28/4/10

Μείωση τιμών έως 27% στα φάρμακα από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2010



Με μειωμένες τιμές έως και 27% θα τιμολογούνται τα φάρμακα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι προχωρά με διαδικασίες εξπρές στην ανατιμολόγηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των τιμών ανάλογα με τη σημερινή τρέχουσα τιμή τους.

Δεδομένου ότι όλες οι συζητήσεις που είχαν γίνει έως τώρα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς δεν είχαν καταλήξει πουθενά, αλλά και με προφανείς τις δημοσιονομικές πιέσεις για μείωση των δαπανών, αποφασίστηκε να προχωρήσει το υπουργείο σε μια προσωρινή λύση, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι άμεσης απόδοσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκαν ότι προσωρινά εγκαταλείπεται η λύση της τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών και προωθείται η λύση της άμεσης μείωσης τιμών, λόγω ακριβώς της ταχύτητας εφαρμογής της. Οπως σημείωναν παράγοντες του υπουργείου, σε δύο μήνες θα μπορεί να υλοποιηθεί η ανατιμολόγηση όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε.

Ετσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σήμερα η υπουργός Οικονομίας θα υπογράψει τη σχετική αγορανομική διάταξη, ενώ η Επιτροπή Φαρμάκων θα συνεδριάσει έως την ερχόμενη Παρασκευή για να εγκρίνει το νέο δελτίο τιμών για 12.500 φάρμακα (6.500 κυκλοφορούντα και 6.000 επιπλέον που μπορεί να κυκλοφορήσουν). Από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 θα ισχύει το νέο Δελτίο Τιμών με τις τιμές περίπου 2.500 πρωτότυπων φαρμάκων μειωμένες έως και κατά 27% και των αντιγράφων με επιπλέον μειώσεις κατά 10%.

Στις νέες αυτές τιμές, θα συμπεριληφθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ ενώ σημειώνεται ότι ο υπολογισμός των μειώσεων έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο από ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Δηλαδή η μείωση της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων ακολουθεί μια κλίμακα από όπου προκύπτουν ποσοστιαίες επίπεδες μειώσεις, ανάλογα με το ύψος της τιμής των φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δεσμεύθηκε ότι η ανατιμολόγηση με βάση το μέσο όρο τριών φθηνότερων τιμών στις 22 χώρες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, η νέα -μεταβατική - αγορανομική διάταξη θα προβλέπει μειώσεις τιμών ως εξής:

- Φάρμακα που κοστίζουν από 0-1 ευρώ δεν θα υποστούν μείωση ενώ μετέχουν κατά 1% στη φαρμακευτική δαπάνη.

- Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

- Φάρμακα με τιμή από 5,01-20 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 20% (25% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

- Φάρμακα με τιμή από 20,01-50 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 23% (29% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη),

- Φάρμακα με τιμή από 50,01-100 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 25% (9% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) και

- Φάρμακα με τιμή από 100,01 και πάνω θα υποστούν μείωση τιμής 27% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη).

Στο μεταξύ, έκκληση στον Πρωθυπουργό κάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο ''που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας'' όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.



Πηγές

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8661467&service=1
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=4572102