8/4/06

Νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα

Η πρόσβαση των ασθενών σε νέα, ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή τους, φάρμακα αναμένεται να επιταχυνθεί με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το εκτελεστικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η κίνηση αυτή θα επιτρέπει επίσης ταχύτερη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, όταν τα φάρμακα είναι απαραίτητα για επείγοντες λόγους – λ.χ. σε περίπτωση γρίπης των πτηνών ή τρομοκρατικής επίθεσης.

«Η πρωτοβουλία μας μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά για τους ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, για τις οποίες δεν υπάρχει κάποια θεραπεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γκύντερ Φερχόϊγκεν, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις και την βιομηχανία.

«Εάν μια αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να διατεθεί στην αγορά ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι σήμερα, ενδέχεται να σώσει ζωές και να μειώσει τον πόνο των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Έως τώρα, χρειάζονταν κατά μέσον όρο 10 χρόνια από την επινόηση ενός νέου φαρμάκου έως την κυκλοφορία του. Εφ’ εξής, τα νέα φάρμακα θα είναι δυνατόν να διατεθούν ευρέως «σε μικρότερο χρονικό διάστημα», αφού πρώτα πάρουν την σχετική άδεια από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Τα φάρμακα αυτά θα παίρνουν άδεια για κυκλοφορία έως το πολύ ένα έτος στην αρχική τους μορφή. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η εταιρεία που θα τα παράγει θα πρέπει να παράσχει περαιτέρω στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει η διάθεσή τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι νέες οδηγίες τίθενται άμεσα σε ισχύ, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ εξεδόθησαν έπειτα από συζητήσεις με τα 25 κράτη-μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι οδηγίες θεωρούνται επίσης ένα πρόσθετο εργαλείο στα πλαίσια της αυξημένης ετοιμότητας για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης των πτηνών, πρόσθεσε η Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: Reuters