31/1/12

Προβλήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης




Συνάδελφοι,

σήμερα μου συνέβησαν τα παρακάτω:

1. Ήρθε προς εκτέλεση ηλεκτρονική συνταγή του ΟΠΑΔ, από φοιτητή με βιβλιάριο Φοιτητή Πανεπιστημίου Κρήτης

2. Ήρθε προς εκτέλεση συνταγή απο ιατρό εργαζόμενο στο νοσοκομείο μας, με βιβλιάριο ΤΣΑΥ και ηλεκτρονική συνταγή ΟΑΕΕ

3. Ήρθε προς εκτέλεση ηλεκτρονική συνταγή ΟΓΑ με Ερυθροποιητίνη με διάγνωση Μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, (εκτός ενδείξεων)

4. Κατόπιν αυτού με συνάδελφο μπήκαμε με κωδικό γιατρού στην ηλ. συνταγογράφηση συνταγογραφήσαμε εις εαυτούς φάρμακα στον ΟΓΑ, η συνταγή ακυρώθηκε αλλα το τελικό συμπέρασμα είναι οτι όποιος έχει κωδικό πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να συνταγογραφήσει οτι χρειάζεται έκαστος χωρίς το πρόγραμμα να απαγορεύει να χρεώνονται τα (όποια) ταμεία φάρμακα ασφαλισμένων άλλων ταμείων, ή εκτός ενδείξεων

Πάσα συνεισφορά , βοήθεια ή υπόδειξη ευπρόσδεκτη.
 
Το θέμα είναι σοβαρότατο.

Πηγή

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Κώστας Σπυριδάκης Δ/ντής Φαρμακευτικού τμήματος ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου Παπαναστασίου 157 71409 Ηράκλειο- Κρήτη -- Τηλ/Φαξ. 2810-238840

30/1/12

Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο στην Αλεξανδρούπολη και στην Καλαμάτα


Εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα ο θεσμός των Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων.

Όπως σημειώνει "Ο Χρόνος"  ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αφουγκραζόμενοι την υφιστάμενη δυστυχία των πτωχών και ανασφάλιστων δημοτών, θα λειτουργήσουν το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο χώρο του Κέντρου Νεότητας απέναντι από το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς». Οι ιατροί υπηρετούν το σύστημα Υγείας μέσα από το Νοσοκομείο και το ενισχύουν μέσα από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τους ανασφάλιστους και μόνον δημότες, οι οποίοι θα εξετάζονται δωρεάν στο χώρο αυτό από εθελοντές γιατρούς, οι οποίοι θα επικουρούνται από εθελοντές νοσηλευτές και εθελοντές διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν από το κοινωνικό φαρμακείο που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο δίπλα στα εξεταστήρια. Λεπτομέρειες για τις ώρες και μέρες λειτουργίας θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Επίσης η "Αργολική" ενημερώνει οτι την λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας Μιχάλης Μιχαήλ, στις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου της Καλαμάτας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, ο δήμος Καλαμάτας, ο Φαρμακευτικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και Ιατρείου ώστε να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους ανασφάλιστους πολίτες. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ή δομή στην τοπική κοινωνία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν ένα γιατρό ώστε να τους εξετάσει πόσο μάλλον να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Έτσι με την πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, αναμένετε να πάρει «σάρκα και οστά» παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από εθελοντές ιατρούς. Ο χώρος στο παλιό νοσοκομείο που θα φιλοξενηθεί είναι έτοιμος και η διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας τον παραχώρησε για τον σκοπό αυτό.

Πηγές

Αργολική

Ο Χρόνος

29/1/12

Vision4pharmacy.gr, δρομολογώντας το όραμα της Φαρμακευτικής Φροντίδας


Μια νέα ιστοσελίδα, η Vision4pharmacy κάνει την παρουσία της στο διαδίκτυο.

Καταθέτει πρόταση για το νέο παράδειγμα φαρμακοποιού και φαρμακείου που βασίζεται στην υιοθέτηση της φαρμακευτικής φροντίδας ως κυρίαρχης φιλοσοφίας και πρακτικής και τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών πρακτικών.

Η Vison4pharmacy είναι προσβάσιμη και στο Facebook στη διεύθυνση: http://www.facebook.com/vision4pharmacy.gr

Πηγή

Vision4pharmacy

28/1/12

Ημερίδα της ΠΕΦ -Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών- στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών


Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) διοργανώνει επιστημονική Ημερίδα την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 ώρα 17.00 - 21.30 Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» (Β. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Το θέμα της Ημερίδας είναι: "Διατροφή Υγεία και Ομορφιά".

Μετά το πέρας της Ημερίδας θα ακολουθήσει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας και Δεξίωση. ΠΕΦ_Ημερίδα-02-2012
Πηγή
ΠΕΦ

27/1/12

Νέα μηχανή αναζήτησης εργασίας και για θέσεις φαρμακοποιών


Η http://www.careerjet.gr είναι μία μηχανή αναζήτησης εργασίας.

Με μία απλή αναζήτηση η Careerjet δίνει στους υποψηφίους θέσεων εργασίας, μία μεγάλη επιλογή από θέσεις εργασίας που προέρχονται από διάφορες ιστοσελίδες, βγάζοντας τους έτσι από τον κόπο να επισκέπτονται κάθε ιστοσελίδα ξεχωριστά.

Στη δεξιά στήλη της Nosfar προσθέσαμε στο τμήμα με τίτλο:
"ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ:"
σύνδεση (link) ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση στην μηχανή αναζήτησης της Careerjet.

Επίσης κάτω από το "ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ" προσθέσαμε ένα νέο "παράθυρο" όπου καθημερινά θα προβάλλονται αυτόματα οι πιο πρόσφατες προσφερόμενες θέσεις εργασίας για φαρμακοποιούς.

Είναι αυτονόητο οτι η Careerjet δίνει τη δυνατότητα να κάνετε αναζήτηση για οποιαδήποτε προσφερόμενη θέση εργασίας, οποιουδήποτε επαγγέλματος, αρκεί να βάλετε τις αντίστοιχες λέξεις - κλειδιά επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της ΕΔΩ.

Πηγή
http://www.careerjet.gr/

23/1/12

Νέα ιστοσελίδα για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας)


Αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η Ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν συνδέσεις στις οποίες περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες, όπως:





Άρθρα - Δημοσιεύσεις   Άρθρα - Δημοσιεύσεις
Προμηθευτές Υγείας ανά Περιοχή    Προμηθευτές Υγείας ανά Περιοχή

Δελτία Τύπου
Δελτία Τύπου ...


Νέα - Ανακοινώσεις
Νέα - Ανακοινώσεις ...
Επικοινωνία: 

Τηλέφωνα :
από 8.00 π.μ.-14.00μ.μ.:
2106871770,2106871771, 2106871772, 2106871773 (εκτός θεραπευτών ιατρών)



Πηγή 

ΕΟΠΥΥ


21/1/12

Κοινωνικό Φαρμακείο και στα Χανιά


Στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" δημοσιεύθηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο ξεκινάει και στα Χανιά η λειτουργία "Κοινωνικού Φαρμακείου".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φάρμακα σε άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς θα παρέχει δωρεάν το Κοινωνικό Φαρμακείο, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, έπειτα από πρωτοβουλία των Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Χανίων και τη διάθεση του χώρου από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Τα φάρμακα θα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και το φαρμακευτικό υλικό θα συγκεντρώνεται από προσφορές πολιτών -οι οποίοι θα δίνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται οι ίδιοι- ενώ κάποια απαραίτητα φάρμακα θα αγοράζονται με χρήματα που θα προσφέρονται στο κοινωνικό φαρμακείο από ιδιώτες και φορείς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των φορέων, που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, τονίστηκε η αναγκαιότητα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να υπάρξει αλληλεγγύη και να στηριχθούν ιδιαίτερα οι ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" μπορείτε να διαβάσετε τι είπαν στις εισηγήσεις τους στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Μιλτιάδης Καστανάκης, ο πρόεδρος Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου Χανίων
Το "Κοινωνικό Φαρμακείο" θα είναι ανοιχτό για το κοινό:
  • κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι και 
  • κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. 
Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο του Εργατικού Κέντρου 2821092429.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το δημοσίευμα ΕΔΩ.


Πηγή 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Συντάκτης δημοσιογράφος: Δημήτρης Μαριδάκης

Η 4η προκήρυξη διαγωνισμού για φάρμακα από την ΕΠΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ακόμη δεν αποσύρθηκε ο «φωτογραφικός» διαγωνισμός της ΕΠΥ απλά μειώθηκε η διάρκεια της σύμβασης σε τρεις μήνες.


Στον ανωτέρω διαγωνισμό ειδών με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά είδος, αναφέρονται τα είδη με τις εμπορικές τους ονομασίες.

Ο διαγωνισμός όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ανταγωνισμού.

Η Προκήρυξη του Διαγωνισμού πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι σε αντίθεση με τη Νομοθεσία

1. Τον Νόμο 3846 /2010 στις 16/04/2010 (Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις) που στο Άρθρο 3Α αναφέρει «ότι η ΕΠΥ, οι ΥΠε και τα Νοσοκομεία δύνανται να προβαίνουν σε διεξαγωγή διαγωνισμών του Άρθρου 10 του Ν. 3580/2007 προμήθειας φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών…».

2. Την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη των διαγωνισμών και στα φάρμακα (ΔΥΓ 3α/14801 ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 317 / 25 Φεβρουαρίου 2011).
«γ) Καθιερώνεται η εφαρμογή νοσοκομειακής συσκευασίας, καθώς και η
δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμακευτικών
σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία ή και ομάδες δραστικών ουσιών της
ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας.
δ) Η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά,
αρχής γενομένης από φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία.»

Αμέσως μετά την προκήρυξη όλοι οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ως μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών ενημερώσαμε την κ. Πρόεδρο της ΕΠΥ, ότι υπάρχει πρόβλημα με την προκήρυξη που μας εκθέτει όλους αλλά το κυριότερο εκθέτει το κύρος των Διαγωνισμών.

Στις 13/1/2012 οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί μέλη της Επιτροπής στείλαμε έγγραφο που αναφέρουμε:
«Στον ανωτέρω διαγωνισμό αναφέρονται τα είδη με τις εμπορικές τους ονομασίες, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός και η προκήρυξη αποτελεί «φωτογραφική» διαδικασία που δεν είναι σύννομη», χωρίς όμως να λάβουμε μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Περιμένουμε την απάντηση. Δεν αγωνιστήκαμε ως κλάδος για τη διενέργεια «φωτογραφικών» διαγωνισμών. Προσφέρουμε εθελοντική εργασία στις επιτροπές όχι για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά τον θεσμό, το αδιάβλητο και το κύρος των διαγωνισμών μέσω των οποίων το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να καλύψει με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες όλες τις απαραίτητες φαρμακοθεραπείες για τους ασθενείς.

Στελέχη που κατέλαβαν πολιτικές θέσεις δεν μπορούν να μας διασύρουν ως φαρμακοποιούς. Εμείς δεν είμαστε περαστικοί από τον χώρο της Υγείας. Δεν είναι δυνατόν να οργανώσουμε διαγωνιστική διαδικασία που για κάθε είδος μπορεί να δώσει προσφορά μόνο μία φαρμακευτική εταιρεία. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη

Πηγή

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

20/1/12

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας


Το εφετινό, 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 26-28 Μαρτίου 2012, συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας.

Σε μια χρονιά-ορόσημο, μέσα στην οποία η ζωή όλων μας αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, ο ρόλος της Δημόσιας Υγείας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα για το κοινωνικό σύνολο, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με αυτό το δεδομένο, και με γνώμονα τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην ανθρωπογεωγραφία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε όλοι κοινωνοί μιας -σχεδόν- «επιδημικής» έξαρσης πολλών νοσημάτων, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών. Νοσήματα, τα οποία είτε έτειναν να εξαφανιστούν από την καθ’ ημέρα κλινική πράξη και σήμερα αναζωπυρώνονται, είτε αποτελούν ξαφνική, πλην απτή και ιδιαίτερα επώδυνη καθημερινότητα για μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το εφετινό Συνέδριο σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από την απλή συνέχιση ενός - καθιερωμένου εδώ και αρκετά χρόνια- επιστημονικού θεσμού: πρώτα απ’ όλα αποτελεί το άνοιγμα ενός «παραθύρου» στο επερχόμενο - κοντινό- μέλλον σε ότι αφορά τη Δημόσια Υγεία και τις παρεχόμενες στον πολίτη υπηρεσίες γύρω από αυτήν. Επιπλέον, αποτελεί έναν, πιστεύουμε, χρήσιμο οδηγό «επιβίωσης» για όλους μας: επιστήμονες, πολιτειακούς και κοινωνικούς φορείς, πολίτες, Κι αυτό διότι, σε ένα αλματωδώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και μια διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνική ζύμωση, η Δημόσια Υγεία παραμένει αταλάντευτα μια από τις σταθερές που διαφοροποιούν μια σύγχρονη, ανθρωποκεντρική και αποτελεσματική κοινωνία από μια αναχρονιστική, και αναποτελεσματική δομή.

Με την πεποίθηση ότι η Δημόσια Υγεία είναι και θα πρέπει να παραμείνει δικαίωμα του σύγχρονου ανθρώπου, προσπαθούμε από την πλευρά μας να συμβάλλουμε στη διατήρησή του. Για το σκοπό αυτόν, όμως, η παρουσία και συνεισφορά σας στην επιτυχία της προσπάθειάς μας θα είναι καθοριστική. Γι αυτό σας περιμένουμε να συμμετάσχετε ενεργά στο Συνέδριό μας, δείχνοντας το δρόμο που θα πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Με φιλικούς χαιρετισμούς, για την Οργανωτική Επιτροπή

Η πρόεδρος

Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού
Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας


9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας

Πηγή 

ΚΕΕΛΠΝΟ

17/1/12

Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί είναι τα συνήθη υποζύγια του συστήματος υγείας!


Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί
είναι τα συνήθη υποζύγια
του συστήματος υγείας!


  1. Να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων. Οι φαρμακοποιοί να μπουν να βγούν να το πετύχουν.
  2. Τσακώνονται οι ιδιώτες συνάδελφοι με το κράτος, απευθυνθείτε, λένε οι κυβερνώντες , στα νοσοκομεία να λύσετε το πρόβλημά σας.
  3. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του ΓΓ δημόσιας υγείας για κάλυψη των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα του Ν.3816. Δεν διευκρινίζει όμως πως θα καταχωρούνται οι ηλεκτρονικές συνταγές όταν οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ΔΕΝ έχουν διαπιστευθεί και ΔΕΝ έχουν κωδικούς για εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών!!!
  4. Από το γραφείο του εκδότη της ανακοίνωσης, όταν καλούνται να δώσουν διευκρινήσεις, παραπέμπουν στις ΥΠΕ οι οποίες ΔΕΝ έχουν ούτε οι υπάλληλοί τους ανάλογη ενημέρωση!!!
  5. Οποιαδήποτε αστοχία του συστήματος, καλύπτεται απο τα συνήθη υποζύγια.
Φυσικά με την ανάλογη ανταπόδοση !!!
  • Ανήκουν (τα υποζύγια) στην ιατρική υπηρεσία αλλά αμείβονται ως εαν ήταν στην διοικητική
  • Κάνουν εφημερίες αλλά δεν γνωρίζουν αν θα πληρωθούν
  • Τους ζητούν (των υποζυγίων) καθε λίγο και λιγάκι να συμπληρώνουν πίνακες , στατιστικά και ότι βάλει ο νους τους (ο κλούβιος) ενώ έχουν πληρώσει 7 ολοκληρωμένα πληροφορικά συστήματα στα οποία υποτίθεται οτι θάμπαιναν και θα αντλούσαν οτι στοιχείο χρειάζονταν
  • Τα καλά παιδιά είναι εδώ, παρόντα, χαμογελαστά, πρόθυμα
Μήπως να πούμε ρε συνάδελφοι και ένα αϊ σιχτίρ κάποτε μπας και αλλάξει κάτι ?

Λέω μήπως!

Κώστας Σπυριδάκης
Δ/ντής Φαρμακευτικού τμήματος
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου


Πηγή

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Κώστας Σπυριδάκης, Δ/ντής Φαρμακευτικού τμήματος, ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου

16/1/12

Εκτέλεση συνταγών φαρμάκων του Ν.3816/2010 του ΕΟΠΥΥ από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ


Έγγραφο χαρακτηρισμένο ως "ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ" κοινοποιήθηκε στα Νοσοκομεία προερχόμενο από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλο με θέμα "Εκτέλεση συνταγών ΕΟΠΥΥ από τα Δημόσια Νοσοκομεία".


Προς ΥΠΕ συνταγές ΕΟΠΥΥ 13-1-12

15/1/12

Διεθνή Συστήματα Ταξινόμησης και Δείκτες Υγείας


Τα Συστήματα Ταξινόμησης, με τις έννοιες και τους ορισμούς που περιέχουν, αποτελούν εργαλεία που επιτρέπουν την εναρμονισμένη καταχώριση η οποία είναι αναγκαία για τη συγκέντρωση συγκρίσιμων δεδομένων. Με βάση τα συστήματα ταξινόμησης είναι δυνατό να καταρτίζονται τελικοί κατάλογοι. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί τη διεθνή ταξινόμηση για να συγκεντρώνει εναρμονισμένα δεδομένα υψηλής ποιότητας.

Τα κύρια συστήματα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται για τους δείκτες υγείας απαριθμούνται παρακάτω.

Κύρια συστήματα ταξινόμησης
Άλλα συστήματα ταξινόμησης
  • Η Διεθνής ταξινόμηση νόσων, αναπηριών και υγείας (ICF) είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε ένα βιολογικό και ψυχοκοινωνικό μοντέλο νόσων και αναπηρίας. Δημοσιεύεται από τον ΠΟΥ και εγκρίθηκε το 2001 από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.
  • Η Διεθνής τυποποιηµένη ταξινόµηση επαγγελµάτων (ISCO), που υπάγεται στην ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) είναι ένα εργαλείο που χρησιμεύει για την οργάνωση των επαγγελμάτων σε σαφώς διακριτές ομάδες ανάλογα με τα καθήκοντα που περιλαμβάνει κάθε επάγγελμα. Χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επαγγελμάτων στον τομέα της υγείας.
  • Το Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο πνευματικών διαταραχών (DSM-IV) είναι η συνήθης ταξινόμηση των πνευματικών διαταραχών που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Συντάχθηκε από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο (APA). Η τέταρτη έκδοσή του (DSM-IV), που χρησιμοποιείται σήμερα, αναμένεται να αναθεωρηθεί.
  • Οι ομοιογενείς ομάδες ασθενών  (DRGs) είναι ένα σύστημα που διευκολύνει την εκτίμηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της ταξινόμησης ασθενών με βάση δημογραφικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα DRG χρησιμοποιείται για την επιστροφή των ιατρικών εξόδων.

Πηγή

http://ec.europa.eu/health/index_el.htm

Τι γίνεται με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια φαρμάκων για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ;


Από το καλοκαίρι που ξεκίνησαν οι Διεθνείς Διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το που βρίσκεται η διαδικασία.

Στη Nosfar έχουμε ενημερώσει με αναρτήσεις μας για τις αντίστοιχες προκυρήξεις των διαγωνισμών αλλά δεν έχουμε νεώτερα για να ενημερώσουμε και το τι έχουν απογίνει αυτοί οι διαγωνισμοί και αν υπάρχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα, ώστε να "περάσουν" οι τιμές των φαρμάκων και στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία.

Σε ανάλογο δημοσίευμα αναφέρεται και το φύλλο της εφημερίδας "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" με άρθρο της δημοσιογράφου κ. Ελένης Πετροπούλου. Στο άρθρο της,  μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:
...

"Ακυρώνονται στην πράξη οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια φαρμάκων αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Ακόμη και οι δημοπρασίες που ολοκληρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι είναι στα... χαρτιά, με τα νοσοκομεία να εξακολουθούν να προμηθεύονται ακριβότερα τα φάρμακα.

Οι τιμές των φαρμάκων που συμμετείχαν στις δημοπρασίες μειώθηκαν ακόμη και κατά 95%, τιμή όμως που δεν έχει «περάσει» ακόμη στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι καθυστερήσεις είναι τραγικές και τα συμφέροντα για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται υπεράνω όλων! 

Έτσι, ο στόχος του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση φέτος τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες, δεν φαίνεται να είναι εφικτός, καθώς καμία από τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν κερδίσει τους διαγωνισμούς, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις. Αλλά και οι προσδοκίες για σημαντική μείωση του κόστους των προμηθειών του ΕΣΥ με επέκταση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και σε άλλα είδη, φαίνονται αβάσιμες... 

Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, αφού δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις δεν δεσμεύονται για την τιμή και δίνουν διαφορετική -υψηλότερη- τιμή από αυτή του διαγωνισμού. Αποτέλεσμα, μόνο κάποια νοσοκομεία με... ενημερωμένους φαρμακοποιούς (γνωρίζουν για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και πιέζουν για χαμηλές τιμές) να προμηθεύονται φάρμακα στην τιμή του διαγωνισμού."

...

Όλο το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ online

14/1/12

Η EAHP γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της!


Η EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) θα γιορτάσει την 40ή επέτειό της το 2012.

Με την ευκαιρία αυτή, προετοιμάζει μια έκδοση με τους σταθμούς στην ιστορία της στην οποία θα περιγράφει την ίδρυση της EAHP, την ανάπτυξή της, τις επιτυχίες, τις προκλήσεις, καθώς και τη μελλοντική της κατεύθυνση.

  • Διαβάστε ΕΔΩ το επετειακό μήνυμα του Προέδρου της EAHP Dr Roberto Frontini (και ΕΔΩ μπορείτε να το διαβάσετε σε μηχανική μετάφραση στα ελληνικά με το Google translate)
  • Δείτε ΕΔΩ τα μέλη του ΔΣ
  • Δείτε ΕΔΩ τα κράτη-μέλη της EAHP και τις διευθύνσεις τους.

Πηγή

EAHP

12/1/12

Παραιτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου



Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Ρόδου η παραίτηση του κ. Μιχάλη Κόκκινου από την θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου.

Στο θέμα της παραίτησης του Διοικητή αναφέρεται εκτενές άρθρο της εφημερίδας "Πρόοδος" στο οποίο, μεταξύ άλλων τονίζεται:

"Χθες στις 10:30 το πρωί ο κ. Κόκκινος υπέβαλλε γραπτώς την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και στις 12 το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο κατάμεστο από γιατρούς και εργαζομένους αμφιθέατρο του Νοσοκομείου όπου αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Φανερά συγκινημένος ο κ. Κόκκινος χαρακτήρισε την παραίτησή του πράξη ευθύνης και συνείδησης που την επιβάλλει όπως είπε η προσωπική του αξιοπρέπεια και είναι οριστική και αμετάκλητη. Έχοντας την αμέριστη όπως φάνηκε χθες στήριξη και συμπαράσταση των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Ρόδου ο κ. Κόκκινος έδωσε μάχη και αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων του και κυρίως για την στελέχωση του με μόνιμο και εποχιακό προσωπικό. Άλλωστε για αυτό την αγώνα που έδωσε και για το γεγονός ότι ουδέποτε έκρυψε τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας , αν και ήταν διορισμένος, κατηγορήθηκε ότι είναι συνδικαλιστής διοικητής. Τον χαρακτηρισμό αυτό όπως είπε χθες τον αποδέχεται καθώς θεωρεί ότι είναι τίτλος τιμής.

Η υποβολή της παραίτησής τους ίσως και να ήταν μονόδρομος για τον ίδιο καθώς αντιλαμβανόταν ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε λύση δεν βρισκόταν για την στελέχωση του έστω και με εποχιακό προσωπικό. Η κίνηση του αυτή όπως είπε ήταν μια κίνηση αγωνίας για να αναδείξει τα προβλήματα του Νοσοκομείου μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα απέχει από κάθε πράξη και ενέργεια που θα έχει σχέση με τη διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και πρόθεση του είναι να επιστρέψει στην μαχόμενη δικηγορία.

O κ. Κόκκινος καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους γιατρούς και εργαζομένους μόλις ολοκλήρωσε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ενώ τους ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν και τις προσπάθειες που καταβάλουν σε καθημερινή βάση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Να σημειωθεί ότι την παραίτηση του υπέβαλλε χθες και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γιάννης Δασκαλάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην συνέντευξη τύπου του κ. Κόκκινου τονίζοντας ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις που εξέφρασε και έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση του οποιαδήποτε. "
...

Όλο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και άρθρο της εφημερίδας "Η Ροδιακή" το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Πηγές

ΠΡΟΟΔΟΣ

ΡΟΔΙΑΚΗ


Δωρεάν διάθεση του φαρμακευτικού σκευάσματος Rapydan σε ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας


Μήνυμα αγάπης και ανθρωπιάς στέλνει η φαρμακευτική εταιρία MEDAXIS GLOBAL E.E., μέλος του ομίλου εταιριών της Βιομηχανίας Φαρμάκων HELP A.B.E.E. και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Ολλανδικής εταιρίας EUROCEPT INTERNATIONAL B.V. στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει το πνεύμα των εορτών προσφέροντας μια μεγάλη ποσότητα του φαρμακευτικού σκευάσματος RAPYDAN, στους ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Η δωρεάν διάθεση του φαρμακευτικού σκευάσματος Rapydan (τοπικό αναισθητικό έμπλαστρο), σε ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση θα γίνεται μέσω των Δημόσιων και Ιδιωτικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, καθώς και σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, μέσω των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας.

Πηγές

Ενημέρωση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Nikos Myconiou, Area Manager South Greece, Medaxis Global, A member of the HELP SA Pharmaceutical Industry Group of Companies

Ιατρικός Τύπος

11/1/12

Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΨΥΛΛΑ 2
105 57 ΑΘΗΝΑ


Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
Email: adedy@adedy.gr,
adedy1@adedy.gr
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 8 


 ΨΗΦΙΣΜΑ 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 
 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών καθημερινά υποβαθμίζεται.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων σε συνδυασμό με τις περικοπές στη χρηματοδότηση του νέου φορέα υγειονομικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ οδηγούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ο νέος κανονισμός παροχών δεν έρχεται να συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αντίθετα η δημιουργία του κινείται στην κατεύθυνση του περιορισμού των παροχών προς τους πολίτες και της περικοπής της χρηματοδότησης του κράτους για την υγεία.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν οδηγήσει σε μια ιδιότυπη στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να καλούνται οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για γιατρούς φάρμακα και παροχές υγείας.

Ο νέος ΕΟΠΥΥ ξεκινά με ελλείμματα ενώ η χρηματοδότηση με 1,2 δις ευρώ δεν μπορεί να καλύψει ούτε το ελάχιστο τις ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη.

Την ίδια ώρα τα Δημόσια Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και την υποστελέχωση ενώ υπηρεσίες υγείας καθημερινά οδηγούνται στο κλείσιμο.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται δραματικά ενώ ακόμα και δεδουλευμένα δεν καταβάλλονται.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου που συρρικνώνει δραματικά τις Δημόσιες δαπάνες για την υγεία.

Διεκδικεί το δικαίωμα ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Απαιτούμε όλοι οι εργαζόμενοι οι πολίτες να σταματήσουν να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στο ΕΣΥ. Δημόσια Υγεία για όλους

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. 

Από το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 


Πηγή

Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

8/1/12

Τα Γενόσημα είναι ισοδύναμα σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα αναφοράς


Είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε στην παραπλανητική προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε βάρος των γενοσήμων φαρμάκων που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών στην χώρα μας.

Τα γενόσημα φάρμακα είναι φάρμακα παρεμφερή με φάρμακα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας («φάρμακα αναφοράς»).

Ένα γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια ποσότητα δραστικής(ών) ουσίας(ιών) με το φάρμακο αναφοράς.

Τα γενόσημα φάρμακα και τα φάρμακα αναφοράς χορηγούνται στην ίδια δόση για τη θεραπεία μιας ίδιας ασθένειας και είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τα γενόσημα φάρμακα και τα φάρμακα αναφοράς δεν έχουν την ίδια ονομασία, ούτε την ίδια εμφάνιση (για παράδειγμα το χρώμα ή το σχήμα) και συσκευασία. Ενδέχεται επίσης να περιέχουν διαφορετικά αδρανή συστατικά. Κάθε έκδοχο όμως πρέπει να συμμορφώνεται με τις σχετικές οδηγίες (π.χ. τις οδηγίες 94/36/ΕΚκαι 2008/128/ΕΚ για τις χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα και την οδηγία 88/388/ΕΚ για τα «αρτύματα»). Τυχόν διαφοροποίηση στα έκδοχα εξετάζεται ότι δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα, την διαλυτότητα, τα δεδομένα σταθερότητας και δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελκυστικότητα της γεύσης των παιδιατρικών φαρμάκων.

Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, σε περίπτωση που απαιτούνται προφυλάξεις λόγω των αδρανών συστατικών, αυτές πρέπει να αναγράφονται τόσο στην ετικέτα όσο και στο φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου.

 Η άδεια κυκλοφορίας σε ένα γενόσημο φάρμακο χορηγείται όπως σε όλα τα φάρμακα πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά. Η άδεια κυκλοφορίας χορηγείται κατόπιν επιστημονικής αξιολόγησης που διενεργείται από μια ρυθμιστική αρχή, όπως ο ΕΜΕΑ, ο ΕΟΦ, σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία, για τα καινοτόμα φάρμακα προβλέπεται περίοδος προστασίας των δεδομένων. Μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου, οι εταιρίες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για ένα γενόσημο φάρμακο.

 Πώς αξιολογούνται τα γενόσημα φάρμακα;

Δεδομένου ότι τα φάρμακα αναφοράς κυκλοφορούν ήδη στην αγορά επί αρκετά έτη, υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες οι οποίες δεν χρειάζεται να αναπαράγονται.

Η νομοθεσία ορίζει τις δοκιμές που πρέπει να διενεργούνται ούτως ώστε να καταδεικνύεται ότι το γενόσημο φάρμακο είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με το φάρμακο αναφοράς.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με τη διενέργεια μιας μελέτης βιοϊσοδυναμίας λαμβάνονται επαρκείς πληροφορίες. Με τη μελέτη αυτή διαπιστώνεται εάν στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει η ίδια ποσότητα δραστικής ουσίας μετά τη χορήγηση της ίδιας δόσης γενόσημου φαρμάκου και φαρμάκου αναφοράς.

Με τη χορήγηση ενός φαρμάκου στόχος είναι η επίτευξη και διατήρηση ενός θεραπευτικού επιπέδου της ουσίας στο πλάσμα.
Η μορφή της καμπύλης επηρεάζεται από τρεις βασικούς παράγοντες: τη δόση χορήγησης, το ποσό του φαρμάκου που απορροφάται (βαθμός απορρόφησης) και το ρυθμό απορρόφησης.

Η σύγκριση της δόσης, του ρυθμού και του βαθμού της απορρόφησης του εξεταζόμενου γενόσημου σκευάσματος είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την θεραπευτική ισοδυναμία με ένα πρωτότυπο σκεύασμα. Η οδός χορήγησης ενός φαρμάκου έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη,την ένταση και τη διάρκεια της φαρμακολογικής δράσης.

Μια ενδοφλέβια χορήγηση έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εκδήλωση της φαρμακολογικής δράσης του φαρμάκου.

Αντίθετα τα φάρμακα που χορηγούνται από άλλες οδούς για να φτάσουν στη γενική κυκλοφορία πρέπει να διασχίσουν ένα σύνολο ιστών και μεμβρανών. Για να προσδιοριστεί η ποσότητα της ουσίας που φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος (δηλαδή ο ρυθμός και ο βαθμός της απορρόφησης της ουσίας) εισάγεται ο όρος ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας συγκρίνουν τη βιοδιαθεσιμότητα δύο φαρμακευτικών σκευασμάτων (του γενόσημου και του πρωτότυπου) για τον προσδιορισμό τυχόν διαφορών στο ρυθμό και στο βαθμό απορρόφησης της δραστικής ουσίας.

Κάθε καινούργιο γενόσημο θεωρείται ισοδύναμο με το αντίστοιχο πρωτότυπο αρκεί να περιέχει την ίδια δραστική ουσία και να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο βαθμό με το πρωτότυπο. Τα μέγιστα όρια της αποδεκτής διαφοροποίησης για να θεωρείται ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα ισοδύναμο με το πρωτότυπό του έχουν οριστεί από τον ΕΜΕΑ και ισχύουν για όλη την Ε.Ε.

Παράδειγμα σύγκρισης ενός γενόσημου με το πρωτότυπό του.

 
Τα γενόσημα φάρμακα παρασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας που ισχύουν για όλα τα άλλα φάρμακα.

Οι ρυθμιστικές αρχές διεξάγουν περιοδικές επιθεωρήσεις του(ων) χώρου(ων) παρασκευής, όπως και για όλα τα φάρμακα.

Για έναν χώρο παρασκευής εντός της Ε.Ε. επισυνάπτεται αντίγραφο της άδειας/αδειών παρασκευής ή, όταν δεν υπάρχει άδεια παρασκευής, πιστοποιητικό συμμόρφωσης με την ορθή παρασκευαστική πρακτική από τη σχετική αρμόδια αρχή.

Για έναν χώρο παρασκευής εκτός της Ε.Ε, όταν υφίσταται και εφαρμόζεται συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης ορθής παρασκευαστικής πρακτικής μεταξύ της εν λόγω τρίτης χώρας και της ΕΕ: πιστοποιητικό ορθής παρασκευαστικής πρακτικής, από τη σχετική αρμόδια αρχή. Όταν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, πιστοποιητικό ορθής παρασκευαστικής πρακτικής που έχει εκδοθεί από μια αρμόδια αρχή της ΕΕ αφού επιθεωρηθούν οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος παρασκευής στην Τρίτη χώρα.

Παρακολουθείται η ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων;

Όπως για όλα τα φάρμακα, η ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων παρακολουθείται και μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας. Κάθε εταιρία καλείται να εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας των προϊόντων που θέτει σε κυκλοφορία στην αγορά.

Οι ρυθμιστικές αρχές δύνανται επίσης να επιθεωρούν το συγκεκριμένο σύστημα και εφαρμόζουν ενιαίο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνισης σε όλη την Ε.Ε.. Σε περίπτωση που κατά τη λήψη του φαρμάκου αναφοράς πρέπει να λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις, οι ίδιες απαιτούνται, κατά κανόνα, και για το γενόσημο φάρμακο.

Οι χώρες της Ε.Ε και οι ΗΠΑ και έχουν θεσπίσει αυστηρούς επιστημονικούς ελέγχους μέσω των οποίων οι αρμόδιοι φορείς εγγυούνται την ποιότητα των φαρμάκων (πρωτότυπων και γενόσημων) που κυκλοφορούν στην φαρμακευτική αγορά. Όλα τα συστήματα υγείας και τα στελέχη τους έχουν αξιοποιήσει την χρήση των γενοσήμων φαρμάκων για τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για νέες καινοτόμες θεραπείες.

Επιστημονικές έρευνες φημισμένων Ιατρικών σχολών όπως του HARVARD αποδεικνύουν ότι είτε χορηγηθούν πρωτότυπα φάρμακα είτε αντίγραφα, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι ισοδύναμες. 

Στην Ελλάδα που βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ακόμη το σκεφτόμαστε!!! Ορισμένοι Έλληνες γιατροί αγνοούν τα τεκμηριωμένα επιστημονικά αποτελέσματα, έχουν λησμονήσει πως συνταγογραφούν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ολλανδοί κ.τ.λ. συνάδελφοί τους και επιβάλουν τη χορήγηση ακριβότερων ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων επιβαρύνοντας οικονομικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο.

Η πολιτεία θα αγνοήσει τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ , της Ε.Ε , της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΠΕΦΝΙ),του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ) , του Φ.Σ.Α, του Φ.Σ.Θ και άλλων φορέων και στελεχών για τη συνταγογράφηση με τις επιστημονικές ονομασίες των φαρμάκων αυτές που διδαχτήκαμε στα Πανεπιστήμια και όχι τις εμπορικές που μας έμαθαν οι εταιρείες;

Θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων στο 50% της συνολικής κατανάλωσης;

Υπάρχει αυτή η πολυτέλεια αναμονής για να εφαρμοστούν τα αυτονόητα που εφαρμόζονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο σε όλες τις χώρες που έχουν ανεπτυγμένα δημόσια συστήματα υγείας;

Αναμένουμε ελπίζοντας ότι το 2012 θα είναι χρονιά ουσιαστικών και ποιοτικών αλλαγών στην πολιτική για το φάρμακο.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Βιβλιογραφία

Πηγές με χρήσιμες και ποιο αναλυτικές πληροφορίες για όσους δεν αποδέχονται, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ότι τα γενόσημα είναι ισοδύναμα σε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με τα φάρμακα αναφοράς: 

http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-2/c17_1/c17_1_el.pdf 

http://www.pharmatimes.com/Article/11-08-25/Spain_passes_law_to_push_for_even_more_generic_use.aspx 

http://www.pharmatimes.com/Article/11-08-25/Spain_passes_law_to_push_for_even_more_generic_use.aspx 

http://www.medicalrecords.gr/debe_2010/slides/Day%201/016.Georgarakis.pdf 

http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2001_83_cons2009/2001_83_cons2009_el.pdf



Πηγή

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Τσακάλου Αλίκη, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

6/1/12

ΕΟΠΥΥ: Παροχή οδηγιών συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών για ασφαλισμένους του ΟΓΑ


Από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη Γ. εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αναφορικά με την ένταξη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ και την συνταγογράφηση φαρμάκων ισχύουν τα ακόλουθα.

1. Οι ιατροί θα εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές και σε περίπτωση αδυναμίας του συστήματος θα εκδίδουν συνταγές από το Ενιαίο Έντυπο Συνταγολογίου, σημειώνοντας εμφανώς πάνω αριστερά επί του εντύπου την ένδειξη "ΟΓΑ".
 
2. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για τα φάρμακα υψηλού κόστους μέχρι νεωτέρας δεν θα απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά θα ακολουθούν τις διαδικασίες που ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον Οργανισμό (Κρατικά Νοσοκομεία, ιδωτικά φαρμακεία).

3. Οι φαρμακοποιοί θα αριθμούν χωριστά τις συνταγές ΟΓΑ και θα ενημερωθούν με επόμενο έγγραφο για την διαδικασία υποβολής τους.

Ακολουθεί η επιστολή.

ΟΓΑ-ΕΟΠΥΥ_332001
Πηγές

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος 
Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς

5/1/12

Τρόποι επικοινωνίας με τον ΕΟΠΥΥ




Απο τον ΕΟΠΥΥ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ορίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί για επικοινωνία με ιατρούς και παρόχους υγείας.









ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                                         ΜΑΡΟΥΣΙ 4-1-2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ       
                                ΕΘΝΙΚΟΣ
                               ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ                 
             ΕΟΠΥΥ     ΠΑΡΟΧΗΣ                     
                               ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ                      
                               ΥΓΕΙΑΣ                                       
Δ/νση Οργάνωσης και Εποπτείας
Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ
Δ/νση: Κηφισίας 39              
ΤΚ 15123
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σας ενημερώνουμε ότι από αύριο 5/1/2012 θα λειτουργούν οι παρακάτω τηλεφωνικές γραμμές, στις  οποίες υπάλληλοι της Κ.Υ. θα απαντούν σε ερωτήματα ιατρών και παρόχων υγείας κατά τις ώρες

8.00-14.00 μ.μ.

210-6871770
210-6871771
210-6871772
210-6871773  (εκτός θεραπευτών ιατρών)

Πηγές
http://www.ika.gr/gr/infopages/eopyy/home.cfm
http://www.ika.gr/gr/infopages/news/20120105.doc

3/1/12

Τι ισχύει από 01 Ιανουαρίου 2012 στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας - ΕΟΠΥΥ


Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο παρατίθενται γενικές πληροφορίες για το τι θα ισχύει από 01/01/2012 και κατά το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λειτουργίας των περιφερειακών του υπηρεσιών.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΑΡΟΥΣΙ 29/12/2011 
Ε.Ο.Π.Υ.Υ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΑΧ . Δ/ΝΣΗ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 39
ΤΑΧ. ΚΩΔ : 151 23 ΜΑΡΟΥΣΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αγαπητοί ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας , σας καλωσορίζουμε στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας με στόχους την εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ,ΟΓΑ), την ανατροπή όλων των στρεβλώσεων και των αγκιλώσεων του παρελθόντος καθώς και την αρμονική συνεργασία με τους συνεργάτες του.

Επίσης, είναι γεγονός και ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) βάσει του οποίου δίδονται οι παροχές υγείας σε είδος στους δικαιούχους, δηλαδή στους ασφαλισμένους που έχουν ασφαλιστική ικανότητα.

Οι παροχές υγείας σε χρήμα (όπως αποζημίωση εργατικού ατυχήματος, επιδότηση ασθένειας-κυήσεως και λοχείας, κ.λ.π.) εξακολουθούν να αποζημιώνονται από τους φορείς στους οποίους είστε ήδη ασφαλισμένοι.

Παρακάτω παρατίθενται γενικές πληροφορίες για το τι θα ισχύει από 1/1/2012 και κατά το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λειτουργίας των περιφερειακών του υπηρεσιών.

1. Ιατρική Περίθαλψη

Η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν για όλους τους ασφαλισμένους-συνταξιούχους από όλους τους ιατρούς του Οργανισμού δηλ. από τους ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις Υγειονομικές δομές του ΙΚΑ( πολυιατρεία, περιφερειακά ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ) και τους συμβεβλημένους σήμερα ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι θα έχουν αποδεχτεί (μέχρι 31/12/11), να συνεχίσουν την συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρχουν από 2/1/2012 αναρτημένοι κατάλογοι των συμβεβλημένων ιατρών στις ιστοσελίδες αλλά και στους πίνακες ανακοινώσεων των φορέων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ- ΤΥΔΚΥ,ΟΓΑ). Σχετική ενημέρωση θα παρέχεται τηλεφωνικά στο Νο 184 αλλά και σε όλα τα ΚΕΠ. Επίσης ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ καθώς και στα Αγροτικά Ιατρεία. Μετά την έκδοση ΚΥΑ και μη συμβεβλημένοι γιατροί θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης και να συνταγογραφούν για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις, μόνον με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εφόσον πιστοποιηθούν με υπεύθυνη δήλωση. Για περισσότερες λεπτομέρειες ο Ε.Κ.Π. του ΕΟΠΥΥ φιλοξενείται στις ιστοσελίδες των εντασσόμενων φορέων.

2. Πάροχοι Υγείας ( ιδιωτικές κλινικές , Νοσοκομεία , ΜΧΑ, ΜΤΝ, Διαγνωστικά κέντρα, Φ/Θ, ΑΚΑ, ΚΚΑ) 

Για όλους τους παρόχους υγείας που έχουν ενεργή σύμβαση μέχρι την 31/12/11, με οποιονδήποτε από τους φορείς( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ- ΤΥΔΚΥ,ΟΓΑ) διευκρινίζεται ότι η σύμβαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει έναντι του ΕΟΠΥΥ μέχρι την σύναψη νέας. Οι υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται είναι εκείνες που προβλέπονται από τον ΕΚΠΥΥ και η αποζημίωση των υπηρεσιών τους όπως ορίζεται από τις διατάξεις του και προκύπτει από το σχέδιο σύμβασης, που έχει συνυπογραφεί με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των παρόχων υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Το σχέδιο αυτό της σύμβασης για κάθε κατηγορία παρόχων υγείας χωριστά, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των φορέων και του ΕΟΠΥΥ και θα κληθούν οι παροχοι υγείας, εντός των επομένων ημερών, για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής της σύμβασης που τους αφορά αντιστοίχως. Στη συνέχεια θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την αποστολή δικαιολογητικών για την σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και κάθε πάροχο υγείας χωριστά. Αυτονόητο είναι ότι η ανακοίνωση αυτή θα αφορά και κάθε πάροχο υγείας που σήμερα δεν έχει σύμβαση με κανέναν από τους μεταφερόμενους φορείς και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας στον ΕΟΠΥΥ από 1/1/12,παρά μόνο όταν συνάψει σχετική σύμβαση.

3. Εξυπηρέτηση Ασφαλισμένων - Συνταξιούχων, Παρόχων Υγείας 

Οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι για την υποβολή αιτημάτων τους θα απευθύνονται στις υπηρεσίες των φορέων που μέχρι σήμερα απευθύνονταν. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα εξετάζουν τα υποβληθέντα αιτήματα σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Οι πάροχοι υγείας θα απευθύνονται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για τα θέματα των συμβάσεών τους και στις κατά τόπους πρώην ΥΠΑΔ σε ό,τι αφορά την υποβολή των λογαριασμών τους. Διευκρινίζεται ότι οι λογαριασμοί αυτοί θα αφορούν περίθαλψη ασφαλισμένων-συνταξιούχων του ΕΟΠΥΥ από 1/1/2012 και μετά. Λογαριασμοί προηγούμενου χρονικού διαστήματος θα υποβληθούν όπως ακριβώς υποβάλλονταν ανεξάρτητα αν το εξιτήριο εκδοθεί μετά την 31-12-2011 .

Μετά τα ανωτέρω ευελπιστούμε στη δική σας συμμετοχή και κατανόηση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος ανακύψει, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ, που είναι πλέον πραγματικότητα, να παρέχει στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ 

ΓΕΡ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ


Πηγή

Δελτίο Τύπου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 29.12.2011

1/1/12

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2012


Ευχόμαστε σε όλους και όλες σας 

Καλή Χρονιά

Ευτυχισμένο

Δημιουργικό και με 

Υγεία 

το Νέο Έτος!