28/2/12

Εγκρίθηκαν οι Εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για το 2012



Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την έγκριση των ενεργών εφημεριών Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων − Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων για το έτος 2012.

Η απόφαση αφορά στην αμοιβή 1600 υπαλλήλων των κλάδων αυτών για 100.000 ημέρες εφημερίας και το ποσό είναι μειωμένο κατά 1.070.000€ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ 2012

Μπορείτε να μεταφορτώσετε την απόφαση από ΕΔΩ.

Πηγή
ΣύνδεσμοςΕθνικό Τυπογραφίο

23/2/12

Ολοκληρώθηκαν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) ο Α', ο Β' και ο Γ' κύκλος ηλεκτρονικών δημοπρασιών φαρμάκων


Ολοκληρώθηκαν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (Ε.Π.Υ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α), ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (e-Αuctions).

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη υπολογίστηκε με βάση τις αναλώσεις του έτους 2010 και τις αντίστοιχες τιμές του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του Υ.Υ.Κ.Α.

Α' κύκλος DT_Farmaka_E AUCTION_21.02.2012

Β' κύκλοςDT_Farmaka_E AUCTION_22.02.2012

 Γ' κύκλος 

DT_Farmaka_E AUCTION_23-2-2012

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας τα αρχεία σε μορφή .pdf από τις διευθύνσεις:

Α' κύκλος
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E%20AUCTION_21.2.2012.pdf

Β' κύκλος
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E%20AUCTION_22.2.2012.pdf

Γ' κύκλος
http://www.epromy.gr/DT_Farmaka_E AUCTION_23.2.2012.pdf

Πηγή

Ε.Π.Υ.

22/2/12

Ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα


Λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και λόγω του γεγονότος ότι διατυπώνονται δημοσίως λανθασμένες απόψεις και ανακριβείς πληροφορίες ακόμη και από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, ο ΕΟΦ θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει για τα εξής:

Γενόσημο προϊόν είναι φαρμακευτικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη εγκεκριμένο προϊόν (το προϊόν αναφοράς/πρωτότυπο). Το γενόσημο προϊόν περιέχει την ίδια δραστική όπως το προϊόν αναφοράς, σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι το συστατικό που του προσδίδει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.

Τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Σημειώνεται ότι σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου στο 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η τιμολόγησή τους θα είναι εφεξής στο επίπεδο του 40% των πρωτοτύπων και κατά συνέπεια η αύξηση του μεριδίου χρήσης τους θα μειώσει σημαντικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μεγάλο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου "αποκλειστικότητας" του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια.Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας (bioequivalencestudy) ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας (biowaiverjustification) ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί Φαρμάκων των λοιπών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολογούν τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας οι οποίες αποτελούν κλινικές μελέτες, υποκείμενες σε έγκριση από τον ΕΟΦ και διενεργούνται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με Κρατικά Νοσοκομεία ή Ιδιωτικές Κλινικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Τρίτες Χώρες π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς). Η ακολουθούμενη προεγκριτικήδιαδικασία διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, και ποιότητα των γενοσήμων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ο μετεγκριτικός έλεγχος ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πραγματοποιείται από τον ΕΟΦμε τους εξής τρεις τρόπους:

Α/ με εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων φαρμάκων που προέρχονται:

  • από τακτικές προγραμματισμένες δειγματοληψίες για εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες κατά κανόνα σχεδιάζονται ανά δραστική ουσία.Στις ομάδες προϊόντων ανά δραστική συμμετέχει η πλειοψηφία των κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων, από τα οποία ένα είναι το πρωτότυπο και τα υπόλοιπα γενόσημα. 
  • από καταγγελίες υγειονομικού προσωπικού, ασθενών, νοσοκομείων, κ.λ.π. 
  • μέσω του Δικτύου των Επισήμων Εργαστηρίων Ελέγχου Φαρμάκων (OMCL) σε Προγράμματα Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φαρμάκων (MarketSurveillanceStudies, MSS), με τα οποία ελέγχεται η ποιότητα πλήθους γενοσήμων προϊόντων, σε Προγράμματα Ελέγχου Προϊόντων εγκεκριμένων με την κεντρική διαδικασία (CentrallyAuthorizedProducts, CAP), και σε προγράμματα μετεγκριτικής επιτήρησης της φαρμακευτικής αγοράς των αμοιβαία (MRP) και αποκεντρωμένα (DCP) εγκεκριμένων γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. 

Την τελευταία πενταετία ελέγχθηκαν εργαστηριακά από τον ΕΟΦ περίπου 1.000 συνολικά δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στα ποσοστά μη κανονικότητας μεταξύ γενοσήμων και πρωτοτύπων προϊόντων.Οι παρτίδες των ελαττωματικών προϊόντων αποσύρονται αμέσως από την κυκλοφορία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του ευρήματος διενεργείται επιπλέον επιθεώρηση από τον ΕΟΦ στο εργοστάσιο παραγωγής.

Β/ με τακτικές και αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία).

  • Σε ότι αφορά την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες (πχ. Ινδία, ΗΠΑ, κλπ.) που εισάγονται στην ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιθεώρηση από μια αρμόδια αρχή της ΕΕ, ομοίως και από τον ΕΟΦ, και η έκδοση σχετικού EU GMP certificate. Εξ άλλου κατά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων δηλώνεται πάντα και το αντίστοιχο εργοστάσιο αποδέσμευσης παρτίδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση(*GMP certificate Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής).
  • όσον αφορά στις δραστικές πρώτες ύλες, υποχρεωτικά συμμορφώνονται με τις κοινοτικές απαιτήσεις Κανόνων Καλής Παραγωγής (EUAPIsGMP), είτε παράγονται στην ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες και ελέγχονται ανάλογα. 

Ο ΕΟΦ επιθεωρεί τα 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και τις 150 περίπου Φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα τακτικά και σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Επιπλέον οι επιθεωρητές του ΕΟΦ, διαπιστευμένοι κατά τα κοινοτικά πρότυπα, επιθεωρούν σε κοινοτικές ή/και εθνικές αποστολές και εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κλπ), σε τακτική βάση. Μόνον τα εργοστάσια στα οποία έχει χορηγηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Καλής Παραγωγής (EUGMPCertificate) επιτρέπεται να παράγουν για την ΕΕ και τη χώρα μας.

Γ/ με το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με το οποίο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας υποχρεούται να παρακολουθεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προϊόντων του και να αναφέρει σχετικά στον ΕΟΦ. Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αναφέρουν στον ΕΟΦ μέσω της κίτρινης κάρτας τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τις οποίες εκτιμούν ότι υπάρχει συσχέτιση με τη λήψη του φαρμάκου. Στη νέα νομοθεσία που θα εφαρμοστεί στο 2ο εξάμηνο του 2012, η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών αφορά και στους καταναλωτές.

Ο ΕΟΦ εντός του 2011, έχει λάβει συνολικά 81 αναφορές, εκ των οποίων οι 9 προήλθαν από επαγγελματίες υγείας (χρήση κίτρινης κάρτας) και οι 72 από φαρμακευτικές εταιρείες.Από το σύνολο των αναφορών, 28 αφορούσαν πρωτότυπα φάρμακα και 53 γενόσημα.

Οι αναφορές αυτές βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου από πλευράς ΕΟΦ προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο ΕΟΦ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα διαχρονικά για την προστασία τη Δημόσιας Υγείας και συγχρόνως εφιστά την προσοχή για την ορθή χρήση των φαρμάκων και την άμεση αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος εμφανιστεί.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυπώνονται αβάσιμες καταγγελίες για την ασφάλεια των φαρμάκων και ιδιαίτερα των γενοσήμων.

Πηγή

ΕΟΦ

Ανοιχτή συζήτηση #opnhealth για τα γενόσημα την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00


Στο ιστολόγιο blog.e-healthgr.com αναρτήθηκε πρόσκληση για συμμετοχή σε ανοιχτή συζήτηση για τα γενόσημα φάρμακα.

Αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο hashtag #opnhealth σχετικά με τα γενόσημα

Για το τι είναι η ανοιχτή συζήτηση #opnhealth στο twitter και το πώς μπορείτε να συμμετέχετε διαβάστε τα παρακάτω 3 άρθρα:

Αφορμή για την αυριανή συζήτηση προκάλεσε η γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί με το νομοσχέδιο για τα γενόσημα (αν θα πριμοδοτηθούν ή όχι, αν θα γίνεται συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία ή όχι), τα επιθετικά άρθρα του Τύπου και τις επιθετικές ανακοινώσεις ενώσεων (αν πολεμούν την εγχώρια βιομηχανία ή όχι) και επιστημονικών συλλόγων (αν είναι επικίνδυνα, αξιόπιστα ή όχι, αν καταπολεμούν την διαφθορά ή όχι).
Ενδεικτικό δείγμα αυτών που δημοσιεύονται είναι τα παρακάτω:
Υπάρχει και ο αντίστοιχος ενδεικτικός αντίλογος:
Προσωπικά μεταξύ χάους και ανακοινώσεων θα προτιμούσα μελέτες και λίστες από οργανισμούς και χώρες που ήδη “αντιμετωπίζουν” αποτελεσματικά το συγκεκριμένο θέμα. Αντί να αναλωνόμαστε σε ακόμα μια διαμάχη ας πάρουμε τα best practises, ας τα προσαρμόσουμε και ας τα εφαρμόσουμε.
Σας περιμένουμε στην αυριανή μας συζήτηση!
by EHEALTHGR on FEBRUARY 22, 2012


Πηγή 

112, ο ενιαίος τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη


Μόλις 34% των τακτικών ταξιδιωτών και 26% του συνόλου των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι το 112 αποτελεί τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης που μπορεί να καλέσει, τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα. Πολλές μεγάλες σιδηροδρομικές, αεροπορικές και άλλες μεταφορικές εταιρείες συμπαρατάχθηκαν με τους ευρωπαίους επιτρόπους κα Neelie Kroes και κ. Siim Kallas σε μιαν εκστρατεία αύξησης των ποσοστών ευαισθητοποίησης για τον αριθμό 112. Θα δοθεί δημοσιότητα στον αριθμό έκτακτης ανάγκης χωρίς επιβάρυνση για τους φορολογούμενους σε ηλεκτρονικώς εκδιδόμενα εισιτήρια, σε διανεμόμενα στα συγκοινωνιακά μέσα περιοδικά, στις εταιρικές τους ιστοσελίδες και μέσω του προσωπικού τους. Ο κατάλογος των συμμετεχουσών εταιρειών διατίθεται στη διεύθυνση www.112.eu

Οι Αντιπρόεδροι Kroes και Kallas αποφάσισαν να μεριμνήσουν ώστε κάθε Ευρωπαίος να μπορεί να έχει πρόσβαση σε εφαρμογή (app) έξυπνων τηλεφώνων για το 112 στη δική του γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές εφαρμογές 112 κινητής τηλεφωνίας, αλλά στο πεδίο αυτό μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Η αντιπρόεδρος κα Neelie Kroes δήλωσε: «Η γνώση του αριθμού και η κλήση του 112 μπορεί να σώσει ζωές. Το 112 μπορεί όμως να βοηθήσει μόνον όταν ο κόσμος το γνωρίζει. Εργαζόμαστε λοιπόν με ταξιδιωτικές εταιρείες για να προσελκύσουμε την προσοχή του κόσμου όταν βρίσκεται καθ’ οδό προς τον προορισμό του.»

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, που είναι προσβάσιμος δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα παντού στην ΕΕ. Το 112 συνδέει τον καλούντα με την αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (τοπική αστυνομία, πυροσβεστική ή ασθενοφόρα) και διατίθεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Το 112 λειτουργεί τώρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή το 110). Η Δανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Μάλτα, αποφάσισαν επίσης να ορίσουν το 112 ως τον μοναδικό ή τον κύριο εθνικό τους αριθμό έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, το 112 χρησιμοποιείται και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως στην Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Η Ουκρανία έχει επίσης δεσμευτεί για την εισαγωγή του εν λόγω αριθμού στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου του Euro 2012 (Ντόνετσκ, Χάρκιβ, Κίεβο και Λβιβ) μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει στασιμότητα της γνώσης των ευρωπαίων όσον αφορά την διαθεσιμότητα του 112 στη χώρα τους και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, οι αντιπρόεδροι Kallas και Kroes έστειλαν επιστολή στις κυριότερες μεταφορικές εταιρείες στις 27 Ιανουαρίου 2012 με την οποία τους καλούν να ενημερώσουν τους επιβάτες για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η πρωτοβουλία αυτή αξιοποιεί μια παρόμοια εκστρατεία που δρομολογήθηκε με επιτυχία από την πρώην ευρωβουλευτή Diana Wallis πέρυσι. Υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπϊκό Ίδρυμα 112.
Οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας– γνωστές ως apps – είναι λογισμικό υπολογιστών που αναπτύχθηκε για κινητά τηλέφωνα και βοηθά τους χρήστες να ολοκληρώσουν μια εργασία. Μπορούν να προ-εγκατασταθούν σε κινητά από τους κατασκευαστές και είναι διαθέσιμα για αγορά και τηλεφόρτωση μέσω «καταστημάτων app».
Σε μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του 112 σε κάθε κράτος μέλος (που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα) προβάλλεται εικόνα της σημερινής κατάστασης ως προς το πλήθος γλωσσών στις οποίες μπορούν να απαντήσουν τα κέντρα διαχείρισης κλήσεων 112.
  • Τα αγγλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις εξής 25 χώρες (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα): Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία καθώς και στην Κροατία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.
  • Σε 14 χώρες (εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο ) οι κλήσεις μπορούν να απαντηθούν στα γαλλικά: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.
  • Στα γερμανικά απαντώνται κλήσεις προς το 112 στις εξής 12 χώρες (πέραν της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου): Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Ρουμανία.
  • Οι ομιλούντες ιταλικά μπορούν επίσης να καλέσουν το 112 στην γλώσσα τους στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.
  • Οι ομιλούντες ρωσικά μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μέσω του 112 στην Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κέντρα κλήσεων επειγόντων στηρίζονται σε υπηρεσίες διερμηνείας που καλύπτουν 170 γλώσσες ενώ στη Γαλλία μια παρόμοια υπηρεσία καλύπτει 40 γλώσσες.
Πηγές

Europa
112

Προετοιμάζεται γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων ελληνικής παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων από εισαγόμενα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας


Σε γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων, από ακριβότερα φάρμακα, και αντικατάσταση των εγχωρίως παραγόμενων, από εισαγόμενα, θα οδηγήσουν οι πιέσεις της τρόικας, εκτιμούν οι φαρμακοβιομήχανοι της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «με το άλλοθι του εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων» καταστρέφεται κάθε ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.

Περισσότεροι από 8.500 εργαζόμενοι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι οικογένειές τους, αλλά και χιλιάδες ακόμα απασχολούμενοι στις εκατοντάδες συναφείς με τον κλάδο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν με το «αντιαναπτυξιακό εγχείρημα που επιχειρείται μέσω του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία και τα Φάρμακα, το οποίο ενώ υποκριτικά επικεντρώνει στο 15-17% της φαρμακευτικής δαπάνης (ελληνικά επώνυμα γενόσημα), αφήνει -με τις ευλογίες της τρόικας- αλώβητα τα εισαγόμενα πρωτότυπα και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από μεγαλοεισαγωγείς», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων.

Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, το νομοσχέδιο έρχεται να αποτελειώσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες 
  • με τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από 40% της τιμής του πρωτοτύπου, 
  • με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και 
  • την υποκατάσταση των συνταγών από τα φαρμακεία
Ειδικότερα, υποστήριξαν οτι: 
  • Οι τιμές των γενοσήμων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και δύο χρόνια. Η περαιτέρω οικονομική απαξίωσή τους οδηγεί στην εγκατάλειψή και την υποκατάστασή τους. 
  • Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία πλήττει μονομερώς τα γενόσημα που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με σημαντική προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, εξαγωγές και ευνοεί τα εισαγόμενα από μεγαλοεισαγωγείς που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ στη χώρα. 
  • Το μέτρο της υποκατάστασης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία, αφενός εγείρει νομικά θέματα και αφετέρου δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αφού στην ίδια θεραπευτική κατηγορία μπορούν κάλλιστα να κυκλοφορούν φάρμακα για τα οποία φαρμακοποιός δεν υποχρεώνεται να προβεί σε χορήγηση του φθηνότερου. 
Τέλος, κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να αναλογιστεί τις συνέπειες από την τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών καθώς και τους κινδύνους διαμόρφωσης μιας νέας κατάστασης στη φαρμακευτική αγορά, όπου όλα τα φάρμακα θα είναι πλέον εισαγόμενα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης και κανείς Έλληνας, δεν μπορεί να δεχθεί τη διάλυση και τον αφελληνισμό ενός τόσο στρατηγικού τομέα, όπως είναι ο τομέας των φαρμάκων», τόνισαν.

Πηγές 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
NewsCode
ΠΕΦ
ΑΠΕ 

20/2/12

Ενημέρωση της βάσης δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών με τιμές νοσοκομειακών φαρμάκων


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) αναρτήθηκε επιστολή του ΔΣ με την οποία απαντά σε επιστολή της ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας).

Η ΕΠΥ στην επιστολή της προς τους Διοικητές των ΥΠΕ (η επιστολή είναι ΕΔΩ) ζητούσε να ενημερώνεται η βάση δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών με τις επιτευχθείσες τιμές, ποσότητες και κωδικούς των φαρμάκων που έχουν επιτευχθεί με οποιοδήποτε τρόπο από τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, σχετιζόμενες με την ποσότητα και τον χαρακτήρα του Νοσοκομείου !!!

Στην απαντητική επιστολή του το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί με τις ενέργειες τους προσπάθησαν και συνέβαλαν ουσιαστικά στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Διαγωνισμοί της Ε.Π.Υ που έγιναν με σημαντικό αριθμό δραστικών ουσιών έχουν ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμών, εντούτοις μέχρι σήμερα καθυστερούν – λόγω ενστάσεων – να μπουν σε εφαρμογή οι συμβάσεις των κατακυρωμένων φαρμάκων που έχουν πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια εξοικονόμησης πόρων στα νοσοκομεία. Καταλήγοντας στην επιστολή σημειώνεται ότι δεν είναι σωστό, νόμοι που αλλάζουν τη ζωή όλων των Ελλήνων προς το χειρότερο να υπογράφονται σε ένα απόγευμα και οι διαγωνισμοί για την μείωση των τιμών των φαρμάκων που επηρεάζουν τη ζωή των Ελλήνων προς το καλύτερο να μην υπογράφονται ούτε σε 10 μήνες.

Όλη η επιστολή της ΠΕΦΝΙ είναι ΕΔΩ.

Πηγή

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

16/2/12

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2012 "Σπάνιοι αλλά Μαζί Δυνατοί"


Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων είναι μια κίνηση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που στόχο έχει να αναδείξει και να αναπτύξει πάνω σε κοινά θέματα των σπανίων παθήσεων, γενετικής προέλευσης ή μη, όλες τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας, συγκέντρωσης πληροφοριών αλληλοβοήθειας, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ένωση αυτή είναι ένας δυνατός φορέας, o οποίος, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, προβάλλει τα προβλήματα των ατόμων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους και προωθεί και στηρίζει τα αιτήματά τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων – ΠΕΣΠΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2012 διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:

"Σπάνιοι αλλά Μαζί Δυνατοί"

την 29η Φεβρουαρίου 2012 - 17.30 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.




Πηγή

Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων 

15/2/12

Σχέδιο Νόμου και Αιτιολογική Έκθεση για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις»


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση για ρυθμίσεις θεμάτων του ΕΣΥ και των Φαρμακείων.

Στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνεται και διάταξη σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται ολοήμερη λειτουργία των Φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών που επιθυμούν να εκτελέσουν συνταγές φαρμάκων ειδικών παθήσεων.

Η χρέωση των φαρμάκων ειδικών παθήσεων από τα Δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται στη Νοσοκομειακή Τιμή +5% +ΦΠΑ. 

Τα ποσά που προκύπτουν κάθε φορά από το 5% εγγράφονται στον μοναδιαίο λογαριασμό της § 7 του άρθρου 1 του Ν.3868/11 (ΦΕΚ Α΄, 129/3-8-2011). Τα έσοδα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο ποσό διατίθενται κατά προτεραιότητα για την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου και ιδίως για αμοιβή του προσωπικού, για τις ανάγκες κάλυψης αμοιβών  επί πλέον προσωπικού για την απογευματινή λειτουργία καθώς  για τις προμήθειες υπηρεσιών, αγαθών και εξοπλισμού για την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που θα δηλώσουν συμμετοχή στην απογευματινή λειτουργία δεν μπορούν να συμμετέχουν τις ίδιες μέρες στο πρόγραμμα εφημεριών.

Επίσης παρατείνεται η θητεία των Επικουρικών Φαρμακοποιών που υπηρετούσαν σε ΦΠΥΥΚΑ κατά την 31/12/2011, εφόσον οι ανάγκες των Φορέων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εξακολουθούν να υφίστανται,  για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της θητείας τους και μέχρι την κάλυψη των αναγκών από νέες  προσλήψεις επικουρικών  Φαρμακοποιών.

Επίσης οι ιατροί που συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή το όνομα της δραστικής ουσίας του φαρμάκου. Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο ιατρός. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όταν χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προίόν όμοιας δραστικής  περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό.


Σημαντικά άρθρα που αφορούν τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς είναι, κατά την άποψή μας, τα:

Άρθρο 5 
Διασύνδεση με ιδρυματικά νοσοκομεία

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι αρμοδιότητες που ασκούνται από το Ενιαίο Συλλογικό Όργανο Διοίκησης, ενώ ο τόπος συνεδριάσεων του και η διαδικασία μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων αποτελούν αρμοδιότητα του κοινού Διοικητή και οι κοινοί διαγωνισμοί προμηθειών, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, παγίων στοιχείων και η διαχείριση Διοικητικών, Οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Πληροφορικής αποτελούν αρμοδιότητα του Ενιαίου Δ.Σ.»

Άρθρο 6 
Ρύθμιση θεμάτων νοσοκομείων 

7. Νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους του ν. 3918/2011 (Α΄31) που αγοράζονται για διανομή μόνο σε εξωτερικούς ασθενείς, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας εξαιρούνται του μητρώου δεσμεύσεων, με την προϋπόθεση ότι το τιμολόγιο αγοράς ταυτίζεται με το δελτίο παροχής υπηρεσιών που εκδίδεται για το συγκεκριμένο εξωτερικό ασθενή εξ ονόματος και του φορέα κοινωνικής ασφάλισης που ανήκει.

2. Στο άρθρο 5 του ν. 3868/2010 προστίθεται παράγραφος 4 ως ακολούθως: «4. Παρατείνεται η θητεία των Επικουρικών Φαρμακοποιών που υπηρετούσαν σε ΦΠΥΥΚΑ κατά την 31/12/2011, εφόσον οι ανάγκες των Φορέων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εξακολουθούν να υφίστανται,  για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη λήξη της θητείας τους και μέχρι την κάλυψη των αναγκών από νέες  προσλήψεις επικουρικών  Φαρμακοποιών. Επικουρικοί Φαρμακοποιοί που υπηρετούσαν σε ΦΠΥΥΚΑ κατά την 31/12/2011 αλλά δεν υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον οι ανάγκες των Φορέων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εξακολουθούν να υφίστανται, διορίζονται εκ νέου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών  και μέχρι την κάλυψη των αναγκών από νέες  προσλήψεις επικουρικών  Φαρμακοποιών. Σε περίπτωση που έχει λήξει ή λήγει η θητεία επικουρικού Φαρμακοποιού  σύμφωνα με τα ανωτέρω, υφίστανται ανάγκες στον Φορέα που προσέφερε ή προσφέρει τις υπηρεσίες του, αλλά ο επικουρικός Φαρμακοποιός που υπηρετούσε ή υπηρετεί δεν επιθυμεί να παραταθεί η θητεία του ή να διορισθεί εκ νέου, είναι δυνατόν να διορισθεί άλλος επικουρικός Φαρμακοποιός από τον σχετικό κατάλογο που τηρείται στην οικεία Δ.Υ.ΠΕ., για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών  και μέχρι την κάλυψη των αναγκών από νέες  προσλήψεις επικουρικών  Φαρμακοποιών.».

Άρθρο 16 
...
«Η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος καθορίζεται από τον ΕΟΦ και δημοσιεύεται σε Δελτία Τιμών από το Τμήμα Τιμών, την Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέχρι δύο φορές το χρόνο.»
...
« γ) Οι τιμές των πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων, μετά την πιστοποίηση με κάθε πρόσφορο τρόπο της λήξης της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας των αντίστοιχων προϊόντων, μειώνονται κατ ελάχιστον σε ποσοστό 50%.»

Άρθρο 21 
Στο άρθρο 1 του ν.3868/11 (Α΄129) προστίθεται παράγραφος 10, ως εξής:
«10. Η χρέωση των φαρμάκων ειδικών παθήσεων από τα Δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται στη νοσοκομειακή τιμή +5% +ΦΠΑ.

Καθιερώνεται ολοήμερη λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών που επιθυμούν να εκτελέσουν συνταγές φαρμάκων ειδικών παθήσεων.

Τα ποσά που προκύπτουν κάθε φορά από το 5% εγγράφονται στον μοναδιαίο λογαριασμό της § 7 του άρθρου 1 του Ν.3868/11 (ΦΕΚ Α΄, 129/3-8-2011) . Τα έσοδα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο ποσό διατίθενται κατά προτεραιότητα για την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου και ιδίως για αμοιβή του προσωπικού, για τις ανάγκες κάλυψης αμοιβών  επί πλέον προσωπικού για την απογευματινή λειτουργία καθώς  για τις προμήθειες υπηρεσιών, αγαθών και εξοπλισμού για την απογευματινή λειτουργία του νοσοκομειακού φαρμακείου.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που θα δηλώσουν συμμετοχή στην απογευματινή λειτουργία δεν μπορούν να συμμετέχουν τις ίδιες μέρες στο πρόγραμμα εφημεριών.

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθορίζονται τα ποσοστά, όροι και προϋποθέσεις διάθεσης των ανωτέρω εσόδων.

Η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων ειδικών παθήσεων των εξωτερικών ασθενών, γίνεται με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υποβάλλεται κάθε μήνα ως φαρμακευτική δαπάνη στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να εξοφλούν τη δαπάνη των φαρμάκων αυτών στον ίδιο χρόνο με τα ιδιωτικά φαρμακεία.».»

 Άρθρο 22 
...
«γ) Οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμακευτικών προϊόντων, μετά την πιστοποίηση με κάθε πρόσφορο τρόπο τη λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας  της δραστικής ουσίας των αντίστοιχων προϊόντων, μειώνονται κατά μέγιστο  σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής και φαρμακοτεχνικής μορφής μειώνονται κατά μέγιστο σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτότυπου φαρμακευτικού προϊόντος, ακριβώς πριν τη λήξη ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας  της δραστικής ουσίας με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

Η διαδικασία καθορισμού των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων κατά τις προηγούμενες διατάξεις εφαρμόζεται αυτεπάγγελτα από το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»

2. Η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος όμοιας δραστικής και φαρμακοτεχνικής μορφής, που παίρνει άδεια κυκλοφορίας μετά το πρώτο προϊόν όμοιας δραστικής και φαρμακοτεχνικής μορφής που κυκλοφορεί ύστερα από τη λήξη ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας του αντίστοιχου πρωτοτύπου, είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά δέκα τοις εκατό (10%) της τιμής του πρώτου φαρμακευτικού προϊόντος όπως αυτή ορίστηκε στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

3. Η παρ.1 του άρθρου 38 του ν.3918/2011 (Α΄ 31) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει από την παρ.1 του ν.3984/2011 (Α΄150 ) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για τους εμπόρους φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης, το ποσοστό μικτού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων το τίμημα των οποίων καλύπτουν εν όλω ή εν μέρει οι ΦΚΑ καθορίζεται σε 4,9% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού ή εισαγωγέα του φαρμακευτικού προϊόντος. Ως καθαρή τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα ορίζεται η χονδρική τιμή του  φαρμακευτικού προϊόντος μειωμένη κατά 4,67% »

4. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποζημιώνουν τα πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα από την 1-1-2011 εφόσον αποζημιώνονται σε δεκαοκτώ (18) κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνταγών φαρμάκων από τα φαρμακεία προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανεξάρτητα του τρόπου συνταγογράφησης της συνταγής από τον ιατρό (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη).

Για κάθε χειρόγραφη συνταγή που καταχωρείται ηλεκτρονικά από τα φαρμακεία προς τους ΦΚΑ, οι συνταγογράφοντες ιατροί χρεώνονται με κάποιο ποσό αποζημείωσης προς τα φαρμακεία που καταχωρούν τις συνταγές.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται το ύψος του ποσού, ο τρόπος είσπραξης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για ητν εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

6.
α) Οι ιατροί που συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή το όνομα της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία).
β) Οι φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο ιατρός.
γ) Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) ορίζει κατάλογο με τις δραστικές ουσίες τις οποίες αναγράφουν υποχρεωτικά οι ιατροί με τη χημική τους ουσία καθώς και τις θεραπευτικές κατηγορίες που εντάσσονται αυτές και τις αναρτά στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Με απόφαση του Υπουργού Υγεία και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου από τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

7. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ν.4025/2011 (Α’ ) όταν χορηγείται το φθινότερο φαρμακευτικό προίόν όμοιας δραστικής  περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό.

8. Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ.3 του άρθρου 68 του ν.3984/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
« β. Για την κατάρτιση, την αναθεώρηση και τη συμπλήρωση του καταλόγου εφαρμόζεται σύστημα κατάταξης των φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με το σύστημα Ανατομικής Θεραπευτικής Κατηγοριοποίησης (Anatomic Therapeutic Chemical classification -ATC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), και εισάγεται σύστημα Τιμής Αναφοράς (Τ.Α.) ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμακευτικών προϊόντων. Ως Τιμή Αναφοράς ορίζεται η χαμηλότερη τιμή ημερήσιας θεραπείας ανά θεραπευτική κατηγορία. Για την εύρεση της Τιμής Αναφοράς κάθε θεραπευτικής κατηγορίας υπολογίζεται το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) κάθε φαρμακευτικού προϊόντος. Παράλληλα εξετάζονται η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ασφαλιστική αποζημίωση από τις τουλάχιστον τα δύο τρίτα (2/3) των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επιλέγονται ανά φαρμακευτικό προϊόν, οι αποζημιούμενες από την Κοινωνική Ασφάλιση ενδείξεις, περιεκτικότητες και συσκευασίες.
...

Όλο το Σχέδιο Νόμου (στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ) είναι ΕΔΩ.
Όλη την Αιτιολογική Έκθεση (στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε τα αρχεία σε .pdf στον υπολογιστή σας για:
το Σχέδιο Νόμου από ΕΔΩ
και την Αιτιολογική Έκθεση από ΕΔΩ.



Πηγές 

Σχέδιο Νόμου

Αιτιολογική Έκθεση 

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν ακόμη και 400% ακριβότερα από τα Νοσοκομεία αρκετά φάρμακα

Το ΙΚΑ ζητάει δανεικά 3 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες για την καταβολή των συντάξεων.

Ο Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης εισηγήθηκε πριν τα Χριστούγεννα νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Τρόικα επιμένει να παρθούν άμεσα νέα μέτρα για την μείωση των συντάξεων και δεν εξαιρούνται από τις προτάσεις για περικοπές ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Τούντας διαπίστωσε πριν τα Χριστούγεννα ότι είναι μικρό το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην Ελλάδα και εισηγήθηκε εν μέσω κρίσης την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στη χορήγηση των φαρμάκων.

Όμως τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες τους ιδιαίτερα τις φαρμακευτικές χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον τους Ασφαλισμένους. Αρκεί να προχωρήσουν στον ίδιο δρόμο με όσα Νοσοκομεία και ΥΠΕ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια φαρμάκων σε χαμηλότερη τιμή από την νοσοκομειακή τιμή αγοράς τους.

Η 4η ΥΠΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη και η 5η ΥΠΕ με έδρα την Λάρισα επέλεξαν πρόσφατα τις εμπορικές ονομασίες ανά δραστική ουσία μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα Νοσοκομεία ευθύνης τους αγοράζουν ήδη τα φάρμακα σε μειωμένες τιμές.

Αξίζει λοιπόν να ρίξει μία ματιά κανείς, ιδιαίτερα οι Διοικητές των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, στα αποτελέσματα αξιολόγησης των προσφορών στα φάρμακα που δέχτηκαν η 4η ΥΠΕ και η 5η ΥΠΕ για τις δραστικές ουσίες που κυκλοφορούν και γενόσημα, αλλά και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών της ΕΠΥ. Θα διαπιστώσουν το μέγεθος της οικονομικής ωφέλειας που θα έχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία εάν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Στα αποτελέσματα αξιολόγησης των προσφορών στην 4η ΥΠΕ http://www.4ype.gr/, και 5η ΥΠΕ: http://civil.dypethessaly.gr/hospitals/default.aspx που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα των πρώτων διαγωνισμών στα φάρμακα από την ΕΠΥ: http://www.epromy.gr/, οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων μπορούν να διαπιστώσουν ότι σε σχέση με τα Νοσοκομεία πληρώνουν σε υπερβολικές τιμές τα φάρμακα. Ενδεικτικά:

1. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Το LIPITOR 40mg *14 της πολυεθνικής PFIZER. Έχει λιανική τιμή 25,82 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ 24,24 ευρώ και εάν αφαιρέσουμε και το rebate 5%, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι το πληρώνουν 23,03 ευρώ. Τα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ το αγοράζουν 4,69 ευρώ. Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κατά 391 % περισσότερο!!! Από το 391% εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό των φαρμακοποιών που πηγαίνει το υπόλοιπο 356%;

2. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα QUETIAPINE 200mg tabs *60 της πολυεθνικής εταιρείας MYLAN έχει λιανική τιμή 75,12 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ 70,54 ευρώ και με την επιστροφή του rebate 5%, 67 ευρώ. Στην 4η ΥΠΕ το πληρώνουμε 16,80 ευρώ. Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασφαλισμένοι το πληρώνουν κατά 299 % ακριβότερα. Εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό των φαρμακοποιών μένει 264% η διαφορά.

3. Ας δούμε και μερικές δραστικές όπως η CLOPIDOGREL 75mg tabs *28 , που έχουν μεγάλο μερίδιο ελληνικές εταιρείες. Η 4η ΥΠΕ αγοράζει το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα της Pharmaten GREPID με 5,32 ευρώ . Η λιανική του τιμή είναι 32,51 ευρώ , 30,53 χωρίς ΦΠΑ ,και με την αφαίρεση του rebate 29 ευρώ. Δηλαδή τα Ασφαλιστικά Ταμεία το χρεώνονται κατά 445% ακριβότερα.

4. Στην δραστική ουσία RISPERIDONE 1mg tabs *60 τα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ αγοράζουν με 0,08 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα, το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα DEPOLAN της Ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GAP. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία το πληρώνουν με λιανική τιμή 25,92 Ευρώ την συσκευασία των 60 tabs δηλαδή 0,43 ανά φαρμακευτική μονάδα, χωρίς το ΦΠΑ 0,40 και με την αφαίρεση του rebate 5% 0,38 ευρώ. Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κατά 375% ακριβότερα . Από το 375% το μόνο που γνωρίζουμε είναι το ποσοστό των ιδιωτικών φαρμακείων. Το υπόλοιπο 340% που πηγαίνει;

5. Ας εξετάσουμε την δραστική ουσία OLAZAPINE 10mg *28 oral disp. Στην 4η ΥΠΕ Ελληνική εταιρεία έχει προσφέρει το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα OZAPEX 10mg στην συσκευασία των 28 με 14 ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι το πληρώνουν στη λιανική τιμή 102,86, 96,58 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ , και με την αφαίρεση του rebate 91,80 ευρώ δηλαδή κατά 556 % ακριβότερα. Το off patent ZYPREXA διασπειρόμενα δισκία των 10mg το πληρώνουν ακόμη ακριβότερα 127 ευρώ στη λιανική τιμή- 113,3 ευρώ τελική τιμή.

6. Στην δραστική ουσία SIMVASTATIN 10mg/Tab FT Tabs BT* 30 η 5η ΥΠΕ δέχτηκε προσφορά με 0,06 ευρώ την φαρμακευτική μονάδα. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το συγκεκριμένο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα σε συσκευασία των 30 φαρμακευτικών μονάδων 12,47 ευρώ στην λιανική τιμή . Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ 11,71 ευρώ και εάν αφαιρέσουμε και το rebate 11,12ευρώ και επομένως 0,37 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Πληρώνουν δηλαδή κατά 517% ακριβότερα την φαρμακευτική μονάδα της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας.

7. Στην δραστική ουσία Setraline Hydrocloride 50mg * 30 tabs στην 5η ΥΠΕ προσφέρθηκε η τιμή 0,14 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Το ιδιο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα έχει λιανική τιμή 13,76 ευρώ η συσκευασία των 30 tabs, δηλαδή 0,46 ευρώ η φαρμακευτική μονάδα. Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ 0,43 ευρώ και εάν αφαιρέσουμε και το REBATE τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 0,41 ευρώ την φαρμακευτική μονάδα δηλαδή κατά 193% ακριβότερα από τα Νοσοκομεία.

8. Επίσης στην δραστική ουσία Finasteride το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα με την εμπορική ονομασία Prostafin 5mg * 28 tabs προσφέρθηκε στην 5η ΥΠΕ 0,19 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Το ίδιο φαρμακευτικό προϊόν τα Ασφαλιστικά Ταμεία το πληρώνουν σε τελική τιμή αφού αφαιρεθεί το ΦΠΑ και το REBATE 5% 0,57 ευρώ δηλαδή κατά 198% ακριβότερα.

9. Στην δραστική ουσία Bicalutamide 50mg * 28 tabs τελική τιμή που προσφέρθηκε στην 5η ΥΠΕ είναι 0,54 ευρώ. Το ίδιο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα έχει λιανική τιμή 55,70 ευρώ δηλαδή 1,98 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ και το 5% του rebate η τελική τιμή που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 1,77 ευρώ ανά φαρμακευτική μονάδα. Δηλαδή πληρώνουν κατά 227% ακριβότερα το συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.

10. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά για τις δραστικές ουσίες που διενεργήθηκαν διαγωνισμοί από την Ε.Π.Υ, οι οποίες τιμές όμως πρέπει άμεσα να περάσουν στα Νοσοκομεία. Ενδεικτικά: Ας εξετάσουμε την δραστική ουσία OMEPRAZOL CAPS 20 MG. Τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού της ΕΠΥ έδωσαν τιμή ανά φαρμακευτική μονάδα 0,029€. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν την συσκευασία των 28 τεμαχίων 19,58 ευρώ δηλαδή 0,70 την φαρμακευτική μονάδα. Εάν αφαιρέσουμε το ΦΠΑ πληρώνουν 0,66 και εάν αφαιρέσουμε και το rebate 5% πληρώνουν 0,62 ευρώ. Δηλαδή κατά 2.034 % ακριβότερα από τα Νοσοκομεία.

Η ίδια εικόνα υπάρχει με το σύνολο των δραστικών ουσιών για τις οποίες υπάρχει ανταγωνισμός. Η προώθηση των ηλεκτρονικών προμηθειών για 50 δραστικές ουσίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση 50% του κόστους για το 20% των συνολικών φαρμακευτικών αναγκών των νοσοκομείων. 
  • Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των τιμών των φαρμάκων και της φαρμακευτικής δαπάνης των Ασφαλιστικών Ταμείων; 
  • Μήπως πρέπει να ασχοληθούν οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρώτα με αυτό το πρόβλημα και μετά με τις περικοπές; 
Αυτή είναι η «φούσκα» με τις τιμές των φαρμάκων που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η φαρμακευτική δαπάνη των οποίων είναι τριπλάσια των Νοσοκομειακών φαρμακευτικών δαπανών.

Το Υπουργείο Υγείας που ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη και για την φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων έθεσε ως στόχο την μείωση των φαρμακευτικών τους δαπανών από 4,1 δις το 2011 στα 2,88 δις το 2012 και δεσμεύτηκε για αυτό τον στόχο στους δανειστές της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι ο ανωτέρω στόχος μπορεί να επιτευχτεί από δέσμη μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η προώθηση των γενοσήμων, ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, οι τιμές των φαρμάκων κ.τ.λ, που απαιτείται η εφαρμογή τους. Είναι φανερό όμως ότι ειδικά για τα απροστάτευτα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας φάρμακα το πρόβλημα δεν είναι ούτε το ποσοστό κέρδους των ιδιωτικών φαρμακείων ούτε βέβαια η συμμετοχή των ασφαλισμένων. Είναι οι υψηλές τιμές των φαρμάκων που πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ασφαλισμένοι.  

Με ποια λογική τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα τη διενέργεια διαπραγματεύσεων και διαγωνισμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες και συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα από τα Νοσοκομεία; 

Ναι !!! Υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την ισοπεδωτική μείωση των μισθών και των συντάξεων!!! Είναι ο δρόμος της ορθής διαχείρισης των χρημάτων που κάθε μήνα καταβάλουν οι Ασφαλισμένοι. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο χωρίς καμία επιβάρυνση στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών και θα δοθεί η δυνατότητα: - να καλύπτουν νέες καινοτόμες φαρμακοθεραπείες, - να μειώσουν αντί να αυξήσουν την συμμετοχή των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα, και - να είναι συγχρόνως τα Ασφαλιστικά Ταμεία αξιόπιστα στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους, τις εταιρείες, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τα Νοσοκομεία, για να μην δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Πηγή 

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

14/2/12

Τα γενόσημα θα φτάσουν στο 60% το 2013 σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο


Μια συνολική σειρά μέτρων για την προώθηση της χρήσης των γενόσημων και φθηνότερων φαρμάκων υιοθετεί το νέο Μνημόνιο. Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να αυξηθεί βαθμιαία και ουσιαστικά το μερίδιο των γενόσημων φαρμάκων έως 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούνται από τα φαρμακεία έως το τέλος του 2012, και έως 60% έως το τέλος του 2013.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:

  • της μείωσης της μέγιστης τιμής του γενόσημου στο 40% της τιμής του πρωτότυπου εντός πατέντας φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, τη στιγμή λήξης της πατέντας του. Η τιμή αυτή ορίζεται ως μέγιστη. Οι παρασκευαστές μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, επιτρέποντας έτσι αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά. 
  • της αυτόματης μείωσης των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων, μόλις λήξει η πατέντα τους (επώνυμα φάρμακα εκτός πατέντας) στο μέγιστο του 50% της τιμής που έχουν τη στιγμή που λήγει η πατέντα τους. Οι παρασκευαστές μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, επιτρέποντας έτσι αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά. 
  • της δημιουργίας δυναμικού ανταγωνισμού στην αγορά για τα γενόσημα φάρμακα, μέσω της μείωσης της τιμής κάθε γενόσημου που ακολουθεί, τουλάχιστον κατά 10% επί της μέγιστης τιμής. 
  • της σύνδεσης χαμηλότερου ποσοστού συμμετοχής με τα γενόσημα φάρμακα που έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς για αποζημίωση (χαμηλότερη του 40% της τιμής αναφοράς), με βάση την εμπειρία άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και της ουσιαστικής αύξησης της συμμετοχής στα ακριβότερα φάρμακα της κατηγορίας αναφοράς και στα νέα μόρια. 
  • της δυνατότητας αποζημίωσης των πρόσφατα πατενταρισμένων φαρμάκων (δηλ. των νέων μορίων) μόνο εφόσον τουλάχιστον τα 2/3 των χωρών της ΕΕ ήδη τα αποζημιώνουν και στη βάση της κατάλληλης αξιολόγησης της αποδοτικότητάς τους από πλευράς κόστους, που έχει γίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 
  • της εξαίρεσης από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, εκείνων που δεν είναι αποτελεσματικά ή αποδοτικά από πλευράς κόστους, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών. 
  • της επιβολής της υποχρέωσης στους ιατρούς να συνταγογραφούν με τη διεθνή επιστημονική ονομασία της δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική ονομασία. 
  • της επιβολής της υποκατάστασης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με το χαμηλότερης τιμής προϊόν της ίδιας δραστικής ουσίας στην κατηγορία αναφοράς από τα φαρμακεία (υποχρεωτική «υποκατάσταση με γενόσημα»). 

Η Κυβέρνηση λαμβάνει περαιτέρω μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 40% της ποσότητας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία αποτελείται από γενόσημα με τιμή χαμηλότερη από αυτή των παρόμοιων πρωτότυπων προϊόντων και εκτός πατέντας φαρμάκων. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί πιο συγκεκριμένα, καθιστώντας υποχρεωτικό για όλα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται τα φαρμακευτικά προϊόντα ανά δραστική ουσία, κάνοντας χρήση των κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών που αναπτύσσονται από την ΕΠΥ και υπαγορεύοντας τη συμμόρφωση με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση.

Η Κυβέρνηση, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιατροί υιοθετούν ένα κώδικα δεοντολογίας (κανόνες και πρότυπα ηθικής) που διέπει τις σχέσεις μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, ιατρών, ασθενών, φαρμακείων και λοιπών ενδιαφερόμενων μερών. Ο κώδικας αυτός θα επιβάλλει κατευθυντήριες οδηγίες και περιορισμούς στις προωθητικές δραστηριότητες των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και θα απαγορεύει κάθε άμεση (χρηματική και μη χρηματική) χορηγία συγκεκριμένων ιατρών (η χορηγία θα πρέπει να παρέχεται μέσω ενιαίας και διαφανούς μεθόδου), βάσει της διεθνούς ορθής πρακτικής. Η Κυβέρνηση απλοποιεί τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες, ευθυγραμμισμένες με τα νομικά πλαίσια της ΕΕ, για την επιτάχυνση της εισαγωγής στην αγορά φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων.

Πηγή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE 

9/2/12

Η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ), πρόληψη του καρκίνου & προαγωγή της δημόσιας υγείας


Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο 2011-2015, 50 ετών από το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου και ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2012 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη του καρκίνου και προαγωγή της δημόσιας υγείας: από το ΕΑΝ στο τώρα!».

Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε η πορεία της υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου κατά του καρκίνου και τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες του Υπουργείου εστιάστηκαν στην ανάπτυξη του εθνικού αρχείου νεοπλασιών και του προγράμματος προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου (ΠΠΕ) για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μετά από καθυστέρηση ετών, τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία ενός καλά οργανωμένου αρχείου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τον τελευταίο μήνα έχουν ορισθεί σ’ όλα τα νοσοκομεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας επαγγελματίες υγείας, μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως «καταγραφείς». Οι καταγραφείς θα εκπαιδευτούν κατάλληλα τα επόμενα δύο χρόνια από την ομάδα του ΕΑΝ στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη συλλογή αξιόπιστων και έγκαιρων δεδομένων. Στα τέλη του 2013 και σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος στη χώρα με στόχο τον έλεγχο του καρκίνου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασής του ΥΥΚΑ κατά του καρκίνου με πολλαπλά οφέλη!

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δε διαθέτει αξιόπιστο αρχείο καταγραφής καρκίνου. Το αρχείο πέρασε στο ΚΕΕΛΠΝΟ με το Ν3370/2005, ωστόσο άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2008. Αποτέλεσε συνέχεια των δύο μηχανισμών καταγραφής των νέων περιπτώσεων κακοήθων νεοπλασιών ετησίως, που λειτούργησαν αρχικά στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) με τίτλο «Ετήσια Στατιστική Έρευνα του Καρκίνου» από το 1967-1982, ενώ στη συνέχεια στη διεύθυνση υγιεινής του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών» από το 1990-2005. Ο δεύτερος μηχανισμός εξέδωσε στοιχεία μόνο για την περίοδο 1990-91 χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Τα δεδομένα αξιολογήθηκαν ως ελλιπή, ενώ δεν υπήρξε ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής από το 1994 έως το 2008 που μεταφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στα τριάμισι χρόνια που το ΕΑΝ λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις καταγραφόμενες περιπτώσεις και στα συμμετέχοντα νοσοκομεία. Ωστόσο, τα δεδομένα που συλλέγονται παραμένουν ελλιπή και εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 30% των νέων περιπτώσεων καρκίνου της χώρας μας ετησίως. Σημειώνεται ότι το επιδημιολογικό σύστημα δήλωσης μέχρι σήμερα βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των εργαστηρίων/κλινικών, το λεγόμενο παθητικό σύστημα δήλωσης.

Η οργάνωση και λειτουργία του ΕΑΝ αποτελεί την πρώτη δράση του 5ου άξονα παρέμβασης του εθνικού προγράμματος για τον καρκίνο 2011-2015. Η ανάπτυξη του «νέου» ΕΑΝ έγινε μελετώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τις προδιαγραφές του SEER (Surveillance Epidemiology End Points Results) των ΗΠΑ και του MECC (Middle Eastern Cancer Consortium), τη λειτουργία άλλων ευρωπαϊκών αρχείων, όπως της Ολλανδίας, καθώς και μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως του Eurochip II και III.

Με στόχο την ολοκληρωμένη καταγραφή των νεοπλασιών και την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων με πληθυσμιακή αναφορά, η συλλογή των στοιχείων θα γίνει απ’ όλα τα νοσοκομεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας, όπως περιγράφουν οι εγκύκλιοι με αρ πρωτ: Υ4α/οικ.136216/9-12-2011 και 1010/12-2011. Οι καταγραφείς έχουν την ευθύνη συγκέντρωσης των πληροφοριών που απαιτούνται από το ΕΑΝ, την ηλεκτρονική καταχώρηση στο ενιαίο λογισμικό πρόγραμμα και θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με τις ογκολογικές επιτροπές των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες έχουν την ευθύνη της ορθής λειτουργίας του αρχείου νεοπλασιών στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, θα βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία και σύνδεση με το γραφείο του ΕΑΝ στο ΚΕΕΛΠΝΟ με στόχο την υποστήριξή τους και συνεχή εκπαίδευσή τους. Για το διάστημα των δύο πρώτων ετών η εκπαίδευσή τους θα είναι συνεχής και θα διεξαχθεί ανά υγειονομική περιφέρεια κάθε έξι μήνες. Η καταγραφή των νεοπλασιών θα γίνεται ηλεκτρονικά/διαδικτυακά τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Τα απαιτούμενα εργαλεία για την καταγραφή, το «έντυπο καταγραφής κακοήθους ή οριακής κακοήθειας νεοπλάσματος», καθώς και το λογισμικό για την ηλεκτρονική/διαδικτυακή καταχώρηση των δεδομένων έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα του ΕΑΝ μετά από μελέτη και αξιολόγηση της διεθνούς εμπειρίας και των βέλτιστων εφαρμοζόμενων πρακτικών και σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών για το ΕΑΝ. Ωστόσο, τα εργαλεία αυτά θα δοκιμασθούν στην πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος και θα διορθωθούν αναλόγως, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης θα γίνει οριστικοποίηση των προδιαγραφών του πληροφοριακού συστήματος για τη διαδικτυακή καταγραφή των νεοπλασιών στην Ελλάδα.

Πηγές

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=1269 
http://www2.keelpno.gr/blog/?p=1241

Εκδήλωση για την ενίσχυση των υποτροφιών Ομογενών Φοιτητών της Κωνσταντινούπολης


Με σκοπό την ενίσχυση των υποτροφιών των Ομογενών Φοιτητών της Κωνσταντινούπολης, ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών, οι Σχολικοί Σύλλογοι: Μεγαλοσχολιτών, Ζαππίδων, Ζωγραφειωτών και ο Σύλλογος Φίλων της Μεγάλης του Γένους Σχολής, διοργανώνουν μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6:30 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46, στάση Μετρό Αμπελόκηποι).


Πληροφορίες
Γραμματεία 210 64.64.270, Λ. Αναπνιώτη 697 2889795, Θ. Βασαγιώργης 697 7679746, Β. Κατάνου 694 5177000, Ν. Κόλμαν 6944270111, Μ. Παλτόγλου 693 9400282 Εκδήλωση Κωνσταντινουπολιτών
Πηγή 

http://mikrasiatis.gr/?p=8208

8/2/12

33η Ολυμπιάδα Υγειονομικών - World Medical and Health Games



Από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη η 33η Ολυμπιάδα Υγειονομικών World Medical and Health Games

Οι συγκεκριμένοι αγώνες ξεκίνησαν να οργανώνονται το 1978 στην Γαλλία, στο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων, όπως το εισηγήθηκε ο Βαρώνος Pierre De Coubertin.

Αποτελλούν ευκαιρία για τη συγκέντρωση επαγγελματιών του χώρου της υγείας, όπου σε ένα ευχάριστο κλίμα, μπορούν να ανταγωνιστούν σε μια σειρά από αθλήματα.

Πάνω από δύο χιλιάδες αθλητές, από δεκάδες χώρες, πέντε διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών, αγωνίζονται σε 24 αθλήματα, μέσα σε 8 μέρες.

Για να αγωνιστεί κάποιος σαν αθλητής, θα πρέπει να είναι επαγγελματίας στο χώρο της υγείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Είναι όμως δυνατό στις εκδηλώσεις να συμμετέχουν και μη υγειονομικοί, σαν συνοδοί.

Στα πλαίσια των αγώνων, μεταξύ άλλων, οργανώνεται και διεθνές συμπόσιο Αθλιατρικής.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον από συναδέλφους να συμμετάσχουν σε μια οργανωμένη εκπροσώπιση της χώρας μας, μπορούν να επικοινωνίσουν με το mail "mpetrongonas@chaniahospital.gr"

Πληροφορίες για τους αγώνες θα βρείτε εδώ.

5/2/12

Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας: Γενική Συνέλευση, κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και Ημερίδα στην Κω


Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 16:00 στην έδρα της εταιρείας, οδός Χαλκοκονδύλη 1, Αθήνα (3ος όροφος).

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα επαναληφθούν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρευρισκομένων.

Η ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης έχει ως εξής:

  • Απολογισμός πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου 
  • Οικονομικός απολογισμός 
  • Υποβολή έκθεσης ελεγκτικής επιτροπής 
  • Προγραμματισμένες δράσεις για το 2012 

Κατόπιν θα συζητηθούν οποιαδήποτε θέματα επιθυμούν να θέσουν τα παρευρισκόμενα μέλη και θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Παρακαλούνται όλα τα μέλη που έχουν την επιθυμία και τη δυνατότητα να προσέλθουν.

Επίσης η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα στις 28-29-30 Απριλίου και 1 Μαϊου στην Κω με θέμα:

«IΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ» 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η μετάβαση στην ΚΩ θα γίνει:

  • ακτοπλοϊκώς: αναχώρηση 27 Απριλίου και επιστροφή 1η Μαΐου και 
  • αεροπορικώς: αναχώρηση 28 Απριλίου και επιστροφή 29 Απριλίου ή 1η Μαΐου

Για να έχουμε την καλύτερη δυνατή προσφορά παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής σας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα της Ημερίδας:

κα ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ τηλ: 210 9968507 και
κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΡΕΡΗ τηλ: 210-2756805

Δηλώσεις συμμετοχής έως 25/02/2012 στην κ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΕΛΠΙΔΑ τηλ: 210 3211777

Πηγή
Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας

2/2/12

ΕΟΠΥΥ: Παροχή οδηγιών συνταγογράφησης


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ νεώτερο έγγραφο με οδηγίες συνταγογράφησης.

Στο έγγραφο αυτό ΔΕΝ υπάρχουν οδηγίες για το αν και πως μπορούν να εκτελούν ή να μην εκτελούν συνταγές οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί του ΕΣΥ στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία!

Το έγγραφο μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας και από ΕΔΩ. Παροχή Οδηγιών Συνταγογράφησης

Πηγή

ΕΟΠΥΥ