5/11/04

Νοσοκομειακή Φαρμακευτική και FYROM. Ίχνη ιστορίας!

Αντιγράφω από τα αρχεία μου, το Δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί μετά από τη Γενική Σύνοδο της Ε.Α.Η.Ρ. (European Association of Hospital Pharmacists) στο PORTO της Πορτογαλίας από 13 έως 15/03/1997.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Π.Ε.Φ.Ν.Ι.)

2ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
PORTO ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ 13-17/03/1997

Στο PORTO της Πορτογαλίας έλαβε μέρος το 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, από 13-15/03/1997 και εν συνεχεία ακολούθησε η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Ευρωπαϊκών χωρών 16-17/03/1997.
Από την έναρξη του Συνεδρίου παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα με τον εκπρόσωπο από τα Σκόπια, ο οποίος υπέβαλε συμμετοχή σαν εκπρόσωπος της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», όνομα που εκφωνήθηκε και στην έπαρση των σημαιών των συμμετεχόντων κρατών. Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι οι Ελληνες σύνεδροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην Οργανωτική Επιτροπή. Ο αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε συνεχείς κύκλους διαπραγματεύσεων με τους Προέδρους και Αντιπροσώπους των Ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ανάγκη να τονίσουμε την φοβερή πίεση που ασκήθηκε από όλους τους Ελληνες Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στο Συνέδριο, προς τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και τον Επίτιμο Γενικό Γραμματέα της Ε.Ε.Ν.Φ. (Ευρωπαϊκής Ενωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών), η οποία καταγράφηκε και στα πρακτικά με κείμενο το οποίο υπέγραψαν οι παρόντες Ελληνες σύνεδροι. Τελικά μετά από αναλυτική επεξήγηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος, έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ν.Φ. επίσημη ανακοίνωση όπου ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος, διόρθωσαν την ονομασία σε F.Y.R.O.M. (Former Yougoslavic Rebublic of Macedonia), και σε όλους τους χάρτες που είχαν αναρτήσει της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων που ακολούθησε μετά το τέλος του συνεδρίου, επί διήμερο, οι περισσότεροι των αντιπροσώπων ζητούσαν αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος, και είναι τώρα κατατοπισμένοι και αντιλαμβάνονται το δίκαιό μας.
Αυτό δείχνει ότι δεν πρέπει να λείπει η Ελληνική παρουσία από τις διεθνείς συναντήσεις, πράγμα που γνωρίζει η F.Y.R.O.M. η οποία στέλνει πάντα έναν εκπρόσωπό της, μόνο και μόνο για να καταγραφεί η παρουσία τους σαν «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Η ανατροπή των επιδιώξεών τους καταγράφεται σαν επιτυχία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.