29/1/05

Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο τεύχος 6/έτος 2004 του E.J.H.P. -European Journal of Hospital Pharmacy- υπάρχει αφιέρωμα στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο "Εθνικό Σύστημα Υγείας" του. Σε επόμενα άρθρα θα προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε μερικά από τα σημεία που θεωρούμε σημαντικά δεδομένου οτι το Ε.Σ.Υ. στην Αγγλία έχει ιστορία από το 1948!
Προς το παρόν μπορείτε να διαβάσετε τα αρχικά κείμενα στις διευθύνσεις:

The United Kingdom and the ‘National Health Service’
http://www.eahponline.com/upload/121%20focus%20UK%20%20E6.pdf

The Guild of Healthcare Pharmacists
http://www.eahponline.com/upload/122%20focus%20UK%20%20E6.pdf

Pharmacy in a devolved United Kingdom
http://www.eahponline.com/upload/123%20focus%20UK%20%20E6.pdf

NHS Direct: A fast moving service
http://www.eahponline.com/upload/125%20focus%20UK%20%20E6.pdf

Purchasing safer medicines for the NHS – risk management in pharmaceutical procurement
http://www.eahponline.com/upload/127%20focus%20UK%20%20E6.pdf

The Northern Ireland Medicines Governance Project
http://www.eahponline.com/upload/128%20focus%20UK%20%20E6.pdf

The Royal Pharmaceutical Society + The UK pharmaceutical industry
http://www.eahponline.com/upload/132%20%20focus%20uk%20E6.pdf

24/1/05

Διεθνές Συνέδριο για Σπάνιες Ασθένειες και Ορφανά Φάρμακα

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για Σπάνιες Ασθένειες και Ορφανά Φάρμακα θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη 15-16 Φεβρουαρίου 2005.
Στο συνέδριο θα δοθεί έμφαση στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των σπάνιων ασθενειών.
Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://www.ki.se/cfv/icord/.

Επιστολή της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης προς το Υπουργείο για τις εφημερίες του 2005

Από τη Γραμματέα της ΠΕΦΝΙ – Ένωσης Κα Τσικαλάκη Ειρήνη ενημερωθήκαμε ότι κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το παρακάτω έγγραφο που αναφέρεται στις εφημερίες του 2005.

Π.Ε.Φ.Ν.Ι. Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
Αθήνα 21/1/2005
Κοινοποίηση προς
1)Γραφείο Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2)Γραφείο Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αξιότιμε κ. Γενικέ,
Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι για τους επιστήμονες μη γιατρούς της Ιατρικής Υπηρεσίας των Κρατικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κατά το έτος 2004, δόθηκε συνολικά το ποσό των 11.843.577 ευρώ.
Το παραπάνω ποσό κάλυψε, όχι πλήρως, αλλά ικανοποιητικά, τον αριθμό των εφημεριών που ορίζουν οι νόμοι 3205/03 (άρθρο 16) και 3204/03 (άρθρο 13).
Σας παρακαλούμε θερμά το ποσό αυτό, έστω και ελλιπές, να εγκριθεί και για το 2005, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εφημεριακή κάλυψη των τμημάτων (φαρμακευτικό, αιματολογικό, μικροβιολογικό, κτλ).
Σας υπενθυμίζουμε ότι η έγκρισή σας πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο μέχρι 31/1/2005, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα καταβολής της εφημεριακής απασχόλησης του μηνός Ιανουαρίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος, Δρ. Ασιθιανάκης Πέτρος
Η Γενική Γραμματέας, Τσικαλάκη Ειρήνη

Το κόψιμο της πίτας από την ΠΕΦΝΙ -εταιρία

Την Κυριακή 6-2-2005 θα γίνει η τελετή κοπής της πίτας από την ΠΕΦΝΙ – εταιρία στο κέντρο “Αρένα”. Στο κέντρο αυτό εμφανίζονται οι καλλιτέχνες Νταλάρας και Ρέμος.
Ώρα προσέλευσης 9 μμ. Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά όλες οι προσκλήσεις έχουν εξαντληθεί!

19/1/05

Εκλογές στην ESCP -European Society of Clinical Pharmacy-

Ολα τα μέλη της ESCP -European Society of Clinical Pharmacy- (http://www.escpweb.org) μπορούν μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2005 να ψηφίσουν με αλληλογραφία.
Οι υποψήφιες για μία θέση στο συμβούλιο είναι οι:

Mrs Lilian Azzopardi, Malta
Mrs Simona Firulescu, Romania
Mrs Maria Skouroliakou, Greece

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Δρ. Μαρία Σκουρολιάκου (http://www.hua.gr/metdiait/CVs_gr/Skouroliakou.htm), Λέκτορα, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής στο "Χαροκόπειο" Πανεπιστήμιο Αθηνών (http://www.hua.gr/), κλινικό φαρμακοποιό στο νοσοκομείο "ΙΑΣΩ" και πρώην Πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ.

17/1/05

Οι καθημερινές εκθέσεις της WHO για την κατάσταση στην Ν.Α. Ασία μετά το τσουνάμι

Στην σελίδα http://www.who.int/hac/crises/international/asia_tsunami/sitrep/en/ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει σε καθημερινή βάση τα στοιχεία που συλλέγει για την κατάσταση στις περιοχές της Ν.Α. Ασίας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Τα στοιχεία που παραθέτει είναι συγκλονιστικά και οι πίνακες είναι οτι πιό επίσημο μπορούμε να έχουμε.

Πρόταση «υιοθεσίας»

Υπενθυμίζουμε στους καθηγητές μας και στις καθηγήτριές μας των Φαρμακευτικών σχολών, ότι στο χώρο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και της Κλινικής Φαρμακευτικής διοργανώνονται κάθε χρόνο αρκετά συνέδρια, στα οποία παίρνουν μέρος και οι έλληνες νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί (δυστυχώς με ελάχιστες εργασίες) και στα οποία η συμμετοχή των πανεπιστημιακών μας είναι επίσης ελάχιστη.
Κάνουμε λοιπόν την παρακάτω πρόταση:
Να «υιοθετήσει» κάθε Πανεπιστημιακή Φαρμακευτική σχολή 2-3 Νοσοκομειακά Φαρμακευτικά τμήματα και σε συνεργασία μαζί τους και με τη συμμετοχή των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους σε αυτά τα νοσοκομεία, να εκπονούν εργασίες οι οποίες θα παρουσιάζονται στα διάφορα ελληνικά και ξένα συνέδρια ή θα ανακοινώνονται στα επιστημονικά περιοδικά. Αν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση τότε σταδιακά θα ανέβει το επίπεδο των νοσοκομειακών φαρμακευτικών τμημάτων, των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, θα βελτιωθεί η πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και οι πανεπιστημιακοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Θερμή υποδοχή από τους Καθηγητές μας και τους Φοιτητές μας

Έστειλα στους καθηγητές, στις καθηγήτριες και στους συλλόγους φοιτητών των φαρμακευτικών σχολών των πανεπιστημίων μας ένα email και τους ενημέρωνα για την ύπαρξη αυτού εδώ του τόπου, του http://nosfar.blogspot.com. Δεν περίμενα τέτοια θερμή υποδοχή. Πολλές ευχαριστίες σε όλους/όλες που έστειλαν τις ευχές τους.
Ο τόπος αυτός, αυτό το "ιντερνετικό περιοδικό" για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική, περιμένει να στείλετε τις απόψεις σας, τις παρατηρήσεις σας, τα νέα σας, τις επιστημονικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές σας προτάσεις, τις γκρίνιες σας): είτε με email στο tzileon@chaniahospital.gr ώστε να τις "αναρτήσω" στο nosfar ή να απαντήσετε στα διάφορα άρθρα μέσω της επιλογής "comments".

15/1/05

Πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από ένα μελλοντικό συνάδελφο!

Ευχαριστούμε πολύ για το ενημερωτικότατο mail. Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή να επικοινωνήσουν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί της χώρας. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 6ο κατά σειρά πανελλήνιο συνέδριο φοιτητών φαρμακευτικής, και σίγουρα στα θέματά του θα συμπεριλαμβάνονται και αυτά της νοσοκομειακής φαρμακευτικής. Προσωπικά (ως επί πτυχίω φοιτητής του τμήματος και συνδικαλιστής) οφείλω να πω ότι ακόμη πολλά ερωτηματικά πλανώνται πάνω από το θέμα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Είναι μια επαγγελματική διέξοδος που (εξ' όσων δύναμαι να γνωρίζω) πολλοί φοιτητές την έχουν εξ' ορισμού αποκλείσει από τις επιλογές τους, κυρίως λόγω των χαμηλών (;) αμοιβών, της κακής τους εμπειρίας στην πρακτική σε νοσοκομεία (στις περισσότερες περιπτώσεις-ευτυχώς όχι στη δική μου) και της ελλιπέστατης ενημέρωσης γύρω από αυτό το πεδίο ασκήσεως της φαρμακευτικής. Επίσης ανοιχτό παραμένει το θέμα του μεταπτυχιακού "κλινική φαρμακευτική" (πολλοί φοιτητές το επιλέγουν-αλλά μάλλον ουδείς γνωρίζει την ακριβή χρησιμότητα του).
Ελπίζω να μη σας κούρασα με την έκταση των λεγόμενων μου, όμως θεωρώ ότι είμαστε εκ των ελάχιστων κλάδων όπου οι φοιτητές έχουν ελάχιστη επικοινωνία με τους επαγγελματίες του χώρου τους (κάτι που βεβαίως ισχύει πολύ περισσότερο για τον Π.Φ.Σ. και λιγότερο για την Π.Ε.Φ. για ευνόητους ίσως λόγους).
Να είστε βέβαιος ότι το link για το site θα διοχετευθεί προς τους φοιτητές, και η ανταπόκριση θα είναι ικανοποιητική.

με θερμές ευχαριστίες,
ΦΡΑΓΚΟΣ ΤΑΚΗΣ
π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Φ.Φ.Α. "Ο ΓΑΛΗΝΟΣ"


1 Comments:
tzileon (Λεωνίδας Τζίμης, tzileon@chaniahospital.gr said...

Αγαπητέ συνάδελφε,
Το email σου είναι καλοδεχούμενο και τα θέματα που αναφέρεις είναι σημαντικότατα. Η παρέμβασή σου είναι ήδη ανοιχτή προς συζήτηση και ελπίζω να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι τόσο από τα Νοσοκομεία όσο και από τα Πανεπιστήμια.
22:46

Οι 7 Πυλώνες της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής

1. Υπηρεσίες Κλινικής Φαρμακευτικής
2. Τεχνικές Υπηρεσίες
3. Άσηπτες Υπηρεσίες
4. Πληροφορική & Έρευνα
5. Προμήθεια Φαρμάκων
6. Διδασκαλία & Έρευνα
7. Εξασφάλιση Ποιότητας

Αυτοί είναι οι 7 Πυλώνες της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ιρλανδία.
Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί στην Ιρλανδία επέτυχαν μια συμφωνία με τη κυβέρνησή τους πάνω σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι οτι θα εφαρμόσουν ένα νέο σχεδιασμό για τη δομή της καριέρας του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού και να καθορίσουν τι πραγματικά σημαίνει Νοσοκομειακή Φαρμακευτική από το 2004 και πέρα. Έτσι εστιάστηκαν στους 7 παραπάνω "πυλώνες".

Το δεύτερο σημείο είναι να απαντήσουν στο ερώτημα "Οι Διευθυντές της Διαχείρισης Υλικού έχουν ρόλο στη Προμήθεια των Φαρμάκων;". Η απάντησή τους είναι οτι δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν την ευθύνη της προμήθειας των φαρμάκων σε άτομα που δεν είναι φαρμακοποιοί.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το European Journal of Hospital Pharmacy, E.J.H.P. Vol. 10 - Issue 5/2004 page 10.
Για να το διαβάσετε "on line" http://www.eahponline.com/upload/E5 p10 Nationalnews.pdf

14/1/05

Έντυπα αιτήσεων και δικαιολογητικά για κλινικές μελέτες

Από τον Ε.Ο.Φ. ανακοινώθηκαν στη σελίδα του (http://www.eof.gr) τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη διενέργεια κλινικών μελετών. Το θέμα μας αφορά άμεσα και γι' αυτό μπορείτε να πάρετε από την διεύθυνση του ΕΟΦ τα αντίστοιχα αρχεία.

παρεμβατικές μελέτες: http://www.eof.gr/html/lab1.html και
μη παρεμβατικές μελέτες: http://www.eof.gr/html/lab2.html

Για παρεμβατικές μελέτες ισχύουν οι Υπουργικές αποφάσεις:Αριθμ. ΔΥΓ3/89292, ΦΕΚ Β1973/31-12-2003
και οι Εγκύκλιοι:Οδηγία για την διεξαγωγή μελετών βιοδιαθεσιμότητας/βιοϊσοδυναμίας (τρόπος υποβολής του πρωτοκόλλου και της έκθεσης των αποτελεσμάτων)

13/1/05

Καριέρα σαν ...ειδικός φαρμακοποιός μικροβιολογίας

Οι πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία είχαν σαν αποτέλεσμα να επενδύσει η κυβέρνηση 12.000.000£ στις υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής (εννοείται της Αγγλίας!).
Αν ενδιαφέρεστε διαβάστε το άρθρο του Hospital Pharmacist στη διεύθυνση
http://www.pharmj.com/pdf/hp/200412/hp_200412_careers.pdf
Όποιος συνάδελφος θέλει μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε. και να εργαστεί σε ένα από τα νοσοκομεία που προσφέρουν θέσεις σε κλινική φαρμακευτική στις χώρες της Ε.Ε.

12/1/05

Υποβολή εργασιών για το συνέδριο της ESCP

Από την ESCP (European Society of Clinical Pharmacy) μας ενημέρωσαν οτι τελευταία ημερομηνία υποβολής εργασιών προς έγκριση για παρουσίαση στο 5ο Συνέδριο Κλινικής Φαρμακευτικής (25-28 Μαΐου 2005, Στοκχόλμη - Σουηδία) είναι η 30η Ιανουαρίου 2005. Οσοι/ες ενδιαφέρεστε για παρουσίαση της εργασίας σας στο παραπάνω συνέδριο έχετε ακόμα στη διάθεσή σας περίπου 3 εβδομάδες.
Τις εργασίες σας μπορείτε να τις στέλνετε στην διεύθυνση: http://www.associationhq.com/escp/stockholm

6/1/05

Πάρτε μέρος στην 1η σφυγμομέτρησή μας!

Στην αριστερή στήλη της σελίδας, κάτω ακριβώς από τις <Χρήσιμες διευθύνσεις> θα βρείτε την 1η σφυγμομέτρησή μας. Εχει σαν θέμα

"Πρέπει τα υγειονομικά υλικά και τα αντιδραστήρια να τα διαχειρίζεται το νοσοκομειακό φαρμακείο;"

Ψηφίστε μία από τις προτεινόμενες απαντήσεις και δέστε τι έχουν ψηφίσει οι άλλοι!
Αν έχει ανταπόκριση η ψηφοφορία αυτή, θα συνεχίσουμε και με άλλες εκπλήξεις.

4/1/05

Συνέδριο για την Ιστορία της Φαρμακευτικής

Το Συνέδριο για την Ιστορία της Φαρμακευτικής θα γίνει στο Εδιμβούργο 22-25 Ιουνίου 2005. Για όσους ενδιαφέρονται:

History of Pharmacy Congress: Edinburgh
British Society for the History of Pharmacy international congress, entitled “People and places”. Applications welcome from non-members and anyone interested in pharmacy history
George Square, University of Edinburgh
22–25 June 2005

Cost (before January 2005) £175

Details on 0131 667 9982
e-mail: ichp05@indexcommunications.com

Θύμα κακόβουλης επίθεσης (hacking) το web-site της EAHP

Ο ιστοχώρος (web-site) της EAHP European Association of Hospital Pharmacists (http://www.eahponline.com) έπεσε θύμα κακόβουλης επίθεσης (hacking). Συγκεκριμένα στο Forum της ιστοσελίδας κάποιος/οι τοποθέτησαν φωτογραφίες της τραγουδίστριας Britney Spears, διευθύνσεις του Διαδικτύου για ραντεβού, σελίδες αναζήτησης “πονηρών” σελίδων κλπ. Την παραβίαση αυτή την εντοπίσαμε αμέσως :) την Πρωτοχρονιά 01/01/2005 και ειδοποιήσαμε την Πρόεδρο της ΕΑΗΡ και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου. Ο Ολλανδός διαχειριστής (site administrator) έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και αποκατέστησε την καλή λειτουργία της ιστοσελίδας. Τώρα όλα είναι εντάξει (αν και στο διαδίκτυο είναι χρήσιμο να προσθέτουμε το “μέχρι τώρα!”).

2/1/05

2ο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο

Στις 17-20 Μαρτίου 2005 θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Intercontinental Αθηνών, το 2ο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο.
Στο προκαταρκτικό πρόγραμμα αναφέρεται σαν Συν-Διοργανώτρια η ΠΕΦΝΙ-εταιρία και για την Κυριακή 20-3-2005 υπάρχουν θέματα ενδιαφέροντος νοσοκομειακού φαρμακοποιού και Δορυφορικά Συμπόσια για ογκολογικά φάρμακα. Υπάρχει μια διάλεξη με θέμα "Η συμβολή του νοσοκομειακού φαρμακοποιού στην ογκολογία" με ομιλήτρια την συνάδελφο Χ. Θανοπούλου και ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Διασφάλιση ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών στον ογκολογικό ασθενή" με συντονίστρια την συνάδελφο Ο. Οικονόμου και μεταξύ των ομιλητών ο συνάδελφος Α. Αναστόπουλος.

1/1/05

Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένο το 2005

Σε όλους εσάς τους αγαπητούς μου συναδέλφους και φίλους εύχομαι το Νέο Ετος 2005 να είναι Ευτυχισμένο και Παραγωγικό.