14/10/05

Επιβεβαιώθηκε ο ιός H5N1 στην Τουρκία, φόβοι για πανδημία

Ο ιός της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στην Τουρκία είναι πράγματι ο H5N1, που έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων στην Ασία, από τα τέλη του 2003. Τη διαπίστωση έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνοντας δια στόματος του Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών κ. Κυπριανού ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι έτοιμα για μια πιθανή πανδημία γρίπης και πρέπει να δημιουργήσουν αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων.

Για την περίπτωση της Ρουμανίας πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν γνωρίζει ακόμη με σιγουριά αν για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ευθύνεται το παθογενές στέλεχος του ιού, αλλά θα εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι αυτό συμβαίνει, για όσο διάστημα εκκρεμούν τα αποτελέσματα των τελικών τεστ.

Ήδη απαγορεύθηκαν για έξι μήνες οι εισαγωγές ζωντανών πτηνών και όλων των συναφών προϊόντων από την Τουρκία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται ανάλογο εμπάργκο και για τη Ρουμανία. Πάντως, αρνητικά είναι, προς το παρόν, τα πρώτα αποτελέσματα εξετάσεων που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της Βαλκανικής και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να εκπονηθεί κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πουλερικών, προτίθεται να ζητήσει η Κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.

(Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - Γαλλικό Πρακτορείο, ΕΡΤ, http://news.ert.gr/newsDetails.asp?id=175080)