26/3/06

Το 11ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EAHP πέρασε στην ιστορία!

Ολοκληρώθηκαν στην Γενεύη από 22-24 Μαρτίου 2006 οι εργασίες του 11ου Πανευρωπαϊκού Συνέδριου της EAHP European Association of Hospital Pharmacists, Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών http://www.eahponline.com/).

Στην ΕΑΗΡ συμμετέχουν οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών των Ευρωπαϊκών κρατών που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 17000 Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς. Διοργανώνει κάθε χρόνο το ετήσιο Συνέδριό της (συνήθως Φεβρουάριο ή Μάρτιο), κάθε Ιούνιο την Σύνοδο των Εκπροσώπων (όπου συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες τις χώρες – μέλη) και εκδίδει το περιοδικό EJHP (European Journal of Hospital Pharmacy, Ευρωπαϊκό περιοδικό Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής http://www.ejhp.org ) το οποίο εκδίδεται κάθε δύο μήνες ταυτόχρονα σε δύο τεύχη, ένα EJHP-Practice και ένα EJHP-Science. Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν σε όλους Ευρωπαίους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, καθώς επίσης στα διεθνή και τοπικά συνέδρια, σε συνδρομητές και σε διαμορφωτές γνώμης.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Ποιότητα και Ασφάλεια των Φαρμάκων». Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν αναφέρονταν σε όλες τις κατευθύνσεις της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και είχαν θέματα σχετικά με την Φαρμακο-Οικονομία, την Φαρμακευτική Τεχνολογία, την Κλινική Φαρμακευτική, την Φάρμακο-Πληροφορική, την Ασφάλεια των Φαρμάκων, την Ογκολογία, την Φαρμακοκινητική, τις Λοιμώξεις, την Πρακτική στην Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και την Διαχείριση των Φαρμάκων.

Στο συνέδριο της Γενεύης συμμετείχαν πολλοί Έλληνες Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί και παρουσιάστηκαν οι παρακάτω επιστημονικές εργασίες από ελληνικές ερευνητικές ομάδες.



[B9] THE SEVEN COUNTRIES STUDY: THE DRUG UTILIZATION AMONG THE SURVIVING PARTICIPANTS FOR THE PERIODS 1991-2000 IN THE ISLAND OF CRETE – GREECE.
Tzimis L1, Linardakis M2, Kafatos A2.
1Pharmacy department, Chania General Hospital, Chania, Crete, 2Preventive Medicine and Nutrition Clinic, University of Crete, School of Medicine, Iraklio, Crete, Greece





[C5] THE “BURNOUT” PHENOMENON AMONG THOSE EMPLOYMENT IN THE PHARMACY DEPARTMENTS OF PUBLIC HOSPITALS OF GREECE.
Goulas B, Tzortzopoulou K, Anagnostopoulos F, Spiliotis I, Skouroliakou M.
General Hospital, Agrinio, Greece








[F6] ENSURING ELDERLY AND CHRONIC PATIENTS MEDICATION SAFETY THROUGH INNOVATIVE E-HEALTH HOME-BASED SERVICES.
Gennimata D1, Vontetsianos Th2, Rigopoulou A2, Katsaras Th2, Mpelopoulos Ch2, Mpougiouri E2, Papazisi H2, Varoutaki D2 .
2Pharmacy and 1e-Health Unit, Hospital of Chest Diseases “SOTIRIA”, Athens, Greece






[M17] UTILIZATION OF ANTIBIOTICS IN TWO GENERAL HOSPITALS OF GREECE.
Makridaki D1, Tzimis L2.
1Pharmacy department, Sismanoglio General Hospital, Athens and 2Pharmacy department, Chania General Hospital, Chania – Crete, Greece








Μερικές από τις σημαντικότερες παρουσιάσεις που ξεχωρήσαμε στα σεμινάρια που οργανώθηκαν ήταν:

  • Πρόσβαση στα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα στην Ευρώπη
  • Η ανάγκη για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα φάρμακα στις ευρωπαϊκές χώρες: δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου υπηρεσιών πληροφοριών
  • Ποιότητα των φαρμακευτικών υπηρεσιών: εργαλείο για βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων;
  • Διαχείριση κινδύνου στο νοσοκομειακό φαρμακείο
  • Σταθερότητα των ενεσίμων φαρμάκων
  • Γραμμωτός κώδικας και ανίχνευση προσδιορισμού ραδιοσυχνότητας (RFID): από τη θεωρία στην πραγματικότητα
  • Νοσοκομειακά συνταγολόγια φαρμάκων
  • TPN για τα νεογνά: εξέλιξη πάνω από 30 έτη

Στο περιθώριο του Συνεδρίου διοργανώθηκαν παράλληλες συναντήσεις και συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχαν και Έλληνες εκπρόσωποι.
  • Στην συνάντηση των Πρόεδρων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών παρευρέθη η Αντιπρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Ένωσης MSc Τσικαλάκη Ειρήνη και ο εκπρόσωπος στην ΕΑΗΡ Δρ. Τζίμης Λεωνίδας.
  • Στην συνάντηση των ανταποκριτών στο περιοδικό European Journal of Hospital Pharmacy παρευρέθη η MSc Μακριδάκη Δέσποινα.
  • Στην Ομάδα Εργασίας για την παρουσία της ΕΑΗΡ στο Internet συμμετείχε ο Δρ Τζίμης Λεωνίδας.
  • Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου συμμετείχε η Δρ Σκουρολιάκου Μαρία.

Από την πλευρά των Φαρμακευτικών εταιρειών παρουσιάστηκαν:





* παρεντερικά διαλύματα και στείρα σκευάσματα,














* αναλώσιμα για ασφαλή χειρισμό τοξικών ουσιών,

* μηχανήματα ασφαλούς χρήσης ενεσίμων φαρμάκων,













*ρομποτικά συστήματα για χρήση σε περιβάλλον Νοσοκομειακού Φαρμακείου.












* συστήματα ανάπτυξης και ελέγχου των εργαστηριακών χώρων,


* μηχανήματα αυτόματης διανομής ατομικών δόσεων φαρμάκων,












* φάρμακα για ογκολογικές παθήσεις,

* νέα συγγράμματα και φαρμακευτικά περιοδικά,








Το επόμενο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EAHP θα πραγματοποιηθεί στο Μπορντό Γαλλίας 21-23 Μαρτίου 2007.

19/3/06

Σοβαρές επιπλοκές σε εθελοντές από πειραματική δοκιμή του φαρμάκου TGN1412


Τέσσερα άτομα είναι σε σοβαρή κατάσταση μετά από συμμετοχή σε πειραματική δοκιμή του φαρμάκου TGN1412 της εταιρείας TeGenero. Την έρευνα είχε υπό την ευθύνη της η εταιρεία Parexel. Άλλα δύο άτομα είναι σε κρίσιμη κατάσταση αλλά έχουν παρουσιάσει σημεία βελτίωσης.

Τα άτομα υπέστησαν πολλαπλή δυσλειτουργία των οργάνων τους λίγες ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου TGN1412 σε μια ερευνητική μονάδα που βρίσκεται στο νοσοκομείο Northwick στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ο Herman Scholtz, προϊστάμενος της Parexel, εγκωμίασε τη γρήγορη παρέμβαση του προσωπικού του νοσοκομείου αμέσως μόλις υπέστησαν οι εθελοντές μια αντίδραση κατά τη διάρκεια των δοκιμών του φαρμάκου.

Η Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και τα Ιατρικά προϊόντα (MHRA) ερευνά εάν η αντίδραση που υπέστησαν τα άτομα προκλήθηκε από ένα πρόβλημα παρασκευής του φαρμάκου, από μόλυνση, από λάθος χορήγησης της δόσης ή εάν ήταν κάποια "απολύτως απρόβλεπτη παρενέργεια του φαρμάκου στους ανθρώπους".

Η TeGenero, που κατασκευάζει το φάρμακο, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των άρρωστων ατόμων και είπε ότι το φάρμακο δεν είχε παρουσιάσει κανένα σημάδι προβλημάτων στις προηγούμενες δοκιμές. Εκπρόσωπος της TeGenero είπε ότι το TGN1412 ήταν εξετασμένο εκτενώς στα εργαστήρια και στα κουνέλια και τους πιθήκους, χωρίς να παρουσιάσει κανένα δυσμενές αποτέλεσμα και κανέναν θάνατο που να σχετίζεται με το φάρμακο.

Ήταν η πρώτη χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λευχαιμία και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Πηγή και συνδέσεις από το BBC

Six taken ill after drug trials

Drugs trial men 'are improving'

Drug trial four 'are conscious'

Animal tests 'false reassurance'

Human drug trials 'fundamental'

Making a career out of drug tests

Q&A: Drug trials


North West London Hospitals NHS Trust

Parexel

MHRA

Tegenero


18/3/06

Καρκίνος μήτρας: Εμβόλιο του χρόνου!

Από το blog e-doctor, Ιατρικά θέματα, medicine http://e-physician.blogspot.com/ έχουμε την ενημέρωση ότι στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" δημοσιεύτηκε η είδηση ότι αρχές του 2007 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σαράντα γυναίκες τη μέρα σκοτώνει στην Ευρώπη η συγκεκριμένη μορφή της νόσου. Κι ενώ στο εξωτερικό τα ποσοστά μειώνονται, στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα και ανοδική τάση της θνησιμότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Ελληνίδες αδιαφορούν για την πρόληψη και δεν κάνουν το «Τεστ Παπανικολάου» το οποίο πραγματικά σώζει ζωές.

Ανύπαρκτα όμως, από πλευράς πολιτείας, είναι στη χώρα μας τα προγράμματα ενημέρωσης των γυναικών για την πρόληψη από τον καρκίνο.

Τα παραπάνω τόνισαν χθες οι καθηγητές Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Μπόντης και Θόδωρος Αγοραστός, εν όψει της 7ης επιστημονικής συνάντησης για την «Πρόληψη του γυναικολογικού Καρκίνου», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ώς τις 19 Μαρτίου η Α' Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική του ΑΠΘ. Ηδη στην κλινική λειτουργεί πρόγραμμα ενημέρωσης των γυναικών στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το blog e-doctor , Ιατρικά θέματα, medicine http://e-physician.blogspot.com/

16/3/06

Αλλαγές στα Προσχέδια Νόμων και στα Πληροφοριακά Συστήματα στην Υγεία (;)

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος Δ. (dimavra@otenet.gr minister@mohaw.gr), παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου (http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-03-16.0985158963), κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής, που θα ακολουθηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την συνέντευξη αυτή εντοπίσαμε τα σημεία εκείνα που θεωρούμε ότι αφορούν άμεσα τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και σας τα παρουσιάζουμε για ενημέρωσή σας. Όλη η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-03-16.0985158963)

…………………………………………………………………………

Συνέντευξη Τύπου Δ. Αβραμόπουλου σε διαπιστευμένους συντάκτες

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2006

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

3) Άμεση εγκατάσταση ενιαίου πληροφοριακού συστήματος με το οποίο θα συνδέονται όλες οι Μονάδες Υγείας στη χώρα μας, εισαγωγή συστήματος λογισμικού και υιοθέτηση Ισολογισμού για όλες τις νοσοκομειακές μονάδες και μονάδες υγείας και πρόληψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έκανε εντύπωση όταν αναφέρατε τους επόμενους στόχους, που μιλήσατε για ενιαίο σύστημα πληροφορικής σε όλες τις Μονάδες Υγείας της χώρας. Ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι αυτό και σε ποια πρακτική βάση θα ωφελήσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, θα ωφελήσει πάρα πολύ. Πρώτα απ’ όλα ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό δίκτυο επικοινωνίας με όλες τις Μονάδες της χώρας θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα όπου αυτά εκδηλώνονται.

Θα μας δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης ή ανταπόκρισης. Από την άλλη μεριά η πληροφόρηση ανάμεσα στις διάφορες Μονάδες δεν είναι διοικητικής φύσεως, μπορεί να είναι και επιστημονικής, μπορεί να είναι ιατρικής. Το σύστημα υγείας της χώρας θα έχει πλήρη και βαθιά πληροφόρηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του, αλλά και στα προβλήματα που προκύπτουν.

Όπως επίσης αναφέρθηκα στην ενίσχυση και την αναβάθμιση του ΣΟΤΥ, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο. Δεν μένει όμως στο ρόλο που του ανετέθη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έρχεται να υπηρετήσει ως Κέντρο Επιχειρήσεων της υγείας όλο το σύστημα, με άμεση διασύνδεση και όπως είπαμε αυτόνομο ηλεκτρονικό δίκτυο επικοινωνίας με όλα τα υποσυστήματά μας, το ίδιο και το ΕΚΑΒ.

Οι νέες τεχνολογίες ήρθε η ώρα να εισαχθούν σ’ αυτό το σύστημα και θα δείτε πόσο αποδοτικές θα είναι. Και ένα μέρος αυτών των νέων τεχνολογιών θα έχει να κάνει και με την οικονομική διαχείριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ξέρουμε ότι βρίσκονται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης τρία πολύ βασικά νομοσχέδια: το φάρμακο όπου αποτέλεσε βέβαια και σημαία της πολιτικής της υγείας, το θέμα της κατάργησης της λίστας και της πρόσβασης των ασθενών σε όλες τις θεραπείες. Προμήθειες και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Δώστε μας ένα περίγραμμα, ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα προχωρήσουν και αν θα προχωρήσουν ως έχουν ή προτίθεστε να επαναδιατυπώσετε κάποια κομμάτια από τα νομοσχέδια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρώτο νομοσχέδιο ήδη κατατέθηκε, συζητείται, είναι στη Βουλή. Το άλλο υπολογίζουμε σε δύο περίπου εβδομάδες από τώρα και αφορά στο φάρμακο και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Είναι εύλογο όλα αυτά να τα μελετήσουμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο που είπατε ποιο είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Της ενίσχυσης της οικογένειας για το τρίτο παιδί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ξέρουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Τώρα για τα άλλα είναι πιθανόν να αλλάξουν κάποιες από τις διατάξεις, χωρίς όμως να απομακρυνθούν από τη φιλοσοφία και τη βασική κατεύθυνση του αρχικού σχεδίου νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε επαφή με προμηθευτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω καμία επαφή με προμηθευτές και δεν είναι δουλειά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε σας παρακαλώ, αυτή είναι δουλειά των υπηρεσιών. Και θα σας πω και κάτι με την ευκαιρία. Θα τους δω όλους τους Συλλόγους, όλοι συλλογικά και θεσμικά θα με βλέπουν όποτε θέλουν. Αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κάτι άλλο. Ενισχύεται θεσμικά το διοικητικό σύστημα που μας βοηθάει στη δουλειά μας.

Οι προμηθευτές, όλοι αυτοί που έχουν να κάνουν με νοσοκομεία, με ΔΥΠΕ, με το Υπουργείο θα απευθύνονται μόνο στις υπηρεσίες που είναι οι θεσμικοί τους συνομιλητές για τις υποθέσεις που τους αφορούν κάτω από τους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται.

Σε ότι αφορά εμένα και την πολιτική ηγεσία, εμείς θα έχουμε βεβαίως επαφές μαζί τους, θα ακούμε τις απόψεις τους, γιατί νομοσχέδια είναι αυτά, διαμορφώνονται πολιτικές, οι ίδιοι ξέρουν σε ποιο βαθμό μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτή την πολιτική για περισσότερο νοικοκύρεμα και διαφάνεια.

Φαντάζομαι ότι θα βρούμε συνεννοήσιμο περιβάλλον, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς αυτή η διάθεση υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πληροφορία για αλλαγές προσώπων και Διοικητών σε οργανισμούς, όπως ο ΟΚΑΝΑ, όπως ο ΕΟΦ, όπως άλλοι οργανισμοί. Πρώτον, αν ισχύει αυτή η πληροφορία και αν επίκεινται αλλαγές; Και το δεύτερο, επειδή έχει υπάρξει πάρα πολύ φιλολογία για το φαρμακευτικό νομοσχέδιο, είμαστε στη φάση που θα υπάρξουν αλλαγές επί της αρχής πάνω στο νομοσχέδιο ή θα προχωρήσουμε ως έχει και ως κατατέθηκε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα προχωρήσει ως έχει. Το μελετούμε αυτή τη στιγμή και σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουμε ποιες μικρές μεταβολές θα γίνουν σχετικά με το αρχικό σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα δυο νομοσχέδια για τις προμήθειες και το φάρμακο, είναι τα νομοσχέδια τα οποία τα συζητούσαν και τα σχεδίαζαν πολύ καιρό και γι αυτό άργησαν να τα καταθέσουν. Εσείς, απ’ ό,τι κατάλαβα, μέσα σε μερικές εβδομάδες που ασχολείστε με το θέμα, έχετε εντοπίσει τι; Κάποια πράγματα τα οποία δεν είχαν διατυπωθεί σωστά; Θεωρείτε ότι κάποια άλλα θα μπορούσαν να διατυπωθούν καλύτερα; Τι έγινε και ετοιμάζετε αλλαγές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ξέρετε ότι μετά τον ανασχηματισμό τα νομοσχέδια αυτά φέρουν τη δική μου υπογραφή. Να μην ξέρω τι υπογράφω; Έχω κι εγώ τους ρυθμούς μου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε όμως για αλλαγές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Άμα χρειαστεί ναι. Διότι εγώ τα υπογράφω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αναλαμβάνετε την ευθύνη, εννοείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής: Σκέφτεστε να αλλάξετε τρόπο για αυτές τις Υπηρεσίες, δηλαδή να σταματήσει η εκχώρηση σε ιδιώτες και να κάνετε δημόσιες δομές ή θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική; Εγώ ρωτώ συγκεκριμένα τώρα. Το σύννομο δεν το αμφισβητώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω κάτι γενικότερο: Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας πλέον συνεργάζονται. Ξέρω ότι αυτό δε σας αρέσει αλλά αυτή είναι η αλήθεια της Ελλάδας, η αλήθεια της Ευρώπης και οι αλήθειες που είπαμε σήμερα μας κλείνουν αυτή τη συζήτηση.

.........................................................................................

Μέσα από τις σελίδες της nosfar έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς στα επερχόμενα Νομοσχέδια για το χώρο της Υγείας. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε στα παρακάτω άρθρα μας:



Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου για τις Προμήθειες

19 Jan 2006

Ανασκόπηση του 2005 μέσα από τους τίτλους της Nosfar

1 Jan 2006

Νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων

12 Dec 2005

Μεταρρύθμιση του συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης

17 Nov 2005

Προσχέδιο Νόμου 'Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης'

6 Sep 2005

Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες

4 Sep 2005

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

20 Aug 2005

15/3/06

Βασικές Αρχές του Καρκίνου από την Επιδημιολογία ως τη Θεραπεία

Από την συνάδελφο Δέσποινα Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) ενημερωθήκαμε οτι το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτησης του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (http://elearn.elke.uoa.gr/default.html) διοργανώνει εκπαιδευτικό αντικείμενο με θέμα:

"Βασικές Αρχές του Καρκίνου από την Επιδημιολογία ως τη Θεραπεία"

http://elearn.elke.uoa.gr/cancer.html

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην απόκτηση ή η εμβάθυνση των γνώσεων με όσο το δυνατόν απλό τρόπο για την επιδημιολογία, την αιτιοπαθογένεια, την κλινοεργαστηριακή εικόνα, τις διαγνωστικές τεχνικές και τους τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης στις συχνότερες μορφές καρκίνου.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τις κάτωθι δώδεκα διδακτικές ενότητες:

  • Επιδημιολογία και πρόληψη του καρκίνου
  • Αιτιολογία του καρκίνου
  • Πολυσταδιακή καρκινογένεση - ενεργοποίηση καρκινογόνων και επιδιόρθωση DNA - ογκογονίδια και ογκοκατασταλτικά γονίδια
  • Κυτταρικός κύκλος - κυτταρική επικοινωνία - απόπτωση
  • Διήθηση - μετάσταση - αγγειογένεση
  • Καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος
  • Καρκίνος αναπνευστικού συστήματος
  • Καρκίνος ουροποιητικού συστήματος
  • Καρκίνος γεννητικού συστήματος και μαστού του θήλεος και καρκίνος γεννητικού συστήματος του άρρενος
  • Καρκίνος δέρματος
  • Λεμφώματα - λευχαιμίες
  • Προγνωστικοί και προβλεπτικοί δείκτες στον καρκίνο

Επιλέγοντας την διεύθυνση http://elearn.elke.uoa.gr/media/pdf13b/cancerteliko.pdf μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κατανομή εφημεριών Επιστημονικού προσωπικού

Από την συνάδελφο Ειρήνη Τσικαλάκη (tsik@spark.net.gr) Γενική Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης (http://www.pefni.gr) ενημερωθήκαμε ότι εστάλει επιστολή στον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο Δ. (dimavra@otenet.gr minister@mohaw.gr) προκειμένου να παρέμβει ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με την καταβολή των εφημεριών μας, θέμα που μας ταλαιπωρεί πολύ καιρό.

Όλη η επιστολή υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης (http://www.pefni.gr)

14/3/06

Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στον κλάδο της Υγείας

Το Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΙΔΙΠ-ΠΥ) της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων) http://www.eede.gr/index.asp, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών του σε σύγχρονα θέματα που απασχολούν τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της παραγωγής και του operations management, διοργανώνει την Πέμπτη 23 Μαρτίου, εσπερίδα με θέμα:

Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στον κλάδο της Υγείας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της ΕΕΔΕ,
Λεωφόρος Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων 61, Κ. Πατήσια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

- Έργα PPP / PFI στο χώρο της Υγείας
- Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (ο ρόλος της στην επιτυχή εφαρμογή του θεσμού)
- Εταιρείες Ειδικού Σκοπού / case studies από τον Ευρωπαϊκό χώρο
- Ο ρόλος των Τραπεζών, Venture capitals, Project Financing / Re-financing
- Πολιτική διαχείρισης κινδύνων
- Νομική διάσταση ΣΔΙΤ - επισημάνσεις κατά το σχεδιασμό και λειτουργία του έργου
- Δημόσιο συμφέρον / Public Sector Comparator
- Διαδικασίες Δημοπράτησης / Πληρωμές Διαθεσιμότητας / Αποδοτικότητα έργου

Π ρ ό γ ρ α μ μ α

16.30 - 17.00 Προσέλευση - Καφές
17.00 - 17.30 Χαιρετισμοί:
Ηλίας Τατσιόπουλος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΙΔΙΠ-ΠΥ
Λεωνίδας Κορρές, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
17.30 - 18.45 Παρουσιάσεις:
Mike Nithavrianakis, Director, Trade & Investment, British Embassy in Athens
Jorge Abreu Simões, President, Partnerships. Health
Γιάννης Χ. Μίχος, Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγο
18.45 - 19.00 Διάλειμμα - Καφές
19.00 - 19.45 Γεώργιος Κωτσορίδης, Σύμβουλος Διοίκησης, Διεύθυνση Μεγάλων Έργων, Εθνική Τράπεζα
Βασίλης Ρώτας, Ιατρός Παθολόγος, Διευθυντής Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General
19.45- 20.15 Ερωτήσεις - Συζήτηση
Βασίλης Κρέλιος, Συντονιστής Εκδήλωσης, Μέλος Δ.Ε. ΙΔΙΠ-ΠΥ
20.15 Cocktail

Δηλώστε τη συμμετοχή σας http://www.eede.gr/uploads/application_form_symbraxeis__dimosiou.doc

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΕΕΔΕ,
Λεωφόρος Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων 61, Κάτω Πατήσια, 11144 Αθήνα, 7ος όροφος,
Τηλ.: 210 2112000, Fax: 210 2112037,
e-mail: idip-py@eede.gr
Υπόψη: κ. Νίκης Μερκούρη

11/3/06

Η Stabilis 3 είναι έτοιμη!

Η Stabilis είναι µία βάση δεδοµένων ενεσίµων φαρµάκων.
Για κάθε φάρµακο δίνονται οι εξής πληροφορίες:
- εµπορική ονοµασία σε διάφορες χώρες
- σταθερότητα σε απλό διάλυµα
- σταθερότητα σε προσµίξεις
- παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερότητά του
- ασυµβατότητες
- οδοί χορήγησης
- σχετικές αναφορές.

Καταρτίσθηκε σε µία διεθνή γλώσσα που βασίζεται σε εικονογράµµατα (οι ορισµοί σε 24 γλώσσες) δίνονται για όλα τα εικονογράµµατα σε ένα ειδικό λεξικό).

Η βάση δεδοµένων συνίσταται σε:
- µία σειρά Μονογραφιών
- περιληπτικές πληροφορίες για τα ενέσιµα φάρµακα:
- ισοδύναµες εµπορικές ονοµασίες και συστατικά
- ταξινόµηση ανά οδό χορήγησης
- ταξινόµηση ανά φαρµακολογική κατηγορία
- σταθερότητα σε διάφορους περιέκτες (EVA, ελαστοµερές, κλπ.)
- σταθερότητα µετά από ψύξη
- παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερότητα του φαρµάκου (υλικό περιέκτη,
θερµοκρασία, φως, κλπ.)
- ένα λεξικό εικονογραµµάτων και συντοµογραφιών
- βιβλιογραφία

Υπεύθυνος του έργου είναι ο συνάδελφος Jean Vigneron, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στο Nancy Teaching Hospital, France (vigneron.j@wanadoo.fr) .

Αν θέλετε να σας σταλεί το CD μπορείτε να επικοινωνήσετε και να δώσετε την διεύθυνσή σας στο email infostab@wanadoo.fr

Για οποιαδήποτε πληροφορία με το πρόγραμμα το email επικοινωνίας είναι το stabilis@wanadoo.fr

Ξεκίνησε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας της ΔΥΠΕ Κρήτης

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει κατακυρώσει μέχρι σήμερα η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (http://www.ktpae.gr/) από τα προκηρυχθέντα έργα των ΔΥΠΕ, το «Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας της ΔΥΠΕ Κρήτης» ( ΔΥΠΕ - Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας (http://www.hc-crete.gr/), όπως έχουν μετονομασθεί τα Πε.Σ.Υ.Π, στο πλαίσιο της τελευταίας αναδιοργάνωσης) συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 5.391.800€, κατακυρώθηκε και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από την Ένωση Εταιρειών Unisystems - ATKOSoft - Orco.

Το έργο περιλαμβάνει τη προμήθεια πληροφορικών συστημάτων, λογισμικού και την παροχή όλων των απαιτούμενων υπηρεσιών για την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, διασύνδεση και υποστήριξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) για τη ΔΥΠΕ Κρήτης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα νομαρχιακά διαμερίσματα του νησιού, με συνολικό πληθυσμό άνω των 600.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη Εφαρμογής, την Υλοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων (Π.Κ.Δ.), την Εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού και όλων των εφαρμογών για την κάλυψη των λειτουργικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων των Μονάδων Υγείας της ΔΥΠΕ όπως: την Διοικητικο-Οικονομική Διαχείριση, τη Διαχείριση Ασθενών, Ιατρικών και Εργαστηριακών Πληροφοριών, Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, το Υποσύστημα της Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Βusiness Ιntelligence) , και το σύστημα Επικοινωνίας και Διασύνδεσης των εφαρμογών με το πρωτόκολλο επικοινωνίας HL7.

Η πλειοψηφία των εφαρμογών που αναφέρονται παραπάνω, θα εγκατασταθούν στις ακόλουθες μονάδες υγείας, που υπάγονται στον διοικητικό έλεγχο της ΔΥΠΕ Κρήτης: Κεντρική Υπηρεσία Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο», Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας, Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο - Υγείας Σητείας, Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νεάπολης, 14 Κέντρα Υγείας.

Το σύνολο των χρηστών των εφαρμογών που θα εγκατασταθούν υπολογίζεται σε 1.035 και το σύνολο των κλινών των καλυπτόμενων νοσοκομείων σε 2.000.

Η συνεχής, ενοποιημένη και ασθενοκεντρική διαχείριση των διοικητικών και ιατρικών δεδομένων, η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλα τα στάδια του κύκλου νοσηλείας και η εν γένει βελτιστοποίηση της παροχής των υπηρεσιών υγείας, είναι ο στόχος της λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης υπηρεσιών υγείας.

Η Ένωση Εταιρειών Unisystems - ATKOSoft - Orco, στην οποία έχει επίσης ανατεθεί από την ΚτΠ Α.Ε. και υλοποιείται επιτυχώς, το έργο ΔΗΛΟΣ για τη ΔΥΠΕ Κυκλάδων, έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην υλοποίηση έργων παρόμοιας πολυπλοκότητας, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Πηγή: http://tech.flash.gr//news/greece/2006/3/3/11897id/

3/3/06

Ο εφιάλτης έχει όνομα; "SPEED"

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα γενιά ναρκωτικών και τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται η χρήση τους σε όλον τον πλανήτη, έδωσε στη δημοσιότητα ο εποπτικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών (International Narcotics Control Board). Σύμφωνα με αυτά, ο εφιάλτης δεν ακούει πια στο όνομα ηρωίνη ή κοκαΐνη αλλά στην ουσία μεταμφεταμίνη, γνωστή στην πιάτσα των χρηστών και με τα ονόματα "μεθ", "σπιντ" ή "πάγος". Πρόκειται για ένα συνθετικό ναρκωτικό, για την παρασκευή του οποίου απαιτούνται δυο χημικές ουσίες, που εύκολα μπορεί να βρει κανείς μέσω των παράτυπων φαρμακείων που λειτουργούν στο Internet.

Η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη, οι δυο ουσίες που χρειάζονται για την παρασκευή μεταμφεταμίνης, μπορούν εύκολα να αποκτηθούν μέσω Internet από φαρμακεία που κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας δίχως άδεια, δισεκατομμύρια δόσεις φαρμάκων ετησίως.

Φάρμακα τα οποία παραδίδονται ταχυδρομικά, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Λαμβάνοντας υπ όψιν αυτήν την παράμετρο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, γιατί ο πρόεδρος του International Narcotics Control Board μιλά για πανδημία.

Στις ΗΠΑ, προσθέτει, το μεγάλο πρόβλημα είναι η μεταμφεταμίνη και τα στοιχεία, δείχνουν ότι η χρήση της κάνναβης, της κοκαϊνης και των χαπιών έκστασις φθίνει.

Το πρόβλημα, ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια των ΗΠΑ και ο εφιάλτης έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και προκειμένου να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη πώληση μέσω internet φαρμακευτικών ουσιών, το INCB πρότεινε να μειωθούν τα σημεία εισόδου ταχυδρομικών πακέτων σε κάθε χώρα και να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία αιχμής, προκειμένου γρήγορα και αποτελεσματικά να ερευνάται το περιεχόμενο τους.

Σχετικά Links:
INCB International Narcotics Control Board http://www.incb.org/incb/index.html
ERT.gr http://news.ert.gr/3/211413.asp Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού apaschalinou@ert.gr