηλεκτρονικές


Από τον ΕΟΠΥΥ εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η εφαρμογή του νέου μέτρου της μετατροπής των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές.

Στην Εγκύκλιο αναφέρεται:

Έκδοση Χειρόγραφων συνταγών ΕΟΠΥΥ

Όλη η Εγκύκλιος είναι ΕΔΩ.

Πηγή

ΕΟΠΥΥ

Έναρξη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΤΑΑ, Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων


Από το ΕΤΑΑ -Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν για την έναρξη ηλεκτρονικής συνταγογράφης.

Προς
α) Ιατρικούς Συλλόγους
β) Φαρμακευτικούς Συλλόγους
γ) Ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ
δ) Τομείς Υγείας του ΕΤΑΑ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

Έναρξη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΤΑΑ

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΤΑΑ, από 19/3/2012 και προκειμένου να διευκολύνουμε αφενός τους ασφαλισμένους μας και αφετέρου τους ιατρούς και φαρμακοποιούς, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:

• H συνταγογράφηση για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, αρχής γενομένης από 19 Μαρτίου 2012, ημέρα Δευτέρα, θα γίνεται υποχρεωτικά και μόνο από το site: http://www.e-syntagografisi.gr (όπως γίνεται με τους Τομείς του ΕΟΠΥΥ) και θα αφορά κάθε τομέα υγείας του ΕΤΑΑ, χωριστά.
• Αν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνεπώς αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – και μόνο τότε – η συνταγή θα συνταγογραφείται στα συνταγολόγια του ΕΤΑΑ. Αυτό έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 1/6/2012 , οπότε και θα λάβετε νεότερη ανακοίνωση.
• Ποιοι γιατροί έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το ΕΤΑΑ:
Α) Όλοι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΤΑΑ. Όσοι απ΄αυτούς δεν είναι πιστοποιημένοι στην ΗΔΙΚΑ, θα πρέπει να πιστοποιηθούν
Β) Όλοι οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ Γ) Όλοι οι ιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι και θέλουν να συνταγογραφούν για το ΕΤΑΑ, αρκεί να πιστοποιηθούν στην ΗΔΙΚΑ Για να πιστοποιηθεί κάποιος στην ΗΔΙΚΑ, θα πρέπει να μπεί στο site: https://register.e-syntagografisi.gr
• Η κατάθεση από τους φαρμακοποιούς, τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των χειρόγραφων συνταγών, θα γίνεται όπως και σήμερα, ξεχωριστά σε κάθε τομέα υγείας του ΕΤΑΑ.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΦΑΝΗΣ ΡΗΓΑΤΟΣ

Πηγή

ΕΤΑΑ


13/3/12

Νέα μείωση στα κονδύλια των εφημεριών για το έτος 2012


Η απόφαση για τις εφημερίες Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων − Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων για το έτος 2012 είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τεύχος 2ο, αρ. φύλλου 172, 6 Φεβρουαρίου 2012 (βλ. Nosfar ΕΔΩ).

Η απόφαση αφορούσε ποσόν 13.930.000€ για την αμοιβή 1600 υπαλλήλων των κλάδων αυτών για 100.000 ημέρες εφημερίας και το ποσό ήταν μειωμένο κατά 1.070.000€ σε σχέση με το αντίστοιχο του έτους 2011.

Σήμερα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ (βλ. ΕΔΩ) νεώτερο ΦΕΚ που υπογράφει ο Υπουργός ΥΥΚΑ κ. Α. Λοβέρδος και με το οποίο μειώνεται ακόμα περισσότερο κατά 1.930.000€ το ανωτέρω ποσό και διαμορφώνεται σε 12.000.000€ για το έτος 2012, με αντίστοιχες ημέρες εφημερίας μειωμένες ακόμα περισσότερο κατά 14.000 ημέρες!!!

Ακολουθούν οι Αποφάσεις που περιέχουν και τις κατανομές ανά Νοσοκομείο :(







Πηγές 

ΠΕΦΝΙ

Nosfar

10/3/12

Νόμος 545/01 Μαρτίου 2012, με ρυθμίσεις για ηλεκτρονική συνταγογράφηση με δραστική ουσία, εκτός ενδείξεων, θεραπευτικά πρωτόκολλα...



Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Β', Αρ. Φύλλου 545, 1 Μαρτίου 2012, Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται τα παρακάτω θέματα:


  1. Υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής ΥπηρεσιώνΥγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και στους άλλους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 
  2. Εφαρμογή συνταγογράφησης με Δραστική Ουσία 
  3. Ταινία γνησιότητας των φαρμάκων 
  4. Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων 
  5. Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων 
  6. Καθολική και Υποχρεωτική Εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης 
  7. Έγκριση Εφημεριών Ιατρών Ε.Σ.Υ.
Νόμος-545_01032012

Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

Εγκύκλιος του ΕΟΦ για τον έλεγχο διακίνησης Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Ν3816/2010


Ανακοινώθηκε Εγκύκλιος του ΕΟΦ σχετικά με την υποβολή Στοιχείων από ΚΑΚ για τον έλεγχο διακίνησης και ακύρωσης Ταινίας Γνησιότητας των Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο του άρθρου 12 της παρ. 2 του Ν3816/2010 και αφορούν τα "ακριβά" φάρμακα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την Εγκύκλιο για ενημέρωσή σας και περιμένουμε τα σχόλιά σας. Προσέξτε όμως το σημείο όπου αναφέρεται ότι η ημερομηνία του εγγράφου είναι: "Χολαργός 2/3/2012" και στο 4. Α) αναφέρεται ότι όλες οι Φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να προβούν στις ανάλογες ενέργειες από: "01.03.2012"!!!.

Παραθέτουμε μερικά σημεία της Εγκυκλίου και μπορείτε να δείτε όλο το κείμενό της στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ.
...
Χολαργός 2/3/2012 
Αρ.Πρωτ.16142 
...

Ο ΕΟΦ μετά τις ρυθμίσεις για τη διάθεση φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών του άρθρου 12 της παρ. 2 του Ν3816/2010 σε εξωτερικούς ασθενείς από Νοσοκομεία του ΕΣΥ και στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με το Υ.Υ. &Κ.Α. για την αυτοματοποίηση διαδικασιών ταυτοποίησης φαρμακευτικών προϊόντων και ακύρωσης ηλεκτρονικά της ταινίας γνησιότητας που φέρουν αυτά προχωρά από σήμερα 01.03.2012 στην υλοποίηση συστήματος ελέγχου και ακύρωσης ταινιών γνησιότητας για τα παραπάνω αναφερόμενα φάρμακα.

Α) Όλες οι Φαρμακευτικές Εταιρείες των οποίων τα φάρμακα περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών του άρθρου 12 της παρ. 2 του Ν.3816/2010, θα πρέπει, όταν αποστέλλουν φάρμακα του Καταλόγου σε Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ για διάθεση σε εξωτερικούς ασθενείς, να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες από 01.03.2012:

Να δημιουργήσουν κατά την έκδοση δελτίων αποστολής ένα ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο να καταχωρούνται υποχρεωτικώς τα εξής δεδομένα:

1. Ονομασία Νοσοκομείου ή Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ
2. Ημερομηνία της αποστολής
3. Ο 9ψήφιος κωδικός ΕΟΦ ανά φάρμακο και στην συνέχεια ανά κωδικό :
    3.1 Ο αριθμός παρτίδας (batch number)
    3.2 Οι σειριακοί αριθμοί των ταινιών γνησιότητας
    3.3 Ο αριθμός του γραμμωτού κώδικα (Barcode)
    3.4 Η ποσότητα προϊόντων ανά αριθμό παρτίδας.

Β) Ο ΕΟΦ, από την 12.03.2012 και μετά θα ενεργοποιήσει στο Διαδικτυακό Τόπο του ηλεκτρονική υπηρεσία ανάλογη με εκείνες που ήδη λειτουργούν και με την οποία, οι Φαρμακευτικές Εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το ηλεκτρονικό αρχείο της προηγούμενης παραγράφου.
Βάσει αυτού μετά την 12.03.2012, κάθε φορά που θα εκδίδεται ένα δελτίο αποστολής, τα ανωτέρω δεδομένα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην Ειδική Διαδικτυακή Υπηρεσία ΕΟΦ, ενώ για τα δελτία που δημιουργήθηκαν από την 01.03.2012 έως την 11.03.2012 θα υπάρξει συγκεντρωτική υποβολή.

Γ) Η διάθεση των Φαρμάκων του Καταλόγου σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακευτικά τμήματα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα είναι δυνατή μόνο μετά την ηλεκτρονική υποβολή των παραπάνω δεδομένων.
Τα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων ΕΣΥ και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα χρησιμοποιούν την ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΟΦ που ενσωματώνεται χωρίς κόστος σε όλα τα συστήματα ERP.
Μέσω αυτής, κατά την εκτέλεση της συνταγής εισάγεται ο κωδικός ΕΟΦ και ο σειριακός αριθμός του προϊόντος και:

1. αποστέλλεται στο φαρμακοποιό μήνυμα εγκυρότητας (validation) για το φάρμακο που χορηγείται
2. ακυρώνεται ηλεκτρονικά η ταινία γνησιότητας του προϊόντος που χορηγείται, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής της σε άλλη συνταγή.
Οι αριθμοί ταινιών γνησιότητας που ακυρώνονται ηλεκτρονικά γνωστοποιούνται στις εφαρμογές Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στον ΕΟΠΥΥ και σε άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο της Συνταγογράφησης.
...
Σημειώνεται ότι το Σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε, μετά τις απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις που θα προκύψουν από μία περίοδο δίμηνης διάρκειας, να μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα που θα διακινούνται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφ’ όσον απαιτείται η ακύρωση της ταινίας γνησιότητας που φέρουν αυτά.
...
Θα αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, www.eof.gr, όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του προαναφερόμενου συστήματος.
...
Όλη η Εγκύκλιος καθώς και επιστολή προς τον κ. Τούντα, Πρόεδρο του ΕΟΦ, από τo ΔΣ της ΠΕΦΝΙ είναι  στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ,   ΕΔΩ.


Πηγή

ΠΕΦΝΙ

8/3/12

Τι γίνεται με τη Νοσοκομειακή Συσκευασία Φαρμακευτικών Σκευασμάτων;



Η Υπουργική Απόφαση «Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα», Αθήνα, 26/10/2010, Αρ.Πρωτ.:ΔΥΓ3α/Γ.Π. 133550, ορίζει ότι: 

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31-12-2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Η Φαρμακοβιομηχανία από την πλευρά της με επιστολή της προς τον ΕΟΦ (10 Ιανουαρίου 2011), αναφέρει ότι:

«… για την αλλαγή συσκευασίας απαιτούνται 8-15 μήνες και τρεις επιπλέον μήνες για να εγκριθεί η τιμή της νέας συσκευασίας»

Δεδομένου ότι από την Εγκύκλιο του ΕΟΦ του 2008 (Αρ.πρωτ. 38548/10-06-2008 "Ορθή Διαχείριση Φαρμακευτικών Προϊόντων στα Νοσοκομεία") πέρασαν ήδη πάνω από 3 χρόνια, η Φαρμακοβιομηχανία τώρα λέει ότι χρειάζεται και άλλα χρόνια, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι μάλλον θα αργήσουμε να δούμε νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.



Πηγές


Εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Επιστολή Φαρμακοβιομηχανίας προς τον ΕΟΦ

Νοσοκομειακή συσκευασία φαρμακευτικών σκευασμάτων

Εγκύκλιος του ΕΟΦ για την Ορθή Διαχείριση Φαρμακευτικών Προϊόντων στα Νοσοκομεία

Στο άγνωστο μέλλον παραπέμπεται η εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων

Λεπτομέρειες εφαρμογής της νοσοκομειακής συσκευασίας για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα


6/3/12

Γενόσημα φάρμακα και το Oscar κινδυνολογίας και υποκρισίας

Η εικόνα που παρουσιάστηκε στα Μ.Μ.Ε. με τις έντονες διαμάχες μεταξύ επιστημόνων με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4052/1-3-2012, ανησύχησε και προβλημάτισε τους Έλληνες πολίτες.

Ορισμένοι Έλληνες γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να αγνοούν τα τεκμηριωμένα επιστημονικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν: 
  • ότι τα γενόσημα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση και άδεια κυκλοφορίας από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς της Ε.Ε είναι ισοδύναμα με τα φάρμακα αναφοράς τους. 
  • Ότι η νομοθεσία ορίζει τις δοκιμές που πρέπει να διενεργούνται ούτως ώστε να καταδεικνύεται ότι το γενόσημο φάρμακο είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με το φάρμακο αναφοράς. 
  • Ότι κάθε καινούργιο γενόσημο θεωρείται ισοδύναμο με το αντίστοιχο πρωτότυπο αρκεί να περιέχει την ίδια δραστική ουσία και να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο βαθμό με το πρωτότυπο. – Ότι τα μέγιστα όρια της αποδεκτής διαφοροποίησης για να θεωρείται ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ισοδύναμο με το πρωτότυπό του έχουν οριστεί από τον ΕΜΕΑ και ισχύουν για όλη την Ε.Ε. 
  • Ότι όπως για όλα τα φάρμακα, η ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων παρακολουθείται και μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας. Οι έλεγχοι των χώρων παρασκευής είτε βρίσκονται στην Ε.Ε ή εκτός ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εφαρμόζεται το ενιαίο πρόγραμμα φαρμακοεπαγρύπνισης. 
  • Έχουν λησμονήσει ότι οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ολλανδοί κ.τ.λ. συνάδελφοί τους συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό άνω του 50% και την ώρα που βρισκόμαστε στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, θέλουν να διατηρηθεί στην χώρα μας η δυνατότητά τους να επιβάλουν τη χορήγηση ακριβότερων ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων επιβαρύνοντας οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο. 
  • Ταυτίζουν το φάρμακο με τις εμπορικές ονομασίες και θεωρούν παραποίηση της συνταγής την αλλαγή της εμπορικής ονομασίας ουσιωδώς όμοιου φαρμάκου. Με την αντιεπιστημονική τους λογική θέλουν να μας οδηγήσουν στο παράλογο συμπέρασμα ότι κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα π.χ της ομεπραζόλης , από τα 150 που υπάρχουν είναι διαφορετικά φάρμακα, ενώ για να πάρουν άδεια κυκλοφορίας έχουν αποδείξει με μελέτες ότι είναι ισοδύναμα σε αποτελεσματικότητα με το φάρμακο αναφοράς. 
Κινδυνολογούν με στόχο την δημιουργία πανικού στους ασθενείς.

Αναφέρουν:
  • ότι θα υπάρξει κίνδυνος για την δημόσια υγεία και θα μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής από την αύξηση των γενοσήμων φαρμάκων χωρίς να τεκμηριώνουν με επιστημονικά επιχειρήματα την άποψή τους ή να στηρίζονται στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία, 
  • ότι έχουν δει να παράγονται σε υπόγεια στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές κ.τ.λ. αγνοώντας ότι μόνο από πιστοποιημένες και εγκεκριμένες από την Ε.Ε. εγκαταστάσεις γίνονται εισαγωγές φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 
  • ότι τα έκδοχά τους είναι επικίνδυνα και οδηγούν τους ασθενείς στις μονάδες εντατικής, ενώ τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα είναι εγκεκριμένες από τον ΕΜΕΑ ουσίες χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες που ελέγχονται για την καταλληλότητά τους μαζί με την δραστική ουσία στις μελέτες βιοϊσοδυναμίας, 
  • ότι το κάθε φάρμακο επιδρά διαφορετικά στον κάθε ασθενή. Ναι !!!, μπορεί να επιδρά διαφορετικά στον κάθε ασθενή. Αλλά το ίδιο φάρμακο ανεξάρτητα εάν έχει διαφορετική εμπορική ονομασία επιδρά με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο ασθενή και έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις και 
  • το τελευταίο επιχείρημα που ακούστηκε από συνάδελφο φαρμακοποιό του ΣΦΕΕ ότι οι αποκλίσεις από τα φάρμακα αναφοράς είναι τόσο μεγάλες ώστε μπορούν να οδηγήσουν ή σε απορύθμιση τους ασθενείς ή σε παρενέργειες και ως επιχείρημα χρησιμοποίησε φανταστικά ποσοστά αποκλίσεων που ποτέ δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα μεταξύ των γενοσήμων και ούτε υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξουν. 
Επιχειρήματα επιστημονικής φαντασίας.

Και όταν όλα τα επιχειρήματά τους ένα - ένα καταρρίφθηκαν με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις στελεχών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και του ΕΟΦ ανέφεραν ότι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας της πολιτείας ο ΕΟΦ μπορεί να ελέγχει την ποιότητα των φαρμάκων. Θεωρούν δηλαδή ότι ένας μεμονωμένος γιατρός χωρίς τα απαραίτητα μέσα είναι ικανότερος από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. στην αξιολόγηση εάν ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι ισοδύναμο με το φάρμακο αναφοράς του. Αξιολόγηση που διαρκεί στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, αρκετούς μήνες για να δοθεί η έγκριση.

Παραλογισμός; Όχι. Είναι τα οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται και οδηγούν στις αντιεπιστημονικές, υποκριτικές και κινδυνολογικές αντιδράσεις.

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ως επιστήμονες του ΕΣΥ, επειδή λειτουργούμε με μοναδικό οικονομικό κίνητρο την διατήρηση και την ανάπτυξη του Δημόσιου τομέα Υγείας, επειδή τα προηγούμενα χρόνια έχουμε χορηγήσει σε συνεργασία με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς εκατομμύρια φαρμακευτικών δόσεων από γενόσημα φάρμακα χωρίς κανένα πρόβλημα, έχουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε στην παραπλανητική προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε βάρος των γενοσήμων φαρμάκων που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών στην χώρα μας.

Όλα τα συστήματα υγείας και τα στελέχη τους έχουν αξιοποιήσει την χρήση των γενοσήμων φαρμάκων για τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για νέες καινοτόμες θεραπείες.

Οι χώρες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει αυστηρούς επιστημονικούς ελέγχους μέσω των οποίων οι αρμόδιοι φορείς εγγυώνται την ποιότητα των φαρμάκων (πρωτότυπων και γενόσημων) που κυκλοφορούν στην φαρμακευτική αγορά. Η χώρα μας συμβάλλει στην ανωτέρω προσπάθεια με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που είναι ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυσή του ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Η πολιτεία επιτέλους αποδέχτηκε ότι για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών ιδιαίτερα στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, έπρεπε να νομοθετήσει με τον Νόμο 4052/1-3-2012 τα απαραίτητα μέτρα όπως: 
  • την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων στο 50% της συνολικής κατανάλωσης από 18% που είναι σήμερα, αλλά συγχρόνως και την μείωση των τιμών τους, 
  • την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για να εξασφαλιστεί η μεταφορά σημαντικού μεριδίου από τα πρωτότυπα στα γενόσημα φάρμακα 
  • την παρακολούθηση της εφαρμογής μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 
Επίσης αποφάσισε:
  • τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 25% στα γενόσημα φάρμακα
  • να αποδεχτεί τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ , της Ε.Ε., της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ, του ΦΣΑ, του ΦΣΘ και άλλων φορέων και στελεχών για τη συνταγογράφηση με τις επιστημονικές ονομασίες των φαρμάκων αυτές που διδαχτήκαμε στα Πανεπιστήμια και όχι τις εμπορικές που μας έμαθαν οι εταιρείες. 
Επειδή δεν υπάρχει η πολυτέλεια αναμονής για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα που εφαρμόζονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο σε όλες τις χώρες που έχουν ανεπτυγμένα δημόσια συστήματα υγείας πρέπει να συμβάλουμε με προτάσεις για την ορθή χωρίς προχειρότητες εφαρμογή των μέτρων όπως: 
  • Η επιλογή του φθηνότερου μεταξύ των ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων να γίνεται με ανοιχτές, αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες 
  • Με διαγωνισμούς από την ΕΠΥ που απελευθερώνονται πλέον από το μπλοκάρισμα τους με τις ενστάσεις. Με τον νέο νόμοι ψηφίστηκε ότι θα υπογράφονται οι συμβάσεις, θα εκτελούνται και δεν θα αναμένουμε για την υπογραφή τους την εκδίκαση των ενστάσεων από τα Δικαστήρια τα οποία καθυστερούν απίστευτα 
  • Με συμπληρωματικές διαδικασίες από τις ΥΠΕ και τα Νοσοκομεία αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς να εμπλεκόμαστε ποτέ στη διαμάχη μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων που στοχεύουν στην απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στη φαρμακευτική αγορά της χώρας μας, εφαρμόζουμε διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των φαρμακευτικών εταιρειών στις διαδικασίες επιλογής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων 
  • Να συμβάλουμε με τις επιτροπές φαρμάκων στην εφαρμογή των νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που συντάσσονται από τις επιστημονικές επιτροπές του ΕΟΦ και να προτείνουμε την πριμοδότηση όλων των εμπλεκόμενων για την άμεση εφαρμογή τους 
  • Να εφαρμόσουμε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία στα Νοσοκομεία από 1/4/2012 με την βοήθεια του συστήματος μηχανοργάνωσης που πρέπει να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες και προς τους γιατρούς και προς τους φαρμακοποιούς 
Είναι γεγονός ότι το 2012 είναι χρονιά ουσιαστικών και ποιοτικών αλλαγών στην πολιτική για το φάρμακο. Στόχος μας είναι να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες χωρίς να στερηθούν οι ασθενείς τις απαραίτητες φαρμακοθεραπείες με ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα.

Με εκτίμηση, 

Τσακάλου Αλίκη 
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Πηγή 

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

3/3/12

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4052/1-3-2012 αρµοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4052/1-3-2012 αρµοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρµογή του νόµου:

«Έγκριση των Σχεδίων Συµβάσεων Χρηµατοδοτικής Διευκόλυνσης µεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνηµονίου Συνεννόησης µεταξύ της Ελληνικής Δηµοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη µείωση του δηµοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονοµίας» και άλλες διατάξεις."
Νόμος4052_1-3-2013_ΕΣΥ


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το ΦΕΚ στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ.


Πηγή

Εθνικό Τυπογραφείο

Χρονοδιάγραμμα Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών για την προμήθεια φαρμάκων της Διακήρυξης ΕΠΥ 3/2011


Ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης του Διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων με αρ. διακήρυξης ΕΠΥ 3/2011, το χρονοδιάγραμμα των Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των διαγωνισμών με τη μορφή Δελτίων Τύπου, στο τμήμα "Διαγωνισμοί" της ιστοσελίδας της ΕΠΥ (ΕΔΩ).
Xronodiagramma_EPY_3_2012

Πηγή

ΕΠΥ

1/3/12

Ολοκληρώθηκαν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.), ο 1ος, 2ος, 3ος, 4ος και 5ος κύκλος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Φαρμάκων (e-Αuctions)


Ολοκληρώθηκαν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ.) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α), ο 1ος, 2ος, 3ος, 4ος και 5ος κύκλος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Φαρμάκων (e-Αuctions).

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη υπολογίστηκε με βάση τις αναλώσεις του έτους 2010 και τις αντίστοιχες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του Υ.Υ.Κ.Α.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας τα αρχεία σε μορφή .pdf από τις διευθύνσεις:

1ος κύκλος 
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E%20AUCTION_21.2.2012.pdf 

2ος κύκλος
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E%20AUCTION_22.2.2012.pdf

3ος κύκλος
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E AUCTION_23.2.2012.pdf 

4ος κύκλος 
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E AUCTION_28.2.2012.pdf 

5ος κύκλος
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E AUCTION_01.03.2012.pdf


Πηγή

Ε.Π.Υ.