27/11/04

Που είναι τα Στατιστικά Στοιχεία;

Από την Κα Helicia Herman, Εκδότρια του περιοδικού European Journal of Hospital Pharmacy, με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις, έλαβα ένα email με το οποίο μας ενημέρωνε οτι σε προσεχές τεύχος του περιοδικού θα δημοσιεύσουν και ένα χάρτη της Ευρώπης με στοιχεία για τα νοσοκομεία και τη νοσοκομειακή φαρμακευτική.
Οι εκδότες λοιπόν του περιοδικού έψαξαν να βρουν στατιστικά στοιχεία για τις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και -το φαντάζεστε; τι πρωτότυπο!- για την Ελληνική πραγματικότητα βρήκαν ελάχιστα.
Μας ζήτησαν λοιπόν να συμπληρώσουμε ένα πίνακα με στοιχεία.
Μετά από αναζητήσεις τριών ημερών, σε Υπουργεία, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε διάφορους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, με τηλεφωνικές επαφές με συναδέλφους, στο Ιντερνετ κλπ, βρήκαμε τα στοιχεία.

Questions to EAHP members concerning country and hospital pharmacy data to be published in the EJHP anniversary issue:

GREECE

1. What is the total no. of population in your country?
10964020
2. How many hospitals exist in your country?
344 (145 PUBLIC, 192 PRIVATE, 7 MILITARY)
3. What is the total no. of hospital beds in your country?
53614
4. How many pharmacies exist in your country?
9300
5. How many pharmacists work in public pharmacy?
9350
6. How many pharmacists work in a hospital?
1-3 /public hospital (total 320 pharmacists)
7. What is the drug spending in total/per inhabitant?
187.98 € / per inhabitant/per year
8. What is the health care budget in total/per inhabitant?
1227.83 € / per inhabitant
9. How many members are in your national association of hospital pharmacists?
300
10. How many pharmaceuticals are licensed in your country?
8624

Περιμένουμε να δούμε και τα στοιχεία από τις άλλες χώρες για να κάνουμε τις συγκρίσεις :(

24/11/04

Η Πρώτη Ανακοίνωση για το Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής

Από την ΠΕΦΝΙ Ένωση λάβαμε την Πρώτη Ανακοίνωση για το Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται οτι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 11-14 Μαϊου 2005 στο Ηράκλειο - Κρήτης.
Οσοι συνάδελφοι θέλουν να παρουσιάσουν εργασία θα πρέπει να ενημερώσουν την Γενική Γραμματέα Κα Ειρήνη Τσικαλάκη στα τηλέφωνα 210-7249650 και 6932-330407.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2005 θα ακολουθήσει και δεύτερη ανακοίνωση.

Ετήσια Τακτική γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ Ένωσης 04/12/2004

Από την ΠΕΦΝΙ Ένωση ενημερώνονται όλα τα μέλη οτι η Ετήσια Τακτική γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ Ένωσης θα γίνει στις 27/11/2004 ημέρα Σάββατο 10.00 πμ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός". Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει στις 4/12/2004 ημέρα Σάββατο στο ίδιο μέρος και ώρα.
Στα θέματα περιλαμβάνεται Ενημέρωση, Οικονομικός απολογισμός, το Νέο Προεδρικό Διάταγμα και ο Προγραμματισμός για το 2005.

22/11/04

Λυπάμαι! Υπάρχει "Κενό Νόμου" !!!

Στο ερώτημα "ποιός αντικαθιστά τον νοσοκομειακό φαρμακοποιό που υπηρετεί ή μένει μόνος σε ένα νοσοκομείο" η απάντηση είναι "Λυπάμαι. Υπάρχει "Κενό Νόμου".
Σε άλλα νοσοκομεία οι Διοικήσεις ορίζουν ένα γιατρό σαν επιστημονικό υπεύθυνο και τον αρχαιότερο βοηθό διαχειριστικά υπεύθυνο. Αλλού οι Διοικήσεις σε συνεργασία με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο ορίζουν έναν ιδιώτη φαρμακοποιό σαν υπεύθυνο του Νοσοκομειακού Φαρμακείου για όσο διάστημα απουσιάζει ο υπεύθυνος νοσοκομειακός φαρμακοποιός. Σε άλλα νοσοκομεία δεν κάνουν τίποτα! Περιμένουν να επιστρέψει ο αδειούχος φαρμακοποιός.
Και όταν επιστρέψει ο υπεύθυνος φαρμακοποιός ποιός ευθύνεται για τα πιθανά διαχειριστικά ή άλλα λάθη που έχουν γίνει στη διάρκεια της απουσίας του; Σε περίπτωση δε που πρόκειται για μακροχρόνια άδεια π.χ. κυήσεως φανταστείτε τι γίνεται!

15/11/04

Συνταγογράφηση φαρμάκων από Νοσοκομειακό Φαρμακοποιό. Η αρχή έγινε :)

Χωρίς πολλά σχόλια σας παραπέμπω στο άρθρο το περιοδικού Prescribing & Medicines Management με τίτλο "Supplementary prescribing provides a great deal of professional satisfaction". Το άρθρο θα το βρείτε στη διεύθυνση
http://www.pharmj.com/MedicinesManagement/editorial/200410/features/p04supplementary.html
Για την ιστορία αναφέρω οτι το Νοσοκομείο είναι το Airedale General Hospital (http://www.airedale-trust.nhs.uk/) και το όνομα του συναδέλφου είναι Carl Booth.

14/11/04

Εθνικό Συνταγολόγιο on line!

Το Εθνικό Συνταγολόγιο είναι για τους περισσότερους από εμάς ένα απαραίτητο βιβλίο πάνω στο γραφείο μας. Εδώ και καιρό το ΙΦΕΤ έχει βάλει μια έκδοσή του στο διαδίκτυο. Η έκδοση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΙΦΕΤ είναι του 2003 (http://www.ifet.gr/es2003/home_ES.htm) και αν και δεν έχει ευκολίες αναζήτησης, μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Ομως θα περιμέναμε από ένα οργανισμό όπως το ΙΦΕΤ να έχει καλύτερη οργάνωση στη παρουσίαση ενός έργου όπως το Εθνικό Συνταγολόγιο στο διαδίκτυο και να παρείχε ευκολίες αναζήτησης προηγμένου επιπέδου και όχι μια απλή παρουσίαση των κειμένων.

Πωλήσεις φαρμάκων για τα έτη 1990 - 2003

Στις ιστοσελίδες του ΙΦΕΤ (http://www.ifet.gr) υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη φαρμακευτική αγορά. Σημαντικοί είναι, κατά την άποψή μου, οι πίνακες με την κατανάλωση από το 1993 τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά φαρμακεία.

5/11/04

Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και FYROM. Ίχνη ιστορίας!

Αντιγράφω από τα αρχεία μου, το Δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί μετά από τη Γενική Σύνοδο της Ε.Α.Η.Ρ. (European Association of Hospital Pharmacists) στο PORTO της Πορτογαλίας από 13 έως 15/03/1997.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

2ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
PORTO ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ 13-17/03/1997

Στο PORTO της Πορτογαλίας έλαβε μέρος το 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, από 13-15/03/1997 και εν συνεχεία ακολούθησε η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Ευρωπαϊκών χωρών 16-17/03/1997.
Από την έναρξη του Συνεδρίου παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα με τον εκπρόσωπο από τα Σκόπια, ο οποίος υπέβαλε συμμετοχή σαν εκπρόσωπος της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», όνομα που εκφωνήθηκε και στην έπαρση των σημαιών των συμμετεχόντων κρατών. Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι οι Ελληνες σύνεδροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην Οργανωτική Επιτροπή. Ο αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε συνεχείς κύκλους διαπραγματεύσεων με τους Προέδρους και Αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ανάγκη να τονίσουμε την φοβερή πίεση που ασκήθηκε από όλους τους Ελληνες Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, προς τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και τον Επίτιμο Γενικό Γραμματέα της Ε.Ε.Ν.Φ. (Ευρωπαϊκής Ενωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών), η οποία καταγράφηκε και στα πρακτικά με κείμενο το οποίο υπέγραψαν οι παρόντες Ελληνες σύνεδροι. Τελικά μετά από αναλυτική επεξήγηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος, έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ν.Φ. επίσημη ανακοίνωση όπου ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος, διόρθωσαν την ονομασία σε F.Y.R.O.M. (Former Yougoslavic Rebublic of Macedonia), και σε όλους τους χάρτες που είχαν αναρτήσει της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων που ακολούθησε μετά το τέλος του συνεδρίου, επί διήμερο, οι περισσότεροι των αντιπροσώπων ζητούσαν αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος, και είναι τώρα κατατοπισμένοι και αντιλαμβάνονται το δίκαιό μας.
Αυτό δείχνει ότι δεν πρέπει να λείπει η Ελληνική παρουσία από τις διεθνείς συναντήσεις, πράγμα που γνωρίζει η F.Y.R.O.M. η οποία στέλνει πάντα έναν εκπρόσωπό της, μόνο και μόνο για να καταγραφεί η παρουσία τους σαν «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Η ανατροπή των επιδιώξεών τους καταγράφεται σαν επιτυχία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής

Το 51ο Ετήσιο Συνέδριο των Φοιτητών της Φαρμακευτικής πραγματοποιείται στη Γερμανία από 5 έως 14 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://english.ic-2005.de/

3/11/04

1ο Παγκρήτιο Νευροχειρουργικό Σεμινάριο

Το 1ο Παγκρήτιο Νευροχειρουργικό Σεμινάριο διοργανώνεται από το Νευροχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στα Χανιά 15-17 Οκτωβρίου 2004. Για πληροφορίες, συμμετοχές κλπ στη διεύθυνση http://www.chaniahospital.gr

Αναθεώρηση καταστατικού ΠΕΦΝΙ-εταιρίας

Κοινοποιήθηκε έγγραφο από την ΠΕΦΝΙ-εταιρία με το οποίο καλούνται τα μέλη να μελετήσουν το καταστατικό της εταιρίας (περιέχεται στο φάκελλο αποστολής) και να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στη διεύθυνση: Πλάτωνος 13, 15121 Πεύκη, ΑΘήνα μέσα σε ένα μήνα. Η διαδικασία αυτή γίνεται προκειμένου να γίνει αναθεώρηση του καταστατικού με Καταστατική Συνέλευση, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.