Μια ανάλυση της δημόσιας γενικής πολιτικής φαρμάκων σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζει ότι η ώθηση της χρήσης γενοσίμων φαρμάκων θα μπορούσε να μειώσει αρκετά τις δαπάνες για τις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΕ.
Οι ερευνητές στο καθολικό πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Βέλγιο) μελέτησαν τη γενική πολιτική φαρμάκων, ειδικότερα προσπάθησαν να προσδιορίσουν και να προτείνουν συστήματα και κίνητρα αποζημιώσεων για τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφήσουν, για τους φαρμακοποιούς για να διαχειριστούν και τους ασθενείς για να χρησιμοποιήσουν και να απαιτήσουν να τους συνταγογραφηθούν γενόσιμα - generics, σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ.
Η έκθεση καταδεικνύει ότι εάν, παραδείγματος χάριν, μόνο δέκα ορισμένα φάρμακα αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα γενόσιμα, αυτό θα μείωνε τις δημόσιες δαπάνες για τα φάρμακα από 27-48% σε πολλές χώρες. Προτείνει τη δημιουργία μιας συνεπούς πολιτικής φαρμάκων της ΕΕ για να ωθήσει την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας generics, που αυτήν την περίοδο εμποδίζεται λόγω των καθυστερήσεων στις εθνικές εγκρίσεις τιμολόγησης και αποζημιώσεων.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής για την ΕΕ περιλαμβάνουν την ελεύθερη πολιτική τιμολόγησης που ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό τιμών, πληροφορίες για τις διαφορές τιμών στους γιατρούς και τους ασθενείς, που ωθούν την εμπιστοσύνη στα γενόσιμα φάρμακα και τα κίνητρα και για τους γιατρούς για να συνταγογραφήσουν και για τους ασθενείς ώστε να τα ζητούν.
Περισσότερες πηγές:
European Medicines Agency (EMEA)
Omnitrope
Novartis AG
Genotropin
Pfizer
European Generic Medicines Agency (EGA)
EuropaBio
Πηγή :
http://www.euractiv.com/Article?tcmuri=tcm:29-154524-16&type=News&Ref=RS