30/6/06

Νέο portal για τα Νοσοκομεία στο Διαδίκτυο


www.nosokomia.gr

To νέο Portal για την υγεία !!!

Στις σελίδες του www.nosokomia.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και συνδέσμους για τα νοσοκομεία όλης της χώρας , τα ιατρικά κέντρα ,τους σταθμούς πρώτης βοήθειας κλπ.

Σκοπός του www.nosokomia.gr είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στην υγεία και να αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό αναζήτησης πληροφοριών άμεσα και γρήγορα.

*
H ενότητα που αφορά στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιατρικά- διαγνωστικά κέντρα της χώρας είναι online από 26/6/2006
*
Μπορείτε να συμμετέχετε στην έρευνα αγοράς για την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχουν τα Ελληνικά Νοσοκομεία καθώς επίσης και να δείτε τα εως τώρα αποτελέσματα .
*
Σύντομα θα είναι online η νέα ενότητα με αφιερώματα στα Νοσοκομεία της Ελλάδας
*
Aπό 15/7/2006 θα είναι online το Forum του www.nosokomia.gr


1 Comments:

Anonymous said...

Πολύ καλή προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που αφορούν στα νοσοκομεία , φαρμακεία κλπ..
Θα ήθελα να υπήρχε και κάποιο forum για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υγείας και ίσως και με κάποιους ειδικούς....

Γενικά το βρίσκω πολύ χρήσιμο και user friendly ....

5/7/06 12:54 μμ

25/6/06

Συστάσεις της ASHP για τον χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων


Το Συμβούλιο της American Society of Health System Pharmacists (ASHP) δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου 2006 τις νέες συστάσεις για τον ασφαλή χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων.

Το 1990, η American Society of Health System Pharmacists (ASHP) δημοσίευσε το αναθεωρημένο δελτίο τεχνικής βοήθειάς για τον χειρισμό των κυτταροτοξικών και επικίνδυνων φαρμάκων. Οι πληροφορίες και οι συστάσεις που περιλήφθηκαν σε εκείνο το έγγραφο ήταν τρέχουσες έως το 1988 αλλά οι συνεχιζόμενες εκθέσεις σε μόλυνση των εργασιακών χώρων και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, προέτρεψαν τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγιεινής στην Εργασία (OSHA) να εκδώσουν τις νέες οδηγίες για τον έλεγχο της επαγγελματικής έκθεσης στα επικίνδυνα φάρμακα το 1995.

Το 2004, το Εθνικό Ιδρυμα για την Επαγγελματική Ασφάλεια και την Υγεία (NIOSH) εξέδωσε το "NIOSH: Παρεμπόδιση της επαγγελματικής έκθεσης στα αντινεοπλασματικά και άλλα επικίνδυνα φάρμακα στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. "


Οι ακόλουθες οδηγίες της ASHP για το χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων περιλαμβάνουν αυτές τις συστάσεις και είναι τρέχουσες έως 2004.


Επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση εμφανίζεται σε πολλούς χώρους, αυτές οι οδηγίες πρέπει να εφαρμοστούν οπουδήποτε τα επικίνδυνα φάρμακα παραλαμβάνονται, αποθηκεύονται, προετοιμάζονται, αντιμετωπίζονται, ή διατίθενται.

Ο αρχικός στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να παράσχει τις ανάλογες συστάσεις για τον ασφαλή χειρισμό των επικίνδυνων φαρμάκων. Αυτές οι οδηγίες αντιπροσωπεύουν τις συστάσεις πολλών ομάδων και ατόμων που έχουν εργαστεί ακούραστα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών για να μειώσουν τα πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα των επικίνδυνων φαρμάκων στους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης.


Όπου είναι δυνατόν, οι συστάσεις βασίζονται σε στοιχεία. Όπου υπάρχει έλλειψη δημοσιευμένων στοιχείων, έχουν χρησιμοποιηθεί η επαγγελματική κρίση, η εμπειρία, και η κοινή αίσθηση.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε τις πλήρεις οδηγίες από τη διεύθυνση: http://www.ashp.org/bestpractices/new/Haz_AJHP.pdf

Οι οδηγίες ASHP Guidelines on Handling Hazardous Drugs μαζί με το Quality Standards for Oncology Pharmacy Services (QUAPOS3, ESOP - European Society of Oncology Pharmacy - http://www.esop.li/index.html

μεταφρασμένο ήδη στα Ελληνικά (μπορείτε να το μεταφορτώσετε από τη διεύθυνση:)

http://www.esop.li/download/national/gr/Quapos3-Hellas.pdf

πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα ντοκουμέντα που είναι ανάγκη να έχει στο γραφείο του κάθε Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός.

Πηγές

ASHP
http://www.ashp.org/bestpractices/new/Haz_AJHP.pdf
http://nosfar.blogspot.com/2006/02/quapos-3.html

23/6/06

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν οτι οι ασθενείς στα νοσοκομεία πρέπει να ανησυχούν!

Η πρώτη έρευνα για τις αντιλήψεις και την εμπειρία των πολιτών σχετικά με τα ιατρικά λάθη στην ΕΕ δείχνει ότι σχεδόν 80% των Ευρωπαίων βρίσκουν τα ιατρικά λάθη ένα σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους.

Μια πρόσφατη έρευνα του ευροβαρόμετρου για την θέση για τα ιατρικά λάθη από τους Ευρωπαίους αποκαλύπτει ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε πολίτες της ΕΕ (78%) ταξινομούν τα ιατρικά λάθη ως σημαντικό πρόβλημα στη χώρα τους. Στην Ιταλία (97%), την Πολωνία (91%) και τη Λιθουανία (90%), η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων αξιολόγησε το πρόβλημα ως "σημαντικό". Η Φινλανδία και η Δανία ξεχωρίζουν σαφώς από τις άλλες χώρες δεδομένου ότι οι πολίτες τους (51% και 48% αντίστοιχα) δεν θεωρούν τα ιατρικά λάθη ένα σοβαρό ζήτημα στη χώρα τους.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ εμπιστεύονται τους επαγγελματίες υγείας. Οι οδοντίατροι είναι η κατηγορία με 74% των Ευρωπαίων να τους έχουν εμπιστοσύνη. Εντούτοις, πολλοί των ερωτηθέντων αμφέβαλαν για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται από άλλες ιατρικές επαγγελματικές ομάδες. Αυτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, υπονόησε ότι "η εμπιστοσύνη στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να βελτιωθεί."

48% των πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι οι ασθενείς των νοσοκομείων πρέπει να ανησυχούν για τη δυνατότητα ενός σοβαρού ιατρικού λάθους ενώ μια πολύ μικρή πλειοψηφία 49% λέει το αντίθετο.

Εκείνοι που ζουν στην Ελλάδα (75%), τη Λετονία (74%) και την Ιταλία (69%) αισθάνονται πιό πολύ να ανησυχούν. Το υψηλότερο μερίδιο εκείνων που ανησυχούν πολύ βρίσκεται στην Κύπρο, το αποτέλεσμα να φθάνει σε 31%.

Οι πολίτες της Σουηδίας (20%), της Αυστρίας (24%) και της Τσεχίας (30%) παραμένουν λιγότερο ανησυχούντες.Εν γένει, μπορεί κατά προσέγγιση να γενικευτεί ότι οι πολίτες της νότιας Ευρώπης και των νέων κρατών μελών γύρω από τη θάλασσα της Βαλτικής εμφανίζονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία ενώ πολίτες της δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα των σκανδιναβικών κρατών μελών, φαίνεται να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής τους.

Τα συμπεράσματα της κοινωνικοδημογραφικής ανάλυσης είναι σύμφωνα με τα ήδη παρατηρηθέντα σχέδια αν και οι τάσεις είναι κάπως αδύνατες.

Οι γυναίκες, εκείνοι στις δύο ομάδες ηλικιωμένων και στους λιγότερο μορφωμένους εκφράζουν ελαφρώς περισσότερη ανησυχία από τα αντίστοιχά τους ενώ οι διευθυντές και οι σπουδαστές παραμένουν λιγότερο ανησυχούντες για το ζήτημα.

Μια σαφής πλειοψηφία είναι εκείνοι που εκτιμούν το πρόβλημα ως σημαντικό και και εκφράζουν επίσης ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών των νοσοκομείων και, όπως αναμένεται, αυτό είναι επίσης η περίπτωση για εκείνους που έχουν την προσωπική εμπειρία των ιατρικών λαθών.

Πηγή

Eurobarometer: Special Eurobarometer on Medical Errors [FR] [DE]

19/6/06

Ελληνοτουρκική συνάντηση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Σεμιναρίου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών που οργάνωσε η ΠΕΦΝΙ Εταιρεία, με συνάντηση, για πρώτη φορά, Ελλήνων και Τούρκων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρώτο μέρος του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα σχετικά με τα αντιβιοτικά και τα κυτταροστατικά φάρμακα.

Στη συνέχεια το Σεμινάριο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και οργανώθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέματα σχετικά με την φαρμακο-οικονομία.
Το ακροατήριο το αποτελούσαν Έλληνες και Τούρκοι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί.



Στο περιθώριο του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ιστορικό Ζωγράφειο Γυμνάσιο, στο Ελληνικό Νοσοκομείο, στην Αγία Σοφία και στο Πατριαρχείο.

(επιλέξτε την εικόνα με το ποντίκι για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος)


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε από άμβωνος τους Έλληνες Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, τόνισε την σπουδαιότητα της συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που προσφέρουν στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας και στους Νοσηλευόμενους Ασθενείς.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από το Σεμινάριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις (επιλέξτε τις εικόνες με το ποντίκι για να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος).

















































Συνδέσεις

Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αγία Σοφία

Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο

Νοσοκομειακό συγκρότημα του Βαλουκλή

1/6/06

Πανελλήνιο Συνέδριο Managment Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας


Η συνάδελφος Ειρήνη Τσικαλάκη, Γενική Γραμματέας της ΠΕΦΝΙ Ένωσης και μέλος της ΠΕΦΝΙ-Εταιρείας μας ενημέρωσε οτι το Πανελλήνιο Συνέδριο Managment Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας θα πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια 28-30 Σεπτεμβρίου 2006.

Για περισσότερες λεπτομέρειες με τις δραστηριότητες στο εν λόγω Συνέδριο θα επανέρθουμε σύντομα στη nosfar.

Όλα τα δεδομένα για το Συνέδριο θα τα βρείτε στο αρχείο http://www.mediforce.gr/images/pdf/management6sel.pdf