31/10/05

Το Φαρμακείο είναι κλειστό!

Αν χρειάζεται ένας ασθενής μία πορτοκαλάδα το μεσημεράκι θα πάει στο Κυλικείο του Νοσοκομείου και θα αγοράσει μία. Αν θέλει μπισκότα το βράδυ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το Κυλικείο είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Αν όμως χρειαστεί ένα φάρμακο που είναι απαραίτητο για τη ζωή του, θα πρέπει να περιμένει το άλλο πρωί. Το Φαρμακείο του Νοσοκομείου είναι κλειστό!

Αυτό που συμβαίνει στα Ελληνικά Νοσοκομειακά Φαρμακεία είναι καταπληκτικό. Δεν εφημερεύουν και δεν καλύπτουν σε 24ωρη λειτουργία τις ανάγκες των ασθενών. Αυτό βέβαια είναι ευθύνη των Διοικήσεων των Νοσοκομείων. Όσο δεν υπάρχει στελέχωση με προσωπικό τόσο η λειτουργία των Νοσοκομειακών Φαρμακευτικών τμημάτων θα είναι προβληματική.

Η 24ωρη λειτουργία των Νοσοκομειακών Φαρμακείων είναι απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια των ασθενών, όσο και για την αναβάθμιση του ρόλου των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Τα Φαρμακεία πρέπει να στελεχωθούν με προσωπικό, με Φαρμακοποιούς, Βοηθούς Φαρμακείου, Διοικητικούς και Βοηθητικό προσωπικό με παρουσία όλο το 24ωρο, ώστε να σταματήσουν να κινδυνεύουν οι ασθενείς, να σταματήσουν τα τεράστια αποθέματα στις κλινικές και να λειτουργήσουν τα ειδικά εργαστήρια της Ανασύστασης των Κυτταροστατικών φαρμάκων, των Παρεντερικών Διαλυμάτων, η Κλινική Φαρμακευτική και όσα η σύγχρονη Φαρμακευτική προστάζει.

Σε ποια Συνέδρια στέλνουν τις εργασίες τους οι Πανεπιστημιακοί μας Δάσκαλοι;

Σε όσα συνέδρια και αν παρευρεθεί ένας Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ένα γεγονός καταγράφει.


Οι Πανεπιστημιακοί μας Δάσκαλοι είναι απόντες.

Δεν υπάρχουν εργασίες τους στο Συνέδριο της ΕΑΗΡ (European Association of Hospital Pharmacists), ούτε στο Συνέδριο της ESCP (European Society of Clinical Pharmacists), ούτε και σε κανένα άλλο. Τι γίνεται, μήπως οι πανεπιστημιακοί μας θεωρούν υποτιμητικό να παρουσιάζουν εργασίες τους στα Συνέδρια της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής; Αλλά στα συνέδρια αυτά παρευρίσκονται και παρουσιάζουν το έργο τους Πανεπιστημιακοί από όλες τις Ευρωπαϊκές, τουλάχιστον, χώρες και αυτό καταγράφεται στα Πρακτικά των Συνεδρίων.

Αυτό που καταλαβαίνουμε και συζητάμε μεταξύ μας οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί είναι ότι τα Πανεπιστήμιά μας έχουν “μαύρα μεσάνυχτα” από τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική όπως είναι και “πέρα νυχτωμένα” από την Κοινοτική Φαρμακευτική και γενικότερα από τη Σύγχρονη Φαρμακευτική. Έχουν μείνει στην Φαρμακευτική Χημεία, τη Φαρμακογνωσία και τη Βοτανική (όχι ότι δεν χρειάζονται αυτά τα μαθήματα, αλλά χρειάζονται σήμερα και πιο σύγχρονα εργαλεία).

Όσο οι Πανεπιστημιακοί μας απουσιάζουν από τα δρώμενα της Σύγχρονης Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, τόσο και η Φαρμακευτική της πράξης, του Νοσοκομειακού Φαρμακείου, του Κοινοτικού Φαρμακείου, της Ενημέρωσης, θα είναι Φαρμακευτική της Αποθήκης, του Πάγκου και της Τσάντας.


2 comments

Μανώλης Μιτάκης said...

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Εχεις μετρήσει πόσοι απο τους ακαδημαϊκούς μας Δάσκαλους έχουν πρώτο πτυχίο Φαρμακευτικής; Ισως εδώ να κρύβεται το μυστικό της απάντησης στην ερώτησή σου. Με άλλα λόγια, η φαρμακευτική για πολούς πανεπιστημιακούς είναι μια όμορφη γυναίκα που την αγαπάνε αλλά δεν την παντρεύονται....

3/11/05 11:46 πμ


Μανώλης Μιτάκης said...

Αγαπητέ Συνάδελφε,
Εχεις μετρήσει πόσοι απο τους ακαδημαϊκούς μας Δάσκαλους έχουν πρώτο πτυχίο Φαρμακευτικής; Ισως εδώ να κρύβεται το μυστικό της απάντησης στην ερώτησή σου. Με άλλα λόγια, η φαρμακευτική για πολούς πανεπιστημιακούς είναι μια όμορφη γυναίκα που την αγαπάνε αλλά δεν την παντρεύονται....
Στην Ιατρική σχολή είναι αδιανόητο να διδάξεις Ιστολογία χωρίς να είσαι ιατρός. Αντίθετα στη Φαρμακευτική όποιο μάθημα περιέχει τη λέξη χημεία θεωρείται...μπάτε σκύλοι, αλέστε. Στην Ιατρική, όλα όσα διαβάζονται στο βιβλίο, δείχνονται στο νοσοκομείο. Αντίθετα στη φαρμακευτική οι πολυχρονεμένοι μας δάσκαλοι δεν πιστεύουν οτι αυτά που διδάσκουν εφαρμόζονται στα φαρμακεία. Κι αυτό γιατί ούτε ενδιαφέρθηκαν αλλά ούτε καν φαρμακοποιοί είναι για να τολμήσουν να σχεδιάσουν κάτι που θα οδηγούσε σε εξειδίκευση.
Και που να δείτε τα φαρμακευτικά φυντάνια του αύριο. Εχω βαρεθεί να βλέπω και να μιλάω σε φαρμακευτικές σχολές με νρεμοτιβαρισμένους φοιτητές φαρμακευτικής επειδή δεν πέρασαν στην Ιατρική, και δίπλα δίπλα μοτιβαρισμένους χημικούς που θεωρούν τιμή τους να δουλεύουν στον κόσμο του φαρμάκου αντί για τον κόσμο των πλαστικών και του ντουκοχρώματος!

Μανώλης Μιτάκης
Κοσμήτωρ της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών
3/11/05 11:55 πμ

Το Πρώτο Σεμινάριο του EAHP Foundation

Το Σεμινάριο αφορά Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς από τις Νέες χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP -European Association of Hospital Pharmacists) μέσω του EAHP Foundation, διοργανώνει το Πρώτο της Σεμινάριο με αντικείμενο τα Κυτταροστατικά φάρμακα.

Το Σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Hungarian Society of Hospital Pharmacists, στη Βουδαπέστη από 23-24 Φεβρουαρίου 2006.

Το EAHP Foundation θα καλύψει τα έξοδα του ξενοδοχείου για δύο βραδιές και το κόστος συμμετοχής στο Σεμινάριο. Τα έξοδα ταξιδιού θα βαρύνουν τους συμμετέχοντες ή τις εθνικές Ενώσεις.

Preliminary Programm

February 23rd 2005, 2pm -6pm

Welcome :Jaqueline Surugue, President of EAHP
  • Effects and side effects of cytotoxic drugs
  • Safe handling of cytotoxic drugs (preparation, application, waste disposal, spilling)
  • Personal protective equipment (workbenches, protective clothing)

February 24th 2005, 9am- 1pm
  • Equipment for production (e.g. adapters, closed systems,…)
  • Validation of aseptic technique
  • Stability of cytotoxic drugs

February 24th 2005, 2apm- 6pm
  • Biomonitoring
  • Monitoring of the environment – where’s the contamination?
  • Extravasation

22/10/05

Ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Ευρωπαϊκές χώρες

Ένας παπαγάλος, που πέθανε στη Βρετανία, όπου είχε τεθεί σε καραντίνα, έπασχε από τη γρίπη των πτηνών, όπως έγινε γνωστό απόψε από το βρετανικό Υπουργείο Γεωργίας. Ο παπαγάλος είχε εισαχθεί από τη Νότια Αμερική, και μέχρι στιγμής η ανακοίνωση του Υπουργείου δε διευκρινίζει ποιος ήταν ο ιός της γρίπης που προκάλεσε το θάνατο του παπαγάλου. Αναφέρει απλώς ότι προς το παρόν αναγνωρίστηκε μόνο το στέλεχος H5 του ιού.
"Αυτό το επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών δεν θέτει σε αμφισβήτηση το καθεστώς της Βρετανίας ως μία χώρα που δεν έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, καθώς η ασθένεια εντοπίστηκε σε ένα εισαγόμενο ζώο ενώ βρισκόταν σε καραντίνα",
διευκρίνισε ο Ντέπι Ρέινολντς, κτηνιατρικός σύμβουλος του Υπουργείου.

Αλλά και αγριόκυκνοι έπεσαν θύματα του ιού όπως ανακοινώθηκε απόψε από το κροατικό Υπουργείο Γεωργίας.
«Έξι κύκνοι βρέθηκαν νεκροί σε λίμνη στην ανατολική Κροατία. Στείλαμε δείγματα στη Βρετανία για περαιτέρω ελέγχους",
δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μλάντεν Πάβιτς. Κυβερνητική δήλωση που εκδόθηκε από τον πρωθυπουργό Ίβο Σάναντερ ανέφερε:
"Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού. Δεν νομίζουμε ότι υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους ανθρώπους".

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Μία περίπτωση στην Ελλάδα και άλλη μία στην ΠΓΔΜ εξετάζονται ακόμη, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιος ιός μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο των πτηνών.

Στη Ρουμανία και στην Τουρκία η ύπαρξη του φονικού στελέχους H5N1 του ιού έχει επιβεβαιωθεί σε άγρια πτηνά και πουλερικά και πρόκειται ακριβώς για το στέλεχος, που σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει πανδημία στους ανθρώπους.

(Πηγή: http://news.ert.gr/10/177867.asp)

17/10/05

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα, της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα, εντοπίστηκε σε γαλοπούλα στις Οινούσσες.

Συγκεκριμένα στις 13-10-2005 ιδιοκτήτης μικρής οικόσιτης εκμετάλλευσης 20 πουλερικών που βρίσκεται στο νησί γνωστοποίησε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, την παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων και απωλειών στις γαλοπούλες του. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών, οι οποίες πήραν δείγματα και τα απόστειλαν στο κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών.

Σύμφωνα με την εξέταση ένα από τα 9 δείγματα πουλερικών βρέθηκε θετικό στην παρουσία αντισωμάτων για την γρίπη των πτηνών Η5, αλλά όχι στο συγκεκριμένο στέλεχος του φονικού H5N1.
Τα δείγματα αποστάλθηκαν στο ειδικό κτηνιατρικό κέντρο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω εξετάσεις.

Το υπουργείο με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υφυπουργού Αλέξανδρου Κόντου, διέταξε την τοπική Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση να εφαρμόσει το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης, συγκροτώντας Τοπικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης για τη διερεύνηση του προβλήματος. παράλληλα συνέστισε ψυχραιμία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί ολα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

(Πηγή: ERT online, Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος, http://news.ert.gr/newsDetails.asp?id=176277)

14/10/05

Επιβεβαιώθηκε ο ιός H5N1 στην Τουρκία, φόβοι για πανδημία

Ο ιός της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στην Τουρκία είναι πράγματι ο H5N1, που έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων στην Ασία, από τα τέλη του 2003. Τη διαπίστωση έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας δια στόματος του Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών κ. Κυπριανού ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι έτοιμα για μια πιθανή πανδημία γρίπης και πρέπει να δημιουργήσουν αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων.

Για την περίπτωση της Ρουμανίας πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν γνωρίζει ακόμη με σιγουριά αν για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ευθύνεται το παθογενές στέλεχος του ιού, αλλά θα εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι αυτό συμβαίνει, για όσο διάστημα εκκρεμούν τα αποτελέσματα των τελικών τεστ.

Ήδη απαγορεύθηκαν για έξι μήνες οι εισαγωγές ζωντανών πτηνών και όλων των συναφών προϊόντων από την Τουρκία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται ανάλογο εμπάργκο και για τη Ρουμανία. Πάντως, αρνητικά είναι, προς το παρόν, τα πρώτα αποτελέσματα εξετάσεων που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της Βαλκανικής και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να εκπονηθεί κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πουλερικών, προτίθεται να ζητήσει η Κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.

(Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - Γαλλικό Πρακτορείο, ΕΡΤ, http://news.ert.gr/newsDetails.asp?id=175080)

12/10/05

Χορήγηση Πιστοποιητικού υγείας σε υπηκόους τρίτων χωρών

Η συνάδελφος κ. Δ. Μακριδάκη (dmakridaki@yahoo.gr) μας ενημέρωσε ότι κοινοποιήθηκε με τον χαρακτηρισμό "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ" υπουργική απόφαση σχετικά με την έκδοση Πιστοποιητικού υγείας σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Η απόφαση είναι η αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Ποικ. 102/20 28/9/2005.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οτι η προμήθεια της φυματινοαντίδρασης (Mantoux) θα γίνεται από τα νοσοκομεία με τις ισχύουσες διατάξεις μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Παστέρ. Η εσωτερική διανομή σε κάθε ΔΥΠΕ θα γίνει με ευθύνη των Διοικητών.

Περισσότερες λεπτομέρειες (κόστος εξετάσεων, κάλυψη δαπάνης από τον αλλοδαπό, κλπ) αναγράφονται στην απόφαση.

Επιστημονική εκδήλωση της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη

Η ΠΕΦΝΙ Εταιρεία και η ΠΕΦ οργανώνουν επιστημονική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 5ου PHARMA-Point στην HELEXPO στις 22 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 15.30 - 17.30.

8/10/05

Το πρώτο πιθανό κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Ρουμανία

Φαίνεται οτι είμαστε στην αρχή ενός πολύ σοβαρού προβλήματος για όλη την Ευρώπη. Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (http://www.ert.gr/) δημοσιεύεται άρθρο της κ. Αθηνάς Σαλούστρου (asaloustrou@ert.gr) σύμφωνα με το οποίο:

Το πρώτο πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών ανέφερε την Παρασκευή η Ρουμανία, αλλά όπως τονίστηκε δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο ιός που βρέθηκε σε οικόσιτα πτηνά στο δέλτα του Δούναβη είναι βλαβερός για τους ανθρώπους. Ο Ρουμάνος Υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν τεστ προκειμένου να καθοριστεί αν ο ιός είναι ο θανατηφόρος H5N1 ή κάποιος άλλος λιγότερο επικίνδυνος.

Ο Ρουμάνος Υπουργός δήλωσε επίσης ότι η περιοχή σε ακτίνα 3 χλμ έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι Αρχές προκειμένου να περισυλλέξουν όλα τα οικόσιτα πτηνά ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας στο ευαίσθητο περιβαλλοντολογικά δέλτα του Δούναβη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι απαγορεύθηκε το κυνήγι σε ολόκληρη την περιοχή και οι υγειονομικές Αρχές απέστειλαν ήδη ιατρικές ομάδες προκειμένου να εξετάσουν για πιθανά κρούσματα σε ανθρώπους, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το δέλτα του Δούναβη είναι ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς για αποδημητικά πουλιά που προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

(Πηγή: http://news.ert.gr/newsDetails.asp?id=173689)

5/10/05

Απάντηση της ΠΕΦΝΙ Ένωσης σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»

Από τη Γενική Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης Κα Ειρήνη Τσικαλάκη (tsik@spark.net.gr) ενημερωθήκαμε ότι η ΠΕΦΝΙ Ένωση έστειλε στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» απάντηση σε άρθρο με θέμα ‘Η «μαφία» του φαρμάκου’ στις 18/9/2005.

Στο άρθρο της Κας Ελένης Πετροπούλου (http://www.imerissia.gr/article.asp?catid=4666&subid=2&PubID=203322&word=%F6%E1%F1%EC%DC%EA%F9%ED), τονίζεται εκτός των άλλων ότι:

«Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος από την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, κυρίως προς τα Σκόπια και την Αλβανία.

Χιλιάδες πλαστά βιβλιάρια απορίας δίνονται σε αλλοδαπούς, οι οποίοι στη συνέχεια λαμβάνουν χωρίς έλεγχο χιλιάδες σκευάσματα.

Η «ομερτά» κυριαρχεί στα νοσοκομεία καθώς ποτέ δεν ελέγχονται καταγγελίες για εμπλοκή νοσηλευτών και ιατρών
».

Στο άρθρο αναφέρονται στοιχεία από την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας [το οποίο το έχουμε παρουσιάσει ήδη στη nosfar (http://nosfar.blogspot.com/2005_08_01_nosfar_archive.html#112453649650689831)].

Επίσης παρουσιάζει και στοιχεία από τον ΙΦΕΤ, όπου σύμφωνα με τον Κο Γ. Κιοσέ (Αντιπρόεδρο του ΙΦΕΤ) η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε το 2004 κατά 11,4% σε σχέση με το 2003.


Η απάντηση της ΠΕΦΝΙ Ένωσης είναι η παρακάτω:


(Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Μιχαλακοπούλου 99, 115 27 Αθήνα Τηλ/Φαξ: 01-7753104

Αθήνα 4-10-05


Κυρία Πετροπούλου,


Σχετικά με το δημοσίευμά σας ‘Η «μαφία» του φαρμάκου’ σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  • Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε το ρεπορτάζ (… κοινό μυστικό στο φαρμακευτικό χώρο, που όμως κυριαρχεί η «ομερτά» …, ή παρακάτω … το λαθρεμπόριο νοσοκομειακών φαρμάκων … κλπ), σε συνδυασμό με την αύξηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης στα νοσοκομεία, δείχνει ευθεία ανάμειξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σε παράνομη διακίνηση φαρμάκων η οποία δεν στοιχειοθετείται με φήμες ή πληροφορίες.
  • Οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών και οι διαπιστώσεις για παραλήψεις σε διαχειριστικούς κανόνες σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπόριο ή παράνομη εμπορία φαρμάκων. Τα συμπεράσματα των Επιθεωρητών, που αφορούν μεμονωμένες και ακραίες περιπτώσεις, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται με την γενική εικόνα της διακίνησης των φαρμάκων μέσα στα νοσοκομεία.
  • Η αύξηση των αποθεμάτων στην οποία αναφέρεστε, και τη στοιχειοθετείτε με αύξηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης και μάλιστα σε ποσοστό 11,4% για το 2004, δεν ευσταθεί ως συμπέρασμα, διότι η αύξηση αυτή συνδέεται με τα νέα ακριβότερα φάρμακα που πλέον διατίθενται, όπως και επίσημα σας ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος του ΙΦΕΤ κ. Κιοσές.
  • Σε ότι αφορά τα πλαστά βιβλιάρια απορίας στην κατοχή λαθρομεταναστών, ήταν ένα υπαρκτό φαινόμενο που απασχόλησε, πριν μερικά χρόνια, και τη δικαιοσύνη. Τα πλαστά βιβλιάρια ήταν προϊόν εγκλήματος και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων (γραφείο κίνησης, γιατροί και φαρμακοποιοί) ήταν αδύνατον να ελέγξουν τη γνησιότητά τους. Από το 2001 καταργήθηκε χορήγηση, έστω και προσωρινή, βιβλιαρίου απορίας στους αλλοδαπού, οι οποίοι υποχρεούνται πλέον να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. Οι υπόλοιποι κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας (Έλληνες ανασφάλιστοι και ομογενείς) καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό μητρώο και ελέγχονται τόσο από τις υπηρεσίες πρόνοιας όσο και από τα ίδια τα νοσοκομεία. Το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν άμεσο και η διαφάνεια στη διακίνηση είναι πλέον γεγονός.
  • Το αν ο Υπουργός Υγείας θέλει η διακίνηση των νοσοκομειακών φαρμάκων να γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δεν εδράζεται στην πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά σε πολιτική επιλογή. Άλλωστε τα Πειθαρχικά Συμβούλια και η τακτική δικαιοσύνη απασχολείται καθημερινά με περιπτώσεις παραβατών φαρμακοποιών με ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις αποτελούν τον κανόνα.
  • Στο άρθρο σας αναφέρεστε σε αδυναμία ελέγχου των νοσοκομειακών φαρμακείων λόγω έλλειψης μηχανογραφικών συστημάτων. Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία λειτουργούν με μηχανογραφικά συστήματα (ακόμη και σε εκείνα τα νοσοκομεία που δεν έχουν εγκατασταθεί ολοκληρωμένα συστήματα μηχανογράφησης) και ο έλεγχος είναι καθημερινός.

Κυρία Πετροπούλου,

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί επιτελούν ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής εξειδίκευσης μέσα στα νοσοκομεία (επιστημονικό, διαχειριστικό, εκπαιδευτικό, εργαστηριακό, εξυπηρέτησης εξωτερικών ασθενών, κλπ) κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (έλλειψη προσωπικού στα φαρμακευτικά τμήματα, ακατάλληλοι και ανεπαρκείς χώροι, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, κλπ).
Παρόλο που αριθμεί μια μικρή ομάδα (300 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα) η νοσοκομειακή φαρμακευτική στη χώρα μας μπορεί να χαρακτηριστεί από ποιότητα, γνώση και εξειδίκευση που έχει άμεσο αποτέλεσμα στη συγκράτηση των δαπανών. Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο και ιδιαίτερο έργο μας και μέσα στα πλαίσια της τότε δημοσιονομικής δυσχέρειας, μας ανεγνώρισε μια ειδική αμοιβή εφαρμογής φαρμακευτικής πολιτικής 880€, που καταβάλλεται εφ’ άπαξ κάθε χρόνο από το 2001.
Σήμερα δυστυχώς η πολιτεία έρχεται να επιβραβεύσει τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και καταργεί αυτή την ειδική αμοιβή. Γεννάται εύλογα το ερώτημα αν η περικοπή ειδικών αμοιβών μιας μικρής μερίδας εργαζομένων θα περιορίσει τα ελλείμματα των νοσοκομείων;

Με την ελπίδα ότι όσα σας εκθέσαμε θα τύχουν της ενημέρωσης των αναγνωστών σας και με την ευχή της περαιτέρω συνεργασίας μας,

Ο Πρόεδρος Δρ Πέτρος Ασιθιανάκης

Η Γενική Γραμματέας Ειρήνη Τσικαλάκη

3/10/05

Χρόνια πολλά και καλά!


Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Η nosfar έγινε 1 έτους. Ήταν πέρσι σαν σήμερα που είδε το φως του διαδικτύου. Η nosfar γεννήθηκε στα Βροχεία της Αίγινας το καλοκαίρι του 2004 σε έναν υπολογιστή Compaq nx9010 όπου σχεδιάστηκε, τροποποιήθηκε ο κώδικάς της, εγκαταστάθηκε στον φιλόξενο ιστοχώρο της Blogger (http://www.blogger.com) και απέκτησε τη δική της διεύθυνση (http://nosfar.blogspot.com). Μόνο τον Σεπτέμβριο είχε 273 επισκέψεις εκ των οποίων οι 81 ήταν νέοι επισκέπτες. Οι επισκέπτες προέρχονται από τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους φαρμακευτικούς εκδοτικούς οίκους που τιμούν αυτή την προσπάθεια.

Η nosfar είναι έτοιμη και δημοσιεύει τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις γκρίνιες, τα κείμενα και τις εργασίες των συναδέλφων.

Χρόνια πολλά nosfar, να ζήσεις χίλια χρόνια!

Αποζημίωση εφημεριών Φαρμακοποιών, Χημικών, Βιολόγων - Έγγραφο για περικοπές

Από την συνάδελφο Κα Ειρήνη Τσικαλάκη, Γενικό Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης (tsik@spark.net.gr) μας εστάλη το παρακάτω κείμενο προκειμένου να δημοσιευθεί και να αποτελέσει υπόδειγμα εγγράφου που μπορούν να στέλνουν οι συνάδελφοι στους Διοικητές των νοσοκομείων τους για το θέμα των περικοπών στις αποζημιώσεις των εφημεριών. Το εν λόγω έγγραφο εστάλη από τους συναδέλφους του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» προς τους αρμοδίους.


*******************************

Προς τον Διοικητή κ. ……………..

Κύριε Διοικητά.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην πρόσφατη κατανομή επί πλέον ποσού για εφημερίες φαρμακοποιών, χημικών και βιολόγων στο νοσοκομείο μας έγινε σοβαρή περικοπή από το εγκεκριμένο περσινό ποσόν.

Με δεδομένο ότι,

1. Μέχρι τον Αύγουστο του 2004 υπηρετούσαν μόνον τέσσερις επιστήμονες της Ιατρικής Υπηρεσίας και όχι πέντε που υπηρετούν σήμερα.
2. Όλοι οι υπηρετούντες έχουν πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσία στο Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει υψηλό ωρομίσθιο και διαφορετική ενδεχομένως έγκριση επιχορηγούμενου ποσού.
3. Δεν κατανοούμε τη λογική της νέας κατανομής, δηλαδή να περικόπτονται 5.000 € από την περσινή τελική έγκριση για ένα νοσοκομείο καθημερινής εφημερίας (όταν αποδεδειγμένα απαιτούνται περισσότερα), ενώ συμβαίνει το αντίθετο σε άλλα νοσοκομεία.
4. Τελικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για έναν εργαζόμενο να υφίσταται συστηματική μείωση των αποδοχών του όταν προσφέρει την ίδια εργασία, πόσο μάλλον όταν αυτή αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας τόσο προς τον Πρόεδρο της ΔΥΠΕ κ. ............, όσο και προς τον Υφυπουργό κ. Γιαννόπουλο που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της κατανομής των ποσών των εφημεριών.

Κύριε Διοικητά,

Είναι πράγματι απογοητευτικό για έναν επιστήμονα του νοσοκομειακού χώρου, με μακρά προσφορά και προϋπηρεσία, να αμείβεται με 1.100€ τον μήνα, να προσδοκά στη βελτίωση των αποδοχών του με την αμοιβή των εφημεριών και να διαπιστώνει ότι οι αποδοχές του από τις εφημερίες περικόπτονται.

Υπογραφές


Κοινοποίηση
1. Υφυπουργό κ. Α. Γιαννόπουλο
2. Γενικό Γραμματέα κ. Μπουχώρη
3. Πρόεδρο ΔΥΠΕ κ. ...............

Κατανομή ποσού εφημεριών έτους 2005 - τροποποίηση

Από τη Γενική Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης Κα Ειρήνη Τσικαλάκη (tsik@spark.net.gr) ενημερωθήκαμε ότι κονοποιήθηκε Υπουργική Απόφαση με τροποποίηση του ποσού των εφημεριών που αφορά το έτος 2005 για τους φαρμακοποιούς, χημικούς, βιολόγους ψυχολόγους, ακτινοφυσικούς και κτηνιάτρους.

Το έγγραφο έχει τα παρακάτω στοιχεία:

**********
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Γενική Διεύθυνση Υγείας
Διεύθυνση Προσωπικού
Τμήμα Β'
Πληροφορίες: Κων. Κορωναίου
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17
ΤΚ: 10187

Αρ. πρωτ. Υ10β/Γ.Π 38955/26.9.2005
Θέμα: τροποποίηση απόφασης

Ακολουθούν τα ποσά που κατανέμονται σε κάθε νοσοκομείο.

**********

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα αναλυτικά ποσά που κατανέμονται, παρακαλούμε να απευθύνεστε στη συνάδελφο Κα Ειρήνη Τσικαλάκη (tsik@spark.net.gr), τηλ. 210-7249650

2/10/05

Η γρίπη των πτηνών είναι επικίνδυνη

Προσπάθησα να βρώ πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη σαν γρίπη των πτηνών. Είναι ένας ωκεανός των άρθρων έξω εκεί (Google: 2.950.000 άρθρα!). Τελικά υπάρχουν μερικά έγγραφα από όπου μπορούμε να εξαγάγουμε αρκετές από τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

Τα άρθρα που προτείνω είναι:


Από το Υπουργείο Υγείας που έχει στη σελίδα του μία Περίληψη Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης που προέρχεται από το ΚΕΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων)

http://www.ypyp.gr/gr/theministry/nea/deltiagripi29032005


Το ΚΕΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) (www.keel.org.gr/) παρουσιάζει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη των πτηνών στις ιστοσελίδες του.

www.keel.org.gr/articles/topic/?id=407


Η γρίπη των πτηνών

Ο αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης, ή η γρίπη των πουλιών, στις ασιατικές χώρες προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία. Αλλά ποια είναι η ασθένεια και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους;

Η απάντηση στη διεύθυνση:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3422839.stm


Απόθεμα φαρμάκων για την γρίπη των πουλιών σύμφωνα με τα σχέδια της WHO

Οι ανώτεροι υπάλληλοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας συζητούν για την ενίσχυση ενός αποθέματος των φαρμάκων για τις φτωχότερες χώρες για να παλέψουν μια πιθανή πανδημία γρίπης πουλιών.

Το Tamiflu, που παρασκευάζεται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche, είναι το φάρμακο εκλογής.

Λεπτομέρειες στη διεύθυνση:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4135246.stm

Επίσης, υπάρχει μια ανακοίνωση που γίνεται από τη ROCHE (Βασιλεία, 29 Ιανουαρίου 2004) με όλες τις λεπτομέρειες για TAMIFLU. Το φάρμακο Tamiflu της Roche θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης.

Η Roche επιβεβαιώνει ότι το Tamiflu (oseltamivir) θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη διαχείρηση του πρόσφατου ξεσπάσματος της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης στην Άπω Ανατολή. Το Tamiflu εξετάστηκε σε μια προκλινική μελέτη ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ιών γρίπης. Παρά την έλλειψη κλινικών στοιχείων, τα συμπεράσματα παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι το Tamiflu μπορεί να αναμένεται να είναι ενεργό ενάντια σε οποιαδήποτε ενζυμική υποκατηγορία ιών γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της H5N1 που συνδέεται με το πρόσφατο ξέσπασμα της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης στην Ασία.

Η WHO στις προσωρινές συστάσεις της για την προστασία των προσώπων που έρχονται σε επαφή με τα ζώα που μολύνονται ενδεχομένως με τους ιδιαίτερα παθογόνους ιούς, συμβουλεύει να είναι το 'oseltamivir' εύκολα διαθέσιμο για τη θεραπεία των πιθανών H5N1 αναπνευστικών μολύνσεων στους ασθενέις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι εδώ:

http://www.roche.com/inv-update-2004-01-29