22/10/05

Ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Ευρωπαϊκές χώρες

Ένας παπαγάλος, που πέθανε στη Βρετανία, όπου είχε τεθεί σε καραντίνα, έπασχε από τη γρίπη των πτηνών, όπως έγινε γνωστό απόψε από το βρετανικό Υπουργείο Γεωργίας. Ο παπαγάλος είχε εισαχθεί από τη Νότια Αμερική, και μέχρι στιγμής η ανακοίνωση του Υπουργείου δε διευκρινίζει ποιος ήταν ο ιός της γρίπης που προκάλεσε το θάνατο του παπαγάλου. Αναφέρει απλώς ότι προς το παρόν αναγνωρίστηκε μόνο το στέλεχος H5 του ιού.
"Αυτό το επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών δεν θέτει σε αμφισβήτηση το καθεστώς της Βρετανίας ως μία χώρα που δεν έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, καθώς η ασθένεια εντοπίστηκε σε ένα εισαγόμενο ζώο ενώ βρισκόταν σε καραντίνα",
διευκρίνισε ο Ντέπι Ρέινολντς, κτηνιατρικός σύμβουλος του Υπουργείου.

Αλλά και αγριόκυκνοι έπεσαν θύματα του ιού όπως ανακοινώθηκε απόψε από το κροατικό Υπουργείο Γεωργίας.
«Έξι κύκνοι βρέθηκαν νεκροί σε λίμνη στην ανατολική Κροατία. Στείλαμε δείγματα στη Βρετανία για περαιτέρω ελέγχους",
δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μλάντεν Πάβιτς. Κυβερνητική δήλωση που εκδόθηκε από τον πρωθυπουργό Ίβο Σάναντερ ανέφερε:
"Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού. Δεν νομίζουμε ότι υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους ανθρώπους".

Κρούσματα της γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Μία περίπτωση στην Ελλάδα και άλλη μία στην ΠΓΔΜ εξετάζονται ακόμη, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιος ιός μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο των πτηνών.

Στη Ρουμανία και στην Τουρκία η ύπαρξη του φονικού στελέχους H5N1 του ιού έχει επιβεβαιωθεί σε άγρια πτηνά και πουλερικά και πρόκειται ακριβώς για το στέλεχος, που σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, μπορεί να προκαλέσει πανδημία στους ανθρώπους.

(Πηγή: http://news.ert.gr/10/177867.asp)