2/10/05

Η γρίπη των πτηνών είναι επικίνδυνη

Προσπάθησα να βρώ πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη σαν γρίπη των πτηνών. Είναι ένας ωκεανός των άρθρων έξω εκεί (Google: 2.950.000 άρθρα!). Τελικά υπάρχουν μερικά έγγραφα από όπου μπορούμε να εξαγάγουμε αρκετές από τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

Τα άρθρα που προτείνω είναι:


Από το Υπουργείο Υγείας που έχει στη σελίδα του μία Περίληψη Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης που προέρχεται από το ΚΕΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων)

http://www.ypyp.gr/gr/theministry/nea/deltiagripi29032005


Το ΚΕΕΛ (Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) (www.keel.org.gr/) παρουσιάζει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη των πτηνών στις ιστοσελίδες του.

www.keel.org.gr/articles/topic/?id=407


Η γρίπη των πτηνών

Ο αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης, ή η γρίπη των πουλιών, στις ασιατικές χώρες προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία. Αλλά ποια είναι η ασθένεια και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους;

Η απάντηση στη διεύθυνση:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3422839.stm


Απόθεμα φαρμάκων για την γρίπη των πουλιών σύμφωνα με τα σχέδια της WHO

Οι ανώτεροι υπάλληλοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας συζητούν για την ενίσχυση ενός αποθέματος των φαρμάκων για τις φτωχότερες χώρες για να παλέψουν μια πιθανή πανδημία γρίπης πουλιών.

Το Tamiflu, που παρασκευάζεται από την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Roche, είναι το φάρμακο εκλογής.

Λεπτομέρειες στη διεύθυνση:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4135246.stm

Επίσης, υπάρχει μια ανακοίνωση που γίνεται από τη ROCHE (Βασιλεία, 29 Ιανουαρίου 2004) με όλες τις λεπτομέρειες για TAMIFLU. Το φάρμακο Tamiflu της Roche θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης.

Η Roche επιβεβαιώνει ότι το Tamiflu (oseltamivir) θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη διαχείρηση του πρόσφατου ξεσπάσματος της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης στην Άπω Ανατολή. Το Tamiflu εξετάστηκε σε μια προκλινική μελέτη ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ιών γρίπης. Παρά την έλλειψη κλινικών στοιχείων, τα συμπεράσματα παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι το Tamiflu μπορεί να αναμένεται να είναι ενεργό ενάντια σε οποιαδήποτε ενζυμική υποκατηγορία ιών γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της H5N1 που συνδέεται με το πρόσφατο ξέσπασμα της αναφερόμενης στα πτηνά γρίπης στην Ασία.

Η WHO στις προσωρινές συστάσεις της για την προστασία των προσώπων που έρχονται σε επαφή με τα ζώα που μολύνονται ενδεχομένως με τους ιδιαίτερα παθογόνους ιούς, συμβουλεύει να είναι το 'oseltamivir' εύκολα διαθέσιμο για τη θεραπεία των πιθανών H5N1 αναπνευστικών μολύνσεων στους ασθενέις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι εδώ:

http://www.roche.com/inv-update-2004-01-29